ryba - 22624 przepisów (strona:137/1509)

Pasta rybna 72

Czas czytania: 2 min Bardzo lubię wędzone ryby, używam ich do kanapek, sałatek, pizzy i past. Dziś chciałam zaproponować wam najprostszą i najszybszą pastę rybną. Miałam wędzoną makrelę, więc przyrządziłam pastę właśnie z makreli, ale możecie do tego użyć dowolnej ryby. Pasta świetnie smakuje na kromce żytniej bagietki z dodatkiem ogórków korniszonowych lub kiszonych. Pasty rybne nie są raczej ulubionym(...)dodatkiem, dodatkiem, który lubiłyby dzieci, a tę chętnie spróbowały. Być może dlatego, że pasta ma bardzo delikatny smak, a to dzięki dodatkowi kremowego serka, który wspaniale łagodzi smak ryby. Print Pasta rybna .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna pasta rybna. Course Dodatki Cuisine Polska Keyword ryba Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Servings

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotleciki rybne 92

surówką z białej kapusty , jabłka, orzechów nerkowca i majonezu. Dodatkowo do polania kotlecików polecam sos sezamowo-sojowy. Przepis na sos również znajdziecie poniżej. Danie, mimo że przygotowane jest z ryby, to bardzo smakuje dzieciom , nawet nie spodziewałam się, że tak bardzo je polubią. Koniecznie spróbujcie, może przygotujecie je juto na obiad? Print Kotleciki rybne .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star(...)full svg * { fill: #343434; } Pyszne kotleciki z ryby z tajską nutką Course Ryby i owoce morza Cuisine Polska Keyword ryba Prep Time 15 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 25 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 420 g łososia bez ości i skóry 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 małe cebulki grubo posiekane 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka

SprawdzonaKuchnia.pl
Kotleciki z dorsza 81

Czas czytania: 2 min Dziś będzie ryba na obiad, ale w niecodziennej formie, bo będą to kotleciki. Małe zgrabne porcje, smakowicie doprawione aromatycznymi przyprawami. Kotleciki świetnie smakują z sosem majonezowym, sałatką z pomidorów i domowymi frytkami. Na rybę w takiej formie skusiły się nawet dzieci, które zazwyczaj omijały ją z daleka. Warto spróbować może i Was niejadek da namówić się(...)panierki z dowolnych orzechów lub tartej bułki. Gorąco polecam! Print Kotleciki z dorsza .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne, proste i zdrowe kotleciki z ryby. Course Obiad Cuisine Polska Keyword ryba Prep Time 25 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 35 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 350 g filetu z dorsza 1 mała

SprawdzonaKuchnia.pl
Pulpety rybne 84

podoba mi się najbardziej w tym przepisie oczywiście poza smakiem? To jest to, że można przygotować je wcześniej, a tuż przed podaniem podgrzać. Do przygotowania pulpetów potrzebna będzie biała ryba może to być dorsz, halibut, mintaj lub okoń nilowy. Dla nadania pulpetom lekkości dodałam drobno siekaną cukinię, cebulę i sporą ilość zieleniny. Sos jest bardzo prosty, a jednocześnie wyszukany(...)bulgur czy też pyszna domowa chrupiąca bagieta . Smacznego! Print Pulpety rybne .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe pulpety. Course Obiady Cuisine Izraelska Keyword pomidory, ryba Prep Time 20 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 50 minutes Servings 25 Author Anna Ingredients Składniki na pulpety 600 g dorsza ale może być to okoń nilowy, halibut

SprawdzonaKuchnia.pl
Fish burger 78

Czas czytania: 2 min Dziś fish burger lub kotlet z ryby , bo i tak można nazwać dzisiejsze danie. Fish burgera podaję na dwa sposoby. Pierwszy to w bułce z dodatkiem świeżych warzyw i sosów lub w klasycznej wersji obiadowej. Do drugiej wersji podaję smażone ziemniaki , surówki i różnego rodzaju sosy. Kotlety z dorsza są bardzo smaczne delikatne mięso tej ryby(...)Życzę smacznego! Print Fish burger .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Burger rybny podany z klasycznymi dodatkami w domowej bułce! Course Obiad Cuisine Polska Keyword ryba, zioła Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 40 minutes Author Anna Ingredients 450 g fileta z dorsza bez skóry 1 mała cebula 2 łyżki pietruszki, kolendry

SprawdzonaKuchnia.pl
JAJECZNICA Z RYBĄ WĘDZONĄ 106

szybka jajecznica z wędzoną makrelą, smażona na maśle. Pulchna jajecznica, w dużych kawałkach,  z dodatkiem słodkiej śmietanki i posiekanego szczypiorku, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem. Idealna jajecznica z rybą wędzoną - najlepsza z kromką świeżego pieczywa i pomidorami. Składniki potrzebne do przygotowania jajecznicy z wędzoną rybą : 7 świeżych jaj 1 łyżka masła 4 łyżki śmietany 30% (może być mleko(...)wędzonej makreli obranej ze skóry i ości 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo zmielony czarny pieprz odrobina soli dodatkowo: ulubiona sałata pomidory pieczywo Przepis na jajecznicę z wędzoną rybą - krok po kroku: Krok 1. Świeże jaja umyć, wybić do miseczki, rozmieszać ze śmietanką (lub mlekiem), odrobinę posolić. Krok 2. Podzielone na kawałki mięso wędzonej makreli ogrzać szybko na stopionym maśle

Moja Książka Kucharska
Łosoś w sosie szparagowym 125

taki lekki i zdrowy obiad.  200 g łososia filet 1 gałązka pomidorków koktajlowych 1 pęczek szparagów białych 1 cebula 1 kawałek por biała część sól, pieprz, przyprawa do ryb, płatki chili olej rzepakowy estragon świeży 100 ml wina białego natka pietruszki Filet z łososia posypuję przyprawa do ryb, płatkami chili. Odstawiam na 20 minut. W tym czasie przesmażam(...)wody albo bulionu jak macie. Dusze na wolnym ogniu około 10 minut. Całość miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, płatkami chili. Sos zostawiam na patelni, układam w nim rybę, dodaję pomidorki i główki szparagów.Na rybie układam estragon. Jeżeli wasza patelnia nie jest przystosowana do piekarnika zawińcie rączkę folią aluminiową ja tak robię. Nic się jej nie stanie. Piekarnik nagrzewam

wesoła kuchnia
Łosoś z salsą mango i kokosowym ryżem 194

grillowej. Obiad przygotowany w taki sposób i jedzony na świeżym powietrzu ma swój niepodważalny urok. Na grillu ląduje u nas nie tylko karkówka i kaszanka, ale także warzywa i ryby. Jeśli brakuje Wam inspiracji na letni obiad, który można przygotować na grillu (ale także na patelni czy w piekarniku) to podrzucam Wam obłędny pomysł na łososia w karaibskim stylu. Tłusta(...)mięsista ryba jest wręcz stworzona do egzotycznych połączeń – u mnie ze słodkim mango (podkręconym ostrą papryczką) i orzeźwiającym kokosowym ryżem. Można poczuć smak rajskich wakacji bez wychodzenia z domu. Do przygotowania użyłam sprawdzonego łososia MOWI , który nie raz już pojawiał się w mojej kuchni. Pochodzi on ze zrównoważonej hodowli, jest karmiony specjalną karmą, ma krótki okres przydatności do spożycia

Poezja smaku
Mintaj pieczony ze szparagami w sosie koperkowo-śmietankowym 127

Przepyszne i takie proste danie w kremowym, śmietankowo-koperkowym sosie. Ryba po upieczeniu jest delikatna i wprost rozpływa się w ustach. Szparagi pozostają lekko chrupiące i doskonale smakują w takim połączeniu. Danie przygotowuje się bardzo szybko i jestem pewna, że każdemu posmakuje. 4 duże filety mintaja pęczek szparagów 1 szkl mąki olej do smażenia przyprawa do ryb sól, świeżo zmielony(...)pieprz pęczek koperku szkl śmietanki 30% 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki startego sera np. grana padano Rybę rozmrozić, osuszyć i każdy filet przekroić na 2 części. Posypać przyprawą do ryb. Obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju, ale tylko chwilę aby się później nie rozpadały. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrętwiałe końce

Smakołyki Asi
Ryba na niedzielę 144

danie nas zachwyciło. Smak ryby jest niepowtarzalny. Karince dziękujemy za przepis.     Składniki: -świeży filet z ryby ( np. polędwica z dorsza - ok. 35 dkg ) -7,5 dkg bułki tartej -5 dkg masła -5 dkg żółtego sera ( najlepiej cheddar ) -4 łyżki posiekanej natki pietruszki -łyżka posiekanego koperku -ząbek czosnku -sól, pieprz Rybę dzielimy na części. Przyprawiamy solą i pieprzem(...)przestudzone masło i mieszamy. Jeśli panierka jest zbyt sucha dolewamy odrobinę oleju. Papier do pieczenia zgniatamy w kulkę, zwilżamy wodą, prostujemy i wykładamy nim blaszkę. Na papier wykładamy rybę. Na rybę wykładamy panierkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 12-15 minut. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Niech śledź króluje n a talerzu bo jet tego wart 94

