ryba - 22624 przepisów (strona:124/1509)

Catering dietetyczny Dietering – diety, opinie 47

sprawia, że nie musisz się martwić każdego dnia, co zjesz w pracy (dzięki temu nie będziesz też korzystać z gotowców). Dieta wegetariańska Czyli posiłki bez mięsa (w tym bez ryb). Sama korzystam z tej opcji i bardzo polecam! Posiłki mają dużą ilość białka dzięki nabiałowi, roślinom strączkowym, orzechom. Zalet diety wegetariańskiej jest mnóstwo, bo pozytywnie wpływa zarówno na samopoczucie(...)środowisko. Diety bez ryb i owoców morza Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść ryb i owoców morza, to Dietering pomyślał również o Tobie! Te posiłki zawierają inne mięso, a także standardowo dużą ilość warzyw, owoców i innych zdrowych produktów. Dieta ma niski indeks glikemiczny, a także zawiera dużą ilość błonnika. Zdrowa terapia sokowa Każdy dzień zdrowej terapii sokowej

Via Gusto
Ryba nototenia zapiekana w cukinii 41

Ryba nototenia i ładnie się nazywa, i świetnie smakuje. To gatunek małych ryb morskich o srebrzysto-szarej barwie ciała. Sprzedawane są w całych tuszkach bez głów i mają dość dużo łusek, które należy zeskrobać, ale walory smakowe nototenii wynagrodzą ten trud. Ja upiekłam rybę na tartej cukinii, bo miałam ją dość wyrośniętą, ale małą cukinię można pokroić w plastry. Składniki(...)sztuki nototenii ? 2 szklanki cukinii startej ? kilka pomidorków koktajlowych ? kilka gałazek kopru ? sól, pieprz do smaku ? 4 łyżeczki majonezu ? sok z 1/2 cytryny Wykonanie: ? Rybę obrać z łusek, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą i pieprzem. ? W naczyniu do zapiekania położyć startą cukinię, również posypać pieprzem i solą. ? Na cukinii ułożyć rybę i pomidorki koktajlowe, na każdej rybie położyć

To co kocham
Smażony filet karpia 43

Odkąd sięgam pamięcią, tradycyjny karp zawsze gościł na polskiej Wigilii w moim domu. Ale co mówi tradycja? … że, na stole wigilijnym powinna znaleźć się ryba! Koniec, kropka. Ryba to stary chrześcijański znak, uosabia tajemnicę, bo nie ma głosu, a przede wszystkim symbolizuje Jezusa, a ichthys to w starożytnej grece ryba. Słowo to można utworzyć z pierwszych liter składających się(...)zdanie starogreckie – Jezus Chrystus Boga Syn Zbawiciel. Z tego powodu ryba dla pierwszych chrześcijan była znakiem rozpoznawczym. Przed wojną na polskich stołach królowały sandacze, sumy, szczupaki. I nie był to tłusty, zalatujący mułem karp! Skąd więc ta tradycja na karpia? Otóż karp jest wymysłem minionej epoki. W PRL-u przeważnie wszystkiego brakowało i na kilka tygodni przed świętami rzucano

To co kocham
Pasta z wędzonej ryby i jajek 67

Share Pinterest Print Pasta z wędzonej ryby i jajek z dodatkiem ogórków kiszonych, cebulki i natki pietruszki. Pyszna i prosta pasta śniadaniowa Przygotowałam ją z wędzonego pstrąga, ale może być też np. makrela lub inna biała ryba. Składniki: 1 wędzona ryba (użyłam pstrąga, 350 g) 4 jajka 3 ogórki kiszone 1 malutka cebulka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać (aby było szybciej można rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków ) Rybę obrać ze skóry i usunąć ości. Rozdrobnić na małe kawałeczki i przełożyć do miseczki. Dodać jajka, drobno posiekaną cebulkę oraz ogórki kiszone i natkę pietruszki. Następnie dołożyć majonez i musztardę. Dokładnie wymieszać i doprawić solą

Oryginalny smak
Grillowany łosoś z masłem szałwiowo-czosnkowym 49

ryby są zdrowe nie trzeba chyba przekonywać nikogo. Równie ważny jednak jak sam produkt jest sposób jego przyrządzenia. Smażenie ryby na głębokim tłuszczu niekoniecznie wyjdzie nam na zdrowie. Najlepszą opcją jest przygotowanie ryby na parze - nie wchłania ona wtedy dodatkowego tłuszczu, a jednocześnie zachowuje najwięcej składników odżywczych. Jednak jedną z moich ulubionych opcji jest ryba z grilla. Co prawda sezon(...)osusz, zdejmij skórę, po czym skrop mięso sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. 3. Na rozgrzany ruszt grilla elektrycznego lub patelnię grillową (warto lekko spryskać olejem, żeby ryba nie przywierała) połóż filety i grilluj z obu stron po kilka minut. 4. Na małą patelnię wrzuć masło oraz posiekane czosnek i szałwię, po czym podgrzewaj do rozpuszczenia masła. 5. Zdjętą

Z notatnika dietetyka
Ryba po grecku 43

Ryba po grecku-popularne danie,moja rodzinka uwielbia.Często ją robię,nie tylko na święta, lecz również na przyjęcia. Jest to sprawdzony przepis mojej mamy. Składniki:   kilka filetów mrożonej ryby(mintaj ,morszczuk lub inna)  7 większych marchewek  3 pietruszki  1/4 pora  pół selera lub 1 mały  2 śr. cebule  4 ziarenka ziela(...)łyżeczki cukru i wyciskamy sok z 1 cytryny. Chwilę gotujemy (po zagotowaniu 3 minuty, lekko mieszając). Na koniec posypać trochę mąką i 2 minutki gotować .Wyłączyć i odstawić. 4. Rybę rozmrażamy,osolić,opieprzyć ,posypać słodką papryką,skropić cytryną lub (octem).Pozostawić na 15 minut.(Rybę solimy z dwóch stron).Następnie filety delikatnie obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce .Smażymy

Olcia gotuje!
Smażony karp z cebulką 37

karp smażony z cebulką .Ta potrawa naprawdę zachwyca smakiem. Rybka jest smaczna i aromatyczna. Bardzo ważne jest to ,aby karpia najpierw  wymoczyć w mleku lub można też obłożyć rybę plastrami cebuli i skropić sokiem z cytryny . w ten sposób pozbywamy się posmaku mułu .Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Smażony karp z cebulką składniki: 500g filetów(...)Smażony karp z cebulką przepis:   Karpia należy wymoczyć w mleku ,można tez obłożyć cebulą i skropić sokiem z cytryny .Z karpia pozbywamy się ewentualnych łusek oraz obcinamy płetwy. Rybę porządnie opłukać wodą ,aby pozbyć się śluzu . Następnie osuszamy papierowymi ręcznikami Kroimy na mniejsze kawałki ok 3 cm .Ponownie skropić sokiem z cytryny. Rybę przełożyć do czystego pojemnika ,zamknąć

Olcia gotuje!
Tofuryba – Wegańska ryba 57

wielu latach prowadzenia wegańskiego bloga kulinarnego zorientowałem się, że nie ma u mnie klasyka, jakim bez wątpienia jest tofuryba . Wegańska ryba , to nic innego, jak po prostu zamarynowane tofu, owinięte w nori, opanierowane i usmażone na głębokim tłuszczu… Mega proste i jednocześnie REWELACYJNE w smaku. Tofuryba – Wegańska ryba Zastanawiasz się jak ją jeść? Tak na prawdę każdy sposób(...)jest dla mnie bezbłędne. Do burgera usmażyłem dodatkowo łódeczki ziemniaczane, do których zrobiłem wegański sos czosnkowy … Cóż to była za uczta! Nie przepadasz za burgerami? Nic straconego! Wegańska ryba według dzisiejszego przepisu świetnie będzie smakowała również w towarzystwie puree ziemniaczanego lub frytek i dowolnej sałatki. Wegańska ryba to zdecydowanie pozycja, którą warto ukręcić nie tylko od święta! Tofuryba

Blendman
Czym jest poke bowl i jak je przygotować? 58

jest skomplikowane. Wystarczy chwila czasu, miska i porcja świeżych produktów.  Z czego najczęściej składa się poke bowl? W tradycyjnym hawajskim poke znajdziemy m.in. pokrojoną w kostkę surową rybę, zieloną cebulę, ryż, algi, sos sojowy, olej sezamowy czy też przyprawę Inamony (przyprawa z prażonego, solonego orzecha). Oczywiście amerykańskie czy europejskie wersje poke są inne. Na fali popularności powstało wiele wariacji(...)temat poke bowl. Ryż często zastępowany jest makaronem sojowym, ryżowym, sobą czy komosą ryżową. W przypadku ryb najczęściej dodaje się tuńczyka lub łososia. Często zamiast ryb w poke lądują kawałki mięsa, krewetki w tempurze lub tofu, które można wcześniej zamarynować i usmażyć.Dopełnieniem smaku są najróżniejsze dressingi. W wersjach amerykańskich czy europejskich można znaleźć np. dressing na bazie tahini, masła

Słodkie okruszki
Dorsz pod ziołową pierzynką 60

ziołową pierzynką to nowość w mojej kuchni. Po skończonym posiłku, zdania co do niego były podzielone. Jednym smakował bardzo, inni (głównie moje dziecko) stwierdzili, że wolą taką smażoną rybę, przygotowaną „bez udziwnień”. Rybka wyszła mięciutka, choć przyznaję, że troszkę inne miałam wyobrażenie co do tej ziołowej pierzynki. Myślałam, że wyjdzie bardziej krucha i chrupiąca, a otrzymałam coś(...)kostkę. Umieszczamy go w rozdrabniaczu i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy skórkę cytrynową, zioła oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ponownie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Oczyszczoną rybę kroimy na porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy solą oraz pieprzem. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem lub wykładamy papierem blaszkę do pieczenia. Układamy kawałki ryby. Wierzch każdej porcji przykrywamy przygotowaną

Smaki Na Talerzu
Irlandia Północna i buttered sasuage 55

inaczej, oprócz muzeum Titanica i innych rzeczy związanych z transportem morskim, jest instalacja złożona z "dzwonków", które mają naśladować dźwięki doków. Koło portu znajduje się pomnik Łososia Wiedzy. Ta ryba żywiła się żołędziami z mitycznego drzewa wiedzy, dzięki czemu urosła i stała się mądrzejsza niż ludzie. Pierwsza osoba, która miała go zjeść posiadłaby całą jego mądrość. Oczywiście padło na osobę(...)Fionna mac Cumhailla, przy czym zrobił to przez przypadek, bo zasadniczo chciał go przyrządzić swojemu mistrzowi, ale podczas gotowania sparzył sobie kciuk, do którego był przyklejony mały kawałek skóry ryby. Ssąc kciuk po oparzeniu połknął kawałek ryby, tym samym otrzymując nadludzką wiedzę. W weekendy na hali rynkowej św. Jerzego odbywa się targ. teoretycznie w piątek z ubraniami, sobotę z jedzeniem

Kryzysowa Książka Kucharska
Dorsz alla livornese 72

Dorsz alla livornese to prosty i pyszny pomysł na obiad we włoskim stylu. Soczysta ryba z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów, oliwek i kaparów to idealne połączenie, które świetnie sprawdzi się na co dzień jak i podczas uroczystego obiadu z rodziną czy znajomymi. Dorsz alla livornese – obiad prosto ze słonecznej Italii Dania kuchni włoskiej pojawiają się na moim stole(...)wskazuje potrawa ta ma swoje korzenie we włoskim Livorno . To położone w Toskanii miasto jest największym portem w kraju. Tu też spopularyzowano baccalà , czyli suszonego, solonego dorsza. Taką właśnie rybę oryginalnie dodaje się do tego dania. Ja proponuję Wam dziś bardziej przystępną wersję ze świeżą polędwicą z dorsza . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Aromatyczny sos pomidorowy Dodatkiem do delikatnego dorsza

Na-talerzu.pl