Boże Narodzenie to czas, kiedy Polacy jedzą bardzo dużo ryb. Kupujemy różne ryby i przygotowujemy je na wiele sposobów. Niekwestionowanym królem jest jednak karp. Trudno bez niego wyobrazić sobie wigilijną kolację. Najczęściej podawany jest w najprostszej formie, czyli panierowany i smażony. Co jednak z małymi dziećmi, osobami chorymi i na dietach? Dla nich taka forma ryby jest niewskazana. Nie znaczy(...)jest wart wysiłku. Tę zupę można przygotować nawet i dwa dni wcześniej, a przed kolacją tylko zabielić i odgrzać. Należy pamiętać jednak o jednym: to musi być dobrej jakości ryba, żeby nasze danie nie "pachniało" na przykład mułem i błotem. Składniki: 1 niezbyt duży świeży karp - mój miał niecałe 1300 g 2 łyżeczki majeranku + majeranek do przyprawienia zupy
Codzienna kuchnia niecodziennaObiad który praktycznie robi się sam, więc jest idealny do przygotowania w ciągu tygodnia, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na stanie w kuchni. Ryba piecze się bardzo szybko, nie potrzebuje też wiele dodatków by smakować dobrze. Możemy podać ją nawet z pieczywem, a gdy mamy chwilę to np. z pieczonymi ziemniakami w pesto. Ja jak zawsze rybę podaję(...)surówką z kiszonej kapusty i jabłka. To takie moje małe, zdrowe uzależnienie ;) Polecam! polędwice z dorsza (ok. 450g) łyżka oleju (do ryb używam oleju słonecznikowego z pieprzem cytrynowym) łyżeczka pieprzu cytrynowego pół cytryny pół głowki czosnku gałązka rozmarynu 0/5 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki pesto surówka: 0/5 kg kiszonej kapusty mała marchewka jabłko 0/5 pęczka cienkiego szczypiorku łyżka oliwy
Mienta blogSandacz to przepyszna słodkowodna ryba o białym, dosyć zwartym i niezbyt tłustym mięsie. Dziś zapraszam Was właśnie na sandacza z chrupiącą skórką, ale bez panierki z idealnie dobranymi dodatkami – paloną kaszą gryczaną z pieczarkami i pietruszką oraz zwyczajną surówką z tartego buraka. Rzadko smażę rybę na patelni, ale świeżutki sandacz aż się o to prosi. Tym bardziej, że jego(...)skórka praktycznie nie ma łusek (łatwo go oczyścić i przygotować) i świetnie nadaje się do smażenia, tworząc chrupiącą skorupkę przy delikatnym i soczystym białym mięsku. Rybę przygotowaną w banalnie prosty sposób podaję z dość pospolitymi dodatkami – kaszą gryczaną i burakiem, jednak całość tworzy bardzo apetyczne i smaczne danie. Może skusicie się dziś na rybkę? Składniki na 2 porcje : 300g
Dietologjako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie, a przypadną do gusty w szczególności dzieciom. Stripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz) słodka papryka w proszku pieprz, sól ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do ryb ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz(...)Stripsy Rybne - Sposób przygotowania: Rybę kroimy na niewielkie podłużne kawałki. Następnie delikatnie wcieramy w nie przyprawy (nie za dużo). Przygotowujemy ciasto: Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy odrobinę mleka, wbijamy jajko i doprawiamy niewielka ilością soli i pieprzu. Całość mieszamy za pomocą miksera przez dłuższą chwilę, tak aby ciasto zdążyło
Słodka StronaPiątek , Piątunio :) w Wielu Polskich domach dzisiejszego dnia jemy Ryby. Tym razem proponuję Wam rybę smażoną w cieście Naleśnikowym:) Polecam #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski oraz l www.olejkonwenanse.pl SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 4 Filety dowolnej ryby sól i pieprz do smaku Olej Wielkopolski do smażenia 1 Szklanka Mąki 1 Szklanka Mleka 2 Jajka PRZYGOTOWANIA: Rybę dokładnie odmrażamy(...)pomocą ręcznika papierowego ściągamy nadmiar wody. Z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Za pomocą miksera łączymy pozostałe składniki. Na patelni rozgrzewam olej wielkopolski. Rybę panieruję w cieście a następnie smażę na oleju aż będzie rumiana ok3 min z każdej strony
Gotowanie Patkigodziny, żeby smacznie, zdrowo i apetycznie jeść. Czasem liczy się pomysł i to, co akurat znajduje się w lodówce. W mojej lodówce zawsze jest sporo warzyw i często goszczą ryby. W tym tygodniu na Fish Friday (piątkową rybkę) gwiazdą jest pstrąg. Po innym daniu (którego jeszcze nie znacie) został mi kawałek czerwonej kapusty, no i zanurkowałam w mojej ulubionej(...)utrzeć z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dużą szczyptą soli i posiekanymi ziołami. Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oprószyć solą w środku i na zewnątrz. Do środka każdej z ryb włożyć po połowie masła i kilka zielonych łodyg pietruszki i kolendry. Ryby ułożyć na dwóch kawałkach folii aluminiowej i zawinąć w papiloty. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym
DietologPieczone warzywka to wygodna alternatywa do frytek.Wystarczy pokroić warzywa, wymieszać z przyprawami, oliwą i upiec w piekarnika. Mało tego z warzywami można upiec nuggets z kurczaka i nuggets z ryby . Korzystając z jesiennych dobroci przyrządziłam surówkę z czerwonej kapusty. Uwielbiam sezonowe surówki. Są tanie, kolorowe, zdrowe i pyszne. Surówka z kapusty, rybne nuggets i pieczone warzywa to niewątpliwie tani obiad(...)polej oliwą, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, tymiankiem i wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 175ºC i piecz przez 30 minut. W misce rozmąć jajka z solą i szczypiorkiem. Podziel rybę na kawałki i wymieszaj z jajkiem. Obtocz rybne kawałki w bułce. Wyjmij blachę z warzywami, odgarnij na jedną stronę. Polej oliwą i ułóż kawałki ryby. Wstaw do piekarnika. Podkręć piekarnik
codojedzeniadorsza. Upiekłam ją w piekarniku pod oryginalną „kołderką” z kalafiora i kaszy gryczanej. Niedawno robiłam danie rybne z dodatkiem puree z kalafiora i kaszą gryczaną do ryby – przypominam Wam przepis na łososia . Zostało mi trochę kaszy i puree, skoczyłam do sklepu, gdzie „uśmiechnęła się do mnie” polędwica z dorsza, więc powstała kolejna smaczna rybna wariacja(...)pomidory, 100g jogurtu naturalnego, posiekany szczypior Polędwicę dorsza umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na porcję (jeśli jest to jedna większa polędwica, to przekroić ją na pół). Porcje ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kaszę gryczaną ugotować w podwójnej (w stosunku do kaszy) ilości wody z dodatkiem soli. Kalafiora ugotować w mleku z dodatkiem gałki muszkatołowej
Dietologdietetyczne. Też tak można. Upiekłam je we frytkownicy z gorącym powietrzem. Dla mnie nie ustępują klasycznym frytkom, natomiast w ilości kalorii różnica jest ogromna. A jeżeli chodzi o rybę, jest ona pyszna, polecam. Składniki: na dwie porcje 400 g karmazyna 260 g ziemniaków ( obrane ) 1/2 łyżeczki oleju Przyprawa ziołowa do ryby Czosnek granulowany ½ pęczka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki kroimy w słupki(...)schładzamy ). Podnosimy temperaturę do 200 o C pieczemy przez 8 minut. Ponownie otwieramy frytkownicę i mieszamy frytki ( aby się równo upiekły ). Ponownie pieczemy przez około 10 minut. I gotowe. Rybę oczyszczamy, kładziemy na papierze do pieczenia, przyprawiamy przyprawą do ryb, czosnkiem i posypujemy posiekaną pietruszką. Przykładamy papierem. Układamy na grillu kontaktowym i pieczemy przez kilka minut. Rybę podajemy z przygotowanymi
Smaki EwyGryf ze Szczecina. Paprykarz był racjonalizatorskim sposobem na wykorzystanie ścinków po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków, a przepis bazował na afrykańskiej potrawie czop-czop, w skład której wchodziły ryby (np. pagrus - kuzyn dorady), ryż oraz pima - bardzo ostra przyprawa. Początkowo paprykarz zawierał 50% mięsa ryb z połowów afrykańskich, pomidorowy przecier sprowadzany z Bułgarii, Węgier i Rumunii, ryż, cebulę, ostrą(...)Nigerii utracono łowiska w Afryce Zachodniej i polska flota rybacka zmuszona była zmienić miejsce połowów. Wraz z kryzysem gospodarczym w latach 80-tych pogorszyła się jakoś paprykarza, często zamiast ryb dodawano do niego rybie odpady, a ryz zastąpiono pęczakiem. Mówiono wtedy, że do konserw z paprykarzem dodawano też wycofaną ze sprzedaży z powodu pasożytów rybę błękitek. W latach
Obiad gotowyFajne chrupiące kawałki ryby w cieście. Zarówno na obiad jak i jako popołudniowa przekąska. W ten sposób można również przygotować kawałeczki fileta z kurczaka. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 600g fileta z pangi lub innej ulubionej ryby 1 jajko 1 szklanka piwa Około 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku(...)łyżeczka pieprzu cytrynowego lub przyprawy do ryb Pół łyżeczki proszku do pieczenia Sól do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Przygotowaną rybę posolić, odstawić na kilka minut. Do miski wsypać mąkę , przyprawy ( oprócz soli)oraz proszek do pieczenia. Następnie dodać roztrzepane jajko oraz piwo kontrolując gęstość ciasta, gdyż każda mąka wchłania inaczej. Ciasto nie powinno być za rzadkie- konsystencja gęstej śmietany
W garach u GosiGniazda rybne Zamiast przygotowywać rybę jak zawsze, możemy taką rybę podać w nowej odsłonie, jest o niebo lepsza. Takie gniazda rybne mogą zagościć na naszym wigilijnym stole. Przepis z zagranicznej strony. Składniki; farsz; mleko -1/2 litra ser żółty -100 g cebula - 1,5 szt filety z ryb - 0,5 kg ( szczupak, okoń, łosoś morski, łosoś różowa) majonez(...)sól i pieprz olej do formy koperek - 0,5 pęczka Dodatkowo; bułka paryska -1 szt Przygotowanie; Rybę pokroić bardzo drobno. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać, pokroić. Rybę wymieszać z cebulą, koperkiem, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Bułkę pokroić na kromki o grubości 2 cm. Do miski wlać mleko, zanurzać kromki
Kuchnia Danusiopanierować z jednej strony w tartych ziemniakach z jajkiem. Ułożyć na gorący tłuszcz i smażyć około 15 – 20 minut, w zależności od grubości ryby. Pora umyć i pokroić w średnie kawałki. Gotować w osolonej wodzie 10 – 12 minut. W garnku stopić masło, oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion, zagotować(...)Dodać śmietanę i musztardę oraz liście estragonu. Sos przyprawić solą i pieprzem. Na półmisek przelać sos, wyłożyć kawałki ryby i udekorować gałązkami estragonu. Krok po kroku: 1. Przygotować rybę 2. Zetrzeć ziemniaki i wymieszać z jajkiem 3. Wyłożyć ziemniaki na rybę 4. Usmażyć rybę 5. Pokroić pora 6. Ugotować pora
KuchniaWeDwoje.plSmaczna rolada z ziemniaków, a w niej zawinięta ulubiona ryba. Coś w rodzaju wielkiego knedla pokrojonego w plasterki i podanego z sosem porowym. 700g ziemniaków ugotowanych 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25g masła rozpuszczonego sól morska NADZIENIE: 500g filetów z dorady lub innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy(...)sól morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić. Rybę ugotować na parze. Pokroić nożem na niezbyt drobne kawałki. Skropić sokiem z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać mąkę
https:KKuchniaMniamMakrela to bardzo smaczna rybka, krucha, nie potrzebuje tak naprawdę długiego czasu pieczenia. Najczęściej ryba ta doceniana jest tylko w postaci wędzonej. Jednak ja przygotowałam świeżą makrelę w zalewie octowej. Wyszła przepyszna, doskonale przeszła octem, po prostu idealna. Składniki: * 3 świeże makrele (moje były dość spore) * 2 cebule * 750 ml wody * 250 ml octu spirytusowego 10% (użyłam octu Parczew(...)liści laurowych * 7-8 ziarenek ziela angielskiego * mąką do panierki * olej do smażenia ryby Wykonanie: Świeżą makrelę odfiletowywać i przeciąć na pół. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowaną rybę przekładać do miski. Do garnka wlać ocet i wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalewę zagotować. W między czasie
Zrób to smacznie