Składniki: 1 kg ryby np. morszczuk przyprawa do ryby (można zastąpić solą i pieprzem) słoik ogórków konserwowych słoik papryki konserwowej 3 duże cebule tłuszcz do smażenia Ciasto: 1 1/2 szklanki wody 1 jajko 1 szklanka mąki szczypta soli Zalewa: 2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju 4 łyżki cukru 4 łyżki ketchupu mały koncentrat pomidorowy szczypta pieprzu Sposób przygotowania: Rybę kroimy(...)mniejsze części. Obficie obsypujemy przyprawami. Składniki na ciasto łączymy ze sobą (gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Rybę maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano. Ogórki, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Składniki zalewy (bez koncentratu) zagotowujemy. Dodajemy przecier, szczyptę pieprzu. Studzimy. W naczyniu układamy warstwami rybę i pokrojone warzywa. Całość zalewamy przestudzoną zalewą
Pobite gary BarbaryDorsz z cytryną i oliwkami Dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na dorsza. Danie jest szybkie, pachnące cytryną z dodatkiem oliwek i cebuli. Ryba jest delikatna i bardzo aromatyczna. Jako dodatek polecam ryż lub kaszę kuskus. Ja dorsza podsmażyłam bardzo krótko, ale możecie też włożyć go od razu do piekarnika i wydłużyć ciut czas pieczenia. Zresztą nie ma co się(...)średnia cebula 1 cytryna (niepryskana) ½ - ¾ szklanki zielonych oliwek , odsączonych z zalewy ¾ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 filety dorsza po ok. 150 g lub innej białej ryby ⅓ szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i pieprz olej do smażenia Cebulę obrać, pokroić w piórka. Połowę cytryny pokroić w plasterki
Pełny talerzsię ozdobą każdego stołu. A smak wybornego szczupaka z galarety, rekompensuje z nawiązką czas poświęcony na jej przygotowanie. składniki szczupak o wadze około kilograma 350 g gorszych kawałków ryb ( kręgosłupy, płetwy, łby) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 kg cebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól kilka kaparów sposób(...)przygotowania Rybę myjemy, układamy na desce i ostrym nożem nacinamy, wzdłuż kręgosłupa grzbiet szczupaka, oddzielając następnie mięso z obu stron kręgosłupa( zaczynając od łba a kończąc na ogonie). Teraz nacinamy rybę tuż za łbem i delikatnie, odciągamy mięsne filety od ości, następnie odcinamy płetwy i oczyszczamy filet z resztek ości. Filety szczupaka znów myjemy, oprószamy pieprzem oraz solą
Miód i pieprzKarp to ryba, która króluje na każdym wigilijnym stole. Oprócz tradycyjnych sposobów podania karpia, można przygotować również wersję ryby pieczonej razem z płatkami migdałowymi. SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 50g płatków migdałowych, sok z połowy cytryny, 50g masła, szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Karpia filetuję i kroję na mniejsze kawałki. Rybę skrapiam sokiem z cytryny i oprószam solą(...)pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. 2. Na maśle obsmażam rybę po około 3 minuty z każdej strony. 3. Karpia przekładam do naczynia żaroodpornego i posypuję płatkami migdałowymi. Naczynie przykrywam. Rybę piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywam, aby płatki migdałowe się zarumieniły
Tradycyjna kuchnia KasiRyba po grecku... W tym wypadku dorsz po grecku... Może robię inaczej niż inni bo tylko z cebulą i przyprawami, u mnie nie lubią z tą całą włoszczyzną. Jest na prawdę pyszna. Potrzebne będą: 1 - 1,5 kg fileta z ryby 6 dużych cebul 6 listków laurowych 6 ziaren pieprzu 6 ziaren ziela ang. 4 kopiaste łyżeczki koncentratu(...)łyżka cukru trochę wody sól, pieprz mąka olej do smażenia Rybkę czyścimy z łusek i pozostałych ości. Kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy ( zamiast pieprzu możemy przypruszyć przyprawą do ryb) i obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar mąki i smażymy na gorącym oleju. Kiedy skończymy smażyć rybę na tym samym oleju (tak, z mąką) podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy do niej
Pelusiowa KuchniaHalibut to smaczna ryba, która świetnie nadaje się zarówno na obiad jak i jako danie na wigilijny stół. Postanowiłam przygotować ją w nieco odświętnej odsłonie z orzechami włoskimi i granatem. Te dwa składniki dość mocno kojarzą mi się ze świętami bowiem bakalie to nieodłączna ich część a piękna barwa granatu nawiązuje do nich niesamowicie. Rybę piekłam w towarzystwie dużej(...)Doprawiam solą i pieprzem. Ewentualnie kroję na mniejsze części. Polewam miodem i posypuję granatem oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Cytrynę kroję na ćwiartki. Koper myję. W naczyniu żaroodpornym umieszczam rybę z dodatkami, wokół niej rozkładam cytrynę i koper. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-10 minut. Po tym czasie wyciągam rybę (i pozostałe dodatki) z naczynia
Mango PapajaZawieruszony przepis..ale teraz akurat się przyda..na wigilię można zrobić taką rybkę..u mnie w zalewie octowej jest tołpyga, ale oczywiście można użyć i innej ryby.. dowolna ryba - u mnie tołpyga przyprawa do ryb 1/3 szkl.octu 2 szkl.wody ziele angielskie pieprz ziarnisty liść laurowy 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru 2 cebule Rybę pokroić w kawałki, obtoczyć(...)mące z dodatkiem przyprawy do ryb.Usmażyć z obu stron na oleju.Ocet, wodę i resztę dodatków gotować 2-3 minuty. Usmażone i wystudzone ryby ułożyć w naczyniu i zalać wystudzoną zalewą. Odstawić w chłodne miejsce
Moje domowe kucharzenieMoże dzisiaj nie jest piątek, ale j eśli zrobicie w ten sposób rybkę dzisiaj to jutro będzie idealna do jedzenia. Kupując rybę mrożoną zwracajcie uwagę aby nie było w niej zbyt dużo wody ( glazury ) - b o to najdroższa woda na świecie, a ryby w niej tyle co nic. Składniki: 500 gram mintaja ( mrożonego ) sól Mąka do panierowania Olej(...)spora cebula Mix papryk 1 ogórek korniszony 1 szklanka wody ½ szklanki ketchupu pikantnego ¼ szklanki oleju ¼ szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru ½ łyżeczki pieprzu Wykonanie: Rybę rozmrażamy, solimy i panierujemy w mące. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Smażoną rybę układamy w wysokim naczyniu. Papryki dzielimy, usuwamy gniazda nasienne i podpiekamy w piekarniku około 15 minut
Smaki EwyRybę po grecku zna chyba każdy :) I na pewno większość lubi. To takie żelazne danie, które zawsze sprawdza się na wszelkich uroczystościach domowych, a także, i podczas świąt. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jeśli naszą rybę ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie się ona daniem niskokalorycznym, a zaręczam(...)marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz cukier słodka papryka 2 łyżki oleju mąka - to obtoczenia ryby Wykonanie: Rybę rozmrażamy. Dokładnie wycieramy ręczniczkiem papierowym. Solimy, pieprzymy i gotujemy na parze lub jeśli wolimy smażymy na oleju wcześniej obtaczając ją w mące. Cebulę kroimy w kostkę
Walijskie Pichceniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przygotowana ryba jest naprawdę rewelacyjna! Pistacje nadają jej charakterystycznego smaku, który nie wymaga zbyt wielu przypraw. Panierka jest chrupiąca a ryba delikatna i rozpływająca się w ustach. 300g filetów z dowolnej ryby (u mnie mintaj) 50g pistacji solonych (po obraniu) 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) 20-30g masła(...)cytryny natka pietruszki pieprz cytrynowy (może być zwykły) Pistacje zmielić w malakserze (opcjonalnie można połączyć z bułką tartą). Rybę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Każdą porcję posmarować odrobiną masła, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Następnie dokładnie obtoczyć w pistacjach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem). Rybę obłożyć wiórkami masła, kilkoma plasterkami cytryny i posypać natką
Di gotujeDziś zapraszam na przepysznego jesiotra w sosie grzybowym. Rybę przywiozłam prosto z hodowli czyli wracając z wycieczki nad Stawy Milickie i pół drogi zastanawiałam się co dobrego mogłabym z nim zrobić. Przyznam, że ta wspaniała ryba trafiła w moje ręce pierwszy raz. Musiałam popytać, poczytać i dopiero wzięłam się do gotowania. Dużo dobrych rad jak obchodzić się z rybami(...)przepisy jak je przyrządzić znajdziecie w książce "Ryby są super" Jesiotr ma dość tłuste mięso, zwarte i właściwie bez ości. Jedynymi jest chrząstkowy kręgosłup i niewielka ilość ości w części brzusznej tuszy - te są jednak bardzo łatwe do usunięcia. Jesiotr ma jednak grubą skórę, bez łusek, ale za to z kostnymi, ostrymi płytkami. Najlepiej więc całą skórę zdjąć
Smaczna PyzaNieco odchudzona wersja bardzo popularnego dania. Zazwyczaj spotykałam się z tym, że ryba była obtoczona w mące i usmażona. Ja postanowiłam spróbować czegoś innego i swoją upiekłam. Absolutnie nie zmienia to smaku potrawy, a dzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno- obie wersje wypróbowane ;) Polecam :) Składniki: 700-800g filetów ryby(...)miałam dorsza, filety mrożone 6 sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też ją upiec od razu). Następnie układamy
Czerwona PorzeczkaŁosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb, która trafia na ruszt grilla. Grillowany łosoś jest prosty w przyrządzeniu i niezwykle smaczny. Może być śmiało podawany z grillowanymi warzywami lub sałatkami. Bez problemu możemy dodać do niego wyjątkowy aromat dymu używając drewniane deski lub wióra do wędzenia podczas grillowania. Możemy również podać go z wyjątkowym słodkim sosem barbecue tworząc z grillowanego łososia(...)fileta jego temperatura wewnętrzna będzie miała 78 stopni. Wędzony łosoś z grilla Drewno olchowe idealnie pasuje do grillowania/wędzenia łososia. Dym z drzewa olchowego nie przytłacza łagodnego smaku tej ryby. Składniki: 1 filet z łososia ze skorą około 700g 3 łyżki miodu, podgrzane aż będzie ciekły 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka koperku 2 szklanki namoczonych wiórek do wędzenia
naRuszcieRolada z ziemniaków przypomina jeden, wielki knedel, a w nim zawinięta ulubiona ryba. Dobrze sprawdzi się tutaj dorada, pstrąg, czy łosoś. Podana z sosem porowo – śmietankowym to pomysł na smaczny obiad. CIASTO: 700g ziemniaków ugotowanych 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25g masła rozpuszczonego sól morska NADZIENIE: 500g filetów z dorady(...)innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy 2 łyżki natki pietruszki sól morska SOS: 1 por oliwa z oliwek 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 szklanka śmietanki 30% sól morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę
https:KKuchniaMniam