SZAKSZUKA - CZYLI GOTOWANE JAJA W POMIDORACH

SZAKSZUKA - CZYLI GOTOWANE JAJA  W  POMIDORACH

SZAKSZUKA - CZYLI GOTOWANE JAJA W POMIDORACH

Przepis na : śniadanie

  Szakszuka, czyli jajka wyglądające jak sadzone ale w rzeczywistości gotowane w pomidorach.Od kiedy odkryłam to danie, stało się moim ulubionym przysmakiem śniadaniowym w weekendy. Szakszuka króluje w kuchni tunezyjskiej i w oryginale sporządzona jest  z cebuli, papryki i pomidorów. Ja sobie trochę zmodyfikowałam zamieniając paprykę na cukinie. Idealny mamy teraz czas, bo pomidory tanie jak barszcz, a przy tym pyszne i pachnące.  Składniki:  1 mała cukinia  2 łyżki leju&nbs... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu pieprzny smaczek

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Gotowanie jajek na miękko, półtwardo, twardo i w koszulce

Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.

Czytaj dalej...

Jak łatwo i szybko obrać jajka ze skorupki?

Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.

Czytaj dalej...

Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.