ryba - 22624 przepisów (strona:141/1509)

Karp smażony z sosem grzybowym 106

duża cebula  kilka gałązek świeżego tymianku  ząbek czosnku  masło  olej  1 czubata łyżka gęstej śmietany  sól, pieprz  Przygotowanie:  Karp: Zabitą rybę dokładnie oczyszczamy. Robimy to nacinając brzuch ryby od ogona, wzdłuż, końcem noża. Nie wkładamy ostrza zbyt głęboko żeby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Gdyby jednak tak się przydarzyło i jego treść wylała(...)się należy szybko i dokładnie wypłukać rybę pod bieżącą wodą bo inaczej jej mięso może być gorzkie. Po rozcięciu ręką wyjmujemy wnętrzności. Odcinamy całą głowę. Wszystko dokładnie myjemy.  Następnie kroimy w dzwonka, oprószamy solą oraz pieprzem. Skrapiamy cytryną.  Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dzwonka z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy

Życie zaczyna się w kuchni
Ryba Po Grecku 112

Skoro zbliżają się święta, podrzucam wam kochani super przepis, który właśnie wtedy możecie wykorzystać. SKŁADNIKI: 6 kawałków ryb (wedle uznania u mnie mintaj dziś) 2-3 jajka bułka albo panierka do panierowania ryb 2 cebule 1/2 selera 5 marchewek 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1łyżeczka papryki słodkiej 1łyżeczka cukru 300ml wody 2łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz olej folia(...)żywności STELLA WYKONANIE: 1. Rybę posolić i popieprzyć, panierujemy (panierka,jajko,panierka) smażymy na oleju z obydwóch stron, studzimy. 2. Przestudzone ryby przekładamy do pojemnika. 3. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. 4. Marchewkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy do cebuli, przez chwilkę smażymy razem, następnie dolewamy wodę, dodajemy liście, ziele, cukier, przecier

Dziś Ja gotuje
Karp smażony 142

tradycja wigilijna w moim domu. Danie to jest proste, ale i przepyszne. Chrupiąca i soczysta skórka wydobywa idealny smak karpia. Mamy zarówno sporo przeciwników jak i miłośników tej ryby. Polecam Wam mój przepis, a z pewnością przekonacie nawet przeciwników. Moja mama zawsze skrapiała i wręcz obkładała karpia cytryną, przestawał wtedy charakterystycznie pachnieć, stawał się kruchy i smaczny po usmażeniu(...)mamy dowiedziałam się kiedyś, że skrapianie karpia cytryną powoduje, że nie czuć mulistości karpia, a mięso staje się bardziej kruche po usmażeniu. Od babci usłyszałam również, że moczenie ryby w mleku również niweluje charakterystyczny zapach. Ja jednak tej drugiej metody nigdy nie próbowałam. Jednym słowem karp smażony to klasyk i mus na wigilijnym stole. Polecamy Wam również nasze inne przepisy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ziemniaki z czosnkiem i szpinakiem. Pyszny dodatek do ryby. PRZEPIS 864

Pomysł na ten przepis przywieźliśmy z wakacji w Chorwacji, gdzie rybę bardzo często podaje się właśnie ziemniakami, szpinakiem i czosnkiem. Razem tworzą genialną całość. Ziemniaki pokrojone w dużą kostkę, podduszone liście i sporo czosnku. Jeśli w Chorwacji zamówicie rybę lub owoce morza, z dużym prawdopodobieństwem zostanie ona podana z takim właśnie dodatkiem ( zobacz nasze zdjęcie ). Początkowo myśleliśmy, że liście(...)burak liściasty bardzo popularny w krajach bałkańskich. Warzywa tego raczej nie znajdziecie w polskich sklepach, z powodzeniem można je jednak zastąpić szpinakiem. Smakują podobnie. Takie ziemniaki pasują do ryb przyrządzanych na rozmaite sposoby – pieczonych, grillowanych czy smażonych. Zdecydowanie to jeden z naszych ulubionych dodatków, choć można je też potraktować jako samodzielne wegańskie danie. Przepis na ziemniaki z czosnkiem

Kulinarna Polska
Pomarańczowy pstrąg z dynią i kaszą 171

Dietetyczny pstrąg z dynią, kaszą i pomarańczem. Zapiekany w płatkach migdałów chrupiących. Jesienna ryba, w zdrowym i fajnym wydaniu. Pomarańczo dodaje fajnego smaku. Macie obiad w jednym naczyniu fajnie podanym. 2 pstrągi 40 dkg dyni hokaido 1/2 szklanki kaszy gryczanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pomarańczo 100 ml wina białego korzennego 2 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz, przyprawa(...)ryb pieprz czerwony kulki natka pietruszki, tymianek, oregano  1/3 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła olej rzepakowy Rybę myję osuszam. Nacieram sola, pieprzem, przyprawą do ryb, masłem, czosnkiem drobno pokrojonym. Wstawiam do lodówki na noc.  Kasze gotuję w szklance wody, do kaszy dodaję dwie łyżki oleju podczas gotowania. Dynię kroję w małą kostkę. Cebule drobno siekam i przesmażam

wesoła kuchnia
Dorsz w chrupiącym cieście paprykowym 117

łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej papryki 1 szczypta chilli 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól, pieprz olej do smażenia     *** Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą oraz pieprzem *** *** W misce mieszamy jajko z mąkami oraz proszkiem do pieczenia *** *** Dodajemy paprykę, chilli, bazylię oraz po szczypcie soli i pieprzu(...)Ponownie dokładnie mieszamy *** *** W tak przygotowanym cieście moczymy kawałki ryby *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z dwóch stron na rumiano *** *** Rybę możemy podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO ***       POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU

Blog z Apetytem
Zupa rybna 99

Esencjonalna zupa rybna jak na południu Francji. Żeby miała głębię smaku najpierw trzeba ugotować wywar na kręgosłupach i głowach ryb. Najlepiej o nie pytać w sklepach rybnych, gdzie rozbierają ryby. Coraz ich mnie co prawda, ale czasem uda się też je nabyć na stoiskach rybnych w dużych supermarketach lub bazarkach. Po ugotowaniu wywaru dodaje się warzywa i kawałki(...)ryb i ulubione owoce morza - w moim przypadku krewetki. Do tego pomidory i obowiązkowo koperek. No i na dokładkę czosnkowe grzanki. Wyjątkowy smak. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

Smaczny zeszyt
Ryba w sosie pomidorowym z ananasem 104

Wszyscy lubimy ryby, można je podawać na różne sposoby. Ten przepis dostałam od mojej koleżanki Iwony, smak tej ryby w połączeniu z ananasem wspaniały po prostu.  SKŁADNIKI: 1kg ryby (ja użyłam morszczuka, koleżanka miruny) 1 duża puszka ananasów w syropie 2 duże cebule 1 szklanka oleju 1 średni ketchup pikantny w słoiku ja dodałam jeszcze sól i grubo mielony(...)pieprz WYKONANIE: rybę pokroić i upiec w cieście, cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone w kostkę ananasy i sok z puszki (ja dolałam dodatkowo  1/2 szkl. soku z ananasa- zyskałam więcej zalewy), następnie dodać ketchup i zagotować, poczekać, aż odrobine ostygnie i zalać rybę sosem(ja zalewałam warstwami

Kuchnia Beaty
Siekane kotleciki z dorsza 105

Siekane kotleciki z dorsza Super pomysł na rybę. Rumiane kotleciki z dorsza z dodatkiem warzyw. Pysznie chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz soczyste w środku. Te kotleciki smakują naprawdę wszystkim, zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam!     Składniki: ok 300g filetu z dorsza 1 jajko 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/3 czerwonej papryki 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki(...)łyżka bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia     *** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę *** *** W miseczce łączymy jajko z mlekiem i mąką *** *** Dodajemy pokrojoną rybę, szczypiorek i paprykę *** *** Dodajemy bułkę tartą, solimy, pieprzymy oraz doprawiamy szczyptą ostrej papryki mielonej. Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Masę wykładamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki i lekko

Blog z Apetytem
Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci 133

Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci – najlepsza na świecie! :) Do jej wykonania najlepiej sprawdzają się filety, czyli rybki bez ości. Szczególnie polecam białe ryby, takie jak morszczuk, dorsz, czy miruna. Rybę po grecku można przygotować n The post Ryba po grecku wg przepisu mojej Babci appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Gładzica gotowana - flądra gotowana 120

Gładzica to ryba z rodziny fląder. Przygotowuje się ją podobnie jak flądry, jest jednak od nich delikatniejsza w smaku. W odróżnieniu od flądry, ciemną skórę ma gładką, a nie chropowatą. Z drugiej strony, podobnie jak flądra i turbot, mają jasną/białą skórę. Proponuję gładzicę przygotowaną tak, jak „ flondry po kaszubsku ” z „ przepisy przyrządzania potraw z ryb morskich ” wydanej nakładem(...)listki laurowe, sól, „ Ugotować w dużej ilości wody smak z włoszczyzny i korzeni, kładąc marchew, kawałek selera, pora, parę cebul, kilka ziarenek pieprzu i parę listków bobkowych. Oczyszczone starannie ryby wypłukać, osolić i pozostawić tak na godzinę. Kiedy już smak przybiera kolor rosołu włożyć w rondel ryby, a dla osolenia dodać trochę sosu, który się pod rybą z soli uformował

królestwo garów
Tarta z łososiem i warzywami 144

Jeśli macie w domu francuskiego pieska, który gardzi rybami, a wy macie ochotę na rybę, jednak wizja gotowania dwóch osobnych obiadów doprowadza was do amoku, to ja wam powiem co zrobić. Należy zacząć przemycać, maskować i ukrywać składniki, które francuskiego pieska sprowadzą na skraj zapaści umysłowej. Najlepsza do tego jest tarta. Ryby u mnie w domu to jest orka(...)moje rybki. Jak chcę go trzymać z dala od kuchni, to kupuję wędzoną makrelę i on wtedy wzdycha, mówi coś o ciężkiej miłości i wychodzi. Jednak czasem rybę zje. Zje i uprzejmie się zdziwi, że nie umarł, nie udławił się ością, nie udusił ze smrodu i było nawet dobre. Przy okazji tego przepisu zdradzę wam kilka zasad, które sprawią

ladykitchen
Pstrąg pieczony z kaparami 102

boki pstrągów. Oprószyć solą. Listki natki posiekać. Łodyżek nie wyrzucać, będą potrzebne. Kapary posiekać. Kapary, natkę, skórkę oraz sok z cytryny wymieszać. Mieszaninę powkładać w nacięcia, oraz do środka ryb. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, na którym rozłożyć pozostawione łodyżki pietruszki. Na nich ułożyć ryby, skropić oliwą i odstawić na około godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)stopni na około 20 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa. Podałam z zielonymi szparagami i czarnym ryżem

królestwo garów
Wiosenny pstrąg z pieczonymi ziemniakami 114

się rumieniły podczas pieczenia . Obkładamy gałązkami rozmarynu dla aromatu . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C z włączonym termoobiegiem i pieczemy przynajmniej 20 minut zanim wstawimy tam również pstrąga . Ryby oczyszczamy , nacinamy poprzecznie , solimy odstawiamy . Masło mieszamy z wyciśniętym praską czosnkiem , solą i pieprzem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W każde nacięcie na rybie wkładamy doprawione masło . Do środka pstrągów także wkładamy(...)masło , dodatkowo sporą porcję gałązek kopru i przecięty na pół plaster cytryny ze skórą . Pozostałe plastry układamy na wierzchu , niezbyt dużo . Wystarczy po połówce lub dwóch na rybę . Zapiekamy w takiej samej temperaturze jak ziemniaki , do momentu aż skórka stanie się przypieczona . Jest to około 15 minut , ale zależy od wielkości ryby . Serwujemy na gorąco , koniecznie razem z pieczonymi ziemniakami

Ogrodnik w podróży
Ryba zapiekana w porach 147

Kolejna propozycja na danie z rybą z piekarnika. Tym razem rybka w towarzystwie pora i tymianku zapieczona w śmietance z której tworzy się pyszny sosik. Polecam bo danie proste i pyszne. składniki: 700 g filetów rybnych, u mnie morszczuk 400 g pora, biała i jasnozielona część sól,pieprz tymianek 300 ml śmietanki 30 % olej do smażenia masło do posmarowania formy(...)Pora pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i podsmażyć pora aby zmiękł. Doprawić dobrze do smaku solą i tymiankiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć kilka kawałków ryby. Następnie na rybie rozłożyć część podsmażonego pora. Znowu kawałki ryby i resztę pora. Całość zalać śmietanką. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania