uśmiech na twarzy. Każdy ma przynajmniej kilka przepisów na świąteczne przysmaki, bez których nie może zasiąść spokojnie do wigilijnego stołu;) Mniemam, że nie tylko u mnie należy do nich ryba po grecku;)) Dziś przepis właśnie na nią: aromatyczną, w chrupiącej panierce, z miksem warzyw, które nadają zwyczajnej rybce tej Wigilijnej oprawy. Ryba: 1 kg filetów z dorsza lub mintaja(...)szybciej rozmrozić należy namoczyć w mleku) 2-3 jaja 3-4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku ewentualnie przyprawa typu kucharek bułka tarta do panierowania olej do smażenia Rybę porcjujemy. Przygotowujemy panierkę, jaj i przypraw i panierujemy: najpierw w samej mące, potem panierka jajeczna. Następnie obtaczamy w bułce. Smażymy po ok. 9 minut z obu stron na rozgrzanej patelni. Warzywa
Domowe ciastaczego 40 minut na pieczenie) Szacowany koszt dla 2 osób: ok. 30 zł Jak upiec pstrąga? Niełatwo jest przyrządzić dobrego pstrąga, choć mogłoby się wydawać, że to ryba nie wymagająca specjalnie zachodu. A jednak. Przepisów na dobrego pstrąga – smacznego i z charakterem – ze świecą szukać. Po długich poszukiwaniach postanowiliśmy upiec pstrąga według przepisu Marthy Stewart (z domu Kostyra ;-)), amerykańskiej kulinarnej(...)okazało, wyjątkowo smaczny. Jeszcze nigdy pstrąg nie smakował nam tak dobrze. Gorąco polecamy Wam ten przepis. Spróbujcie, jesteśmy pewni, że i Was przekona. Jeśli dotąd bez powodzenia próbowaliście upiec rybę w chrupiącej skórce, to tym razem Wam się uda! Składniki: 2 pstrągi 3 duże ziemniaki Garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku Pół pęczka pietruszki Łyżka suszonego oregano 3 łyżki oleju
Niedzielny kucharzRyba po grecku jest wszystkim znana i bardzo lubiana. Pieczone filety ryby przełożone są pysznym farszem z marchewki. Całość po schłodzeniu smakuje rewelacyjnie(...)SKŁADNIKI : 1,3 kg filetów ryby, lub troszkę więcej ( u mnie w kostce ) sól 2 jajka do panierowania mąka olej do smażenia
Kulinarne Fantazje Mariolimoże być przystawkowy hit w wielu domach w czasie nadchodzących świąt. Chrzanowa pasta z wędzonej makreli to również idealna propozycja na zdrową wieczorną przekąskę. Makrela jest sklasyfikowana jako tłusta ryba, której potrzebujemy, by naszą krew utrzymać w doskonałym stanie. Tego rodzaju ryba rozrzedza i oczyszcza krew, co oznacza, że mamy lepszy przepływ krwi, a zatem obniża ciśnienie krwi, co prowadzi(...)nada się nie tylko jako poczęstunek w trakcie świąt, ale też jako przystawka w trakcie imprez. Możecie pastę podawać z krakersami. Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy z rybą w roli głównej: śledzie po duńsku , śledzie po kaszubsku , śledzie w curry , śledzie pod pierzyną , czy też śledzie korzenne . Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach rybę zapiekaną w sosie
Kuchennyviral.plbyłam małą dziewczynką, pstrąg był moją ulubioną rybą. Ryby jadło się rzadko, pstrąga najczęściej miałam okazję jeść jedynie w ferie w górach. Zauważyłam, że obecnie ryby można kupić praktycznie wszędzie, jednak wciąż niewiele ich spożywamy. Warto wprowadzić je do swojego menu częściej niż okazjonalnie – są zdrowe i łatwe do przyrządzenia. Szczególnie wspomniany pstrąg. Tym razem zamarzył mi się(...)bardzo aromatyczny. Do przygotowania dania użyłam pstrąga Marinero, którego łatwo można kupić, bo jest dostępny we wszystkich Biedronkach. Pakowany jest w technologii MAP, która z nieprzerwanym chłodzeniem zapewnia świeżość ryby. Pochodzi on z naszych, lokalnych gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych, znajdujących się na terenie całej Polski. Warto na to zwracać uwagę. Pstrągi podałam z prostym czosnkowo-chrzanowym masełkiem
