ryba - 22624 przepisów (strona:130/1509)

Witaminy w diecie 166

Organizm ludzki potrzebuje nieustannie witamin do prawidłowego funkcjonowania. Najlepiej przyswajalne są one  w formie naturalnej. Znaleźć je możemy  w warzywach, owocach, mięsie, rybach i zbożach  ( zboża zawierają jednak jednocześnie kwas fitynowy, który zaburza wchłanianie minerałów). Poniżej przedstawiam liste podstawowych witamin, zarówno tych rozpuszczalnych w wodzie, jak i tych rozpuszczalnych w tłuszczu. Witaminy(...)temperatury; przeciwutleniacz, „witamina nastroju” – pomaga przezwyciężyć stres, lęk, zaburzenia pamięci. Produkty zbożowe, mięso, wędliny, rośliny strączkowe – groch, fasola, zielone i żółte warzywa. (Witaminę niszczy alkohol, kofeina, herbata i surowa ryba) Witamina B2 (ryboflawina) – wrażliwa na światło, ale stosunkowo odporna na działanie podwyższonej temperatury; istotna dla przemiany materii i produkcji energii w organizmie. Mleko i jego przetwory, ciemne pieczywo, mięso, podroby

Kuchenne innowacje
Smażona flądra z Bałtyku 154

Flądra na talerzu! Raz! Podczas tegorocznych wakacji nad morzem, zakupiłam całkiem sporo świeżych ryb od rybaków w porcie. Udało mi się namierzyć, uczciwych rybaków, którzy sprzedawali rybki, wyciągane prosto z sieci. Warunek musisz wstać bardzo wcześnie, tak aby rybę kupić jak najszybciej i szybko ją schłodzić lub zamrozić. Niestety w naszych portach też można spotkać "pseudo rybaków", którzy to handlują(...)rybą, która o zgrozo była wcześniej łowiona i jest mrożona, a w trakcie sezonu rozmrażana i sprzedawana w porcie jako świeża....Niestety oszuści są wszędzie, szkoda....  Zawsze warto wyposażyć się w kilka informacji, czy czasem nie ma zakazu łowienia ryb na Bałtyku, jakie jednostki mogą wypływać (zazwyczaj te najmniejsze), nie dać sobie wmówić, że łosoś hodowlany to ten nasz

SMYKWKUCHNI
Łosoś zapiekany z koperkiem i śmietaną 162

zauważyliście, w ostatnim czasie dość często na moim blogu pojawiają się przepisy z wykorzystaniem łososia. Uwielbiam smak tej ryby :) Łosoś przygotowany w poniższy sposób jest soczysty, miękki i naprawdę świetny w smaku. Obowiązkowo rybę należy skropić sokiem z limonki lub cytryny. Łososia podałam z czosnkowymi, pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi.  Składniki na 2-3 porcje: około(...)świeżego łososia 2 łyżki śmietany 18% sok z 1/2 limonki (ewent. cytryny) sól, pieprz koperek Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem, a na sam koniec skropić sokiem z limonki. Przekroić na 2 części (nie ma potrzeby usuwania skóry z łuskami, ponieważ po upieczeniu sama "odejdzie" od ryby). Na sam koniec posypać posiekanym koperkiem i posmarować śmietaną. Przygotowanego łososia zapiekać

Ugotować
Placki rybno – ziemniaczane 186

Placki rybno – ziemniaczane Pyszne placki rybne , które nieco przypominają krokiety. Pomysł inspirowany angielskimi ciasteczkami krabowymi . Nawet mój młodszy syn który nie jest miłośnikiem ryb , był nimi zachwycony . Są delikatne , chrupiące i syte . Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki(...)dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej bułka tarta do obtoczenia – około 1 szklanki Ziemniaki obieramy , gotujemy w osolonej wodzie jak do obiadu . Następnie odcedzamy jak już będą miękkie i odstawiamy do wystygnięcia . Najlepiej zrobić

Ogrodnik w podróży
Grillowanie – porady 237

tackę zanim zdąży wytopić dużą ilość tłuszczu. Z drugiej strony pamiętajmy, że niektóre produkty nie zawierają tłuszczu wcale lub bardzo mało – np. warzywa, filet z kurczaka czy niektóre ryby. Możemy je wówczas położyć bezpośrednio na ruszcie, ale musimy zrobić też coś dokładnie odwrotnego niż w przypadku tłustych mięs, a więc dodatkowo nawilżyć odpowiednim do danego produktu tłuszczem. Dlatego grillując bakłażana(...)się dopiecze. Technicznie jest to odpowiednik intensywnego obsmażania mięsa, które wkładamy potem do piekarnika bez przykrycia. Techniki tej nie stosujemy jednak raczej do bardzo delikatnych mięs, takich jak większość ryb, natomiast może być słuszna w odniesieniu do popularnej wśród grillowiczów karkówki wieprzowej. To czy dobraliśmy odpowiednią temperaturę łatwo rozpoznamy po tym, co dzieje się z grillowanymi produktami. Jeśli

Kulinarna Pokusa
Obfita fotorelacja- Tajlandia od kuchni. Thai food ! ! ! Jedzenie w Tajlandii :) 240

polski szpinak wodny. Ajjjj :) Tej sałatki niestety ale zjeść się nie dało, nawet kucharka przybiegła i zakazała mi ją jeść ;) To sałatka z papai ale z marynowanym krabem i rybą. Spróbowałam ale nie dałam rady :)  Tajowie się nią zachwycają. A to bardzo smaczna sałatka z papai z jajkiem  :) Grilowany kalmar, krewetki i rybka a wszystko razem za niecałe(...)takie popularne ... Ale czuję, że tego lata będę z nimi szaleć :) Może skorpionika? A może polnego konika? Od wyboru do koloru Przypadkowo napotkany targ w Bangkoku. Herbaty, grzyby, ryby, owoce, zioła, kurczaki, słodycze. Jedzeniowy zawrót głowy. Stragan uliczny z suszonymi kalmarami i chyba łososiem... Tajska "włoszczyzna": trawa cytrynowa, galangal, liście limonki kafir.... Mango? zawsze :) A to co? Kasztany? Ktoś podpowie

Jemy Pijemy
Dorsz 144

Dorsz jest rybą drapieżną występującą w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym i Bałtyku. Morze osiągać długość do 1,5m i wagę do 40 kg. Żyje około 20 lat i rośnie przez całe życie. W ostatnich latach dużo się mówi o zagrożeniu tego gatunku wyginięciem. Osobniki poławiane w Bałtyku zazwyczaj ważą nie więcej niż 2kg. Rzadko zdarza się złowić duże okazy(...)właśnie one są odpowiedzialne za przedłużanie populacji. W sprzedaży jest zarówno dorsz świeży jak i mrożony. Najczęściej w formie tusz lub filetów (ze skórą lub bez).Świeże ryby najlepiej jest kupować w dużych sklepach licznie odwiedzanych przez kupujących. Powinny być ułożone na lodzie, mieć błyszczącą skórę i jasnoczerwone lub czerwone skrzela pozbawione białego nalotu. Mrożone są znacznie trwalsze od świeżych

Wiem co jem
Pstrag tęczowy łososiowy z sosem ogórkowo - koperkowym i warzywami pod beszamelem zapiekanymi 132

ryby powinno się jeść często wiemy od dawna.  O tym, że Polacy jedzą za mało  ryb również wiemy. O tym, że nie każdemu one smakują również. Jeżeli lubicie delikatne mięso ryby, nie smażone na oleju a w papirusie to z pewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany na zimno i zapiekane(...)tarce jarzynowej. Dodajemy 1/3 koperku, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Papier do pieczenia rozkładamy i delikatnie smarujemy oliwą. Solimy, posypujemy pieprzem, chilli oraz koperkiem. Wykładamy umytą rybę i przekładamy na rozgrzana sucha patelnię. Smażymy z obu stron tak, aby odeszła skórka (należy uważać, aby ryba się nie rozpadła bo jest bardzo delikatna). Warzywa wykładamy na talerz wraz

ChilliJemy
Morszczuk pieczony z warzywami 142

każdym razem kiedy robię rybę, powtarzam sobie, że powinnam to robić częściej. Okazuje się, że wszyscy domownicy zawsze chętnie ja zjadają i nie grymaszą. Mam nadzieję, że i Wy lubicie ryby, bo naprawdę nie muszą być nudne w smaku. Wręcz przeciwnie, potrafią zaskakiwać bardzo pozytywnie. Połączone z warzywami i zapiekane są bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. Spróbujcie :) Składniki(...)papryka 2 średnie cebule 300g pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego 200ml przecieru pomidorowego majeranek zioła prowansalskie łyżka słodkiej papryki pół łyżki ostrej papryki sól, pieprz oliwa      Przygotowanie: Rybę myjemy i osuszamy. Lekko solimy i pieprzymy z obu stron. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w dość grube plastry. Paprykę i cebulę po obraniu kroimy w piórka. Do niedużego garnuszka

ChilliJemy
Węgierska zupa rybna - Halászlé 130

związku z tym przepisem byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że W CENTRUM WARMII, gdzie o tej porze roku turystyka nadjeziorna wre, nigdzie nie można dostać dobrej, świeżej ryby słodkowodnej. Jest to skandal, który zmusił mnie do kupienia w biedronce paczkowanego pstrąga*. Na przyszłość nie będę się tak spieszyć i poszukam czegoś lepszego, bo powiadają, że do tej potrawy najlepszy(...)jest karp. *to bardzo dobra ryba, ale to i tak skandal! 70 dag ryb słodkowodnych (najlepiej karpia, który nie rozpadnie się w gotowaniu) 2 czerwone papryki 3 spore pomidory 2 duże cebule 1 marchewka 1-2 ząbki czosnku nieduża papryczka chilli łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku łyżeczka papryki ostrej w proszku sól, pieprz natka pietruszki Ryby kroimy w średnie

Kuchenna Kontrrewolucya
Ryba po marsylsku 129

zrobić rybę po marsylsku zobaczyłam w telewizji śniadaniowej. Przepis przedstawiał Pascal Brodnicki. Ja jednak postanowiłam trochę go zmienić. Ryba wyszła znakomicie!  Składniki 400 g filetu z dorsza bez skóry 1 cebula czerwona 1 marchewka 1 pomidor 2 łyżki oliwy z oliwek zioła prowansalskie sól ziołowa 3 - 4 plastry limonki Marchewkę obieramy ze skóry. Za pomocą obieraczki ścinamy ją dalej(...)solimy i dodajemy łyżkę oliwy z oliwek. Mieszamy i odstawiamy. Pomidora kroimy w kostkę. Zawsze parzę pomidory i ściągam z nich skórkę. Kostki pomidora układamy na cebuli i marchewce. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowy. Układamy w naczyniu żaroodpornym na warzywach. Doprawiamy solą ziołową. Każdy kawałek ryby skrapiamy oliwą z oliwek. Na filetach układamy po plastrze limonki i obficie posypujemy

My Chcemy Jeść
Pstrąg w rozmarynie 128

Uwielbiam ryby, chyba nawet bardziej niż mięso! Postanowiłam zatem przygotować dla Was dzisiaj przepis na świeżą rybę, która właściwie przygotowana na pewno zasmakuje każdemu.  Jak wiecie, mamy kilka gatunków pstrąga, na moim ruszcie znajdzie się dzisiaj pstrąg tęczowy, najbardziej popularna odmiana pstrąga w Europie.  Ten gatunek idealnie nadaje się do gotowania, duszenia, smażenia, grillowania, wędzenia, przygotowywania terriny oraz(...)świeże, wyfiletowane pstrągi 4 średnie cebule 6 ząbków czosnku 1/2 kostki masła (min. 82%) świeży rozmaryn 4 cytryny sól morska (młynek) pieprz kolorowy (młynek) folia aluminiowa do zawinięcia ryb Wykonanie: Pstrągi należy dokładnie umyć i osuszyć.  Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Cebulę pokroić w talarki, czosnek w plasterki. Cytryny sparzyć, wyszczotkować skórkę, następnie pokroić w plastry

Garniec Magalie
SAŁATKA Z GROSZKU, CEBULI, Z PSTRĄGIEM WĘDZONYM 199

zafundowałam sobie niewielką namiastkę tego, czego od samego rana tak bardzo pragnęłam. Sałatka szybka, ciekawa w smaku i oryginalna. Sycąca, dzięki groszkowi ( w końcu to dużo białka) oraz rybie, bogactwie kwasów omega-3, niezbędnych dla prawidłowej pracy naszego mózgu, dobrej koncentracji i logicznego myślenia. Ponadto pietruszka - czyli bomba witaminowa, z naciskiem na literkę C oraz cebula, działająca bakteriobójczo i bakteriostatycznie(...)200g wędzonego filetu z pstrąga sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego Natkę pietruszki siekam, cebulę obieram i kroję w drobną kostkę, rybę rozparcelowuję palcami na drobne kawałki. Wszystko to mieszam z groszkiem odcedzonym groszkiem (lub blanszowanym, w przypadku świeżego). Sok z cytryny, sos sojowy, pieprz mieszam razem, dodaję do pozostałych składników

W kuchni Karmel-itki
Dorsz zapiekany z cukinią 149

Filety z dorsza zawinięte w plasterkach cukinii - pomysł na szybki, lekki i bardzo smaczny obiad. Uwielbiam ryby z piekarnika, ponieważ nie są tłuste i są pozbawione panierki (tak, tak wolę zjeść rybę bez panierki) :) Ponadto, dorsz owinięty w cukinii to świetny pomysł na piątkowy obiad. Poniższe danie możecie podać z upieczonymi ziemniakami lub frytkami.  Składniki na 2 porcje(...)duży filet z dorsza (około 0,5 kg) 1 średniej wielkości cukinia odrobina oleju lub oliwy z oliwek przyprawa do ryb pieprz sól Filet umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Dorsza przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Cukinię umyć i pociąć wzdłuż na plasterki. Każdy kawałek ryby owinąć w plasterkach cukinii. Przygotowane kawałki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość delikatnie

Ugotować
Kotleciki rybne 226

fileta na obiad polecam kolteciki rybne. Wystarczy filet zmielić, dodać trochę bułki,jajka i zieleniny. Zawsze coś innego na talerzu i dzieciaki chętniej zjedzą. składniki: 900 g filetów z ryby, u mnie morszczuk 2 duże jajka 4 łyżki bułki tartej lub pół bułki namoczonej w mleku 3 łyżki koperku przyprawa do ryb bułka tarta do panierowania olej do smażenia dodatki(...)tłuczone ziemniaki surówka z białej kapusty z koperkiem Filety ryby zmielić na grubych oczkach. Do zmielonej ryby dodać jajka, koperek, 4 łyżki bułki tartej i przyprawę do ryb. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Z masy uformować kolteciki ( u mnie wyszło 12 sztuk) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor na wolnym

Monia miesza i gotuje