ryba - 22175 przepisów (strona:152/1479)

pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 185

Ryby stają się coraz popularniejsze i coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Tym razem wybieramy pstrąga łososiowego, który z wyglądu bardzo przypomina łososia i ma niezwykle intrygujący smak, a także zawiera wiele wartości odżywczych i jest bogaty w cenne kwasy omega 3. Składniki : 400 g ryby ( pstrąga łososiowego ) 60 g mąki pszennej szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki ziół(...)łyżek oliwy z oliwek garść roszponki Sposób przyrządzenia : ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą z oliwek rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę wykładamy papierem

zobacz ich smak
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 128

Ryby stają się coraz popularniejsze i coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Tym razem wybieramy pstrąga łososiowego, który z wyglądu bardzo przypomina łososia i ma niezwykle intrygujący smak, a także zawiera wiele wartości odżywczych i jest bogaty w cenne kwasy omega 3. Składniki : 400 g ryby ( pstrąga łososiowego ) 60 g mąki pszennej szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki ziół(...)łyżek oliwy z oliwek garść roszponki Sposób przyrządzenia : ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą z oliwek rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę wykładamy papierem

zobacz ich smak
Halibut smażony z pomarańczą 119

oprószyć pieprzem, posypać skórką cytrynową i odstawić na 15 minut. Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 2 łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła, położyć rybę i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni, odwrócić na drugą stronę, wlać sok z pomarańczy i smażyć około 5 minut. Łącznie smażymy rybę około 12 - 15 minut(...)Zależy to od grubości ryby. Rybę przełożyć na talerz i trzymać w cieple, sos przecedzić, zagotować, doprawić solą. Dodać dwie łyżki zimnego masła, dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia. Przed podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem. Podałam z fasolką szparagową. zastawa

królestwo garów
Faszerowana dorada pieczona na cukinii 166

masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ugotowane brokuły. Smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, wymieszać z brokułami, serem i natką pietruszki. Ryby umyć, osuszyć. Jeżeli mamy rybę w całości należy naciąć ją na wysokości brzucha i wypatroszyć. Na jednym z boków zrobić nacięcia krzyżowe. Polać sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem(...)Brzuchy napełnić farszem. Nadmiar nadzienia zostawić do ułożenia pod rybą. Naczynie żaroodporne posmarować masłem bądź olejem. Cukinię pokroić w plasterki, ułożyć po bokach naczynia. Na środek położyć pozostały farsz. Śmietanę wymieszać z jajkiem i polać cukinię. Posypać natką pietruszki. Na środek położyć ryby. Na każdą rybę dodać kawałki masła. Piec w 220 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę

Moja Galeria Smaku
Naleśniki gryczane z rybą 147

Składniki na 8 małych naleśników: 100 g mąki gryczanej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 1 cebula 1 łyżka masła 400 g fileta z mintaja lub innej białej ryby (może być mrożona) 100 g śmietany 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich pieprz odrobina soku z cytryny(...)mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki. 2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć. 3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut. 4. W miseczce przygotować sos. Wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, papryką, ziołami. Dodać rybę. Dokładnie wymieszać

Moja Galeria Smaku
Pieczony pstrąg łososiowy 146

Składniki: 2 filety ryby Przyprawa do ryb 1 łyżka masła Cytryna Świeża bazylia/ natka pietruszki  Sól morska pieprz Przygotowanie: Ryby umyć i osuszyć. Ułożyć na folii aluminiowej, posypać solą, pieprzem  i przyprawą do ryby. Na filetach ułożyć  pokrojoną w plastry cytrynę (ja wcześniej sparzyłam ją wrzątkiem), masło oraz bazylię lub natkę pietruszki. Zawinąć każdy kawałek ryby

