ryba - 22624 przepisów (strona:153/1509)

Zupa rybna 119

tylko w Polsce), wszystkie różniły się od siebie i to niekiedy znacznie.  Dokładnie pamiętam gdzie jadłam najlepszą a gdzie byłam rozczarowana. Dzisiaj przedstawiam własną zupę rybną. Składniki: Ryby ( ok 500 gram, a im różniejsze ryby tym zupa smaczniejsza ) Ok.2 l wody 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Pęczek koperku Sól Pieprz 1 łyżeczka cukru liść laurowy ziele(...)angielskie Śmietana 18 % 100 ml 2 łyżeczki mąki Ocet Wykonanie: Gotujemy wywar z warzyw w osolonej wodzie z zielem angielski i liściem laurowym. W między czasie oczyszczamy ryby ( nie ma konieczności ich krojenia w specjalny sposób ) i dodajemy do prawie ugotowanych warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je. Oddzielnie wyjmujemy ryby. Wywar przecedzamy przez sitko ( aby pozbyć się ewentualnych ości

Smaki Ewy
Ryba po grecku na święta i nie tylko 162

się ta nazwa, bo z Grecją zapewne nie ma nic wspólnego. Jedna z potraw, którą robi się u mnie na święta, dokładnie na wigilię. Uwielbiam te chrupiące warzywa i rybę która przejdzie ich smakiem. Może więc na waszych stołach również pojawi się w czasie świąt. Składniki: Dowolna ilość filetów rybnych ( ryba jaką kto lubi ) Kilka marchwi Korzeń pietruszki Korzeń selera(...)Cebula Olej Koncentrat pomidorowy Sól Pieprz Cukier ( dla podkreślenia smaku, około 1 łyżeczki ) mąka Woda Wykonanie: Rybę kroimy na małe kawałki ok. 4 cm, przyprawiamy solą, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Po usmażeniu układamy w misce. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w pół plasterki. Na tej samej patelni na której smażyliśmy rybę

Smaki Ewy
Łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem 134

piątki staram się wstawiać na bloga ryby i choć  nie zawsze mi się to udaje, to przynajmniej próbuję. Dzisiaj łosoś zapiekany w cieście francuskim. Zrobiłam jeden błąd, bo nie zrobiłam zdjęcia po przekrojeniu całości. Musicie uwierzyć na słowo, że danie pięknie wyglądało. Tak pochłonęło mnie pałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były(...)zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe ciasto francuskie ½ opakowania mrożonego szpinaku Przyprawa do ryb Sok z cytryny Vegeta Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Łososia przyprawiamy przyprawą do ryb i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron po ok. 2 minuty. Odkładamy. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem, sokiem z ok. ½ cytryny

Smaki Ewy
Pstrąg w galarecie 151

Kolejna ryba w galarecie   w moim wykonaniu. Pstrąg w takiej postaci pojawia się u nas bardzo często na Święta. Osobiście uważam, że jest  bardzo wdzięczną rybą do galarety. Ości usuwa się z niego prosto i nie ma ich zbyt dużo. Pojawia się na półmisku i znika. Jeżeli zrobię pstrąga więcej, wkładam go do małych słoików ( " na raz" ), zalewam(...)głowy. Kroimy na dzwonka. Wkładamy go do gotującego się wywaru. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy połowę octu i gotujemy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy rybę. Po lekkim przestygnięciu usuwamy ości. W pstrągu są dobrze widoczne i łatwe do usunięcia. Układamy na półmisku i dowolnie przybieramy zieloną pietruszką, marchewką z gotowania itd. Z gotowanego wywaru odlewamy

Smaki Ewy
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 197

Ryby stają się coraz popularniejsze i coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Tym razem wybieramy pstrąga łososiowego, który z wyglądu bardzo przypomina łososia i ma niezwykle intrygujący smak, a także zawiera wiele wartości odżywczych i jest bogaty w cenne kwasy omega 3. Składniki : 400 g ryby ( pstrąga łososiowego ) 60 g mąki pszennej szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki ziół(...)łyżek oliwy z oliwek garść roszponki Sposób przyrządzenia : ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą z oliwek rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę wykładamy papierem

zobacz ich smak
pstrąg łososiowy z cukinią i ziemniakami 144

Ryby stają się coraz popularniejsze i coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Tym razem wybieramy pstrąga łososiowego, który z wyglądu bardzo przypomina łososia i ma niezwykle intrygujący smak, a także zawiera wiele wartości odżywczych i jest bogaty w cenne kwasy omega 3. Składniki : 400 g ryby ( pstrąga łososiowego ) 60 g mąki pszennej szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki ziół(...)łyżek oliwy z oliwek garść roszponki Sposób przyrządzenia : ziemniaki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, wkładamy do osolonej wody i podgotowujemy cukinię kroimy w półksiężyce, solimy i polewamy oliwą z oliwek rybę myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie obtaczamy w mące rybę smażymy na patelni w oliwie z dwóch stron po 4 minuty blaszkę wykładamy papierem

zobacz ich smak
Halibut smażony z pomarańczą 133

oprószyć pieprzem, posypać skórką cytrynową i odstawić na 15 minut. Na rozgrzanej patelni położyć papier do pieczenia, na niego wlać 2 łyżki oliwy, dodać 2-3 łyżki masła, położyć rybę i smażyć z jednej strony aż spód ładnie się zrumieni, odwrócić na drugą stronę, wlać sok z pomarańczy i smażyć około 5 minut. Łącznie smażymy rybę około 12 - 15 minut(...)Zależy to od grubości ryby. Rybę przełożyć na talerz i trzymać w cieple, sos przecedzić, zagotować, doprawić solą. Dodać dwie łyżki zimnego masła, dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia. Przed podaniem rybę oprószyć solą, nie solić przed smażeniem. Podałam z fasolką szparagową. zastawa

królestwo garów
Faszerowana dorada pieczona na cukinii 184

masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać ugotowane brokuły. Smażyć przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną kaszę gryczaną włożyć do miseczki, wymieszać z brokułami, serem i natką pietruszki. Ryby umyć, osuszyć. Jeżeli mamy rybę w całości należy naciąć ją na wysokości brzucha i wypatroszyć. Na jednym z boków zrobić nacięcia krzyżowe. Polać sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem(...)Brzuchy napełnić farszem. Nadmiar nadzienia zostawić do ułożenia pod rybą. Naczynie żaroodporne posmarować masłem bądź olejem. Cukinię pokroić w plasterki, ułożyć po bokach naczynia. Na środek położyć pozostały farsz. Śmietanę wymieszać z jajkiem i polać cukinię. Posypać natką pietruszki. Na środek położyć ryby. Na każdą rybę dodać kawałki masła. Piec w 220 stopniach przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę

Moja Galeria Smaku
Naleśniki gryczane z rybą 157

Składniki na 8 małych naleśników: 100 g mąki gryczanej 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 1 cebula 1 łyżka masła 400 g fileta z mintaja lub innej białej ryby (może być mrożona) 100 g śmietany 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich pieprz odrobina soku z cytryny(...)mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki. 2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć. 3. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Na niej położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut. 4. W miseczce przygotować sos. Wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, papryką, ziołami. Dodać rybę. Dokładnie wymieszać

Moja Galeria Smaku
Pieczony pstrąg łososiowy 158

Składniki: 2 filety ryby Przyprawa do ryb 1 łyżka masła Cytryna Świeża bazylia/ natka pietruszki  Sól morska pieprz Przygotowanie: Ryby umyć i osuszyć. Ułożyć na folii aluminiowej, posypać solą, pieprzem  i przyprawą do ryby. Na filetach ułożyć  pokrojoną w plastry cytrynę (ja wcześniej sparzyłam ją wrzątkiem), masło oraz bazylię lub natkę pietruszki. Zawinąć każdy kawałek ryby

The Sweet Damsel
Kociołek z rybą 179

Przy takich temperaturach nie chce mi się gotować, ale jeść trzeba. Zrobiłam danie jednogarnkowe z rybą. Nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a jedzonko pierwsza klasa. Przepis podejrzałam z programu tv Kuchnia Billa, ale trochę go zmieniłam. Tak, tak , lubię oglądać programy kulinarne. Składniki: 500 g filetu z dorsza lub innej białej ryby 1 duży batat 1 garść fasolki szparagowej zielonej(...)cytryny, cukier,sos sojowy. Wszystko gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Trzeba uważać , aby batat się nie rozgotował. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Przed końcem gotowania dodajemy rybę pokrojoną w kawałki. Układamy ją delikatnie na wierzchu , aby lekko była zanurzona w sosie. Przykrywamy i dusimy aż ryba będzie gotowa. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach posypać natką pietruszki

O kuchni z uczuciem
Portugalska zapiekanka z dorsza i ziemniaków 318

tarte ziemniaki :) Tradycyjna zapiekanka Bacalhau à Brás przygotowywana jest z suszonego dorsza, który w Portugalii jest bardzo popularny, a przyrządzany jest na wiele sposobów. Ogromne płaty tej suszonej ryby można spotkać w wielu sklepach, na straganach, poukładane w stosy. Pomysł na takie potraktowanie ryby, czyli suszenie w soli, mieli portugalscy marynarze, kórzy pływając przez wiele miesięcy po morzach i oceanach(...)Niemniej, polecam taką wersję zapiekanki rybnej :) składniki: ok. 1/2 filetów z dorsza (świeżego lub waga po rozmrożeniu) 2 cebule 5 średnich ziemniaków 1,5 szklanki mleka (do podgotowania ryby) 200 ml śmietany 30 lub 36% sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła tarty żółty ser do posypania zapiekanki kilka oliwek Filety dorsza myjemy i gotujemy przez

bistro mama
Pstrąg z pieca. 181

już kiedyś wspominałam mój Mężuś uwielbia ryby, a najbardziej w tym wydaniu. Pieczone w piecu, nadziane czosnkiem i ziołami, delikatnie oprószone przyprawą, soczyste, pyszne... Polecam!!! Składniki na pstrąga z pieca na 1 porcję 1 wypatroszony pstrąg 1 ząbek czosnku 2-3 gałązki natki selera lub pietruszki (selera jest o wiele lepsza i naprawdę polecam) przyprawa do ryb DO PODANIA: masło(...)cząstki cytryny      Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Rybę myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb (w środku i na zewnątrz). Natkę i czosnek drobno siekamy, dokładnie mieszamy i nadziewamy rybę. Pstrąga wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut (nie dłużej bo rybka wyschnie). Wyjmujemy, przekładamy na talerz, podajemy z masełkiem i cytrynką. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pstrąg pieczony z warzywami. 250

musiałam wypróbować. W rezultacie powstało bardzo smaczne danie, które nie wymagało dużego wysiłku, a efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam! Składniki na pstrąga pieczonego z warzywami 3 pstrągi przyprawa do ryb 3 gałązki natki selera 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 6 młodych, małych cebul lub 3 większe 1 młoda, mała cukinia lub 3 młode patisony 2 garści(...)pomidorków koktajlowych przyprawa do ziemniaków oliwa masło i cząstki cytryn do podania      Świeże pstrągi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie nacieramy przyprawą do ryb (z zewnątrz i od środka). Z gałązek pietruszki i selera odrywamy liście i drobniutko je siekamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy, dodajemy łyżeczkę przyprawy do ryb mieszamy z liśćmi. Powstałą masę

Rozpustne gotowanie
Grillowany łosoś w sosie szafranowym z gorgonzolą i tymiankiem 243

czas, jednak po głowie nie chodzi nam żadna z szybko dostępnych przekąsek tylko coś wyjątkowego, niebanalnego a zarazem prostego. Takie jest to danie. Zachwyca smakiem. A solidny kawałek ryby da nam siłę na resztę dnia. Składniki (na dwie ogromne porcje lub 4 małe): 600 gram filetu z łososia, pozbawionego skóry i ości sól, pieprz 1/2 limonki świeży tymianek 50 gram(...)sera gorgonzola szczypta szafranu 200 ml śmietanki 30% (lub 36%) do podania frytki, pieczone ziemniaki lub ryż jaśminowy grillowane plasterki limonki Rybę doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z limonki. Patelnię grillową rozgrzewamy i smażymy rybę 4 minuty z jednej strony i 1 minutę z drugiej strony (w zależności od grubości filetów, jeśli filety są cienkie należy skrócić czas

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania