pietruszkowy do ryby fot. Moja Książka Kucharska Sos pietruszkowy do ryby Sos śmietanowo pietruszkowy Delikatny i kremowy sos pietruszkowy na ciepło, który z powodzeniem przygotujesz w domu. Pyszny sos pietruszkowy do ryby, makaronu lub kurczaka - przepis na szybki obiad dla całej rodziny. Sos pietruszkowy przepis SKŁADNIKI: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka zimnego mleka 1/2 szklanki gęstej(...)kwaśnej śmietany 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 9tylko listki) szczypta gałki muszkatołowej sól i biały pieprz do smaku 400g filetu z białej ryby, pokrojony na mniejsze kawałki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę - zasmażamy intensywnie mieszając, uważamy, aby nie przypalić mąki - ma jedynie stracić smak surowizny. Krok 2. Do garnka z zasmażką dolewamy
Moja Książka Kucharskabacalhau, z tym że oryginalnie ta potrawa musi zawierać Bacalhau , czyli solonego i suszonego dorsza. Kuchnia portugalska w dużej mierze opiera się na rybach w tym oczywiście na solonym suszonym dorszu. Niestety ten portugalski rarytas jest trudno dostępny i bardzo drogi. Dlatego postanowiłem zastąpić go zwyczajnym filetem z dorsza, który(...)mój przepis na krokiety ziemniaczane z dorszem Robi się je banalnie prosto i można niemalże dowolnie z nimi kombinować. Można zamienić zioła, rodzaj ryby lub podać z innym sosem niż sugeruję ja. Nawet Zosia i Marysia zjadły kilka sztuk, a za rybą jednak jeszcze nie przepadają. Może
kuron.com.plpierwszym już zatrzymaliśmy się na dłuższą chwilę. Tu nie będę Wam dużo mówić ;) zobaczcie filmik – kręcony prosto telefonem. Prawda, że cudowny jest taki widok świeżych ryb ? Do wyboru, do koloru wręcz można by było powiedzieć i taka jest prawda. Chcesz rybę ? Wybierasz, pokazujesz którą, a sprzedawca wg twoich słów ją filetuje, zdejmuje z niej skórę, patroszy .. ale też(...)może, wiedząc do czego chcesz rybę wykorzystać, powiedzieć: STOP ! ta ryba się do tego nie nadaje… tamta będzie lepsza :) Tak, tu sprzedawcy pomagają jak potrafią, są prawdziwymi doradcami w zakresie zakupów na ich stoisku. Czy kiedykolwiek sprzedawca w Polsce Cię zapytał do czego potrzebujesz daną rybę / mięso ? Mi się to w zwykłych sklepach nie zdarzyło. Dobra zostawmy ryby, zobaczmy
Kuchnia na wzgórzujadacie ryby? czy uwielbiacie je tak jak my? Ryba musi być choć raz w tygodniu bo inaczej nie może być. Lubię ryby bez panierki, lubię kotlety z ryby, klopsiki z ryby ale najbardziej chyba lubię rybne kąski w panierce. Dziś właśnie takie przedstawiam. Halibut smażony w panierce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemoim domu bardzo często króluje ryba w różnych postaciach, wszyscy ją uwielbiamy. Jest zdrowa a zarazem uzupełnia tran w naszym organizmie Składniki: Ryba karaś lub inna 1 ½ kg Sól 2 płaskie łyżki Cukier 1 łyżka Ocet 5 łyżek Cebula biała 2 szt. Marchewka 4 szt. Pietruszka 2 szt. Listek laurowy 2 szt. Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki(...)posiekana 2 łyżki Składniki na zasmażkę: Smalec 2 łyżki Mąka pszenna 2 łyżki Papryka wędzona słodka 1 łyżka Wykonanie: Rybę sprawić, pokroić w dzwonka, opłukać, zalać zimną wodą, dodać sól, cukier, ocet, liście laurowe. Gotować na wolnym ogniu powoli do miękkości ryby. Następnie odcedzić do innego garnka przez sito(rybę delikatnie odłożyć), dodać pokrojone i oczyszczone warzywa i ugotować
Tradycyjna Kuchniajedna ważna uwaga: na patelnię kładziemy mięso o temperaturze pokojowej. Grzechem, gorzej, zbrodnią jest smażenie steka wyciągniętego wprost z lodówki Dwa razy naszym w menu na tydzień pojawiła się ryba, cudownie pachnący dymem pstrąg z lokalnej hodowli , wędzony w tradycyjny sposób, a nie na zimno – metodą przemysłową. W menu najwięcej wykorzystaliśmy warzyw – hitem stołu było spaghetti z cukini(...)jeszcze w czasach kiedy rzadko przynosiłem do pracy jedzenie z domu i kiedy w końcu znudziły mi się kanapki od zakładowego Pana Kanapki. Poszedłem wtedy do sklepu, kupiłem wędzoną rybę i kilka warzyw, posiekałem w zakładowej kuchni i zjadłem ze smakiem. Z czasem w domu udoskonaliliśmy przepis. Jego podstawą jest mango , nasz najulubieńszy owoc który od dawna wciągamy na śniadanie
Niedzielny kucharznazwaliśmy fast and fryless . Szukaliśmy takich przepisów, które będą robiły się same – wszystkie razem w piekarniku. Jak się okazało upiec można właściwie wszystko – nawet „smażoną” rybę. Takie gotowanie fast and #fryless to super patent z kilku powodów: Dobrze wykorzystujemy piekarnik (nie marnujemy energii elektrycznej włączając go kilka razy, albo nie całkiem wypełniony), Oszczędzamy czas (w piecu(...)koniec jest wyjątkowo mało sprzątania (jak na niedzielne kuchenne wariactwo;-)), Gotujemy bez smażenia, które jest przecież średnio zdrowe, dania nie zawierają właściwie tłuszczu, nie mamy w domu zapachu smażonej ryby (z którym nawet najlepszy okap sobie nie poradzi). Oczywiście przygotowanie składników i przekładanie wszystkiego w piecu chwilę zajmuje – w sumie spędziliśmy więc dwie godziny w kuchni, ale bez smażenia
Niedzielny kucharzTaka ryba w galarecie będzie smakowała zarówno dorosłym jak i dzieciom. Mięso ryby jest zmielone więc nie trzeba obawiać się ości i spokojnie można to danie podać podczas Wigilii nawet małym smakoszom. Karp w takiej postaci jest przepyszny, ale możecie użyć innej ryby jaką lubicie. Mnie takie rybne pulpeciki najbardziej smakują z odrobiną domowego chrzanu. Ryba faszerowana , a właściwie taki(...)rybny farsz, to smak mojego dzieciństwa. Babcia robiła duże porcje takiej ryby bo wszyscy ją uwielbiali. Dzisiaj robię tę potrawę sama, wspominając Święta sprzed wielu lat. Staram się i ciągle coś poprawiam, ale nie umiem idealnie odwzorować tamtego smaku. Dlaczego? Bo Babcia gotowała najlepiej na świecie! Chciałabym kiedyś je dorównać... Tylko czy mi się uda? Więcej pomysłów na potrawy wigilijne
Smaczna PyzaKolejną potrawą, której nie może zabraknąć na moim wigilijnym stole to ryba po grecku. A u Was goszczą ryby pod jaką postacią w ten wieczór? Składniki: 800 g filetów z białej ryby, ja użyłam dorsza 500 g marchewki 150 g pietruszki 50 g selera 1 cebula 1 por 3 szklanki wrzącej wody 1 łyżeczka soli 3 ziela angielskie 1 liść(...)laurowy 1/2 łyżeczki pieprzu i słodkiej papryki 1 mały słoik koncentratu pomidorowego olej do smażenia Przygotowanie: rybę rozmroź, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na mniejsze kawałki, posyp solą i pieprzem, odstaw marchew, pietruszkę i selera obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej na grubych oczkach; przełóż do garnka, zalej wrzącą wodą, posól; gotuj przez 20 minut pod przykryciem; pod koniec dodaj ziele
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSałatka ryżowa z rybą wędzoną, na imprezie rodzinnej czy posiadówce znajomych, na pewno szybko zniknie ze stołu. Takie “śmieciówki” uwielbia każdy, tym bardziej, że doprawione są majonezem i smakują naprawdę dobrze. W mojej wersji sałatki ryżowej z rybą, znajdziecie kukurydzę, którą uwielbiam, ogórki konserwowe i paprykę. Oczywiście według upodobań doprawiam ją dość obficie pieprzem i solą. Takie sałatki(...)tylko bardzo świeża. Zobacz też przepisy na: Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem Ekspresowa sałatka z tuńczykiem Przepis na sałatkę wędzoną z rybą Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 30 minut Składniki 100 g ryżu (najlepiej parboiled) 4 ogórki konserwowe połowa papryki czerwonej pół puszki kukurydzy 100 g wędzonej ryby czubata łyżka
Kuchnia Bazyliiciąży miałam strasznego smaka na ryby wędzone, ale starałam się ich unikać. Za to teraz, kiedy jest z nami Zosia, nadrabiam zaległości w jedzeniowych zakazach z okresu 9 miesięcy. Taka pasta z ryby wędzonej, jest szybka do zrobienia. Jeśli macie wprawę w obieraniu ryby, to pewnie jej zrobienie zajmie Wam 5-10 minut. Potem w ruch idzie widelec i już(...)jest czym smarować chlebek. U nas, zrobienie pasty trwa dłużej, bo mamy z kotem Ryszardem wspólny rytuał. Lubimy podjadać co tłuściejsze kąski z ryby. Raz on, raz ja. Nigdy dobrej, wędzonej rybki Rysiek nie odmówi. Swoją drogą, szybkie i dokładne obranie ryby, z kotem czającym się obok nóg, to nie lada sztuka. A wracając do samej pasty, to jej różne
Mieszam w GarnkuMacie już pomysł na obiad , może łosoś po toskańsku? Bardzo często jemy łososia na obiad, więc staram się za każdym razem przyrządzać go inaczej. Łosoś po toskańsku to ryba w sosie winnym z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i parmezanu. Ten przepis można łatwo przygotować z inną rybą na przykład z morszczukiem. Ryba na obiad to pewna karta, zawsze się(...)stronach, około 2 minut po każdej. Łosoś powinien być niedosmażony w środku. Teraz włóż do gorącego sosu. Ugotuj makaron. Ułóż makaron na talerzu, polej sosem, połóż porcję ryby i posyp pietruszką. A może wolicie łososia z pesto, albo tartę? Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post
codojedzeniazaczęliśmy przygotowywać je także w domu. Pstrąg z piekarnika to szybkie i pyszne danie. Mięso po upieczeniu jest idealnie soczyste. Smak pstrąga doskonale komponuje się z przyprawami. Tak przygotowaną rybę możecie po dokładnym oczyszczeniu z ości podać 9 miesięcznemu maluchowi. 2 pstrągi pół pęczka koperku ok. 2 łyżek masła klarowanego 6 ząbków czosnku Wypatroszone pstrągi myjemy, oskrobujemy z łusek(...)następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ryby doprawiamy z wierzchu sola i pieprzem. Do każdej ryby wkładamy 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz połowę posiekanego koperku. Na to kładziemy kilka listków masła klarowanego. Rybę kładziemy na folii aluminiowej. Pod rybę i na wierzch kładziemy odrobinę masła klarowanego, by skóra nie przywarła nam do folii. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym
Dieta bez mlekaJakoś tak się utarło w mojej rodzinie, że piątek jest dniem ryby i dlatego pewnie sporo ryb jadamy :). Dzisiaj zapiekanka z ryby w towarzystwie marchewki i pieczarek. Nie podaję celowo ilości składników, niech każdy użyje wedle swoich własnych upodobań. Ja dałam sporo marchewki bo wszyscy ją lubimy, zapiekanka bardzo nam zasmakowała więc szczerze polecam. Zapiekany dorsz filet z dorsza pieczarki(...)cebula marchewka majonez ser sól, pieprz Rybę doprawić, panierować w mące i usmażyć na złoty kolor. Marchewkę ugotować i pokroić w talarki, pieczarki pokroić na grubsze talarki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą usmażyć, doprawić solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwowo część marchewki, pieczarek, rybę, marchewkę i pieczarki. Całość posmarować majonezem i na wierzch potarkować
Pieguskowa KuchniaTarta rybna na francuskim spodzie to idealna potrawa dla osób, które uwielbiają ryby ale przeszkadzają im ości. Ponieważ ja należę do grona takich osób stałam się fanką tej tarty. Dzięki przemieleniu mięsa na drobnym, najlepiej pasztetowym sicie ości w niej nie ma. Do tarty użyłam filetów z mrożonego szczupaka, którego jesienią złowił mój mąż, ale mogą być małe rybki(...)sprawieniu, odcięciu głów, płetw i kręgosłupa. Ponieważ ciasto francuskie zawiera w sobie dużo tłuszczu proponuję użyć ryb chudych a do masy dodać łyżkę masła, doda ono smaku całości. Zostało mi nieco ciasta i farszu, więc upiekłam kilka mufinek i przyznam się, że smakowały mi one nawet bardziej niż tarta. Może za sprawą większej ilości ciasta francuskiego? Polecam obie wersje:). Tarta
Pieguskowa Kuchnia