gulasz - 5976 przepisów (strona:156/399)

Jednogarnkowiec z serc indyczych 168

Jednogarnkowiec z serc indyczych Nie wiem czy to zupa , czy raczej gulasz , w sumie to nazwa jest najmniej istotna , liczy się smak , a on jest obłędny . Wszyscy amatorzy podrobów powinni dać się mu uwieść , no Ci co podrobów nie lubią , raczej nie zakładam ,że się w tym daniu zakochają " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Chociaż morze

Ogrodnik w podróży
MARMITAKO – Ragoût ziemniaczane z tuńczykiem i pomidorami 144

Kraju Basków zarówno po hiszpańskiej, jak i francuskiej stronie. Jest to potrawa niesamowicie sycąca, a zarazem rozgrzewająca. Idealnie nadaje się na jednogarnkowy obiad , albo też danie na imprezę zamiast Gulaszu , Strogonowa czy też tak lubianego przez nas Leczo. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * świeży tuńczyk – 400 g * ziemniaki – 3 szt * pomidory – 3 szt * papryczka chili

Ostra na Słodko
Gulasz z jelenia z pomidorami z wolnowaru 178

Może mało fotogeniczny, ale smaczny gulasz z jelenia, na dodatek przygotowany w mój ulubiony sposób, czyli w wolnowarze. Aromatyczny, w pomidorowo ziołowym sosie. Podawać z chlebem lub kluskami na parze. składniki 600 g  mięsa gulaszowego  z dziczyzny  - jeleń 2 cebule pokrojone w piórka 6-8 ząbków czosnku, posiekane 1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania

Stare Gary
Gulasz z soczewicy (bez mięsa) 184

Gulasz z soczewicy bez mięsa z dodatkiem suszonych pomidorów, cebuli i pieczarek. Może wizualnie to danie nie zachwyca, ale zapewniam jest smaczne i bardzo sycące! Polecam dla tych co nie jedzą mięsa ;-) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Bogracz z lanymi kluseczkami 1397

Dzisiaj mamy dla Was danie z kuchni węgierskiej, a jest nim bogracz . U nas bogracz wystąpił jako gulasz, niektórzy robią z niego zupę gulaszową Składniki na bogracz: - 500 g wołowiny - 1 cebula - 3 łyżki oliwy - 3 łyżki mąki - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 100 g marchewki - 100 g pietruszki - 100 g selera - 150 g czerwonej papryki

Kuchenne Wariacje
Gulasz rybny 146

Rybny gulasz ala Rumcajsew.  Składniki: ok 700g filetów z mintaja 2 cebule 1 papryka 1 mała cytryna 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl. bulionu 1 łyżka mąki świeżo mielony pieprz, sól 2 łyżeczki curry, tymianku, bazylii 1 łyżeczka pieprzu cayenne listek laurowy kilka kropel tabasco Przygotowanie: Filety opłukać i osuszyć na papierowych ręcznikach. Pokroić w grubą

Gotuj z Rumcajsem
Co to jest cacciatore? 184

Zapraszam na danie włoskiej kuchni, cacciatore. Pewnie mogłabym napisać potrawka lub gulasz z kurczaka , ale musicie przyznać, że ciacciatore brzmi ciekawej. Niżej podany przepis na cacciatore jest moją polsko szwedzką wersją. Słynne włoskie cacciatore przyrządza się z kurczaka , pieczarek i ziół jak tymianek i pietruszka. Postanowiłam przyrządzić ciacciatore z leśnymi grzybami i czarnymi oliwkami. Dodałam również czerwonego wina

codojedzenia
STROGONOW DROBIOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI 147

minut. Po tym czasie dodać indyka, suszone pomidory,czosnek, przyprawy, pozostałą wodę. Dusić kolejne 6-8 min po tym czasie zaprawić śmietaną. Mój wyszedł bardzo gęsty, prawie jak gulasz dlatego podałam z komosą ryżową ale można dolać więcej wody i wtedy będzie bardziej jako zupa do bułeczki.  A jutro będą pierogi

pieprzny smaczek
Coelho ensopado czyli gulasz z królika po brazylijsku 206

Pierwszą część przygotowaliśmy w formie pieczonej (niestety był tak dobry, że znikł z naszego stołu zanim pomyśleliśmy że wypadałoby zrobić zdjęcia na nasz blog) a drugą porcję przeznaczyliśmy na gulasz. Składniki: pół kilo królika papryka zielona cebula kolendra świeża  kumin 2 łyżki 2 ząbki czosnku szczypta soli 2 kostki rosołowe drobiowe ocet winny biały 2 łyżki 2 łyżki przecieru

Smaki Brazylii
gulasz pomorski 92

smaczny, kolorowy gulasz . . .  . składniki: 60 dag łopatki wieprzowej 15 dag kiełbasy np. śląskiej 15 dag ugotowanej fasolki szparagowej 3 kiszone średnie ogórki łyżeczka musztardy sól, pieprz,papryka ostra, listek laurowy, ziele angielskie,wegeta sposób wykonania: Mięso pokroiłam w paseczki, podsmażyłam ( aż wyparowała woda a mięso lekko się przypaliło ). Podlałam wodą , dodałam 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie sól

Darcia w kuchni
Gulasz z sarny 153

taką kupiła nam kiedyś w Makro. Było w niej więcej lodu niż mięsa. Mama to pyszne mięso zrobiła nam na obiad.     Składniki:   0,5 kg gulaszu z sarny 400 ml maślanki 15 dkg surowego boczku w plasterkach 2 duże cebule 10 g suszonych borowików 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka wody oliwa sól pieprz

Lili w kuchni
Drobiowy gulasz z dynią i kurkami 132

jakiś sos. No i wytrybowałam te ćwiartki, mięso pokroiłam w kostkę a kości zamroziłam ( będą na zupę ). Podsmażyłam, dodałam cebulę, kurki i dynię, doprawiłam i wyszedł mi super smaczny gulasz. Do makaronu jak znalazł. Polecam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Rozgrzewający gulasz z kurczakiem, batatem, dynią 156

warsztaty, warsztaty i jeszcze raz warsztaty. Niedługo będzie relacja na blogu z naszego tour'u kulinarnego. Ciekawi? A dzisiaj odsłona obiadu rozgrzewającego w wersji jesiennej. Taka nasza mała wariacja gulaszu. Można sobie pozmieniać składniki i zrobić własną wersję, ale nasza jest baardzo dobra. :) Na szczęście danie jest jednogarnkowe, więc nie będziecie musieli dużo naczyń myć.  A więc... Do dzieła

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
DYNIA Z RYŻEM 107

koniec dodałam pokrojone pomidory.                                                Doprawiłam gulasz przyprawami, podlałam odrobiną wody i dusiłam pod przykryciem około 20 minut aż dynia zrobiła się miękka. Dynię podałam z ryżem. Zdrowo,smacznie i kolorowo! Życzę smacznego

potrawyregionalne
WIEPRZOWINA PO AZJATYCKU W SOSIE ŚLIWKOWYM 140

Wprawdzie sezon na śliwki się kończy,ale polecam rewelacyjną wieprzowinę  z tymi owocami w roli głównej. Jedząc ją pierwszy raz, rozkoszowałam się tym smakiem, jakże innym od tradycyjnych gulaszy. Główną bazą i podstawą  wieprzowiny po azjatycku jest sos śliwkowy. Składniki: SOS: 12 śliwek węgierek 4 łyżeczki cukru ( ja użyłam trzcinowego) 3-4 łyżeczki sosu sojowego POZOSTAŁE SKŁADNIKI: 500g

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania