Ryba w brzoskwiniach Uwielbiam rybę po grecku. Ale odkąd poznałam rybę w brzoskwiniach mogę śmiało napisać, że najbardziej uwielbiam rybę w brzoskwiniach i papryce konserwowej. Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty. Niektórzy z niedowierzaniem słuchali o moim przepisie, jak to, ryba i brzoskwinie? Z dodatkiem smażonej cebuli i papryki konserwowej? Jakoś to ze sobą nie pasuje...Zaświadczam jednak, że pasuje(...)usmażonej cebuli dodajemy brzoskwinię i paprykę, dodajemy keczup i ewentualnie dosalamy i dosmaczamy pieprzem. Chwilę dusimy. Do głębokiej salaterki wkładamy na przemian trochę zawartości patelni i warstwę usmażonej ryby, bądź też mieszamy wszystko razem na patelni bardzo delikatnie i dopiero wtedy przekładamy do salaterki. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego
na moim stole...przepis. Tak więc odwiedziłam rybny i zaczęłam eksperyment! :) Składniki: 400g dorsza 1 jajko 40g orzeszków ziemnych 1/2 łyżki oliwy czosnek granulowany papryka słodka i ostra koperek przyprawa do ryb (opcjonalnie) sól, pieprz mała cebulka Przygotowanie: W malakserze rozdrabniamy orzeszki ziemne i dodajemy pokrojoną w kawałki rybę, miksujemy pulsacyjnie (nie miksujemy zbyt drobno!). Przed dodaniem ryby upewnij się(...)niej ości, inaczej można je będzie napotkać w kotletach. Dodajemy jajko i przyprawy do smaku. Cebulę przesmażamy i dodajemy do ryby, mieszamy. I czas na przyprawy: wszystkiego dajemy do smaku, jak komu pasuje. Ja dałam 1 łyżeczkę czosnku i koperku, po pół łyżeczki papryk, przyprawy do ryb i pieprzu, a sól zupełnie pominęłam. Można dodać rozmaryn czy tymianek, wariantów jest
Jak gotować i nie zwariowaćrazem z wykorzystaniem śledzi a'la matjas. Zwróćcie uwagę na słowo "a'la" , ponieważ pojawia się ono tutaj nie bez powodu. PRAWDZIWE MATJASY (określenie dotyczy wieku, nie gatunku ryby) to młodziutkie okazy, łowione od maja do czerwca. Są tłuste, ale mają delikatny smak. Jest to słynny, holenderski specjał, którego receptura jest dobrze strzeżona. W Polsce bardzo o nie trudno(...)wspomniałam, w Polsce kupno prawdziwych matjasów graniczy z cudem. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy rezygnować z konsumpcji śledzi. Warto pamiętać, że mimo wszystko wciąż są to bardzo wartościowe ryby, bogate w potas, witaminy A, D, E oraz łatwo przyswajalne białko . I dlatego właśnie przygotowałam dla Was prosty przepis na te przepyszne ryby. Składniki: 10 gotowych filetów śledziowych
Powiedz dietom nieJuż dawno u nas nie było rybki, wybór padł na dorsza atlantyckiego z Lidla :) Ciekawa byłam połączenia białej ryby z sosem sojowym, bo połączenie łososia z nim jest bardzo często spotykane więc. Zaryzykowałam i nie pomyliłam się rybka okazała się przepyszna. Składniki (dla 2 osób) 300 g dorsza atlantyckiego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy grubo zmielony pieprz(...)łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazyli sól, pieprz sok z cytryny (opcjonalnie) Dorsza przekrawamy na pół i oprószamy świeżo mielonym pieprzem (ogólnie on na tych tackach wygląda na grubą rybę i faktycznie tak jest ale posiada taki cienki płat zawinięty pod spód, ja tą część odcinam i dodaje do wywaru pod zupę rybną lub też mój zwierzyniec ma rybę na obiad
Piekielna Kuchnia PatiCałkiem niedawno stałam się szczęśliwym posiadaczem książki Lidla „Ryby są super”. Zakochałam się w niej już po kilku stronach. Gdyby ryby nie były takie drogie, to już bym wypróbowała co najmniej połowę przepisów. Póki co sprawdziłam kilka z nich i chciałabym podzielić się z Wami fantastycznym przepisem na dorsza w cieście piwnym według Doroty Wellman. Ryba z tego przepisu smakuje(...)Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Do podania: cytryna, sos czosnkowy Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki (za wyjątkiem ryby) i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przy pomocy miksera do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę tniemy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Posypujemy również mąką. Kawałki dorsza maczamy