Śledź jest gatunkiem ławicowej ryby morskiej. Stanowi on jeden z najważniejszych gatunków rybołówstwa. Śledzie żyją w dużych grupach zwanych ławicami na głębokości do 250 metrów. Żyją w Atlantyku, Oceanie Arktycznym, a także w morzu Bałtyckim. Osiągają długość od 30 do 45 centymetrów. Śledzie należą do jednych z najbardziej cenionych i chętnie konsumowanych ryb tak dziś, jak i najdawniejszych czasach(...)tłuszczu rozszerza naczynia krwionośne redukuje zlepianie krwinek zapobiega zakrzepom obniża poziom cholesterolu zwiększa odporność organizmu bardzo dobrze wpływają na układ krążenia wskazane jest przy niedokrwistości Śledzie zaliczane są do ryb tłustych, lecz nie są one najtłuściejsze. Dbając o swoje zdrowie mogą sięgnąć po nie osoby odchudzające się. Gdyż w 100 gramach znajduje się tylko około 160 kalorii. Wartość odżywcza śledzia

ProstePesto.pl
Halibut w sosie cytrynowym / Halibut with Lemon Sauce 78

zapraszam na halibuta w szybkim sosie maślanym z cytryną. To szybkie danie to idealny pomysł na piątkowy obiad lub bezproblemowe gotowanie w środku tygodnia. Zamiast halibuta możecie użyć dowolnej ryby o białym, delikatnym mięsie, ale wspaniale sprawdzi się tu też łosoś. Do ryby w sosie cytrynowym świetnie smakuje ryż, pieczone ziemniaki lub frytki. Smacznego:) 2 małe filety z halibuta(...)połowy cytryny, pół dużego ząbka czosnku, łyżka zimnego masła, ok. 3/4 szklanki wody (można też dolać troszkę białego wina), kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki sól, pieprz (do smaku) Rybę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, do lekkiego zarumienienia i miękkości.Odłożyć. Na patelnię po rybie wrzucić starty na tarce czosnek, smażyć chwilkę, następnie

Lekcje w kuchni
Tołpyga w sosie kokosowym 76

Poprzednim razem tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce była bardzo smaczna, mięso było wilgotne i delikatne, dlatego przy następnej wizycie na bazarku ponownie kupiliśmy tę rybę. Teraz przygotowaliśmy ją w stylu indyjskim m.in. z mlekiem kokosowym, imbirem, rodzynkami. Tołpyga w sosie kokosowym z pikantno-słodkimi dodatkami podana z ryżem to smaczny, kolorowy i sycący posiłek. Składniki na tołpygę w sosie kokosowym(...)łyżki curry 1 szczypta chili olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Tołpygę dokładnie umyć, usunąć ości i skórę. Oprószyć z obu stron solą, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę włożyć na rozgrzany olej, smażyć 10 minut, przełożyć na talerz. Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać. Na tę samą patelnię wsypać cebulę, czosnek i imbir

niecodziennikpary
Łosoś pieczony w folii z ziołami 122

pietruszki, czosnku i bazylii przygotowaliśmy puree z pietruszki oraz lekką sałatkę z jarmużu. Palce lizać, taki obiadek chciałoby się jeść częściej nie patrząc na fakt, że łosoś jest tłustą rybą i jest kaloryczny. Jako fakt to równoważący można dodać, że łosoś to wspaniałe źródło wielonasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, a upieczenie go z dużą ilością natki pietruszki(...)przygotowanej marynaty włożyć kawałki łososia, otoczyć go z każdej strony marynatą, wstawić do lodówki na 30 minut. Na blacie rozłożyć kawałek folii aluminiowej, na środku położyć mięso ryby, polać je marynatą, złożyć do środka górną i dolną część folii, boki zawinąć. W ten sam sposób przygotować każdy kawałek marynowanego łososia. Przygotowaną rybę wstawić do piekarnika nagrzanego

niecodziennikpary
Panierowany filet rybny z musztardą i serem 115

Panierowany filet rybny z musztardą i serem to świetna alternatywa dla tradycyjnej smażonej ryby w panierce. Musztarda która nadaje charakteru rybie oraz wyczuwalny posmak ziół sprawiają iż smakuje wyśmienicie i w mig znika z talerza :). Prosty w przygotowaniu obiad dla całej rodziny, najlepiej smakuje podane z ugotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 duże filety(...)mnie z mintaja, mogą być z dowolnej ulubionej ryby kilka plasterków żółtego sera ok 3 płaskie łyżki musztardy 3 jajka połówka cytryny mąka pszenna i bułka tarta do obtoczenia ryby przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Odmrożone filety rybne myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny, Każdy filet

Blog kulinarny S9.PL