DOMOWY CHLEB ŻYTNIO PSZENNY NA ZAKWASIE

DOMOWY CHLEB ŻYTNIO PSZENNY NA ZAKWASIE

DOMOWY CHLEB ŻYTNIO PSZENNY NA ZAKWASIE

   Smak upieczonego  domowego chleba na zakwasie   jest niepowtarzalny. Najbardziej popularny jest zakwas z mąki żytniej. Najważniejsze aby stosunek mąki do wody był 1:1. Dodatek ulubionych ziaren zapewni mu niepowtarzalny smak. Wyszedł lepki, puszysty i wilgotny. Polecam! Przepis na zakwas: 1/4 szklanki mąki żytniej  1/4 szklanki wody przegotowanej Wymieszać w słoiku litrowym. Odstawić w ciepłe miejsce. Wieczorem zamieszać i przykryć zakwas gazą. Drugi dzień: dodać 1/4 szklanki mąk... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu potrawyregionalne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.