Składniki: 1 kg buraków 4 ząbki czosnku 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki majeranku 1 czubata łyżka soli około 750 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Buraki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Wkładamy do dużego słoja, dodajemy resztę składników i zalewamy letnią wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie słoik z burakami odstawiamy do lodówki aby spowolnić proces kiszenia (możemy je przetrzymywać około 2 tygodni). Buraki dodaje... czytaj dalej...
Tarte buraczki na zimę do słoików to obowiązkowy twór z buraków w naszej piwnicy. Można je podawać jako dodatek do obiadu, od razu ze słoika.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...