ryba - 22624 przepisów (strona:136/1509)

Dorsz z piekarnika 51

Dietetyczna ryba piekarnika. W zdrowej diecie nie powinno zabraknąć ryb. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 5 małych kawałków Składniki: 400 g fileta z dorsza (5 niewielkich kawałków) 5 łyżek natki pietruszki ½ limonki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Skórkę z limonki zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, polać sokiem z limonki i doprawić(...)Rybę posypać skórką z limonki i natką pietruszki. Następnie szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Piec na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Zetrzeć skórkę z limonki 2. Skropić rybę i przyprawić 3. Posypać natkę pietruszki 4. Szczelnie zawinąć w folię i piec w piekarniku Pobierz wersję do druku: Pobierz Dorsz

KuchniaWeDwoje.pl
Łosoś w sosie musztardowym z porem 59

patelni rozgrzać olej. Fileta z łososia opanierować z jednej strony w tartych ziemniakach z jajkiem. Ułożyć na gorący tłuszcz i smażyć około 15 – 20 minut, w zależności od grubości ryby. Pora umyć i pokroić w średnie kawałki. Gotować w osolonej wodzie 10 – 12 minut. W garnku stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion, zagotować. Dodać śmietanę i musztardę oraz(...)liście estragonu. Sos przyprawić solą i pieprzem. Na półmisek przelać sos, wyłożyć kawałki ryby i udekorować gałązkami estragonu. Krok po kroku: 1. Przygotować rybę 2. Zetrzeć ziemniaki i wymieszać z jajkiem 3. Wyłożyć ziemniaki na rybę 4. Usmażyć rybę 5. Pokroić pora 6. Ugotować pora 7. Zrobić zasmażykę 8. Dodać bulionu 9. Dodać śmietanę i musztardę 10. Wymieszać

KuchniaWeDwoje.pl
Temaki sushi – rożki sushi 55

Zobacz też przepis na domowe sushi wraz z mnóstwem porad i wskazówek. TEMAKI SUSHI – ROŻKI SUSHI Składniki temaki: – ryż do sushi – płaty nori – dodatki: świeża ryba np. łosoś, sałata, majonez, serek typu Philadelphia, świeże lub gotowane krewetki, paluszki krabowe, inne GARŚĆ PORAD I INSTRUKCJA Sprzęt do robienia sushi  – do przygotowania domowego sushi i temaków potrzebujesz(...)ryż do sushi. Składniki niezbędne do zrobienia domowego sushi  – poniżej lista niezbędnych i opcjonalnych składników, które musisz mieć do przygotowania domowego sushi: płaty nori do zawijania, świeża ryba: łosoś, krewetka, tuńczyk, inne, opcjonalnie jeśli nie masz możliwości kupienia naprawdę świeżej ryby z pewnego źródła postaw na wędzoną rybę np łosoś. Inne dodatki: ogórek, rzepa, awokado, mango, paluszki krabowe, serek

nietylkopasta.pl
Zapiekanka z łososiem i brokułem 89

Zapiekanka z łososiem i brokułem to pyszny pomysł na obiad, który przygotujecie w 30 minut! Na wierzchu chrupiący ser, a pod nim kawałki pysznej ryby i brokułu zanurzone w kremowym sosie serowym. To jeden z moich faworytów na szybki obiad dla dwojga. Zapiekanka z łososiem i brokułem – pomysł na szybki obiad dla dwojga lub całej rodziny Są takie(...)duuuużo brokułu, żeby było zdrowo, zielono i pysznie, trzy rodzaje sera i oczywiście łososia – główną gwiazdę tego przepisu. Łosoś – zdrowy tłuścioch Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Jest niesamowicie aromatyczny i nie potrzebuje bogatego towarzystwa przypraw i dodatków, by fantastycznie smakować. Najczęściej przygotowuję go w kawałkach, pieczonego w piekarniku (jeden z moich ulubionych pomysłów na tę rybę

Na-talerzu.pl
Flądra pieczona z warzywami 68

szybki, prosty i kolorowy obiad. Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam dla Was flądrę pieczoną z warzywami. Przepis jest banalnie łatwy do przygotowania,  a pieczona ryba wspaniale smakuje. Natomiast co do warzywnych składników, to po prostu zrobiłam przegląd moich szuflad w lodówce 😀. Powiem Wam, że wyszło pysznie.  Z dzisiejszego wpisu dowiecie się także(...)odróżnić dwie bardzo do siebie podobne ryby, czyli flądrę, znaną także pod nazwą stornia i turbota, zwanego skarpem. #naturalniebałtyckie Flądra pieczona z warzywami   Jak odróżnić podobne do siebie ryby Stornia potocznie zwana flądrą jest bardzo podobna do turbota, potocznie zwanego skarpem. Na pierwszy rzut oka są prawie identyczne, więc zaraz Wam podpowiem czym się różnią?  Stornia bałtycka osiąga

