ryba - 22624 przepisów (strona:115/1509)

DORSZ PIECZONY W CIEŚCIE 115

Ryba w cieście to świetna propozycja na obiad. Ciasto dobrze pokrywa rybę, jest smaczne i chrypiące, przyznam że to moje ulubione danie na rybkę. Polecam mój przepis(...)SKŁADNIKI : 300 - 400 g fileta z dorsza sól, pieprz i papryka do smaku przyprawa do ryby olej do głębokiego smażenia                                                                     CIASTO : 2 jajka 3/4 szklanki mąki

Kulinarne Fantazje Marioli
Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą 160

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ryby z grilla, dużo bardziej niż mięsa, są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu a po za tym ryba nie wiele wymaga, tylko sól, delikatne przyprawy i cytryna.  Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, mamy przecież teraz taki wybór. Pomysł na grillowaną kapustkę zaczerpnęłam z programu Karola Okrasy, parę moich zmian i wyszła przepyszna(...)sprawione świeże pstrągi Plastry cytryny Masło musztardowe: 80 g miękkiego masła 3 łyżki delikatesowej musztardy ½ łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sól do smaku  ziołowa przyprawa do ryb Młoda kapusta z grilla: ¼ sztuki młodej kapusty 10 cm kawałek pora 30 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku ½ pęczka świeżej kolendry ewentualnie natki pietruszki 1 łyżka miodu 1 łyżka soku

Wanilia i Kardamon
Pstrąg po bieszczadzku z grilla 131

czosnku niedźwiedziego solonego w oliwie, oliwa, 1 cytryna, sól, garść zrębków bukowych Pstrąga wypatroszyć, oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek niedźwiedzi wymieszać z 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Włożyć do środka ryby, spiąć wykałaczkami. Rybę skropić oliwą. Ułożyć rybę na rozgrzanym grillu (w moim przypadku na aluminiowym ruszcie COBB z teflonu, jeżeli mamy inny grill na tacce aluminiowej). Grillować pod przykryciem około(...)minut, następnie rybę odwrócić na drugą stronę, a do węgli dorzucić garść zrębków bukowych.  Grillować kolejne 10 minut pod przykryciem. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa. Przed podaniem oprószyć solą. Użyłam grilla turystycznego COBB

królestwo garów
Ryba w puchatym cieście 169

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Lubię te "puchate ciasto" i u mnie sprawdza się nie tylko w przypadku ryb. Podobnie robiłam cukinię, inne warzywa i kiełbaski. Tak przygotowana ryba jest doskonałą propozycją obiadową i zapewniam, że każdemu posmakuje!   1/2 kg białej ryby (na zdjęciach jest tilapia) sól, pieprz cytrynowy mąka pszenna olej Ciasto: 1 jajko(...)łyżek mąki woda gazowana (tyle ile zabierze ciasto) sól, kminek lub pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego Filety z ryby posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. (Mąka spowoduje, że ciasto będzie się trzymało ryby i nie będzie odpadać.) Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z mąką i niewielkimi porcjami podlewać wodą - aż do uzyskania dość gęstego

Di gotuje
Mintaj w panierce z płatków owsianych 128

Dziś u mnie na kolację zdrowa wersja smażonej ryby. Lubię od czasu do czasu , razem z dziećmi zjeść taką właśnie rybę. Smażona nie musi zaraz oznaczać kapiącego tłuszczu, kłębiącego się w kuchni gryzącego dymu i zapachu kutrów rybackich. Można ja przyrządzić w bardzo zdrowy sposób , nie rezygnując z procesu smażenia. Rybka jest chrupiąca z wierzchu i wspaniale uduszona w środku(...)dzieci, w sam raz na zdrowie. Składniki mrożone płaty mintaja płatki owsiane jajo pieprz i sól do smaku olej kokosowy Skworcu  do smażenia rzodkiewka z pióropuszem Najpierw rozmrażamy rybę, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajo roztrzepujemy z solą i pieprzem,a na drugim talerzu dajemy płatki owsiane. Panierujemy najpierw w jaju potem w płatkach. Patelnię - u mnie

Z Kuchni Do Kuchni
DORSZ bałtycki jak ze smażalni ryb 222

Mile wspominacie nadmorskie smaki? Wróćcie do nich, przyrządzając bałtyckiego dorsza w identyczny sposób jak w smażalni ryb! Taką rybę najlepiej jeść bez dodatków takich jak frytki czy ziemniak, bierzecie 2 widelce i do dzieła. Oczywiście nie obejdzie się bez pysznego masełka koperkowo-czosnkowego i cytrynki :). Gotowi? Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 małe lub 1 duży filet z dorsza bałtyckiego(...)mąka pszenna pieprz cytrynowy sól himalajska olej rzepakowy masło 125g świeżo zmielone 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo pokrojonego koperku cytryna Przygotowanie: 1/ Najpierw ważne rzeczy:  a/ ryby nie solimy i nie przyprawiamy niczym.  b/ używamy wyłącznie mąki c/ smażymy w głębokim mocno rozgrzanym tłuszczu 2/ Roztapiamy masło wraz z solą, czosnkiem i koperkiem - mieszamy. Przekładamy do miseczki

Kuchnia PROzdrowotna
Rybne pulpeciki 154

piątek więc pora na coś niemięsnego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone pulpeciki, jednak w środku kryją się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha! Ponadto ryby są bardzo zdrowe(...)zapaleniu stawów), są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Poprawiają także kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zwiększają produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Ryby to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Ryby to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Składniki

Idę coś wszamać
Ryba zapiekana w sosie koperkowym 169

Ryba to bardzo wdzięczny produkt. Bardzo lubię robić coś z niej na obiad, a że wszyscy w domu też lubią ryby, więc tylko korzystać. Składniki: 450 g filetów z ryby (u mnie był morszczuk) 1 szklanka śmietany 18% 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki białego wina (pominęłam) 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy Sposób(...)wykonania: 1.Odmrożone lub świeże filety ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. 2. W misce wymieszać śmietanę, biały wino, sok z cytryny, dodać koperek i kurkumę. 3. Sosem polać rybę, zapiekać w 180 st.C przez 30-40 minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa. Smacznego!!! Źródło: Nikol od kuchni

Kuchnia domowa Ani
Dorada pieczona z ziemniakami i pomidorami w hiszpańskim stylu 209

Słuchajta, ludziska, bo rzecz się stała nieprawdopodobna! Jakem żyję, takich dziwów w życiu żem nie widziała! Otóż, wyłóżta se, Zdzichu z Kulaso, jak zawsze, od lat niemalże pięćdziesięciu, na ryby wzięli poszli. Niby nurmalna sprawa, poszli, baniak bimbru zabrali, połeć słoniny za pazuchy włożyli, wędek, jak zawsze, zapomnieli. I – zapytacie – co niby takiego niezwykłego w tej opowieści(...)tera opowiem, tylko łyka jeszcze pociągnę, bo ze zdumienia to mnie się słabo, kochaniutcy, zrobiło! Otóż, tego raza, Zdzichu i Kulasa, z rybów powrócili…. Z RYBAMI!!!! Składniki: 2 dorady 1 cytryna 0,5 kg ziemniaków 0,5 pora 4 ząbki czosnku 2 duże, dojrzałe pomidory 100 ml białego wytrawnego wina kromka razowego chleba ze słonecznikiem oliwa sól, pieprz, świeży rozmaryn

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Dorsz z kuskusem i warzywami. 154

moim menu nie często można spotkać ryby. Lubię je, ale bez ości. Konieczne muszą to być filety. Dla mnie jedzenie ryby z ośćmi, to mordęga, każdą ość wykryję. Jak to mówił jeden z kabareciarzy: "Taki mam organizm...". Staram się je powoli włączać do mojej diety. Smażone ryby nie za bardzo mi smakują, albo nie potrafię ich przyrządzić ;). W książce "Szybki(...)przepis bardzo często będzie u mnie gościł na obiad. Potrawą jestem zachwycona, bo naprawdę mile zaskoczyła mnie smakiem. Nawet mój R chwalił danie, a też nie przepada za rybami ani za kaszą kuskus. Myślę, że trzeba będzie trochę poeksperymentować z pieczoną rybą i jeszcze coś pysznego mi wyjdzie :). Polecam Wam gorąco wypróbować ten przepis!   DORSZ Z KUSKUSEM I WARZYWAMI

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ryba po indiańsku 177

piątek przystało mam dla Was rybę po indiańsku. Takie szybkie jednogarnkowe danie. Udało mi się kupić brzuszki z dorsza, które bardzo lubię. Smaczna ryba, świeża i nie jest mrożona, dzięki czemu nie płacę za wodę zamrożoną. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z rybami takie jak zapiekane, smażone, itp (tutaj) Inspiracja: prl-kuchniadanusi.blogspot.com Składniki 800 g filetów z dorsza(...)minut. Wlać puszkę pomidorów, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę ostrą, posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Jak ziemniaki będą juz miękkie włożyć rybę pokrojoną na kawałki, oprószoną solą, pieprzem i skropioną sokiem z cytryny. Rybę ułożyć na wierzchu potrawy i ponownie dusimy pod przykryciem aż rybka będzie gotowa. (około 12 minut) ryba po indiańsku

O kuchni z uczuciem
Karp zapiekany z pieczarkami wg Aleex 134

ogona • 50 dag pieczarek • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka masła • mąka • 2 jajka • 1 czubata łyżka bułki tartej • 1 cebula • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki • sól, pieprz, przyprawa do ryb • olej • 1 cytryna Sposób przygotowania: 1. Karpia oczyścić, oprószyć solą i przyprawą do ryb, przełożyć plastrami cebuli. Odstawić na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin do lodówki(...)talerzu rozkłócić jajka, posolić. Na drugim talerzu przygotować mąkę z dodatkiem bułki tartej i słodkiej papryki. 3. Każdą porcję ryby obtoczyć w jajku, a potem w mące z dodatkami. 4. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść przygotowane ryby i smażyć z obu stron na rumiano. 5. Usmażone porcje ryby odkładać do naczynia żaroodpornego. 6. Na innej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła

W mojej kuchni
Ryba i ziemniaki pieczone z masłem i koperkiem 152

łyżeczce pieprzu ziołowego, koperku i papryki. Przyprawy wsyp do ziemniaków i marchewek i dokładnie wymieszaj, poruszając woreczkiem. Zamknij go klipsem żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 150stC. Zamrożoną rybę opłucz, aby usunąć nadmiar lodu. Posyp niewielką ilością soli ziołowej, pieprzu ziołowego, zwykłego i cytrynowego oraz większą ilością koperku. Dawałam na oko. Włóż rybę do drugiego woreczka do pieczenia(...)każdym filecie połóż plasterek masła. Zamknij worek. Po 15 minutach od włożenia warzyw, wstaw do piekarnika rybę. Całość piecz jeszcze 20-25 minut (zależy tez od grubości ryby). W ten sposób ziemniaki i marchewki nie przejdą zapachem ryby, a wszystko będzie gotowe w tym samym czasie. Jeśli chcesz mieć bardziej przypieczone i chrupiące ziemniaki, zwiększ temperaturę na 5 minut przed

Anioszek w kuchni
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 247

posiekanego świeżego przyprawy i sól ziołowa oraz zwykła lub morska gruboziarnista masło i olej do smażenia 1 łyżeczka masła do sosu 1 łyżka mąki pszennej do sosu Przygotowanie: Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przypraw niezbyt mocno solą ziołową, pieprzem cytrynowym i białym mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Wetrzyj przyprawy w każdą stronę filetów. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ugotuj w średnio(...)osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego brokuły i kalafior. Ugotuj na lekko twardo. Odcedź. Ułóż w naczyniu na rybie i pomiędzy nią. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. W rondelku połącz ze sobą (najlepiej trzepaczką) wodę, śmietanę, musztardę i mąkę. Dodaj koperek, wymieszaj. Przypraw dwiema szczyptami soli ziołowej i po 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego i ziołowego. Jeśli trzeba dodaj jeszcze

Anioszek w kuchni
Zupa rybna z pomidorami 150

być idealną przystawką na świąteczny lub uroczysty obiad. Ja ją uwielbiam – od razu wpałaszowałam z dużą dokładką. Mogłabym ją jeść na okrągło. Polecam – nawet tym, którzy za rybami nie przepadają. Zupa rybna z pomidorami: wywar rybny (przepis niżej) (ok. 2 l) 500 g surowych (szarych) krewetek w pancerzach (mogą być mrożone) 300 g filetu z białej ryby(...)chili w proszku cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz Wywar rybny: pęczek włoszczyzny głowy i pancerze obrane z 500 g krewetek 4-5 sztuk głów i kręgosłupów z dowolnych ryb (opcja) 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Dzień wcześniej zaczynamy od wywaru. Rozmrożone

Poezja smaku