ryba - 22175 przepisów (strona:147/1479)

LESZCZ NADZIEWANY PASTĄ Z RUKOLI I ORZECHÓW 101

Leszcz to pyszna, słodkowodna ryba. Nadaje się do smażenia, wędzenia i marynowania. Dzisiaj pomysł na leszcza pieczonego, nadzianego pastą z rukoli, serka Arla Apetina i orzechów. Rybka wyszła rewelacyjna, chrupiąca z zewnątrz, soczysta w środku z nadzieniem smakuje przepysznie. Polecam(...)SKŁADNIKI :  3-4 spore leszcze  sól, pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia ryby olej do smażenia                                                                  PASTA  Z  RUKOLI :  1 opakowanie

Kulinarne Fantazje Marioli
maślano czosnkowy pstrąg z patelni i odrobina chilli 166

smażony pstrąg  Pstrąg jest, moim zdaniem gatunkiem ryby który na patelnię nadaje się wprost idealnie. Może dzieję się tak dlatego, że jego delikatne mięso poddane jedynie krótkotrwałej obróbce termicznej w całości zachowuję swój niepowtarzalny smak. Może też często smażę pstrągi, ponieważ przygotowanie w ten sposób posiłku zajmuje raptem kilka minut. To zresztą nie jest teraz najważniejsze. Najważniejszy jest wyborny(...)smak ryby, podkreślony aromatem masła i czosnku i dodatkowo "podkręcony" odrobiną ostrej papryczki. składniki   dla czterech osób 4 pstrągi 3 ząbki czosnku 1 niewielka papryczka chilli 3 łyżki masła 4 łyżki oliwy  1 cytryna  sól, pieprz Sposób przygotowania Myjemy dokładnie sprawione tuszki pstrągów, a następnie je filetujemy, pozostawiając skórę (możemy nie filetować pstrągów, ale wtedy musimy

Miód i pieprz
Kotlety mielone drobiowo - rybne 183

Ostatnio z wypadu na ryby mąż przyniósł mi dorodnego leszcza.  A że leszcz nie jest rybą wybitnego smaku, i ości dużo ma stwierdziłam że świetnie nadaje się na kotlety mielone. Po dokładnym oczyszczeniu i odfiletowaniu ryby uzyskałam 800g. czystego mięsa. 800g.  świeżej ryby (nie mrożonej) 500g. piersi kurczaka      2 średnie cebule(...)bułki tartej  + bułka do panierowania      1 łyżeczka soku z cytryny        szczypta soli i pieprzu Mięso zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach, ( rybę 2 razy), Cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do mięsa, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić (najskuteczniej ręką).  Po dokładnym wymieszaniu mięso będzie dość "rzadkie", dzięki czemu

Lubię to gotuję
Miruna z mozzarellą, pomidorami, żurawiną i frytkami z batatów 192

uwielbiam :-). Ja idę wypić z litr kawy, bo śpię na siedząco, a Wam życzę miłego dnia :-). Składniki: miruna (ilość wedle uznania u nas jakieś 500 g, możne być inna ryba) suszone pomidory suszona żurawina 1 duża kula mozzarelli natka pietruszki sól pieprz suszone pomidory z bazylia i czosnkiem (przyprawa) bataty Rybę wcześniej z obu stron oprószam solą i pieprzem, odstawiam(...)jakąś godzinkę. Bataty obieram kroję, wrzucam do naczynia żaroodpornego, dodaję skraplam dosłownie troszeczkę oliwą, oprószam, solą i pieprzem. Rybę myję, dzielę na 3 porcje. Również układam w drugim naczyniu żaroodpornym,  polewam troszeczkę olejem z suszonych pomidorów, nakładam pokrojoną w plastry mozzarellę (plastrów z jednej kuli wyszło mi 6 sztuk), na mozzarellę daję pokrojone w paski pomidory, żurawinę i całość

kruche babeczki
Smażone śledzie- zapachniało mi morzem... 155

Wakacje, urlop, morze, świeża rybka... cudowny łańcuszek skojarzeń. Póki co, niestety, nadmorskie wojaże mi nie grożą, więc postanowiłam przywołać jakoś miłe wspomnienia w ramach rekompensaty. Nie przepadam za rybami smażonymi w grubych, ciężkich i niejednokrotnie tłustych panierkach, ale nie oznacza to, że smażona rybka nie jest smaczna. Absolutnym hitem dla mnie są smażone śledzie. Po pierwsze dlatego, że są bardzo(...)smaczne, taka kwintesencja ryby w rybie, a po drugie dlatego, że nie trzeba uważać na ości, których obecność potrafi zepsuć najbardziej wyśmienity posiłek. Smażone śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy, w formie przystawki, a także z nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym

Pichceniomania
Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym oraz salsą z ogórków małosolnych i suszonych pomidorów 149

Delikatna ryba jaką jest pstrąg, wymaga ostrzejszej oprawy. Tak przygotowaną z masełkiem cebulowym możecie śmiało wrzucić na ruszt, gdy pogoda dopisuje . Potrawę robi się szybko a smakuje jeszcze lepiej, idealna propozycja na przyjęcie pod chmurką. Składniki: 2 wypatroszone pstrągi 4 plastry cytryny 4 grube plastry masła cebulowego lub czosnkowego Gałązki świeżego koperku Sól morska do smaku Zioła do ryb Salsa(...)łyżeczka miodu Sok z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Szczypta mielonego imbiru Sposób przygotowania: Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony solą oraz ziołową przyprawą do ryb, w środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki. Odstawić na godzinę do lodówki. Przygotować salsę: Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory posiekać

Wanilia i Kardamon
RYBA GRILLOWANA Z WARZYWAMI 225

Statystyczny Polak zjada 12 kg ryb rocznie, a Portugalczyk 50... Artykuł RYBA GRILLOWANA Z WARZYWAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 158

Szybki i prosty a równocześnie imponujący przepis na danie w restauracyjnym stylu. Delikatne mięsko ryby idealnie komponuje się z lekko słonym smakiem szynki parmeńskiej oraz orzeźwiającym cytrynowym risotto. Zamiast dość grubej polędwicy z dorsza możecie użyć bardziej cienkich filetów i odpowiednio zredukować czas pieczenia lub smażenia. Danie to wyjdzie równie smaczne jeśli użyjecie filetów innej ryby np. łososia. Rybę można(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Obsmażamy filety po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na około 8 minut. Gotowość ryby sprawdzamy wbijając koniec noża w środek filetu - powinien lekko zagłębić się w mięsku. RISOTTO CYTRYNOWE : W garnku podgrzewamy bulion i utrzymujemy go na granicy wrzenia. W szerokim garnku, najlepiej

cool and minty
Szczupak faszerowany 162

masła natka pietruszki liść laurowy ok. 3 szt. sól, ziele angielskie, pieprz cytrynowy dodatkowo: żelatyna spożywcza na 1 litr wody   Szczupaka sprawiam tzn. odcinam płetwy, ogon, głowę, myję rybę, skórę ściągam z ryby, jest tak mocna, że trudno ją uszkodzić, aczkolwiek nie jest to łatwa czynność. Z mięsa wybrać ości i kręgosłup. Z włoszczyzny gotujemy wywar, dodajemy(...)pieprz cytrynowy), jajka, namoczona i odsączoną bułkę , poszatkowaną natkę, cebulkę lekko podsmażoną na maśle. Masę wyrabiamy ręką. Czysty lniany ręcznik rozłożyć na stole a na nim ułożyć skórę ryby, nałożyć mięso formując walec. Skóra ryby nie musi się stykać na końcach, wystarczy, że zakryje wałek mięsa do połowy. Wałek mięsa należy tak ubić, żeby nie było pęcherzyków powietrza

Jadło i czytadło
Spaghetti z dorszem i cukinią 151

wczoraj. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba :) 200 g fileta z dorsza kilka suszonych pomidorów w zalewie mała cukinia ok 200 g makaronu spaghetti sól, pieprz przyprawa do ryb w młynku zioła prowansalskie Dorsza rozmrozić, osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z pomidorków, usmażyć rybę. Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki(...)pomocą obieraczki do jarzyn. Pomidorki pokroić. Dodać do ryby, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Makaron odcedzić i dodać do ryby i warzyw, wymieszać. Przed podaniem udekorować danie bazylią

Smakołyki Asi
Pstrąg łososiowy w sosie koperkowo-jogurtowym 162

Jeśli lubicie zjeść lekko, a zarazem smacznie, polecam Wam zapiekaną rybkę. Wybrałam pstrąga łososiowego, którego zastąpić możecie łososiem lub inną białą rybą, np dorszem. Zapieczony w jogurcie, z dużą ilością świeżego koperku pachnie i smakuje wybornie. Rybkę taką podajcie kaszą owsianą lub kuskusem oraz lekką sałatką. Składniki: 1 porcja ryby ( około 300 g ) 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko pęczek(...)świeżego koperku skórka z połowy cytryny sól, pierz Wykonanie: Rybę opłukać i osuszyć. Wymieszać jogurt naturalny z jajkiem, doprawić solą i pieprzem.  Dodać otartą skórkę z połowy cytryny oraz drobno posiekany koperek. Ułożyć rybę a naczyniu do zapiekania, zalać sosem jogurtowo-koperkowym. Piec rybę w 170 stopniach C przez około 15-20 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Dorada z grilla faszerowana ziołowym masłem z sałatką z truskawek 128

smakuje wyśmienicie, wspaniała alternatywa dla pstrągów i łososi Faszerowana ziołowym masełkiem, podana z sałatką z sałaty, truskawek i ogórka to połączenie które zachwyci każdego za niebanalny smak. Niektórzy pieką rybę w folii aluminowej ja polecam kupić kratkę do ryb, skórka jest przypieczona i ryba bardziej aromatyczna. Składniki: 2 wypatroszone dorady Ziołowe masło: 2 łyżki masła pęczek świeżego koperku 3 ząbki(...)Dorady myję osuszam ręcznikiem papierowym, solę z każdej strony dość solidnie, robię masełko ziołowe: Miękkie masło ucieram z posiekanym koperkiem, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, farsz wkładam do środka ryby, dociskam, na wierzchu układam po 2 plastry cytryny, wkładam na 2 godziny do lodówki, przygotowuję sałatkę: Sałatę rwę na kawałki, posypuję pokrojonymi truskawkami i ogórkami, solę i doprawiam do smaku

Wanilia i Kardamon
DORSZ W SOSIE SZPINAKOWYM 118

Jedno z lepszych dań z ryby.Sos kremowy ,lekka ,jędrna ryba czego trzeba więcej do skosztowania przepysznego obiadu , a ryba ma tylko 210 kcal. 25 dag.dorsza  25 dag.szpinaku Na wywar jarzynowy : ***************************** 2 marchewki 1 łodyga selera 1 gałązka tymianku ( może byc suszony) natka pietruszki 2 liście laurowe 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka ziaren kolendry sól 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)łyżki mleka ********************************************* Warzywa oczyścić, umyć , włożyć liście laurowe i inne przyprawy zalać wodą ,ugotować , przecedzić .Rybę umyć , podzielić na porcje , włożyć do wywaru, zagotować ,zmniejszyć gaz , gotować , aż ryba będzie miękka , wyjąć ją i osączyć .Ugotować szpinak we wrzątku , posolić , zagęścić mąką ziemniaczaną z mlekiem , położyć na talerzu .Ułożyć rybę , posypać natką pietruszki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka z rybą po grecku 157

lubi rybę po grecku? Ja lubię. Bardzo. Problem w tym, że zanim trafi na talerz, trochę trzeba się koło niej "nachodzić". Tradycyjny przepis na rybę po grecku znajdziecie  W TYM MIEJSCU Ja dziś podaję tę rybę w nieco innej formie. W formie szybszej. Składniki ryba po grecku SEKO  z serii  JEDYNE TAKIE sałata zielona rzodkiewka pomidor koperek(...)olej z ostropestu tłoczony na zimno  WOJ-LEN sól morska do smaku Na półmisek rozłóż poszarpane liście sałaty. Posyp koperkiem. Dodaj rybę po grecku wcześniej schłodzoną w lodówce. Rzodkiewkę i pomidora. Dosmacz solą i olejem z ostropestu. Sałatka gotowa. Błyskawicznie. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania