ryba - 22624 przepisów (strona:127/1509)

Łosoś w sosie śmietanowo czosnkowym 114

będzie tak smakowało jak nam. Polecam. Zdjąć skórę z łososia, pociąć na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Dno dużego naczynia żaroodpornego wysmarować grubo masłem. Rozłożyć na dnie rybę. Przygotowanie sosu – śmietanę wlać do dużego kubka. Dodać obrane i posiekane ząbki czosnku, gałkę muszkatołową, koperek posiekany, szczyptę soli i trochę pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać. Sos rozlać naokoło ryby, lekko(...)unosząc. Ryba nie powinna być zalana i pływać w śmietanie. Użyjcie takie naczynia że po dolaniu śmietany, będzie tylko pokryte dno. Wiadomo trochę zaleje rybę. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Porozkładać naokoło ryby. Obsypać listkami bazylii i porwaną mozzarellą. Na konie na każdej rybie położyć mały kawałeczek masełka. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Jakie przyprawy do jakich potraw? 113

ostrych ziarenek), można też użyć ostrej i słodkiej papryki w proszku. Leczo doprawia się także czarnym pieprzem, czosnkiem, cebulą, kolendrą, bazylią i oregano. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jakie przyprawy do ryby? Większość ryb jest delikatna w smaku, dlatego podczas ich przyrządzania należy szczególnie uważać z rodzajem i ilością przypraw, gdyż łatwo smak ryby zdominować. Podstawowymi przyprawami stosowanymi w daniach rybnych(...)sól, pieprz i sok cytrynowy. Rybę soli się w niewielkiej ilości i tuż przed obróbką termiczną – jeśli posolimy ją wcześniej i co gorsza dodamy za dużo soli, wtedy ryba puści wodę i stanie się zbyt sucha. Ryby szczególnie dobrze komponują się z ziołami. Koperek, estragon, majeranek, kolendra, rozmaryn czy oregano doskonale poprawią smak rybich dań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jakie przyprawy

Kulinarne Przeboje
Menu na tydzień: Pomysły na zdrowy lunch ze słoika 114

energii (białko, zdrowe węglowodany)- bez pustych kalorii i niezdrowych tłuszczy! Znajdziecie w nich dużo warzyw, owoce, pierwsze w tym roku nowalijki (głównie szparagi), super zdrowe kasze, rybę, pieczone mięso i owoce morza. W przepisach (tradycyjnie codziennie będziemy wrzucali jeden przepis) pokażemy też Wam kilka ciekawych tricków kulinarnych, np. na bardzo dobre i proste glazury do ryb i mięs, albo przydatny(...)orzechowa komosa. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z soczewicy, pieczonego łososia i szparagów Oryginalnie był to przepis na fettucine z wędzonym łososiem i szparagami, ale postanowiliśmy zrezygnować z makaronu, a rybę wędzoną zastąpić rybą pieczoną. Bazę sałatki stanowi czerwona soczewica, zdrowa i mało kaloryczna. Łososia (koniecznie morskiego) upiekliśmy w super prostej, ale świetnej marynacie. Do tego szparagi, które jak zawsze

Niedzielny kucharz
Wtorek: Sushi bez zawijania, czyli sushi bowl 118

tego, że na sushi mogą iść najwyżej raz w tygodniu. Rzeczywiście można się stoczyć… I uzależnić od sushi, o co rzeczywiście łatwo, bo o jedzenie nadzwyczaj pyszne. Ryba marynowana cały rok Sushi dosłownie oznacza kwaśny w smaku, ale dzisiaj słowo nie jest używane w tym znaczeniu. Pochodzi z zamierzchłych czasów, 3-5 wieku przed Chrystusem, kiedy gdzieś w dolinie(...)Mekongu, na zalewowych terenach, obsadzanych ryżem, w sąsiedztwie rzeki powstał sposób przechowywania ryb, zasypanych ugotowanym ryżem. Odcięta od powietrza, będąc w kontakcie z fermentującym ryżem, ryba mogła być przechowywana przez rok. Musiała mieć wtedy niezły zapaszek. Marynowaną rybę zjadano, a ryż szedł do kosza. Dopiero kiedy sposób przechowywania ryb trafił do Japonii ryż znalazł zupełnie nowe zastosowanie jako baza znanego

Niedzielny kucharz
Makaronowa zapiekanka z krewetkami i bukietem śródziemnomorskich smaków 121

przyprawionych krewetek, dojrzewających w słońcu suszonych pomidorów, aromatycznych oliwek, puszystej mozzarelli oraz pachnącej kolendry to świetny pomysł na rozgrzewający obiad lub kolację. Składniki: 400g krewetek 3 łyżeczki przyprawy do ryb i owoców morza Natur Vegeta 500g makaronu pełnoziarnistego rurki 10 sztuk suszonych pomidorów z zalewy 150g czarnych oliwek 2 czerwone papryki 200g mini mozzarella 1 pęczek kolendry oliwa z oliwek(...)jajka 100ml śmietany 30% sól pieprz Wykonanie: 1. Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć , posypać przyprawą do ryb i owoców morza, odstawić na około 30 minut. 2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. 3. Suszone pomidory pokroić w paseczki, a oliwki w plasterki. 4. Paprykę czerwoną umyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Moja rybka nie tylko świąteczna 116