Kulinarne przygody Gatity
Pomidorowa pasta z makreli 69

przepisu. To wręcz idealna propozycja dla wszystkich zabieganych pań i panów domu – kilka prostych składników, parę minut roboty i pyszna kolacja (a może śniadanie lub przekąska?) gotowe! Jakie ryby nadają się do zrobienia pasty kanapkowej? Wędzona makrela nadaje się wręcz idealnie do przygotowania różnego rodzaju past kanapkowych, ponieważ ma sporo mięsa i bez trudu można ją obrać z ości(...)Dodatkowo, jest to dosyć tłusta ryba, dzięki czemu pasta ma lepszą konsystencję. A co jeśli chciałbyś zastąpić makrelę inną rybą? W tym wypadku można sięgnąć bo inne rodzaje wędzonych ryb np. łososia, dorsza lub węgorz. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute('type', 'text/javascript');script.setAttribute('src', '//partnerzyapi.ceneo.pl/External/dc.js?id=423545&channelId=25527&partnerId=16452&graphicId

okolicepalnika.pl
Domowe sushi- zrób je sam! 107

Kiedy kilka lat temu pierwszy raz miałam okazję zjeść sushi.. nie skorzystałam. Nie przekonywał mnie ani wygląd, ani fakt, że w środku jest surowa ryba. Po pewnym czasie kiedy znowu miałam okazję spróbować skusiłam się. No i stało się… zakochałam się w sushi! <3 Po pewnym czasie zrobiłam domowe sushi i wtedy przepadłam już na dobre. Kiedy(...)tylko mam okazję jem sushi w różnych wersjach- z rybą wędzoną, rybą surową czy rybą w tempurze. Jeżeli kiedyś jadłeś sushi w restauracji to wiesz, że nie jest to tania “impreza”. Wiadomo, że za jakość trzeba zapłacić, ale ja ze względów i ekonomicznych i smakowych uwielbiam przygotowywać sushi w domu. Domowe sushi jest po prostu pycha! Dla porównania

Gotujemywdomu.pl
RYBA Z GARAM MASALA 95

czasu mieszaj. Kiedy warzywa zaczną się rozpadać dodaj 1,5 łyżki garam masala, sos rybny, wymieszaj, chwilę podgotuj. Wszystko zblenduj lub przeciśnij przez sitko, dopraw solą i pieprzem. Rybę skrop sokiem z cytryny, osusz, delikatnie przypraw solą i resztą garam masala. Smaż rybę na średnim ogniu przez 2-3 minuty do przyrumienienia, obróć na drugą stronę i wrzuć masło. Podlewaj(...)rybę tłuszczem przez 2-3 minuty. Zdejmij rybę a powstały tłuszcz wymieszaj z kremem warzywnym. Rozlej krem warzywny na talerz, wyłóż na nim rybę i wstęgi cukinii

Smaczne moje
Zupa rybna z Francji czyli Bouillabaisse Faceta w Kuchni 72

jedną z chlub kuchni prowansalskiej.Zupa Bouillabaisse ma wiele przepisów,tak jak wielu jest kucharzy, ale przepis marsylski jest powszechnie uznawany za najbardziej autentyczny i oryginalny, który musi zawierać oprócz ryb i skorupiaków (których u mnie brak), oliwę z oliwek, cebulę, pomidory, czosnek, pietruszkę, szafran, koper włoski, tymianek, liścia laurowe i skórkę z pomarańczy. Rouille, pasta z czosnku lub inna nazwa(...)skórę z każdego fileta. 🛠️ Rozgrzej wysoki rondel, wlej oliwę i wrzuć koper włoski, cebulę i czosnek, chwilę podsmaż. 🛠️ Po chwili wlej ok. 1.5-2 litrów wody. 🛠️ Dodaj skóry z ryb, pomidory pokrojone w kostkę, skórkę z pomarańczy, gałązka tymianku i pietruszki, szafran, dopraw solą i pieprzem. 🛠️ Gotuj bulion ok. 45 minut. 🛠️ Filet ryb pokrój na wielkość kęsa, usuwając, jeśli znajdziesz