Kolizje SmakówZnalazłam wreszcie sposób na przyrządzenie pysznej ryby bez zbytecznego, specyficznego zapaszku jaki w trakcie smażenia najczęściej mamy w domu ... Składniki : filet z mintaja, u mnie około 30-40 dag 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i sól Przygotowanie : Rozmrożoną rybę pokroić na kawałki, posolić i posypać pieprzem Obrane warzywa pokroić(...)laurowe i kilka ziaren czarnego pieprzu, przykryć pokrywą i gotować do momentu, aż warzywa będą pół miękkie Teraz warzywa "odgarnąć" na tyle by można było położyć na nie rybę i przykryć" odgarniętą" częścią warzyw, dogotować całość przez około 5-10 min. Przez ten czas ryba w warzywach nabierze aromatu i zupełnej miękkości. Dla mnie ten sposób przygotowania ryby
Proste PotrawyCoraz bliżej święta, coraz bliżej święta ... :)) A jak święta - to karp. A jak karp, to odwieczny problem, co zrobić z głową, tej królewskiej ryby ... Informuję, że należy ugotować z niej pyszną zupę rybną. Taką, z dużą ilością śmietany, z dodatkiem rybnych pulpecików ... Będziecie się nią zajadać. Zaręczam :))) Składniki: 2 oczys zczone głowy karpi (bez oczu) 2 ogony 2 marchewki biała(...)cytryny śmietana 18% Na rybne pulpety: obrane mięso karpia jajko sól pieprz cytrynowy majeranek bułka tarta Wykonanie: Oczyszczone głowy i ogony zalewamy niewielką ilością wody (tak, aby zakryły rybę) i zagotowujemy. Po zagotowaniu rybę odcedzamy, zalewamy czystą wodą, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy, solimy i gotujemy na małym ogniu około
Walijskie Pichceniepozostałe z filetowania szczupaka (kręgosłup ogon, płetwy, łeb) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i filetujemy ( na przykład w ten sposób ). Kawałki fileta oprószamy pieprzem oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce. Gorsze części ryby pozostałe z filetowania wkładamy do garnka(...)doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując dalej maksymalnie przez dwadzieścia minut. Następnie odcedzamy wywar ( najlepiej przez sito), odrzucając wygotowane kawałki ryb. (Uwaga zbyt długie gotowanie może spowodować gorzknienie wywaru) Teraz w garnku rozgrzewamy trzy łyżki oliwy i przesmażamy na niej cebulę pokrojoną krążki, lekko ją szkląc. Do zeszklonej
Miód i pieprzSezon na ryby trwa cały rok ale teraz przed Świętami szczególnie jest wzmożony, przynajmniej w moim domu. Jakoś tak odnoszę wrażenie i że nawet w sklepach jest większy wybór. Dlatego dzisiaj znowu ryba :) tym razem z grilla, lecz elektrycznego nie węglowego. Z takiego grilla też jest pyszna i możemy grillować cały rok :) 2 porcje Składniki: 2 pstrągi(...)pietruszki pęczek tymianku 1 cytryna cięta w plastry szczypta pieprzu cytrynowego sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła czosnkowego oliwa do smarowania Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, środek ryby solimy i pieprzymy. Rybę faszerujemy świeżymi ziołami, dodajmy kilka plastrów cytryny i masło czosnkowe. Całość układamy na grillu nasmarowanym oliwą, grillujemy
Niezły Młyneklaurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka domowego maggi 0,6 l wody 2 łyżki żelatyny sok z połowy cytryny sól, pieprz natka pietruszki sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy (zdejmując skórę), więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj . Każdy z filetów dzielimy nożem na cztery, pięć kawałków, przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy(...)sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Do garnka wkładamy rybie kręgosłupy i części pozostałe z filetowania, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, połowę marchewki, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 15-20 minut. Ugotowany rybny