Poezja smakuZapiekana ryba z warzywami to chyba jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych. Banalnie prosta w przygotowaniu, dodatkowo szybka i nie wymagająca zbyt dużej ingerencji z naszej strony. Ryba jest soczysta, warzywa miękkie i lekko przypieczone. Można przebierać w rodzajach ryby, ale i także warzywach, tym samym tworząc nowe kombinacje. Składniki (2 porcje): 2 świeże pstrągi(...)średniej wielkości ziemniaki 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej garść pomidorków koktajlowych 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy do ryby: sól, pieprz czarny, tymianek, sok z 1/3 cytryny przyprawy do warzyw: sól, papryka słodka, mieszanka ziół, czosnek granulowany Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Paprykę pokrój w paski, a pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj
Zdrowie na języku :PIdealna ryba na piątkowy obiad. Składniki turbot ok. 1-2 kg 60 ml oliwy z oliwek natka pietruszki pół cytryny ( cienkie plasterki ) 2 ząbki czosnku rozgniecione w łupinach chili w płatkach sól morska świeżo mielony biały pieprz 10 szt pomidorków śliwkowych 15 szt czarnych oliwek Przygotowanie Sprawioną rybę opłukałem, dokładnie osuszyłem, odciąłem głowę. Skórę ryby naciąłem delikatnie w kilku miejscach(...)stron. Turbota polałem oliwą, doprawiłem solą i odrobina chili. Środek ryby również posypałem przyprawami. Do środka ryby i w nacięcia włożyłem rozgnieciony czosnek i posiekana natkę pietruszki oraz plasterki cytryny. Rybę ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Zapiekałem ok.20-25 minut, na kilka minut przed zakończeniem pieczenia dodałem pomidorki śliwkowe oraz czarne oliwki, piekłem
R'n'G KitchenRyby i to różnego rodzaju, owoce morza w tym krewetki, ośmiornice czy małże – uwielbiam w każdej postaci. Sałatka śledziowa z papryką W zależności od tego co chcę przygotować zawsze sięgam po odpowiednią rybę. Wybór jest ogromny i lista dań, do których można wykorzystać ryby czy owoce morza jest niemalże niekończąca się. Do przygotowania ryb smażonych wybieram głównie dorsza, solę(...)mintaja czy doradę. Jeśli grilluję czy zapiekam ryby to sięgam po tuńczyka, łososia lub halibuta. Do sosów z makaronem wybieram krewetki i małże. A do pasty wykorzystuję makrelę lub wędzonego łososia. Do sałatek używam tuńczyka w puszce i oczywiście śledzi w oleju. Nie lubię śledzi w occie czy soli a te w oleju sprawdzają mi się zawsze. Śledzie w oleju
mecooksuznania 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam zioła Skworcu ) 1 płaska łyżeczka oregano 2 małe łyżeczki soku z cytryny 30 g masła Wykonanie: Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Rybę oczyszczamy, wyjmujemy ości, płuczemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Rybę solimy i pieprzymy. Czosnek przeciskamy przez praskę i rozprowadzamy na rybie. Płaty(...)posypujemy ziołami prowansalskimi, oregano i skrapiamy sokiem z cytryny. Masło kroimy na małe kawałeczki i równomiernie rozkładamy na wierzchu ryby. Naczynie foliujemy i odkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 13 minut. Naczynia żaroodpornego nie przykrywamy. Ja piekę na włączonej grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Rybę podajemy