Rybę po grecku serwuję nie tylko na kolację wigilijną. Lubimy bardzo i często pojawia się jako piątkowy obiad. Jest to moja wersja, ryba jest smażona i dosłownie pływa w warzywach, tak smakuje najlepiej. Polecam!  Składniki: 1 kg filetów białej ryby 5 marchewek 2 pietruszki połowa selera cebula ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy papryka ostra(...)trochę soku z cytryny olej Filety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju. W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dorzucamy jeszcze ziele angielskie i liść laurowy

Na moim talerzu
Ryba po grecku. 149

Pierwszy przepis w nowym roku. Cieszę się, ze to ryba po grecku, bo bardzo ja lubię :) Robię ją trochę inaczej niż wszyscy, ale tak jakoś się przyzwyczaiłam. Podgotowuję warzywa na pół twardo i dopiero ścieram na tarce, a cebule wrzucam na zimny olej, dzięki temu jest delikatnie chrupiąca. Kiedyś podobnie robiłam śledzie i postanowiłam wypróbować na rybce. Posmakowało(...)zostało. Od kilku lat robię rybę w ten sposób. Składniki: 1 kg. filetów ryby (miałam tilapię mrożoną) 6 -7 marchewek 1 pietruszka kawałek selera 1/2 kg. cebuli 1 koncentrat pomidorowy w słoiczku (210 g.) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki bulionu lub wody sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę i seler podgotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie. Następnie obrać i zetrzeć

Agusiowe smakołyki
DORSZ SAUTE 232

Białe ,delikatne mięso ryby ,świetnie się nadaje na rybę w stylu SAUTE tzn. ryba smażona w małej ilości tłuszczu i panierki tak uwielbianej ,przynajmniej przeze mnie.Taka ryba jest świetna na dietę ,osób mających problemy z żołądkiem czy wątrobą ,jest dużo zdrowsza niż smazona.Posiada dużo selenu i białka. 4 porcje polędwiczek z dorsza 1 cytryna sól i pieprz  oliwa(...)oliwek 4 plastry cytryny i natka pietruszki do przystrojenia *********************************************************** 1 . Rybę opłukać ,osuszyć ,skropić porządnie sokiem z cytryny ,posolić z obu stron i popieprzyć. 2 . Na patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę ,włożyć kawałki ryby i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. 3 . Podawać od razu z plasterkiem cytryny  i posypana natka pietruszki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Karp w śmietanie 109

przystąpi się do przygotowania tego dania należy pamiętać o tym, by karpia najpierw wymoczyć w mleku i cebuli (podobnie jak kotlety schabowe), a po dłuuugim wymoczeniu, a następnie osuszeniu ryby skropić ją sokiem z cytryny. Szczegółowy przepis na karpia na święta duszonego w śmietanie znajdziecie poniżej.   Przepis na karpia duszonego w śmietanie: Karpia na wstępie (tylko etap moczenia(...)ilości tłuszczu (najlepiej na maśle klarowanym) podsmażyć cebulę do czasu aż się lekko zarumieni. Następnie do cebuli dodać ok. 2 łyżki masła klarowanego i kolejno oprószonego mąką karpia. Smażyć rybę na małym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Ważne jest, by płomień palnika nie był zbyt duży, ponieważ wtedy ryba może spalić się z zewnątrz, a w środku pozostanie

Kulinarne Przeboje
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 225

sercowo-naczyniowy: obniżają poziom cholesterolu. Zawierają też przeciwutleniacz, który zmniejsza wystąpienie nowotworów. Zastosowanie: Są składnikiem słodkich wigilijnych dań np. kutii, rozmaitych ciast (np. sernika, keksu), ale pasują też do ryb (np. karpia po żydowsku, śledzi na słodko). WIÓRKI KOKOSOWE To stara i wysuszona wewnętrzna wyściółka orzecha palmy kokosowej. Kokos jest dobrym źródłem białka, dlatego jadany jest przez wegetarian. Wyciśnięty(...)odporność. Obecny w kokosie kwas laurynowy pomaga zwalczyć wirusy oraz bakterie. Zastosowanie: Używa się ich jako posypki do ciast, sałatek owocowych i lodów. Sprawdzą się też jako panierka do ryb i drobiu. ŻURAWINA Żurawina to wciąż mało popularny w Polsce owoc. Większość z nas nie wie bowiem, jakie właściwości są ukryte w żurawinie, ponieważ jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców

Ciastka - domowe słodkości
Pasztet z łososia dorsza i pieczarek 194

minut bez czasu pieczenia. Można się nim zajadać bez wyrzutów sumienia bo nie jest kaloryczny. Idealny na świątecznym stole i nie tylko. Nie macie pomysłu na rybę, to możecie zrobić taki oto pasztet. pasztet łososiowy: 50 dkg łososia 1 jajko gotowane 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1 bułka czerstwa 1 łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz 1 jajko mleko 1 łyżka(...)masła pasztet z dorsza: 350 g filetu z dorsza 2 jajka gotowane 200 g pieczarek sól, pieprz 1 bułka mleko przyprawa do ryb 1 jajko 1 cebula 1 łyżka masła pozostałe: pieprz czerwony , olej rzepakowy Pasztet z dorsza: Filet z dorsza pozbawiam skóry, usuwam ości jeżeli są takie, kroję na kawałki. Cebule obieram. Rybę z cebulą, jajkami gotowanymi miele maszynką

wesoła kuchnia
Pstrąg pieczony w całości 233

efektownie wyglądające danie musi być skomplikowane? Nie! Poniżej przepis na piękne pieczone pstrągi. Dwa świeże pstrągi (ok 600g. Każdy) Cytryna Czosnek Rozmaryn Masło Sól Pieprz W przygotowaniu ryby najważniejsza jest… ryba! A mówiąc dokładniej, świeża ryba. Ja zaopatruję się w Świeża-Ryba.pl i mam pewność, że to produkt najwyższej jakości prosto z kutra, choć nad morzem zbyt często(...)który nie zajmuje wiele czasu, a zawsze robi wrażenie wyglądem i oczywiście smakiem! Dodatkowego smaku i aromatu możecie dodać, wkładając do środka zamiast masła kawałek… boczku! Dzięki temu ryba nie będzie wysuszona a dodatkowy posmak sprawi, że z pewnością długo zostanie w pamięci

MarcinChef
Węgierska zupa rybna 151

momentu zagotowania przez 40 minut. Kiedy wywar jest już ugotowany, przelać go przez gęste sitko. Z ogonów wybrać ości i zostawić tylko mięsne części. Warzywa tak jak i rybę przetrzeć przez gęste sitko. Przetarte warzywa wraz rybą zmiksować, po czym przelać ponownie przez gęste sitko po t, aby unikąć w miarę możliwości ości w zupie. Gotowy wywar wstawić ponownie(...)pamiętać przygotowując paprykową zupę rybną. Węgierska zupa rybna Do wywaru rybnego użyłam ogonów rybnych (ogony z karpia), które miały bardzo dużo mięsa. Ogony rybne zastąpić możecie dowolną selekcją małych ryb. Gotowy wywar w miarę możliwości trzeba przetrzeć kilka razy przez gęste sito i koniecznie zblendować. Mi udało się praktycznie uniknąć ości w wywarze. Sięgnełam po filety z karpia. Dzwoniki

mecooks
Pstrąg z grilla, pieczony w folii 186

łyżki soku z cytryny ------------------------------ 4 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy 2 łyżkami  oleju - w miejscu, w którym ryba będzie stykać się z folią. Olej zapobiegnie przyklejeniu się skórki. Ryby myjemy, osuszamy i kładziemy na folii.  Ryby posypujemy solą i pieprzem - z obu stron skórkę oraz w środku(...)środka każdej ryby dajemy: 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę soku z cytryny.  Rybę zawijamy w folię, zakładając jej końce tak, aby podczas pieczenia masło nie wyciekało z folii. Rybę odkładamy na 2 godziny do lodówki.  Po tym czasie rozpalamy grilla. Pstrąga grillujemy na średnim żarze - 20 minut

Smak mojego domu
Fleksitarianizm może zmniejszyć o połowę ryzyko wystąpienia otyłości 128

mięsa pisze brytyjska gazeta “The Guardian” „Pro-wegetariańska” dieta może zmniejszyć o połowę ryzyko wystąpienia otyłości Analizy opisują zalety fleksitariańskiej diety opartej o wegetarianizm z mięsem i rybami konsumowanymi okazjonalnie. Według najnowszych badań dieta, która zmniejsza, a nawet wyklucza mięso i odzwierzęce produkty z przewagą warzyw, owoców i zbóż, może zmniejszyć o połowę szanse stania się otyłym. Badania(...)naukowcy nazywają „pro-wegetariańską” dietą, która nie wyklucza mięsa i nabiału, ale redukuje je. Takie podejście nazywane jest również fleksitariańską dietą, czyli po prostu wegetariańską z mięsem i rybami spożywanymi okazjonalnie. Około 16 tysięcy absolwentów uniwersytetów było badanych od 1999 roku przez 10 lat. Jak wynika z danych zaprezentowanych przez „Europejski Kongres na temat Otyłości”, który odbył się w Porto

Fleksitarianizm.pl