swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na karpia. Zapraszam do wspólnego gotowania. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Sos szary: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina(...)łyżki miodu sok z 1 małej cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól do smaku Przygotowanie karpia: Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor. P o zdjęciu z patelni, gorącą
Codziennik Kuchennycytryny, 1-2 ząbków czosnku, sól, pieprz zwykły, pieprz cytrynowy ( nie koniecznie, ja dodałam ) masło, kilka gałązek koperku lub pietruszki , ( ja dodałam mrożony koperek ) Przygotowanie : 1.Przygotować produkty 2 Ryby dokładnie oczyścić, opłukać i osolić z zewnątrz i wewnątrz 2. Następnie posypać świeżo zmielonym pieprzem, 3. Wewnątrz ryby posypać pieprzem cytrynowym, 4. Pół cytryny pokroić w plastry , a następnie(...)pól. 5. Do środka włożyć plastry czosnku i cytryny i koperku. 6. Na wierzchu ryby można położyć listki masła. 7. Rybę położyć na folię , zawinąć i włożyć do brytfanny ,blaszki itp. , wlać wody ( w moim przypadku pół szklanki ) , jeśli na blaszce , to odpowiednio więcej, żeby folia nie przywarła do naczynia i nie przypaliło się . Piec w nagrzanym piekarniku
Pysznosci Babci Basistało się - od kilkunastu godzin mamy jesień! Z tej okazji proponuję aromatyczne danie z karasia, smacznej ryby słodkowodnej z rodziny karpiowatych. A do niej pomidory na pożegnanie lata. Uwielbiam ryby, nawet słodkowodne, mimo że mają sporo ości i trzeba się trochę natrudzić przy ich wyjmowaniu podczas jedzenia. Składniki : oprawiony karaś (u mnie z płetwą ogonową, bo ją uwielbiam po przysmażeniu(...)sól pieprz świeżo mielony czosnek suszony olej do smażenia Rano posypać rybę z wierzchu i od środka przyprawami. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę po obu pod przykryciem do zrumienia i przysmażenia skóry. Podawać usmażoną i gorącą rybę z salsą pomidorową. ----- Podobne: Karp pieczony Pstrąg pieczony na ziołowym
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis bardzo prosty, a może raczej pomysł na rybę. Możecie wykorzystać każdy rodzaj ryby (filet bez ości). Podawać można z ziemniakami, ryżem, frytkami, pieczonymi ziemniakami. Do obiadu podałam surówkę z pora z marchewką Na piątek idealne smaczne danie. Koniecznie spróbujcie. Składniki 700 g filetów z dorsza sól pieprz szczypta sumaku Rybę pokroić na kawałki i oprószyć solą, pieprzem(...)pieczenia 1 łyżeczka curry sól pieprz Dodatkowo olej do smażenia Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. W przypadku, gdy ciasto będzie zbyt rzadkie należy dodać mąkę. Każdy kawałek ryby obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. ryba w cieście z curry
O kuchni z uczuciemŁosoś w ziołach, pieczony z pomidorami koktajlowymi, to kolejna propozycja na tą pyszną rybę. Ziołowo - czosnkowa marynata pięknie aromatyzuje rybę, a pomidorom nadaje charakteru. Łosoś pieczony w piekarniku jest delikatny, wilgotny, wprost rozpływa się w ustach. Składniki: 0,3 -0,4 kg świeżego łososia 8 - 10 pomidorów koktajlowych 1 czubata łyżeczka suszonego oregano (polecam Skworcu ) pół płaskiej łyżeczki(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory kroimy na pół i układamy obok łososia. Przygotowujemy marynatę. W tym celu w misce mieszamy: oregano, zioła prowansalskie, bazylię, czosnek, oliwę i szczyptę soli. Rybę solimy i pieprzymy. Na każdego pomidora wykładamy troszkę marynaty. Na rybę wykładamy resztę marynaty i ją na niej dokładnie rozprowadzamy. Tak przygotowaną rybę wkładamy na 1 godzinę do lodówki
Smak mojego domuproste dania kuchni azjatyckiej. Ich plusem jest to, że można je zrobić (tak jak makaron) w kilka minut i są naprawdę smaczne. W swojej lodówce zawsze mam filety zamrożonej ryby albo filety z kurczaka. Do tego pod ręką muszę mieć sos sojowy, ostrygowy lub rybny, kawałek imbiru czy cytryny, bo przynajmniej raz w tygodniu robię po pracy szybkie danie "chińskie(...)limonki 1 łodyga trawy cytrynowej 2 cm imbiru 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 2 łyżeczki wiórków kokosowych Przygotowanie: Czosnek kroimy w cienki plasterki. Morszczuka (lub inną rybę w filetach) kroimy w kawałki. Kawałki ryby skrapiamy sokiem z 1 limonki i dodajemy plasterki czosnku. Mleko kokosowe gotujemy na małym ogniu dodając cukier i sos ostrygowy
Bon appetit mon amieSkładniki: ryba 1,2 kg, olej rzepakowy 3/4 szklanki, przyprawa do ryb 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki nototenia ma białe mięso, jest smaczne i mięsiste, ma mało ości, można piec, smażyć, zalać zalewą octową czy sosem pomidorowym... olej wlać do miseczki, wsypać przyprawę do ryb, kucharka, pieprz, sok z cytryny(...)lodówce, ze skóry rybek usunąć łuski, dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, w blaszce ułożyć porcje nototeni pędzelkiem nałożyć całą marynatę na porcje ryby, piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec 15 minut, następnie na termoobiegu 160 C piec z 10 minut, rybę taką lubimy z ziemniakami i surówką z kapusty