Smak mojego domurestauracjach, a może i jest nawet lepsze :) No dobrze ale nie będę się już chwalił :) Chcę w tym wpisie pokazać Wam jakie podstawowe składniki potrzebujemy aby przygotować domowe sushi. Ryba To oprócz ryżu podstawowy składnik każdego sushi. Możemy wykorzystać do przygotowania sushi ryby surowej (najpopularniejszy jest łosoś i tuńczyk), ryby smażonej, grillowanej. Osobiście nie polecam Wam wykorzystania ryby wędzonej. Głównie(...)względu na to, że ma zbyt wyrazisty smak i aromat, niestety może to doprowadzić do tego, że ryba ta zniszczy nam smak innych składników. Ryż Oprócz ryby to drugi najważniejszy składnik sushi. Zawsze powinniśmy używać specjalnego ryżu, dobrej jakości. Ryż do sushi powinien być biały, krótkoziarnisty. Mamy kilka odmian ryżu, który mogą różnić się nieznacznie kolorem. Ryż przeznaczony
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dobrym pomysłem na letni obiad, gdy z nieba leje się żar jest pieczona ryba. Tak wiem, piekarnik jeszcze podgrzewa atmosferę w domu, ale warto się poświęcić, bo wystarczy szybko zapakować rybkę z warzywami, wrzucić do piekarnika i uciec na około 40 minut z kuchni (u nas jednocześnie z rybą piekły się pokrojone w niedużą kostkę ziemniaczki). A potem już tylko(...)zostaje delektować się smacznym, lekkim obiadem ;) Składniki na 2 porcje: 2 spore filety z ryby (u nas dorsz) 3-4 nieduże marchewki 2 małe pietruszki 1 nieduża cebula 1 duży ząbek czosnku 2 plasterki cytryny skórka z cytryny sól, pieprz suszony tymianek oliwa z oliwek Ryby umyć i oczyścić z ości. Marchewki oraz pietruszki obrać i pokroić
Simply Foodkremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – Składniki: ok. 600g filetu z łososia (podzielić na 4 kawałki) 2-3 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów (do podsmażenia ryby, czosnku i cebuli) 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula (ok. 120g) 3 garście świeżego szpinaku (ok. 60g) 150 g suszonych pomidorów w oleju (odsączonych z oleju, ale 2-3 łyżki(...)można wykorzystać do podsmażenia ryby, czosnku i cebuli) 250g serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 36% garść świeżo startego parmezanu (ok. 40g) 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łosoś w kremowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami – Wykonanie: Łososia umyć, osuszyć, jeśli ma skórę i ości, to należy je usunąć (ości
Kulinarne PrzebojeEmilka była mała to bardzo lubiła ryby. Często robiłam jej to risotto z rybą (jeden z pierwszych przepisów na tym blogu) i do dziś pamiętam to żmudne przebieranie ryby kawałek po kawałku, żeby nie zaplątała się żadna ość Jak miała 2 lata podczas wyjazdu na Mazury , ku naszemu zdziwieniu, wciągnęła pół wędzonego karpia. A potem przestała(...)można ją było namówić na rybę. Teraz powoli wraca, w zeszłe wakacje z dziadkami zajadała się codziennie rybą z grilla ( taka jest wersja dziadków), w domu nie tak chętnie ale czasem uda się ją namówić na kawałek ryby. To curry z łososiem, które robiłam już nie pierwszy raz ( lubię je bo jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu) gotowałam bardziej
Cooking for Emilypapryką i kurkumą oraz pieprzem. Podaję zaraz po upieczeniu. SMAŻONY ŁOSOŚ 2 płaty łososia atlantyckiego (lub pstrąga łososiowego) sól, pieprz, tymianek suszony sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: Rybę dokładnie płuczę pod bieżącą, zimną wodą. Osuszam ręcznikiem papierowym. Nacieram rybę solą, pieprzem, posypuję tymiankiem i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. łososia kładę
W kuchni Karmel-itki