Miód i pieprzRybę po grecku chyba wszyscy znamy. Króluje na świątecznych stołach i imprezach. Pamiętam jeszcze w domu moja mama robiła i tak przechodzi ten smak z pokolenia na pokolenie. Moje dzieciaki też bardzo ją lubią. Bardzo lubimy również rybę po japońsku , która trafiła już dość dawno na mój blog. Musicie również jej spróbować., bo jest równie pyszna Oto moja(...)wersja rybki po grecku Składniki: 1 kg filetów z ryby ja dałam dorsza 3 duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1 kawałek selera 2 średnie cebule 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka cukru Sól pieprz Filety rybne osuszyć, oprószyć solą i pieprzem
O kuchni z uczuciemtrawa cytrynowa, 600 g ryby morskiej (kręgosłup, głowa)*, 2 liście limonki, 1 – 2 chili, kawałek świeżego imbiru (2 cm), kawałek kopru włoskiego, kawałek pora, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, kawałek selera, 400 g filetów rybnych (łosoś, troć, dorsz, turbot...) sok z 1 limonki, 70 ml mleka kokosowego, 50 g pokrojonej w julienne marchewki, 50 g pokrojonego w julienne selera, sól, cukier(...)Kawałki ryby włożyć do garnka, dodać rozerwane (aby oddały więcej aromatu) liście limonki, rozgniecioną trawę cytrynową, chili, pokrojony w plasterki imbir oraz warzywa. Lekko osolić. Gotować na małym ogniu, aż elementy ryby będą miękkie. Przecedzić wywar, dodać sok z 1/2 limonki, zagotować. Włożyć filety ryby, pokrojone na 1 cm szerokości paski. Gotować około 3-4 minut. Wyjąć rybę, wlać resztę
królestwo garówOstatnio na blogu Just my delicious Paula wstawiła świetny przepis na rybę z warzywami i dodatkiem przyprawy Tandori Masala. Uwielbiam tą przyprawę (szczególnie do pomidorów ze śmietaną) dlatego też nie mogłam sobie odmówić wypróbowania tej opcji na postny obiad. Dodałam od siebie do sosu warzywnego ananasa a wyrzuciłam fasolę i oliwki było pysznie Tandori ryba z sosem słodko - ostrym(...)minut 3 osoby składniki 3 filety z białej ryby osuszone i pokrojone w dość grube paski sok z cytryny 2 łyżeczki przyprawy tandorii masala jajko mąka mleko - 3/4 szklanki sól pieprz Rybę skropić sokiem z cytryny i posolić. Z mąki, mleka i jajka robimy dość gęste ciasto naleśnikowe dodajemy do niego przyprawy. Wrzucamy do ciasta rybę i smażymy
sierotka maRysia w kuchnisieciowych fast foodów ale obok budki z kebabem czy hamburgerem ciężko jest mi przejść. Jednak rzadko w takich miejscach jadam dania rybne - jakoś nie przekonuje mnie zmielona ryba w sztucznej panierce a takie z reguły dostajemy w fast foodach. Dlatego też jakiś czas temu zrobiłam swojego pierwszego fish burgera - wyszedł doskonały. Fish burger 30 minut dla 2 osób Składniki(...)kostki rybne z mintaja lub innej białej ryby 1 jajko kilka łyżek mąki kilka łyżek bułki tartej pół cytryny sól, pieprz szczypta pieprzu cytrynowego lub przyprawy typu vegeta jak ktoś lubi ostre to szczypta cayenne kilka liści sałaty lodowej pół pomidora kilka plastrów ogórka majonez, ketchup 2 bułki grahamki Do dzieła!!! Rybę solimy, pieprzymy, posypujemy vegetą i skrapiamy sporą
sierotka maRysia w kuchniokoło 150 ml) i dusić aż jabłko się rozgotuje (w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody). A następnie dusić, aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i cukrem. Płaty ryby oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w ukośne paski szerokości około 5-6 cm. Na patelnię wlać trochę oliwy, ułożyć na niej papier do pieczenia, wlać na niego trochę oliwy, rozgrzać. Układać(...)rybę skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu, aż skórka ładnie się zrumieni. Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około minuty. Na talerz wyłożyć konfiturę z cebuli, na niej ułożyć rybę. Podałam z solirodem**. *użyłam ryby z Bałtyku, przywiozłam z Kołobrzegu, gdzie przebywałam na zaproszenie ProVita . A ryby były prosto z kutra. ** niestety soliród
królestwo garów