Pieczona ryba pod nazwą Red Snapper podana z puree z ziemniaków oraz cukinią i oliwkami Na dziś przygotowałam filety z ryby o nazwie Red Snapper (Lutjanus purpureus), w polskim tłumaczeniu lucjan purpurowy. W moim przypadku pochodzi ona z zachodniego Pacyfiku, dlatego również nabycie jej w Europie jest oczywiście możliwe wyłącznie w formie mrożonej. Mięso po upieczeniu jest bardzo smaczne, delikatne(...)jędrne, toteż jest prawdziwą pokusą dla smakoszy ryb. Zapraszam: Składniki: 500 g filetów Red Snapper (mrożone) kilka gałązek tymianku 2 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku 1 cytryna 3 łyżki oliwy Puree ziemniaczane z parmezanem: 4 ziemniaki 1 garść startego parmezanu 1 łyżka masła 4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej
Wino Francja Kuchniaoryginalnym przepisie, można i filetów wielkości pojedynczej porcji. Zapewne równie dobrze uda się z dowolnej wielkości filetami czy dzwonkami łososia, trzeba tylko dobrać proporcje przypraw. Składniki: łosoś – cała ryba, albo filety, wedle uznania cytryny trawa cytrynowa świeża bazylia świeży rozmaryn anyż gwiaździsty sól pieprz oliwa z oliwek Rybę – jeżeli w całości – po oskrobaniu ponacinać ukośnie, żeby aromaty(...)gotowe. Cytryny pokroić w plastry, posolić, popieprzyć i usmażyć na oliwie, aż skórka lekko zbrązowieje na brzegach. Przygotować folię aluminiową odpowiednio dużą, żeby zmieściła się cała ryba, albo poszczególne porcje (po dwa kawałki folii na każde zawiniątko). Na folii ułożyć sporo bazylii i rozmarynu, na ziołach położyć rybę, na niej skarmelizowaną cytrynę, anyż, osolić i popieprzyć, polać oliwą. Jeżeli ryba
stajnia gołębie od kuchniRybka po grecku . No cóż , muszę przyznać , że nasza rodzinka , nie przepada za konsumpcją ryb, a szkoda , bo jak wiemy , jedzenie ryb zapobiega nowotworom , poprawia zdolności umysłowe , poprawia pamięć , działa też antydepresyjnie , i jeszcze nie tak dawno gdzieś wyczytałam , że zmniejsza zmarszczki . Dużo by tu trzeba było wymieniać jeszcze pozytywów na ten temat , dlatego JEDZMY RYBY - bo to samo zdrowie(...)miło popatrzeć :) Składniki : - 0,5 kg filetu z mintaja - 2 średnie pietruszki - 2 średnie marchewki - średnia cebula - koncentrat pomidorowy - sól , pieprz, liść laurowy - 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę należy rozmrozić , osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w nie dużą kostkę . Warzywa umyć , zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju , obsmażamy na złoty kolor , rybę wcześniej
Różne smaki w kuchnimnie do przygotowania dania skusiły. Łososia 🐟 do nich dobrałam i jeszcze ryż 🍚 na zielono 💚 przygotowałam. Biały ryż ze szpinakiem połączyłam, do którego groszek dołożyłam. Szparagi i ryba 🐟 w piekarniku się grzały ♨, tak trochę wiosennie leniuchowały 😋, a ryż 🍚🍴szybko się gotował, bo na połączenie ze szpinakiem się szykował. Groszek wskoczył dla smaku do szpinaku, od razu się(...)delikatnie solą i pieprzem kolorowym. Szparagi przykrywamy szczelnie folią. Łososia myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem. Po środku, wzdłuż przecinamy nożem. Musztardę mieszamy z 1 łyżką oleju rzepakowego i nacieramy całą rybę. W nacięcie wkładamy kapary, wierzch doprawiamy pieprzem cytrynowym i kolorowym. Łososia (skórą w dół) układamy na foli aluminiowej, przykrywamy rybę tak ,aby nie dotykała jej z góry (robimy tzw. torebkę
Moniki SmakołykiRyba ze szpinakiem to danie znane i lubiane. Ja z wypróbowaniem tego połączenia smaków czekałam bardzo długo. To był mój błąd- postaram się go nie popełniać nigdy więcej. Danie to przyrządza się bardzo szybko . Wystarczy tylko pół godziny i obiad mamy gotowy. Ryba ze szpinakiem wyszła przepyszna. Jako, że połączenie szpinaku i pieczarek idealnie trafiło w mój gust w przypadku(...)zapiekanki , to postanowiłam to zestawienie wykorzystać także tutaj. Ryba ze szpinakiem wyszła rewelacyjna; delikatna w smaku, aromatyczna. Polecam na szybki obiad lub kolację w wersji fit . Składniki: 50 dag filetów rybnych (u mnie dorsz) 20 dag świeżego szpinaku 30 dag pieczarek 3 duże ząbki czosnku 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej sól pieprz cytrynowy łyżeczka gałki muszkatołowej
Pobite gary Barbaryjest bardzo zdrową,delikatną rybą , dużo mięsa ości prawie wcale.Jest największą rybą słodkowodną.Mięso idealne, a po przyrządzeniu jest w środku soczyste .Świetny jako stek z ryby.Z tą ryba przygotowałam kilka przepisów , i muszę przyznać , że każdy kawałek był w smaku niesamowity.Dziś pierwszy przepis zrobiony w stylu orientalnym.Oczywiście suma możemy zastąpić inną rybą, ale ja gorąco polecam jego(...)macie możliwość kupno tej ryby ,to kupcie a nie pożałujecie. 4 kawałki w stylu " stek" z Suma lub dzwonka 5 łyżek sosu sojowego 1-2 łyżeczki miodu 1 sztuka.cytryny - skórkę zetrzeć 1 łyżeczka świeżego,startego imbiru 1 łyżka musztardy Oliwa z oliwek ****************************************** Suma umyć,wypatroszyć i wyfiletować,osuszyć.Przygotowac w miseczce marynatę z podanych składników(skórkę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkichrom, kobalt, mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen. Osobiście uwielbiam wzbogacać nimi różne potrawy, zwykłe kanapki, czy też koktajle ( klik ). Tym razem padło na rybę. Zapewne każdy z Was zna wersję panierowaną w mące, jajku i bułce tartej, prawda? Właśnie bułkę zastąpiłam płatkami drożdżowymi i dzięki temu ryba zyskała nowego smaku oraz zdrowszą panierkę, która(...)jest bardziej delikatniejsza i odrobinkę jakby soczysta. Naprawdę pycha! Koniecznie spróbujcie. 3 filety ulubionej ryby (tu użyłam mintaja) pieprz cytrynowy (może być zwykły + sok z cytryny) sól Panierka: mąka pszenna (w przypadku diety bezglutenowej np. ryżowa lub kukurydziana) 1 jajko + 1 łyżka mleka płatki drożdżowe nieaktywne (do nabycia w eSłoneczku ) Dodatkowo: olej do smażenia Rybę należy pokroić na mniejsze kawałki
Di gotujeDzisiaj mam dla Was propozycję na danie jednogarnkowe z rybą. Ja miałam morszczuka, ale możecie wykorzystać do tego dania każdą inną rybę bez ości. Proste , smaczne i szybkie danie. Można podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Jeśli macie ochotę to zapraszam do zakładki RYBY , gdzie znajdziecie inne pomysły na dania rybne. Składniki 700 g filetów z morszczuka 3 gałązki(...)selera naciowego 2 duże cebule 3 średnie marchewki 200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki masła klarowanego 3 szklanki wody sól pieprz papryka słodka Rybę pokroić w mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron. W garnku rozgrzać masło i lekko zeszklić, ale nie zrumienić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać marchewkę pokrojoną w półplasterki i selera naciowego pokrojonego. Smażyć wszystko
O kuchni z uczuciemsię chce. Ale od początku. Chwilowo miałem dosyć nieco ciężkich bądź co bądź dań mięsnych, jakie do tej pory przygotowywałem. Postanowiłem zrobić coś lekkiego i wybór padł na rybę. Po objęciu azymutu, niezwłocznie usiadłem do youtuba i wyszperałem taki o to przepis: Złocica w papilotach . Myślę sobie: zajebiście, o to mi chodziło. I do tego Gordon – nie może się(...)inaczej, zaczynamy od pokrojenia jarzyn w talarki – marchewka, por, cebulka. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Wszystko wrzuć do miski i dobrze wymieszaj. Czas na rybę. Ja, ponieważ nie mam zielonego pojęcia co to jest złocica i gdzie ją do cholery dostać, użyłem dorsza. W sumie świetnie się sprawdził. Rozłóż na desce obydwa filety, posól i popieprz
manslogblogDziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla mojej rocznej córeczki, bo ją uwielbia. Oczywiście wtedy robię wersję bez sera i mniej przyprawioną. Przepis na tą zapieknkę znalazłam właśnie na blogu z przepisami dla dzieci :) Składniki: 500g filetów z ryby morskiej(...)szklanki mleka 1 brokuł 4 marchewki 1/2 szklanki zielonego groszku 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pół cytryny sól pieprz zioła prowansalskie lub przyprawa do ryb opcjonalnie żółty ser do posypania Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i posypać solą i ziołami. W rondelku ugotować ryż z dodatkiem kurkumy (max 15 minut). W dużym garnku
kuchnia doskiPyszna, zdrowa ryba nie potrzebuje wielkiej oprawy żeby smakować wybornie. Towarzystwo duszonych warzyw korzeniowych z papryka i pomidorami fantastycznie komponuje się z delikatnym smakiem ryby. To danie to dowód na to że rybę po grecku można serwować nie tylko na święta. SKŁADNIKI: 800g świeżego łososia 1 cytryna sól, czarny pieprz warzywa: 4 marchewki 2-3 pietruszki ½ selera 2 cebule(...)papryka czerwona 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti sól, czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka PRZYGOTOWANIE: Rybę kroimy na kawałki pożądanej wielkości i doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zostawiamy w lodówce na 30 minut. Warzywa: Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Pyry na Gazdobrze przyswajalnego białka zawierają liczne witaminy (A, D, E, B6, B12) i mikroelementy (żelazo, cynk, fosfor, miedź, jód) idealny składnik diety odchudzającej - choć zalicza się je do tłustych ryb, nie są wcale kaloryczne ! większość ich tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone ryby te pomagają w regulacji nadciśnienia , dbają również o poziom naszego cholesterolu (podwyższają dobry(...)wody z organizmu zawarty w nich kwas omega-3 przyspiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu wpływają na nastrój - zwiększając poziom seratoniny działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację są to ryby, których zanieczyszczenie metalami ciężkimi jest niewielkie w porównaniu na przykład z tuńczykiem Czytając te śledziowe pochlebstwa ogromnej ochoty na sałatkę z tą rybką nabrałam. Śledzia więc w te pędy
Grunt to przepis!Kolejny wygodny sposób na rybę. Tak przygotowany łosoś był aromatyczny i nie przesuszony. Użyłam gotowego pesto, co znacznie przyspieszyło przygotowanie. Rybę można podać z ryżem, smaczny będzie też sos na bazie jogurtu - z czosnkiem lub koperkiem. Polecam inspiracja tutaj składniki - 2 porcje ok 400 g filet z łososia ze skórą (miałam dzikiego łososia pacyficznego) pesto sól, pieprz cytryna(...)przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją Filet podzielić na dwie części. Przygotować dwa kawałki folii aluminiowej, dwukrotnie większe od filetów. Na każdym kawałku położyć jeden płat ryby, skórą do dołu. Łososia posolić i posypać pieprzem. Posmarować pesto, na wierzchu położyć 1- 2 plasterki cytryny. Złożyć folię nad rybą, zawinąć tworząc szczelne opakowanie. Umieścić paczki z łososiem w wolnowarze. Paczki mogą
Stare Garybywa ;) Składniki: 300 g łososia (świeżego) 100 g makaronu (u mnie świderki) 250 g mrożonych różyczek brokułów 4 łyżki tartej mozzarelli sól pieprz ulubiona przyprawa do ryb (opcjonalnie) 4 łyżki płatków migdałowych sok z cytryny (do skropienia ryby) sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szkl. mleka, sól, pieprz, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Z ryby(...)odciąć skórkę, następnie pokroić w kostkę doprawić solą i pieprzem (lub ulubioną przyprawą do ryb), przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić sokiem z cytryny i zapiekać przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 190°C. Makaron ugotować w osolonej wodzie, skracając czas gotowania o 2 minuty. Odcedzić. Brokuły gotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić. Przygotować sos beszamelowy. W rondelku
zadanie-gotowaniepowrocie z pracy, myślimy wyłącznie o pożywnym obiedzie, a może by tak dziś podać rybę w innej postaci niż smażony filet ? Ryż gotuję zawsze dzień wcześniej, rozmrażam rybę i robię kotleciki, smażę i zajadamy ze smakiem z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Smakują bardzo dobrze ! smak podkręca cebula i suszone pomidory. Polecam. Składniki: 3 mrożone filety rybne(...)ryżu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 cebule dymki ze szczypiorem 3 suszone pomidory z oliwy 3 jajka Sól himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku ½ łyżeczki przyprawy do ryb Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotuję w osolonym wrzątku razem z koncentratem pomidorowym do miękkości, odcedzam, przesypuję do miski. Rybę rozmrażam, osuszam z wody ręcznikiem
Wanilia i Kardamon