W Mojej Kuchni LubięViolaPassion Przedstawiam wam fantastyczna rybę Doradę. Po raz pierwszy robię ją w takiej odsłonie. I do przepisu wrócę na pewno. Przepis jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. Składniki: Ryba dorada 3 cytryny Oliwa z oliwek Mieszanka sól morska ,pieprz,trawa cytrynowa Sposób: Rybę oczyszczamy z łusek patroszymy i myjemy. Następnie posypujemy solą. Blaszkę wykładamy folia aluminiowa(...)smarujemy oliwą wykładamy cytrynę 4-5 plastrów i na nią kładziemy rybę wcześniej posypana naszą mieszanką. Smarujemy rybę oliwą i nacinamy pod skos wkładając w nacięcia cytryny. Pieczemy 30-35 minut w 180°C Smacznego
Viola cooks with passionSzybie i smaczne kotleciki z ryby Nieco w innej wersji nisz zwykle Składniki 450 g ryby u mnie dorsz 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 1 łyżka dobrej przyprawy do ryb Szczypta pieprzu pomarańczowego Sól Pieprz Natka pietruszki 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki Olej do smażenia Sposób przygotowania 1. Rybę pokroić w małą kostkę. Przełożyć pokrojoną(...)rybę do miski ,wbić jajka , dodać przyprawy, startą na drobnej tarce cebulę, czosnek i posiekana natkę pietruszki. Dodać śmietanę i mąkę wszystko razem wymieszać Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Łyżka kłaść masę na rozgrzany olej i smażyć kotleciki
W królestwie smaków BeatyRYBA PO GRECKU Ryba po grecku gości na naszym stole dosyć często, szczególnie w piątki J Może dla niektórych jest to danie nieco pracochłonne, ale wierzcie mi, warte poświęcenia zarówno czasu jak i energii ;) To danie sprawdza się również na zimno, jako przekąska w pracy lub na podwieczorek. SKŁADNIKI: 5-6 dużych marchew 3-4 duże pietruszki(...)średnie cebule* ok. 2-3 łyżki pasty pomidorowej/ przecieru/ lub ketchupu ok. 2-3 łyżki musztardy odrobina mąki sól cukier pieprz sok z cytryny olej/ masło klarowane Rybę(karp ,mintaj, dorsz) pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem , panierować w jajku i bułce tartej i usmażyć na głębokim tłuszczu ( najlepiej na maśle klarowanym). Jeśli wolisz zdrowszą wersję tego dania
Calzonella.comLeszcz to pyszna, słodkowodna ryba. Nadaje się do smażenia, wędzenia i marynowania. Dzisiaj pomysł na leszcza pieczonego, nadzianego pastą z rukoli, serka Arla Apetina i orzechów. Rybka wyszła rewelacyjna, chrupiąca z zewnątrz, soczysta w środku z nadzieniem smakuje przepysznie. Polecam(...)SKŁADNIKI : 3-4 spore leszcze sól, pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia ryby olej do smażenia PASTA Z RUKOLI : 1 opakowanie
Kulinarne Fantazje Mariolismażony pstrąg Pstrąg jest, moim zdaniem gatunkiem ryby który na patelnię nadaje się wprost idealnie. Może dzieję się tak dlatego, że jego delikatne mięso poddane jedynie krótkotrwałej obróbce termicznej w całości zachowuję swój niepowtarzalny smak. Może też często smażę pstrągi, ponieważ przygotowanie w ten sposób posiłku zajmuje raptem kilka minut. To zresztą nie jest teraz najważniejsze. Najważniejszy jest wyborny(...)smak ryby, podkreślony aromatem masła i czosnku i dodatkowo "podkręcony" odrobiną ostrej papryczki. składniki dla czterech osób 4 pstrągi 3 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli 3 łyżki masła 4 łyżki oliwy 1 cytryna sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki pstrągów, a następnie je filetujemy, pozostawiając skórę (możemy nie filetować pstrągów, ale wtedy musimy
Miód i pieprzOstatnio z wypadu na ryby mąż przyniósł mi dorodnego leszcza. A że leszcz nie jest rybą wybitnego smaku, i ości dużo ma stwierdziłam że świetnie nadaje się na kotlety mielone. Po dokładnym oczyszczeniu i odfiletowaniu ryby uzyskałam 800g. czystego mięsa. 800g. świeżej ryby (nie mrożonej) 500g. piersi kurczaka 2 średnie cebule(...)bułki tartej + bułka do panierowania 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli i pieprzu Mięso zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach, ( rybę 2 razy), Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do mięsa, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić (najskuteczniej ręką). Po dokładnym wymieszaniu mięso będzie dość "rzadkie", dzięki czemu
Lubię to gotujęuwielbiam :-). Ja idę wypić z litr kawy, bo śpię na siedząco, a Wam życzę miłego dnia :-). Składniki: miruna (ilość wedle uznania u nas jakieś 500 g, możne być inna ryba) suszone pomidory suszona żurawina 1 duża kula mozzarelli natka pietruszki sól pieprz suszone pomidory z bazylia i czosnkiem (przyprawa) bataty Rybę wcześniej z obu stron oprószam solą i pieprzem, odstawiam(...)jakąś godzinkę. Bataty obieram kroję, wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję skraplam dosłownie troszeczkę oliwą, oprószam, solą i pieprzem. Rybę myję, dzielę na 3 porcje. Również układam w drugim naczyniu żaroodpornym, polewam troszeczkę olejem z suszonych pomidorów, nakładam pokrojoną w plastry mozzarellę (plastrów z jednej kuli wyszło mi 6 sztuk), na mozzarellę daję pokrojone w paski pomidory, żurawinę i całość
kruche babeczki