niedziela, 12 sierpnia 2018

SZAKSZUKA - CZYLI GOTOWANE JAJA W POMIDORACH

 


Szakszuka, czyli jajka wyglądające jak sadzone ale w rzeczywistości gotowane w pomidorach.Od kiedy odkryłam to danie, stało się moim ulubionym przysmakiem śniadaniowym w weekendy. Szakszuka króluje w kuchni tunezyjskiej i w oryginale sporządzona jest  z cebuli, papryki i pomidorów. Ja sobie trochę zmodyfikowałam zamieniając paprykę na cukinie. Idealny mamy teraz czas, bo pomidory tanie jak barszcz a przy tym pyszne i pachnące. 

Składniki: 
  • 1 mała cukinia 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 szalotki 
  • zioła prowansalskie 
  • pieprz
  • pomidory 
  • 4 jajka 
  • 4 plastry żółtego sera ( opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
  1. Cukinie pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć drobno posiekany czosnek z pokrojoną w piórka szalotką. Dodać cukinię, smażyć chwilę aż zmięknie.Skórkę pomidorów naciąć na krzyż, włożyć do naczynia i zalać wrzątkiem, gdy zacznie odchodzić – wyciągnąć z wody i obrać.Pokroić je w kostkę, dodać na patelnię i chwile smażyć aby odparował nadmiar wody z pomidorów(w sezonie zimowym pomidory można użyć z puszki).  Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem czarnym oraz ziołami. 
  2. Na warzywa wbić jajka dokładnie tak samo jak na sadzone. Przykryć pokrywką , czekać aż białka się zetną
  3. Na sam koniec położyć po plastrze żółtego sera. 
Jeść :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz