opakowania i postanowiliśmy się kulinarnie zabawić. Zrobiliśmy wszystko dokładnie tak, jak napisano. Zobaczcie co z tego wyszło. Przepis jest bardzo prosty, kiedyś robiliśmy już coś podobnego, tyle że ryba z całą resztą była zapieczona w piekarniku. Tym razem, zgodnie ze wskazówkami, używamy wyłącznie patelni. Nie ma żadnych wyszukanych składników. Przygotowanie wszystkiego zajęło nam jakieś 20 minut. To więc fajna propozycja(...)szybki, a jednocześnie zdrowy i w miarę niskokaloryczny obiad. Sama ryba była bardzo dobra. Lubimy morszczuka, ładnie pachnie morzem i ma zwarte mięso, a więc jest bardzo uniwersalny w kuchni. Nie musicie obawiać się, że zacznie rozpadać się na patelni. W przepisie zdziwiła nas jedynie wskazówka, aby rybę smażyć do momentu aż zrobi się biała. To jedyne odstępstwo, woleliśmy potrzymać
Kulinarna PolskaCoś prostego i szybkiego na obiad. Idealna propozycja dla zabieganych, ale ceniących sobie dobry smak i będących fit. Ja osobiście uważam się raczej za osobę uzależnioną od ryb i owoców morza, dlatego mój jadłospis ostatnio obfituje w tego typu pozycje. Jakoś zamiast wieprzowiny wolę zjeść dobrą rybkę. Szczególnie, gdy jest ich coraz większy wybór w zwykłym supermarkecie. Składniki: Filety(...)karmazyna Suszona cebula Czosnek granulowany Suszony czosnek niedźwiedzi Kurkuma w proszku Zielona fasolka szparagowa Przygotowanie: Rybę osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym. Jako, że czasem należę do leniwych, czego wyznacznikiem w tym przypadku są przyprawy suszone. Jak możecie zauważyć nie użyłam soli. Nie proponuję jej ani do ryby, ani do gotowania fasoli. A zatem rybę oprószacie wymienionymi wyżej przyprawami. Fasolkę szparagową również
Karczma Honoriettypomodorini 50 g di olive verdi 1 limone 2 spicchi d'aglio coriandolo rosmarino sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Oczyszczone ryby dokładnie myjemy i osuszamy. Do każdej ryby wkładamy ząbek czosnku, plasterek cytryny; d oprawiamy solą i pieprzem. Formę do pieczenia smarujemy oliwą. Rybę przekładamy do formy(...)następnie układamy ziemniaki, pomidorki i oliwki. Całość spryskujemy 2-3 łyżkami oliwy, d oprawiamy suszonym rozmarynem, solą i pieprzem. Rybę pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed podaniem rybę dekorujemy listkami kolendry. **** PREPARAZIONE Sbucciate le patate e tagliate a dadini. Pulite le orate e riempite la cavità
La grande e la piccola cuocazauroczyła mnie Skandynawia od samego początku. Legendy i historie o wikingach, niespieszne podejście do życia i zimowe swetry w skandynawskie wzory, a do tego dieta bogata po brzegi w ryby to kolejne punkty zacieśniające moją mentalną więź z tą częścią świata (którą kiedyś na pewno odwiedzę!) :) Wśród tych wszystkich rzeczy pluska srebrnym ogonem mój ulubiony łosoś, na którego Skandynawowie mają(...)lasy, jak i te na północny pełne są tych czarnych, smakowitych owoców :) Do tego sałatka z chrupiącym porem i słodką nutą jabłka, która wspaniale uzupełni się ze słonymi plasterkami ryby. Szwedzi bardzo lubują się w kanapkach, także na obiad. Układają na nich zimne, gotowane ziemniaczki, jajka, warzywa, mięso lub rybę... Myślę, że chrupiące kanapki z jagodowym łososiem i sałatką
Kuchnia w Słońcu Skąpanapiątkowy obiad polecam Wam morszczuka pieczonego w pergaminie. Jeżeli nigdy nie próbowaliście tak przygotowanej ryby, serdecznie Wam polecam. Pieczenie w pergaminie to specjalna technika pieczenia, która łączy w sobie zarówno zalety gotowania na parze, jak i prawdziwego gotowania w piekarniku; jest również bardzo szybka i łatwa do wykonania. Poprzez gotowanie w pergaminie, oprócz skrócenia czasu(...)gotowania, zachowujemy wszystkie składniki odżywcze zawarte w przygotowanej potrawie. Upieczona ryba jest lekka, niesamowicie soczysta, pełna smaku i aromatu. Do przepisu wykorzystałam filet z morszczuka, którego możecie zastąpić Wasz ą ulubion ą rybk ą, min. dorszem, łososiem lub halibutem. Smacznego ;):) **** Per chi non ha proprio idea su cosa preparare
La grande e la piccola cuocaWytrawne gofry po włosku, z oliwkami, pomidorami suszonymi i fetą. Podałam je z pyszną pastą z wędzonej ryby maślanej. Gofry wyszły bombowe, można je jeść na śniadanie, lunch albo kolację. Mi smakują też same bez dodatków. Można się nimi najeść bo są syte.Gofry nie muszą być tylko na słodko, można je przygotować na wiele sposobów. #mpm #właczgoscinnosc(...)mleka 100 ml wody wody gazowanej 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 6 pomidorów suszonych 100 g sera feta olej do smarowania gofrownicy Pozostałe 1 ryba wędzona maślana 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz, koper świeży, natka 3 ogórki małosolne 2 pomidory 6 oliwek czarnych 3 pomidory suszone Gofry: Do miski przesiewam mąkę, paprykę, dodaję
wesoła kuchniałyżek Naczynie żaroodporne posmarowć masłem. Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki. Polecam te grubsze kawałki a te cieńsze od stony ogona lepiej przeznaczyć do smażenia. Następnie kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem cytrynowym z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na patelni rozgrzać resztę masła. Dodać przeciśnięty czosnek. Chwilkę smażyć aż czosnek zacznie pachnieć. Następnie dodać całe listki szpinaku. Smażyć(...)króciutko aby aby szpinak zmiękł i zmniejszył objętość. Jeśli mamy duże liście to trzeba je wcześniej posiekać. Na kawałkach ryby ułożyć podduszony szpinak. Naczynie z rybą wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 10-15 minut. W międzyczasie mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w grubsze plastry, po plastrze na każdy kawałek ryby. Plastry mozzarelli ułożyć
Monia miesza i gotujelekki i dietetyczny obiad. U mnie wersji z masłem czosnkowym- pychota. Taki obiad sam się robi... ;- U mnie był to dorsz- czarny + polędwica z dorsza, ale można wykorzystać dowolną rybę. Składniki: - kawałki świeżej ryby, po ok.200g na osobę - 1 cytryna - sól - świeże lub suszone oregano + masło czosnkowe , ziołowe, itp Rybę dokładnie umyć, osuszyć. Ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym(...)smarowałam). Blachę lub naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec ok.15 minut na termoobiegu lub grillu z cyrkulacją powietrza. Blachę wystawić z piekarnika, na każdym kawałku ryby rozsmarować plaster masła czosnkowego, ziołowego, itp. U mnie czosnkowe z dużą ilością natki pietruszki. Podawać z dowolnymi jarzynami, ryżem, itp. U mnie sezonowo - ryba ze szparagami. Smacznego
Smaczne ZdroweZapiekanki z rybą to pomysł jak wykorzystać rybę, która została nam z obiadu. Bardzo smaczne i uwielbiane przez dzieci zapiekanki, znikają w tempie ekspresowym. Do tego polecam surówkę z pora . Idealny przysmak na kolację. Jeżeli przygotowaliście Państwo dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Będą one wskazówką dla innych jak i również miłe(...)bagietki krótkie 400 g filetów rybnych (dałam mintaja) 100 g żółtego sera 2 cebule 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 3 łyzki oleju sól pieprz 2 łyżki mąki ketchup Rybę oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na rumiano. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Bagietki przekroić wzdłuż na pół. Każdą
O kuchni z uczuciemRyba jest ważnym składnikiem naszej diety. Jednak nie wszyscy są jej wielkimi fanami. A szkoda… Może niektórzy zmienią do niej nastawienie, po przygotowaniu jej w wersji z nową panierką, która sprawia, że sama ryba nie jest tak mocno wyczuwalna. W połączeniu z sałatką na bazie kaszy, może stanowić pełnowartościowy, smaczny obiad. Składniki na 2 porcje: Ryba 2 filety(...)przekładamy do miski, i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa, serek/jogurt/fetę, posiekane zioła, przyprawy, olej/oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy. Po przygotowaniu sałatki zabieramy się za rybę. Namaczamy ją w roztrzepanym jajku z dodatkiem przypraw i soku z cytryny. Potem obtaczamy ją w mieszance sezamu i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu
Pyszny Duetsamym mięsem człowiek żyje. No dobra ryba to też mięso wg niektórych. Ja jednak uważam że mięso to drób, wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy dziczyzna a ryba to ryba. Łososia lubię pod każdą postacią. Pieczonego, smażonego, wędzonego... z dodatkami lub na kanapki. Łosoś jest bardzo zdrowy chociaż jest to jedna z najtłustszych ryb. Z awiera w sobie: cynk , który pozytywnie wpływa(...)łososia jest 4,79 g tego kwasu a dzienne zapotrzebowanie to 5 g. Grillowany łosoś jest delikatny, chrupiący a sos czekoladowy nadaje wyjątkowego charakteru ryby Składniki: 2 sztuki łososia 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz szczypta chilli 250 ml bulionu warzywnego sok z 1 cytryny Łososia przyprawiamy solą
Kuchnia w oparachkiedy nie mamy ochoty na nic czasochłonnego. W lodówce znalazłam trochę łososia więc postanowiłam przygotować klasyczne, proste roladki z łososia. Konsumpcja ryb wzrasta z każdym rokiem. Na świecie je się średnio 20 kg ryb rocznie. W Polsce jemy średnio 13 kg ryb rocznie c jest bardzo słabym wynikiem ponieważ Finlandczycy jedzą ich 50 kg/rok a Portugalczycy aż 60 kg/rok(...)Łosoś jest jedną z częściej kupowanych przez nas ryb. Zawiera on 20 g białka na 100 g ryb co sprawia, że jest pełnowartościowym źródłem tego składnika. Łosoś jest jednak wysokokaloryczny jednak jest bogaty w kwasy omega 3, które normalizują ciśnienie we krwi działają przeciwzakrzepowo zmniejsza cholesterol we krwi hamuje chorobę wieńcową serca zmniejsza rozwój cukrzycy typu 2 działa przeciwnowotworowo działa
Kuchnia w oparachPyszna zupa w oryginalnej aranżacji. Na talerzu gładka, delikatna zupa, a na środku babeczka z białej ryby, niepalonej kaszy gryczanej i różyczek brokuła. Wygląda i smakuje bynajmniej interesująco. Przyznaję, zupełnie się nie spodziewałam, że babeczka z ryby będzie tak atrakcyjnie wyglądać. W dodatku świetnie się komponuje smakowo z delikatną zupą brokułową. Miał być zwykły obiad z tego co mi zostało(...)zupie, czy też ostatnio w mojej ulubionej surówce colesław . Szkoda marnować produkt, który ma taki fantastyczny potencjał. Składniki na 4 porcje : 500g kwiat brokuła 100g białej ryby (u mnie kawałek polędwicy z dorsza) 100g niepalonej kaszy gryczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku Brokuła podzielić na różyczki, same różyczki wrzucić na osolony wrzątek o gotować do miękkości. Łodygę zachować
DietologJeśli szukacie pomysłowych inspiracji na danie z ryb, proponuję to danie obiadowe, które kusi orzeźwiającym wiosennym kolorem, rewelacyjnym smakiem i oryginalnym sposobem podania, jest lekkie i pobudza nasze kubki smakowe. Gra w Hortexowe kolory: zielony i pomarańczowy to cudowna uczta dla zmysłów. Doskonałe również na lekką wiosenną kolację we dwoje. Najlepszy sposób żeby zadbać o zdrowie(...)pyszne, ale co ja będę pisać, spróbujcie i przekonajcie się sami J Na dwie porcje: 35-40 dag fileta z miruny 400 ml mleka 1 łyżka suszonych zioł do ryb Duża szczypta pieprzu cytrynowego Sól himalajska do smaku Groszkowe puree: 20 dag mrożonego groszku Hortex 250 ml mleka ½ laski wanilii 1 łyżka masła Sól himalajska do smaku Karmelizowane mini marchewki
Wanilia i Kardamonkilka dni. Próbowałam różnych kombinacji smakowych, ale póki co moim numerem jeden jest marynata ze skórką pomarańczową i cytrynową oraz ziarnami kolendry i fenkuła. Cytrusy świetnie przełamują tłusty smak ryby, a kolendra dodaje charakteru. Tak przygotowany łosoś idealnie sprawdzi się jako elegancka przystawka na przyjęciu, ale będzie też świetnym składnikiem codziennych sałatek lub kanapek. Spróbujcie i dajcie znać(...)ziarna kolendry i fenkuła. Wymieszać dokładnie składniki marynaty. Przygotować duży arkusz folii spożywczej. Wysypać na folię cześć marynaty. Ułożyć łososia na warstwie marynaty. Przykryć go pozostałą częścią. Dokładnie pokryć rybę z każdej strony wmasowując w nią delikatnie przyprawy. Zawinąć łososia szczelnie folią. Można użyć dodatkowego arkusza, aby mieć pewność, że ryba jest szczelnie opatulona. Ułożyć paczuszkę z łososiem na dużym
olalacooking