RafalCook
Domowe paluszki rybne - super chrupiące! 130

rzodkiewki ale będzie do nich pasować wszystko to, co lubicie jeść z rybnymi paluszkami! Pod chrupiącą panierką kryje się solidny i bardzo soczysty kawałek łososia (możecie użyć innej ryby) z aromatycznym tłem wędzonej papryki. W panierce stare, dobre kukurydziane płatki śniadaniowe zapewniające pyszną chrupkość i złocisty kolor, a między nimi wyraziste wiórki parmezanu (może być też Grana Padano lub inny(...)które wynoszą panierkę na nowy poziom smakowitości. Złociste, aromatyczne i tak chrupiące, że naprawdę ciężko im się oprzeć! Kruszcie płatki i rozgrzewajcie piekarniki - to będzie pyszna wyprawa na rybę! :) Domowe paluszki rybne - super chrupiące Potrzebujesz: 500g filetu z łososia bez skóry (lub innej ryby) 1/2 szklanki płatków kukurydzianych  15g parmezanu / Grana Panado / innego twardego sera 1/2 łyżeczki wędzonej mielonej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rybka pod warzywną pierzynką 65

polecam podawać z ugotowanym ryżem. Zapraszam do przepisu Danie idealne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Rybka pod warzywną pierzynką – składniki (na 2-4 porcje): około 500g ryby (polecam dorsza lub halibuta), 2 średnie marchewki, duża biała cebulka, 1 por (biała część), około 1 łyżka oleju rzepakowego, 3-4 łyżki śmietanki 18%, 2-3 łyżki tartego sera typu(...)parmezan lub grana padano, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam rybę. Kroję ją w mniejsze kawałki. Następnie doprawiam ją solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i krótko obsmażam kawałki ryby z oby stron. Później, zdejmuję rybę z patelni i przekładam ją do naczynia żaroodpornego. Następnie, na tej samej patelni przesmażam

Natka Pietruszki
Pstrąg pieczony 76

cytryny   8 ząbków czosnku   2 garście świeżego tymianku   świeżo zmielona sól morska   świeżo zmielona sól morska   oliwa     Przygotowanie:       Ryby umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Cytryny pokroiłem w plasterki. Włożyłem je do środka ryb wraz z gałązkami tymianku oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku (zostawiamy go w łupinkach). Ryby nasmarowałem oliwą, posypałem(...)solą i pieprzem, ułożyłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłem w nagrzanym piekarniku do 220°C przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąłem z ryb nadzienie. Tymianek wraz z wyciśniętym z łupinek czosnkiem posiekałem i wyłożyłem na ryby. Podawałem z plasterkami pieczonych ziemniaków

R'n'G Kitchen
Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią 92

Ostatnio udało mi się dostać 2 piękne filety z łososia i wiedziałam, że nie mogą zginąć w zapiekance, burgerach czy zupie, tylko potrzebują odpowiedniej prezentacji. Czyli w wypadku tej ryby – najprostszej. Łosoś był tak dobrej jakości, że aż szkoda było mi go marynować czy zatapiać w sosach. Postanowiłam więc dać pierwszeństwo smakowi samej ryby. Łososia oczyściłam z dosłownie kilku(...)następnie z cebulą, cukinią, doprawiamy solą, pieprzem i parmezanem i gotowe! Ryż kalafiorowy z cukinią to chyba mój ulubiony zdrowy zamiennik. Jest bardzo aromatyczny, sycący i świetnie pasuje do ryb i mięs. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią – samo zdrowie Łosoś z ryżem kalafiorowym z cukinią to idealny obiad dla wszystkich dbających nie tylko

Na-talerzu.pl
Keto wakacje cz. 2 170

tłuszczu. A węglowodanowe dodatki, które zwyczajowo pojawiają się w ich towarzystwie można pominąć, zostawić, oddać współtowarzyszowi (niepotrzebne skreślić). No generalnie odmówić sobie ich konsumpcji. Fritto misto, czyli mieszanka smażonych ryb i owoców morza Jadanie w lokalu jako jedno z wyzwań diety ketogenicznej Oczywiście są kraje, których kuchnia bardziej niż mniej bazuje na węglowodanach lub z nich wręcz słynie(...)przykład Włochy (pizza, makarony, itp.). Jednak nie znam takiego kraju – przynajmniej w basenie Morza Śródziemnego – w którym nie jada się mięs , ryb , owoców morza oraz warzyw i owoców. Mięso czy ryby w towarzystwie zieleniny polanej oliwą brzmi dla mnie jak najlepszy możliwy posiłek ketogeniczny. Warto jednak dokonać wyboru knajpy z wyprzedzeniem i upewnić się, że serwuje ona jakiekolwiek dania

Modern Cave Girl
Kotleciki rybne 92

Kotleciki rybne to fajna alternatywa dla klasycznie smażonej ryby. Pyszne, delikatne w sam raz na obiad dla dziecka. Idealnie smakują z młodymi ziemniakami i mizerią. Tutaj znajdziecie przepis na   kotleciki z łososia Składniki: 1 kg ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 2 jajka 1 duża bułka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Rybę oczyścić, umyć i zmielić(...)maszynce do mielenia mięsa. Bułkę zamoczyć w wodzie/mleku odcisnąć. Cebulę posiekać, zeszklić. Do ryby dodać bułkę, cebulę, jajka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi