już śledzie opiekane w zalewie, rolmopsy a dzisiaj przedstawiam pulpeciki rybne. Umieściłam je w słoikach i tak powędrowały do lodówki. Świetne rozwiązanie na tzw. na później. Pulpeciki zrobiłam z ryb słodkowodnych: płoci i cert. Wyszło smakowicie. Składniki: Pulpety: 2 kg filetów z ryb ½ kg świeżego boczku 5 łyżeczek soli 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do ryb ¾ szklanki bułki tartej Dodatkowo: mąka(...)wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych warzyw 250 ml octu 10% 1 łyżeczka cukru 1 cebula ( pokrojona w ćwiartki ) 1 łyżeczka naturalnej vegety Wykonanie: Filety z ryb i boczek mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa ( średnie oczka ). Dodajemy sól, bułkę tartą i przyprawę do ryb. Dokładnie mieszamy. Formujemy małe pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor
Smaki EwySkładniki: filety ryby ( 3 szt) pół puszki pomidorów mleko +woda ( razem około szklanki) cebula dwa ząbki czosnku sól, pieprz i ulubione przyprawy do ryby, zioła prowansalskie 1. Rybę kroimy na kawałki, nacieramy przyprawami i odstawiamy. 2. W garnku rybę zalewamy mlekiem z wodą, zagotowujemy wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem. 2. Cebulę kroimy w kostkę i chwilę podsmażamy na oleju(...)Dodajemy pomidory, drobniutko pokrojony czosnek, przyprawy i chwilę razem dusimy. 3. Do pomidorów dodajemy odcedzoną rybę i razem dusimy na małym ogniu około 20 minut. Mmm Pycha
Na moim talerzuSkładniki: filety ryby ( 3 szt) pół puszki pomidorów mleko +woda ( razem około szklanki) cebula dwa ząbki czosnku sól, pieprz i ulubione przyprawy do ryby, zioła prowansalskie 1. Rybę kroimy na kawałki, nacieramy przyprawami i odstawiamy. 2. W garnku rybę zalewamy mlekiem z wodą, zagotowujemy wyłączamy palnik i zostawiamy pod przykryciem. 2. Cebulę kroimy w kostkę i chwilę podsmażamy na oleju(...)Dodajemy pomidory, drobniutko pokrojony czosnek, przyprawy i chwilę razem dusimy. 3. Do pomidorów dodajemy odcedzoną rybę i razem dusimy na małym ogniu około 20 minut. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUKotleciki nie tylko na piątkowy obiad. Lepsze niż kupione gotowe w sklepie, bo wiem ile jest "ryby w rybie". Szybkie w przygotowaniu, zdrowe. Przygotowuję je na dwa sposoby smażę lub piekę w piekarniku. Polecam! Składniki: 3 filety z ryby cebula czosnek przyprawa do ryb pieprz czarny mielony natka pietruszki jajko łyżka mąki pszennej ewentualnie bułka tarta Rybę, natkę pietruszki
Na moim talerzuŁosoś marynowany z kurkumą jest smacznym, zdrowym i łatwym do przygotowania daniem. Łosoś jest przyjemnie wilgotny i aromatyczny, świetnie smakuje z ryżem i warzywami. Łosoś jest tak smaczną rybą, że nie wymaga zbyt wymyślnego przyprawiania i zazwyczaj robię go tylko z pieprzem i solą. Tym razem, aby uzyskać więcej smaku i aromatu postanowiłam dodać kurkumę i odrobinę cukru. Tak zrobiony(...)łosoś dobrze smakuje z ryżem i warzywami, a po wystudzeniu świetnie nadaje się do sałatek. Oczywiście najlepszy jest filet ze świeżego łososia. Ryba powinna gościć w naszym menu co najmniej 1 - 2 razy w tygodniu. Ilość porcji: 3 - 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki na łososia z kurkumą: 700 g świeżego fileta z łososia świeżo mielony pieprz
Kuchcik gotujerocznej i czteroletniej dziewczynki nie mam ostatnio zbyt wiele czasu na gotowanie wymyślnych potraw. Nie wyobrażam sobie jednak nie ugotować wartościowego obiadu dzieciom. Szczególnie z uwagi na roczną Maryśkę ryby przygotowuję bez panierki, a warzywa podaję przygotowane na parze. Przyznam, że gotowanie parowe jest też niezwykle wygodne. O ile ze starszą córką potrawy przygotowywałam przy użyciu parowaru elektrycznego(...)zalet i wad parowaru elektrycznego i nakładek na garnek. Bedzie też trochę o zaletach piekarnika z funkcją pary. Składniki filet z miruny (ok. 900g) ulubiona przyprawa do ryb cytryna świeżo zmielony pieprz sól morska Sposób Rybę opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę skropić sokiem z cytryny i przyprawić. Rozgrzać grill, delikatnie natłuścić go oliwą, ułożyć
Kuchenne aromatywówczas wyszukuję jakąś nowość. Tak też było (w poprzednie Święta) i z tą sałatką. Pomyślałam, że świetnie sprawdzi się z tej okazji, bo jest to sałatka z dodatkiem ryby w cieście. Sam smak trudno mi ocenić. Mojej Rodzince smakowała bardzo, a mnie osobiście coś w niej jednak przeszkadzało… Co? Nie potrafię stwierdzić. Może już byłam przejedzona;) Aaa, muszę jeszcze(...)zaznaczyć, że choć mój Maluch nie jadł samej sałatki, to jednak podkradał mi kawałki usmażonej w cieście ryby – bardzo mu smakowały przygotowane w ten sposób:);) 1 kg płatów dorsza sok z cytryny Ciasto: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Sos: 1 puszka ananasa 1 słoik papryki konserwowej 2-3 marchewki 2 średniej
Smaki Na Talerzuinnych smakołyków. Obiad podaję z puree z ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni. SKŁADNIKI: 1 kg polędwicy z dorsza (lub filety innej ryby) 690 g passaty 3 plastry ananasa z puszki posiekanego w kostkę 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, kardamon, lubczyk, ostra papryka, szczypta wędzonej papryki 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE(...)patelni rozgrzewam oliwę. Rybę myję, osuszam, kroję na nieduże porcje. Solę, pieprzę i posypuję kardamonem i ostrą papryką, odstawiam na bok. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno w kostkę. Przesmażam kilka chwil na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodaję passatę, przyprawiam do smaku. Smażę kilka minut. Następnie dodaję rybę i smażę po 3 minuty z każdej strony. Wrzucam kawałki
Zasmakuj Kuchniliść laurowy i ziele angielskie. Wlej 1 l wody i wino, gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu. Łososia podziel na 7 kawałków. Dodaj rybę do warzyw, posól i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie, delikatnie wyjmij rybę na talerz. Wywar odcedź i odstaw do wystygnięcia(...)wystygnięcia. Do bazy na galaretę, dodaj żelatynę i podgrzej całość do około 50°C, aż się rozpuści. Odstaw auszpik i zajmij się rybą. Zdejmij z łososia skórę i poukładaj kawałki na półmisku. Na każdy kawałek ryby, połóż kawałek cytryny i natki pietruszki. Pomiędzy poukładaj groszek, sałatę, plasterki marchewki
kuron.com.plKomponując dietę (nie tylko ketogeniczną) warto zadbać o to by była urozmaicona i nie bazowała tylko na mięsie. Jeśli nie macie przeciwwskazań do spożywania podrobów, ryb i owoców morza, to polecam by i one znalazły się w Waszych jadłospisach. Tym razem moją propozycją jest ryba – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami. Wybrałam dorsza czarniaka – bardzo smaczną, mięsistą(...)zarazem miękką i wyrazistą rybę. Świetnie komponuje się z sosem na bazie pesto pomidorowego, tworząc szybkie, proste, kremowe, aromatyczne i pyszne danie. Składniki – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami: 500 g filetu z dorsza lub innej dobrej jakości białej ryby 30 g masła klarowanego ghee 30 ml oliwy z oliwek extra virgin 200 ml śmietany
Ola la LCHFRoladki z dorsza z warzywami i muffinki brokułowo-serowe polecają się na obiad Jeśli lubicie ryby ale skończyły Wam się pomysły, to polecam wypróbować ten przepis. Roladki są pyszne, warzywa nadają super smak i bardzo dobrze komponują się z rybką. Polecam Składniki: – 6 filetów z dorsza – 1 średnia cebula – 1 średnia marchewka – 1/2 papryki (użyłam żółtej(...)cienko pokrojony seler i paprykę, podsmażyć, dodać marchewkę startą na dużych oczkach i posiekany koperek. Wszystko wymieszać, dodać odrobinę wody, przyprawy, wymieszać i dusić przez około 3-5 minut. Rybę ułożyć na folii aluminiowej, wyłożyć usmażoną mieszankę warzyw, zawinąć rybę w roladkę. Zawinąć folię tak, aby z jednej strony był dostęp do ryby. Wymieszać wszystkie składniki na sos. Polać rybę
Smaki ArmineWiele osób twierdzi, że nie lubi ryb, bo znają je tylko jako nudny usmażony w panierce filet. A jest przecież tyle łatwych, zdrowych sposobów na pyszne przyrządzenie ryb. Jednym z nich jest upieczenie ryby z dodatkami, w taki sposób, żeby nie wyschła, a pozostała cudownie soczysta. Tak właśnie przyrządziłam dorsza, którego Wam dzisiaj podsyłam :) Taka wariacja na temat ryby(...)dyni i orzeszki zmielić w młynku tak, żeby pozostały drobne chrupiące kawałki Dorsza położyć na kawałku folii aluminiowej Połączyć marchew, pietruszkę, pestki i orzechy i obłożyć tą mieszanką rybę Zawinąć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Piec 20-30 minut
HealthyCreationsstole, ale także w kuchni podczas przygotowań. Co roku w ten magiczny czas sięgam do sprawdzonych przepisów mojej Babci, by każda z Wigilii była tak jak kiedyś. Tak przyrządzona ryba jest przepyszna, smakuje zarówno dorosłym, jak również i dzieciom, gdyż jest bardzo delikatna w smaku.Przygotowuję jej więcej, nie tylko na Wigilie, ponieważ chętnie sięgamy po nią również podczas kolejnych(...)sól - do smaku Wykonanie: Fileta kroimy na mniejsze kawałki, ok 5-7 cm długości. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem, panierujemy w mące. Na rozgrzany olej wkładamy kawałki ryby, obsmażamy na rumiano z obu stron. Moją rybkę posmażyłam na patelni AMBITION z serii Nature. Marchew ścieramy na tarce na buraczanych oczkach, cebulę kroimy w półpiórka
Z Majeczką w kuchniJeśli na obiad chcecie zrobić przepyszną i zdrową rybę, polecam Wam podać ją z pysznym czerwonym pesto oraz z duszonym szpinakiem. Jeśli zdecydujecie się na kupienie gotowego pesto koniecznie przeczytajcie jego skład na opakowaniu, niestety w większości dostępnych na półce zamiast suszonych pomidorów w składzie znajdziecie pomidory tradycyjne lub inne zamienniki. Dlatego warto zrobić pesto samodzielnie w domu, polecam zatem(...)smażenia – 4 garści świeżych liści szpinaku – 4-5 ząbków czosnku – 1 łyżka oliwy z oliwek – szczypta gałki muszkatołowej – 2-3 łyżki czerwonego pesto PRZYGOTOWANIE: Rybę przypraw solą i pieprzem a następnie obtoczyć ją w mące. Rybę smaż na sporej ilości oleju na dość dużym ogniu aby pięknie się zrumieniła z obu stron. W tym samym
nietylkopasta.plPasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy doprawiona majonezem jest naprawdę warta spróbowania. Może z powodzeniem konkurować z tradycyjną awanturką z makreli. Przygotowanie pasty rybnej jest naprawdę proste, jedynym wyzwaniem jest umycie rąk po oczyszczeniu wędzonej ryby z ości
Korniszonki