The Sweet Damsel
Kociołek z rybą 166

Przy takich temperaturach nie chce mi się gotować, ale jeść trzeba. Zrobiłam danie jednogarnkowe z rybą. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a jedzonko pierwsza klasa. Przepis podejrzałam z programu tv Kuchnia Billa, ale trochę go zmieniłam. Tak, tak , lubię oglądać programy kulinarne. Składniki: 500 g filetu z dorsza lub innej białej ryby 1 duży batat 1 garść fasolki szparagowej zielonej(...)cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Przed końcem gotowania dodajemy rybę pokrojoną w kawałki. Układamy ją delikatnie na wierzchu , aby lekko była zanurzona w sosie. Przykrywamy i dusimy aż ryba będzie gotowa. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach posypać natką pietruszki

O kuchni z uczuciem
Portugalska zapiekanka z dorsza i ziemniaków 300

tarte ziemniaki :) Tradycyjna zapiekanka Bacalhau à Brás przygotowywana jest z suszonego dorsza, który w Portugalii jest bardzo popularny, a przyrządzany jest na wiele sposobów. Ogromne płaty tej suszonej ryby można spotkać w wielu sklepach, na straganach, poukładane w stosy. Pomysł na takie potraktowanie ryby, czyli suszenie w soli, mieli portugalscy marynarze, kórzy pływając przez wiele miesięcy po morzach i oceanach(...)Niemniej, polecam taką wersję zapiekanki rybnej :) składniki: ok. 1/2 filetów z dorsza (świeżego lub waga po rozmrożeniu) 2 cebule 5 średnich ziemniaków 1,5 szklanki mleka (do podgotowania ryby) 200 ml śmietany 30 lub 36% sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła tarty żółty ser do posypania zapiekanki kilka oliwek Filety dorsza myjemy i gotujemy przez

bistro mama
Pstrąg z pieca. 165

już kiedyś wspominałam mój Mężuś uwielbia ryby, a najbardziej w tym wydaniu. Pieczone w piecu, nadziane czosnkiem i ziołami, delikatnie oprószone przyprawą, soczyste, pyszne... Polecam!!! Składniki na pstrąga z pieca na 1 porcję 1 wypatroszony pstrąg 1 ząbek czosnku 2-3 gałązki natki selera lub pietruszki (selera jest o wiele lepsza i naprawdę polecam) przyprawa do ryb DO PODANIA: masło(...)cząstki cytryny      Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Rybę myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (w środku i na zewnątrz). Natkę i czosnek drobno siekamy, dokładnie mieszamy i nadziewamy rybę. Pstrąga wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut (nie dłużej bo rybka wyschnie). Wyjmujemy, przekładamy na talerz, podajemy z masełkiem i cytrynką. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pstrąg pieczony z warzywami. 232

musiałam wypróbować. W rezultacie powstało bardzo smaczne danie, które nie wymagało dużego wysiłku, a efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam! Składniki na pstrąga pieczonego z warzywami 3 pstrągi przyprawa do ryb 3 gałązki natki selera 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 6 młodych, małych cebul lub 3 większe 1 młoda, mała cukinia lub 3 młode patisony 2 garści(...)pomidorków koktajlowych przyprawa do ziemniaków oliwa masło i cząstki cytryn do podania      Świeże pstrągi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie nacieramy przyprawą do ryb (z zewnątrz i od środka). Z gałązek pietruszki i selera odrywamy liście i drobniutko je siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy, dodajemy łyżeczkę przyprawy do ryb mieszamy z liśćmi. Powstałą masę

Rozpustne gotowanie
Grillowany łosoś w sosie szafranowym z gorgonzolą i tymiankiem 224

czas, jednak po głowie nie chodzi nam żadna z szybko dostępnych przekąsek tylko coś wyjątkowego, niebanalnego a zarazem prostego. Takie jest to danie. Zachwyca smakiem. A solidny kawałek ryby da nam siłę na resztę dnia. Składniki (na dwie ogromne porcje lub 4 małe): 600 gram filetu z łososia, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz 1/2 limonki świeży tymianek 50 gram(...)sera gorgonzola szczypta szafranu 200 ml śmietanki 30% (lub 36%) do podania frytki, pieczone ziemniaki lub ryż jaśminowy grillowane plasterki limonki Rybę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z limonki. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy rybę 4 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej strony (w zależności od grubości filetów, jeśli filety są cienkie należy skrócić czas

Mango Papaja
Grilowany łosoś norweski podany na sałatce z kiełków słonecznika i owoców, z dodatkiem wytrawnych lodów szałwiowo- imbirowych 156

Łosos to bardzo popularna i smaczna ryba. Przygotowywałam go już na setki sposobów i zawsze , ale to zawsze wychodzi pyszny. Uwielbiam eksperymentować z łososiem, który daje nieskończoną ilość wariacji na jej temat. Tym razem postawiłam na bardzo oryginalne połączenie krótko grillowanej ryby w orientalnej marynacie z orzeźwiającą sałatką i wytrywnymi lodami szałwiowo- imbirowaymi z dodatkiem czerwonego pieprzu oraz orzeszków pini(...)wymieszać. Składniki dressingu umieścić w małym słoiczku i potrząsać aż do otrzymania jednolitej emulsji. Rozgrzać grill elektryczny lub tradycyjny. Łososia umieścić na ruszcie i grillować bardzo krótko, jak tylko ryba zetnie się z wierzchu należy zdjąć ją z grilla ( w środku będzie jeszcze różowa i lekko surowa, dzięki temu będzie soczysta i delikatna, jeśli wolimy inny stopień wypieczenia można oczywiście

DefinicjaSmaku
Chrupiący dorsz na imbirowym puree z zielonego groszku 132

przegrzebków, ani trawy cytrynowej... Ale za to miałam polędwiczkę z dorsza i opakowanie mrożonego groszku oraz duży kawałek imbiru. I powstało z tego coś genialnego! SKŁADNIKI (2 porcje) chrupiąca ryba 2 polędwiczki z dorsza 2 łyżki mąki kukurydzianej świeżozmielony pieprz sól puree z zielonego groszku 2 szklanki zielonego groszku świeżego lub mrożonego (nie z puszki) 2 cm świeżego imbiru(...)obtaczamy w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Po chwili wrzucamy kawałki rybu i smażymy z czterech stron po około 30 sekund. Panierka będzie wtedy chrupiąca, a ryba w środku delikatna i soczysta. W przypadku dorsza należy uważać aby nie przesuszyć ryby, gdyż jest ona bardzo chuda i czasem kilka sekund decyduje o tym czy ryba będzie soczysta

DefinicjaSmaku
Ryba w zalewie pomidorowej- octowej wg Moniki 133

pomidorowy 2 szklanki wody 5 łyżek octu 1 łyżka cukru 4 łyżki keczupu 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju 1 cebula, ziele angielskie, liść laurowy około 1 kg usmażonej ryby Przygotowanie : Rybę smażymy w mące Do wody dolewamy ocet, wsypujemy sól, cukier, dodajemy przyprawy, gotujemy W gorącej zalewie mieszamy koncentrat i dodajemy olej, ponownie gotujemy Pokrojoną w piórka cebulę parzymy(...)wrzątkiem  Usmażoną rybę układamy warstwami na przemian z cebulą , zalewamy przygotowaną zalewą.          Najlepsza na drugi, trzeci dzień kiedy ryba przejdzie smakami zalewy. Zalewy starcza na około 1 kg usmażonej ryby

Proste Potrawy
Zapiekanka rybna z pieczarkami i papryką 198

Witajcie! Już dziś podrzucam Wam pomysł na jutrzejszy piątkowy obiad. Myślę, że nie będziecie zawiedzeni, bo ta zapiekanka rybna jest wyjątkowo pyszna! Składniki: 700 g filetów z ryby ( u mnie miruna) 20 dag pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 150 dag śmietany 18% sól przyprawa do ryb pieprz cytrynowy sok z cytryny olej siekany koperek Sposób wykonania(...)Odmrożone filety kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w paseczki i paprykę i cebulę w kosteczkę. Na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Dusimy do miękkości, lekko solimy. Na koniec dodajemy śmietanę i koperek

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania