ryba - 22175 przepisów (strona:150/1479)

Mintaj w zalewie z pieczoną papryką i ketchupem 163

Może dzisiaj nie jest piątek, ale j eśli zrobicie w ten sposób rybkę dzisiaj to jutro będzie idealna do jedzenia. Kupując rybę mrożoną zwracajcie uwagę aby nie było w niej zbyt dużo wody ( glazury ) - b o to najdroższa woda na świecie, a  ryby w niej tyle co nic. Składniki: 500 gram mintaja ( mrożonego ) sól Mąka do panierowania Olej(...)spora cebula Mix papryk 1 ogórek korniszony 1 szklanka wody ½  szklanki ketchupu pikantnego ¼ szklanki oleju ¼ szklanki octu spirytusowego 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru ½ łyżeczki pieprzu Wykonanie: Rybę rozmrażamy, solimy i panierujemy w mące. A następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Smażoną rybę układamy w wysokim naczyniu. Papryki dzielimy, usuwamy gniazda nasienne i podpiekamy w piekarniku około 15 minut

Smaki Ewy
RYBA PO GRECKU 1129

Rybę po grecku zna chyba każdy :)  I na pewno większość lubi. To takie żelazne danie, które zawsze sprawdza się na wszelkich uroczystościach domowych, a także, i podczas świąt.  Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło.  Jeśli naszą rybę ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie się ona daniem niskokalorycznym, a zaręczam(...)marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 2 łyżki koncentratu pomidorowego liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz cukier słodka papryka 2 łyżki oleju mąka - to obtoczenia ryby Wykonanie:  Rybę rozmrażamy. Dokładnie wycieramy ręczniczkiem papierowym. Solimy, pieprzymy i gotujemy na parze lub jeśli wolimy smażymy  na oleju wcześniej obtaczając ją w mące. Cebulę kroimy w kostkę

Walijskie Pichcenie
Ryba pieczona w panierce z pistacji 107

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Tak przygotowana ryba jest naprawdę rewelacyjna! Pistacje nadają jej charakterystycznego smaku, który nie wymaga zbyt wielu przypraw.  Panierka jest chrupiąca a ryba delikatna i rozpływająca się w ustach.   300g filetów z dowolnej ryby (u mnie mintaj) 50g pistacji solonych (po obraniu) 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) 20-30g masła(...)cytryny natka pietruszki pieprz cytrynowy (może być zwykły)   Pistacje zmielić w malakserze (opcjonalnie można połączyć z bułką tartą). Rybę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Każdą porcję posmarować odrobiną masła, skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Następnie dokładnie obtoczyć w pistacjach i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym masłem). Rybę obłożyć wiórkami masła, kilkoma plasterkami cytryny i posypać natką

Di gotuje
Jesiotr duszony w sosie podgrzybkowym 190

Dziś zapraszam na przepysznego jesiotra w sosie grzybowym. Rybę przywiozłam prosto z hodowli czyli wracając z wycieczki nad Stawy Milickie i pół drogi zastanawiałam się co dobrego mogłabym z nim zrobić. Przyznam, że ta wspaniała ryba trafiła w moje ręce pierwszy raz. Musiałam popytać, poczytać i dopiero wzięłam się do gotowania. Dużo dobrych rad jak obchodzić się z rybami(...)przepisy jak je przyrządzić znajdziecie w książce "Ryby są super" Jesiotr ma dość tłuste mięso, zwarte i właściwie bez ości. Jedynymi jest chrząstkowy kręgosłup i niewielka ilość ości w części brzusznej tuszy - te są jednak bardzo łatwe do usunięcia. Jesiotr ma jednak grubą skórę, bez łusek, ale za to z kostnymi, ostrymi płytkami. Najlepiej więc całą skórę zdjąć

Smaczna Pyza
Ryba po grecku bez smażenia 165

Nieco odchudzona wersja bardzo popularnego dania. Zazwyczaj spotykałam się z tym, że ryba była obtoczona w mące i usmażona. Ja postanowiłam spróbować czegoś innego i swoją upiekłam. Absolutnie nie zmienia to smaku potrawy, a dzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno- obie wersje wypróbowane ;)  Polecam :) Składniki: 700-800g filetów ryby(...)miałam dorsza, filety mrożone 6 sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej  Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 1-2 godziny do zamarynowania (można też ją upiec od razu). Następnie układamy

Czerwona Porzeczka
4 wyjątkowe pomysły na łososia z grilla 165

Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb, która trafia na ruszt grilla. Grillowany łosoś jest prosty w przyrządzeniu i niezwykle smaczny. Może być śmiało podawany z grillowanymi warzywami lub sałatkami. Bez problemu możemy dodać do niego wyjątkowy aromat dymu używając drewniane deski lub wióra do wędzenia podczas grillowania. Możemy również podać go z wyjątkowym słodkim sosem barbecue tworząc z grillowanego łososia(...)fileta jego temperatura wewnętrzna będzie miała 78 stopni. Wędzony łosoś z grilla Drewno olchowe idealnie pasuje do grillowania/wędzenia łososia. Dym z drzewa olchowego nie przytłacza łagodnego smaku tej ryby. Składniki: 1 filet z łososia ze skorą około 700g 3 łyżki miodu, podgrzane aż będzie ciekły 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżka koperku 2 szklanki namoczonych wiórek do wędzenia

naRuszcie
Ziemniaczana rolada z rybą 206

Rolada z ziemniaków przypomina jeden, wielki knedel, a w nim zawinięta ulubiona ryba. Dobrze sprawdzi się tutaj dorada, pstrąg, czy łosoś. Podana z sosem porowo – śmietankowym to pomysł na smaczny obiad. CIASTO: 700g ziemniaków ugotowanych 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25g masła rozpuszczonego sól morska NADZIENIE: 500g filetów z dorady(...)innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy 2 łyżki natki pietruszki sól morska SOS: 1 por oliwa z oliwek 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 szklanka śmietanki 30% sól morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę

https:KKuchniaMniam
Ryba w cebuli na parze z kulkami ryżowymi 145

szukam, szukam i szukam co by tu wykombinować z zawartości mojej lodówki. Dziś padło na kulki ryżowe ale co do kulek??? I tu z pomocą przyszła mi współlokatorka Ania - ryba na parze z cebulą -MNIAM! RYBA NA PARZE Z CEBULĄ I RYŻOWYMI KULKAMI 1h dla 2 osób (chodź kulek wychodzi spokojnie dla 3) składniki na kulki 2 woreczki ryżu kilka(...)sól, pieprz curry papryka słodka pieprz cayenne - na czubku noża 2 łyżki natki z pietruszki bułka tarta olej łyżeczka masła ok 15 małych kosteczek sera żółtego łyżka parmezanu na rybę 2 filety w kostce z mintaja (może być inna dowolna ryba) pół cebuli szczypta pieprzu cytrynowego 1/4 cytryny sól Do dzieła!!! Ryż gotujemy z curry. Lekko studzimy. Pieczarki przekrajemy

sierotka maRysia w kuchni
Ryba z warzywami sezonowymi według Pascala 149

Ryba z tego przepisu wychodzi naprawdę ciekawa. Jest to troszkę czasochłonne danie które warto wypróbować jako odmianę dla zwykłej smażonej czy grillowanej ryby. Bardzo lubię oglądać Pascala a jego pozytywne nastawienie do świata i do ludzi których spotyka mnie zachwyca " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> genialne są fragmenty programu w których częstuje swoimi daniami zwykłych ulicznych(...)jedzenie naprawdę im smakuje choć jest zupełnie inne od tego co znają. To własnie lubię w gotowaniu - możliwość dzielenia się " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ryba z warzywami według Pascala Składniki: 2 duże dorady - u mnie 4 tuszki tilapii (wypatroszone i oczyszczone) 3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone 2 cebule pokrojone w piórka 3 łyżki

sierotka maRysia w kuchni
Sum afrykański na warzywach 130

jednym filmie był taki tekst: "Guziec? A co to jest guziec? To taka świnia z Afryki". Afrykańskie są nie tylko świnie. Są podobno i ryby! Mowa tu o sumie afrykańskim. Sum afrykański na warzywach Podejrzewam, że zakupiony przeze mnie sum niekoniecznie pochodzi z Afryki, bo o dziwo, jest hodowany także w naszym kraju. No ale mimo wszystko - ryba niemrożona, słodkowodna(...)trochę tłusta . Sprzedawana jest w postaci dużych wyfiletowanych płatów mięsa (cena - ok. 25 zł/kg). Myślę, że od czasu do czasu warto zerknąć w sklepie na leżące na lodzie ryby i przygarnąć jedną do domu - nie bądźmy tacy skostniali... im pewnie zimno... A jak wiadomo - ryba wpływa na wszystko! Do meritum. Zacząłem od marynaty - mięso spędziło w niej 1 dzień

Right Behind The Kitchen
Pstrąg w galarecie 264

nieduże pstrągi 2 marchewki pietruszka kawałek pora pół cebuli sól pieprz listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego żelatyna do dekoracji listki selera oliwki marchewka cytryny ogórek Ryby umyć, oczyścić. Przygotować gazę, Ryby zgiąć i obwiązać w takiej formie gazą. W garnku zagotować wodę, włożyć warzywa i przyprawy i ugotować je do miękkości. Warzywa wyjąć a do wywaru włożyć ryby. Gotować(...)wolnym ogniu ok 20 min. Ryby ostrożnie wyjąć, rozwinąć z gazy i ułożyć na półmisku. Warzywami udekorować półmisek. Wywar przecedzić i dodać żelatynę według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną żelatyną oblać ryby i schłodzić w lodówce. Wersja wigilijna 2014 Opublikowany

Gotowanie jest łatwe
Rybka pod marchewką 169

Jest to wariacja ryby po grecku. A właściwie jej zubożona wersja, gdyż jedynym warzywem korzeniowym jest tutaj marchewka. Moja danie jest także nieco odchudzone , gdyż ryby wcześniej nie panieruję i obsmażam a duszę wraz z marchewką. Danie jest również pyszne na drugi dzień, gdyż smaki zdecydowanie się wzmocnią. Porcja na 4 osoby: - około 1 kilograma ryby ( u mnie miruna(...)ziarenek ( stopień ostrości zależy od nas. moja wersja jest lekko pikantna) - 2-3 ząbki czosnku - 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, 3 łyżki oleju - 1/3 szklanki wody. Moja ryba była w postaci dwóch dużych filetów. Każdy filet przekroić na połowę. Posolić, popieprzyć. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach (jabłkowych), natkę poszatkować, pomidory pokroić w ósemki, czosnek w plasterki

kawawszklance
makrela pieczona w aromatycznych warzywach 163

makrela pieczona z warzywami Kiedyś znajomy rybak powiedział mi, że gdyby w morzu, nie było tak dużo makreli, to traktowano by ją, jak królewską rybę. Dziś muszę przyznać, że w jego słowach było dużo racji. Delikatne, wprost rozpadające się, po upieczeniu, mięso makreli warte jest byśmy sięgali po nie o wiele częściej, niż zwykle ma to miejsce. Jeżeli połączymy smak(...)pieczonej ryby z duszonymi warzywami, to zyskamy nie tylko,  niezwykle smaczny posiłek, ale również zadbamy o własne zdrowie. składniki dla czterech osób 3 świeże makrele  2 papryki 3 pomidory 3-4 niewielkie cebule szalotki 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól, pieprz    sposób wykonania Tuszki makreli myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, oraz pieprzem

Miód i pieprz
Ryba w sosie pomidorowym 130

już kiedyś wspominałam bardzo lubimy ryby, choć wciąż jemy ich zdecydowanie za mało i za rzadko, a przygotowanie rybnego dania to bardzo prosta i szybka sprawa. Ryba jaką dziś zrobiłam wymaga minimalnego nakładu pracy, a przygotowuje się ją w czasie gdy gotuje się makaron. Przepis zaadoptowałam z 15 minutowej kuchni Jamiego, choć jak większość przepisów z tej książki trudno(...)przygotować w podanym czasie. W ciągu 15 minut można przygotować kanapki, ale to temat na osobny post ;) Składniki: 250g ulubionego makaronu (u mnie świderki) 400g fileta z białej ryby (u mnie łupacz) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki harissy 1 łyżka kaparów 2 garście czarnych oliwek 300ml passaty puszka krojonych pomidorów (400g) sok z cytryny szczypta szafranu sól

Codzienne Gotowanie
Ryba corvina 231

miesiącach nieobecności wracamy. Upały jak i obowiązki różnego rodzaju nie sprzyjały prowadzeniu bloga kulinarnego. Ale teraz kiedy już zimniej na zewnątrz.... Jak powrotny wpis zaprezentujemy dzisiaj przepis na przepyszną rybę. Wpis ten o charakterze nie mięsnym to wpis na prośbę naszej przemiłej Czytelniczki K. która mobilizowała nas do powrotu:-) W roli głównej ryba  corvina  o  której(...)pojawiła się w postaci smażonych kawałków na stole. Brasileiro zdobył ją oczywiście w miejscu gdzie dostać można wszystko czyli w sklepie afrykańskim na ulicy Andersa, Warszawa. Składniki: 1 kg ryby corviny  3 ząbki czosnku  2 łyżki kuminu 1 cytryna bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie:  Rozmnożone kawałki ryby pokroić w kawałki. Naciąć skórkę i natrzeć miksturą z soku

Smaki Brazylii

Proponowane wyszukiwania