ryba - 22175 przepisów (strona:131/1479)

Ryba z pieczarkami w sosie śmietanowym / Baked fish with mushrooms and cream sauce 297

sposobem wylądował na moim stole karp:) Jednak nie byle jaki, bo z pieczarkami w sosie śmietankowym. Przepyszny! Przepis jest łatwy i względnie szybki w przygotowaniu, polecam więc każdemu wielbicielowi ryb. Jeżeli nie jesteście fanami karpia lub macie problem z jego kupnem, możecie go zamienić na inną ulubioną rybę. Polecam:) Scroll down for recipe in English Ryba z pieczarkami w sosie(...)łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie: Kawałki karpia dokładnie dopraw solą i pieprzem, obłóż cytryną i odstaw na 2 godziny do lodówki. Przełóż rybę do rondelka, zalej ją wodą tak, by była tylko przykryta. Dodaj goździki, ziele angielskie i listek laurowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, po czym wyjmij

karmelowy
łosoś w słodko-kwaśnym sosie paprykowym 196

żółty i czerwony), pokroić w plastry 1cm 2 cebule średnie, obrane i pokrojone w 1cm plastry   2 ząbki czosnku, zgnieciony 3 liście laurowe filet z łososia,lub innej ryby, pokroić na cztery części 20g posiekanej kolendry sól i pieprz do smaku 1 duże jajko rozbełtane 200ml cieplej wody mąka do obtoczenia ryby,   Wykonanie(...)Gotuj przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu, a następnie dodaj cukier, ocet, łyżeczkę soli i trochę pieprzu i gotuj przez pięć minut.Na drugiej patelni podgrzej olej .Rybę obtoczyc w mące i rozbełtanym jajku. Smażymy z obydwu stron przez 1-2  minuty.Rybe dodaj do sosu ,następnie wlej okolo 150-200ml wody .   Duś rybę w sosie

w mojej kuchni
Tilapia cytrynowa 205

rybka smakowała mi nieziemsko!!!Nie jestem fanką ryb, po mimo tego iż wiem, że są zdrowe i że powinno się je jeść dość często. Dla mnie ryby mogą nie istnieć, ale jak każdy katolik( albo nie każdy) postanowiła pościć w piątki i nie jeść mięsa, więc próbuję rybę na różne sposoby,a ten był strzałem w dziesiątkę,  a nawet(...)pęczek koperku sól ziołowa 1/2 czerwonej papryki Wykonanie: Rozmrożone filety z tilapii osączam na durszlaku, układam w naczyniu żaroodpornym, polewam sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, posypuję przyprawą do ryb i solą ziołową. Na rybę układam całe gałązki koperku, na wierzch układam pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek. Piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam do rybę na 25 min. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Pstrąg ziołowo-szczypiorkowy 166

Pstrąg ziołowo-szczypiorkowy*   Pstrąg z masełkiem to świetne danie dla tych osób, które chcą latem utrzymać dobrą formę. Podczas grillowania, masło rozpuści się, natomiast ryba będzie lekko wilgotna. Dzięki siatce grillowej, pstrągi będzie można swobodnie obracać, bez ich uszkodzenia.     Składniki:   wypatroszone pstrągi masło pół pęczka szczypiorku bazylia suszona  przyprawa do ryb sól pieprz czarny cytryna(...)posiekany szczypiorek, bazylię suszona i odrobinę soli/pieprzu. Wszystko ze sobą wymieszać, aby składniki mogły się połączyć.   2. Pstrągi umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem, a także przyprawą do ryb.     3. Przygotowane pstrągi nafaszerować masełkiem i umieścić do lodówki (najlepiej na kilka godzin).   4. Ryby umieścić do siatki grillowej i grillować, tak długo aż pstrągi będą

Ugotować
Pieczony jesiotr 177

chyba ostatni potomek ryb przypominających potwory z epoki dinozaurów. Jesiotr. Ryba pyszna, ma delikatne białe mięso i poza grzbietem prawie nie ma ości, ale ma twardą skórę, której nie należy jeść. Do pieczenia najlepsze są sztuki powyżej 2 kilogramów. Niestety efekt wizualny jest marny, bo ryba była przeze mnie przygotowana na wigilie i to co zostało z niej zostało sfotografowane(...)nadzieje że mimo to zachęci Was do zakupu tej ryby. Ja swoją kupiłam w Bielanach k/Oświęcimia z prywatnego stawu hodowlanego. Jesiotr okazał się najlepszą rybą na naszej kolacji i myślę ze jeszcze nie raz się pokuszę o upieczenie tego potwora. Bo naprawdę warto. . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wegetarianizm - za i przeciw. 174

WEGETARIANIZMU semiwegetarianizm dieta zbliżona do założeń diety śródziemnomorskiej, stosunkowo rzadko akceptowana przez wegetarian, dostarcza organizmowi witaminy B 12 Dopuszcza uzupełnianie posiłków produktami mlecznymi, jajami a nawet – w małych ilościach- rybami i drobiem. Wyklucza mięso czerwone i jego przetwory. pescowegetarianizm ichtiwegetarianizm, odmiana semiwegetarianizmu Dopuszcza uzupełnianie posiłków produktami mlecznymi, jajami oraz rybami, wyklucza mięso czerwone, mięso białe i przetwory. pollowegetarianizm odmiana semiwegetarianizmu(...)Dopuszcza uzupełnianie posiłków produktami mlecznymi, jajami oraz mięsem białym, wyklucza mięso czerwone, ryby, owoce morza i przetwory mięsne. laktoowowegetarianizm Wyklucza wszystkie rodzaje mięsa, produkty zawierające żelatynę oraz sery zawierające podpuszczkę zwierzęcą.  Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i jego przetwory oraz jaja laktowegetarianizm Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i przetwory (za wyjątkiem serów podpuszczkowych) owowegetarianizm Wyklucza wszystkie rodzaje

Powiedz dietom nie
Pstrąg smażony na maśle i zielone szparagi z akcentem azjatyckim 163

przypadku pstrąga świetnie sprawdza się włoskie podejście do jedzenia – im prościej tym lepiej! Wystarczą świeże składniki. I tak: świeża ryba, masło klarowane, sól morska, świeżo mielony pieprz i trochę mąki to wszystko czego potrzebujemy do przygotowania wyśmienitego pstrąga. Do tego cienkie szparagi i młode ziemniaki. SKŁADNIKI (3 porcje) 3 pstrągi w całości 3 łyżki masła klarowanego mąka do obtoczenia(...)ryby sól morska świeżo mielony pieprz pęczek cienkich zielonych szparagów 2 łyżeczki ziaren białego sezamu 1 duża łyżka oleju sezamowego WYKONANIE Każdą rybę dokładnie posypujemy solą i pieprzem z każdej strony. Następnie dokładnie obtaczamy w mące. Na patelni mocno rozgrzewamy masło klarowane. Układamy ryby i smażymy z każdej strony na rumiano. W tym samym czasie mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Wrzucamy

OstryKęs
Pstrąg tęczowy łososiowy 174

Dziś na talerzu króluje pstrąg łososiowy z makaronem w sosie serowo-brokułowym. Przygotowanie ryb nie jest czasochłonne, bo mają bardzo delikatne mięso, które nie wymaga długiego smażenia czy pieczenia. Składniki: pstrąg tęczowy łososiowy (filet)  masło czosnkowe pół cytryny do skropienia ryby  pomidory suszone w zalewie  sól, pieprz  makaron tagliatelle (u mnie szpinakowe)  Sos: 1/5 szklanki(...)łyżka serka topionego starty żółty ser (u mnie ementaler) ser parmezan  gałka muszkatołowa  kilka różyczek brokuła Sposób przyrządzenia:  Naczynie żaroodporne bądź inne, w którym będziemy piec rybę smarujemy delikatnie oliwą. Pstrąga solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Pstrąg łososiowy jest tak pyszną rybą, że naprawdę nie potrzeba więcej składników. Ma wierzchu układamy kilka paseczków masła czosnkowego

upichcic
Łosoś ze szparagami w sosie holenderskim 194

Jeśli miałabym wskazać ulubioną rybę, zdecydowanie byłby to łosoś. Pieczony, smażony, wędzony. Na drugim miejscu byłby dorsz. Ryby powinniśmy jeść dwa razy w tygodniu. Tyle z teorii dietetyków. Ile razy jemy? Zdecydowanie za rzadko, zdecydowanie za mało. Łosoś to bogactwo minerałów i witamin, a przede wszystkim najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. Obiecuję sobie, że ryb będzie więcej

bistro mama
Kwiecień z Sophie Dahl - szybka makrela 186

chcemy sobie sprawić przyjemność czymś smakowitym bez wielkiego wysiłku. Chrupka skórka ryby, chrupkie podsmażone kapary i garść świeżego, soczystego szpinaku. Polecam! Składniki: filety z makreli miód do posmarowania ryby kapary oliwa świeży szpinak 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka białego octu winnego 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika (u Sophie świeży) 2 czubate łyżki śmietany 18% sól i pieprz(...)Sposób przygotowania: Rybę posmarować z obu strony miodem, ułożyć w blasze do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na środkowej półce. Kapary podsmażyć na oliwie aż będą złociste i chrupkie. Połączyć oliwę, ocet, chrzan i śmietanę. Doprawić do smaku.  Na talerzu położyć umyte liście szpinaku, rybę, posypać kaparami i podać z dressingiem. To wszystko. Gotowe

W kuchni wieczorem
Liebster Blog Award 140

bloga, prowadzenie zaczęłam właściwie od 1 stycznia 2014r. 2. Twój ulubiony blog to ? - *Jest bardzo wiele dobrych blogów, ale takiego naj… nie mam. 3. Jakie masz ulubione danie? - *Smażone ryby. 4. Co Cię inspiruje na co dzień? – *W pewnym stopniu… pogoda, a naprawdę inspirację staram się czerpać ze wszystkiego. 5. Ile czasu dziennie poświęcasz na prowadzenie bloga(...)pierwsza i każda kolejna.:) Poniżej pytania od Autorki Słodkiej Strony i moje odpowiedzi: 1. Jakie było Twoje pierwsze udane danie/deser? - Faworki. 2. Jakie danie obiadowe jest Twoim ulubionym? - Smażona ryba z frytkami. 3. Który deser najbardziej lubisz?- Z mrożoną cytryną. 4. Jaki jest Twój ulubiony produkt z którego często korzystasz w kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe. 5. Jaki jest

mojewypiekiinietylko
Okoń nilowy w jarzynach z płatkami paprykowymi 196

Zamiast duszonych warzyw-gotowane , a charakterku rybie nadają płatki paprykowe. Ryba z tych bardzo delikatnych- okoń nilowy. Doprawiłam za to na pikantnie . Do smażenia ryby użyłam oleju kokosowego. Taka niby ryba po grecku ale inna. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Karp w galarecie 152

minut. Po tym czasie wyławiamy z wywaru głowę i ogon i wkładamy dzwonki ryby. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut minut. Następnie delikatnie wyjmujemy rybę cedzakiem i układamy ją na półmisku. Wywar odcedzamy. Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na rybie.  Doprawiamy wg smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.   Po odmierzeniu wywaru(...)powinno nam go zostać około 1,5 litra. W gorącym wywarze dokładnie rozpuszczamy żelatynę i zalewamy nim rybę. Odstawiamy do ostygnięcia. Nastepnie wkładamy do lodówki na całą noc.  gotujemy wywar karp w galarecie

Bon Appetit Małgorzaty
Karp we włoszczyźnie 188

zrobiłam zdjęcia do drugiej publikacji "Opolskie Smaki" W tym wydaniu tym razem  typowe śląskie potrawy wigilijne. "Okolice Niemodlina to kraina stawów.. Niewątpliwie miejsce unikatowe, gdzie najważniejszą rybą w odłowach zostaje do dnia dzisiejszego karp".Tradycja jedzenia karpia przywędrowała do nas z dalekich Chin za panowania Bolesława Krzywoustego. W Chinach uznawany jest za symbol szczęścia. My też zachowujemy łuskę(...)łyżka oleju Karpia nacinamy w dzwonka. Przyprawy tłuczemy w moździerzu, a następnie nacieramy nimi każde dzwonko ryby. Odstawiamy do lodówki na ok. 6- 8 godzin. Warzywa kroimy w talarki, podsmażamy na oleju. Przygotowane składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na dnie układamy połowę warzyw, następnie rybę oraz pozostałe warzywa. Pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 180°C .  można

Bon Appetit Małgorzaty
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 198

oczyścić łososia ze wszystkich dodatków. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę ułożyć na desce, skórą w dół i za pomocą ostrego, długiego noża, zaczynając od ogona, odciąć mięso od skóry. Tutaj  można zobaczyć jak to zrobić. Z łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać do 2 tygodni

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania