ryba - 22624 przepisów (strona:158/1509)

Szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym 157

Trafiła nam się duża ryba, a konkretnie szczupak. Oddałyśmy go w męskie ręce i powstało proste i pożywne danie. "Z cyklu zrobione przez nasze połówki: szczupak w sosie śmietanowo - koperkowym" Składniki: szczupak świeży lub mrożony przyprawa do ryb sok z cytryny sól, pieprz oliwa lub olej mąka pszenna 1 łyżka masła 50 ml śmietanki do sosów koperek Wykonanie: Szczupaka naciąć(...)wzdłuż grzbietu i ściągnąć skórę, w kierunku od głowy do ogona, opłukać. Pokroić na kawałki lub dzwonka, posypać przyprawą do ryb i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzać oliwę, kawałki ryby delikatnie skropić sokiem z cytryny, obtaczyć w mące i obsmażać około 10 minut. W oddzielnym naczyniu rozgrzać masło, wlać śmietankę, dodać koperek i  przełożyć kawałki ryby

Anioły w kuchni
Sandacz po polsku z wody. 173

ziaren pieprzu   3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie. Przygotować lekki wywar i w nim ugotować sandacza, najlepiej w wanience do ryb. Rybę wkładamy do zimnego wywaru powoli doprowadzamy do wrzenia  i na małym ogniu. pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno(...)natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć na półmisek, skropić cytryną i posypać gorącą mieszanką masła, jaj i pietruszki. Ja ,zazwyczaj  przed gotowaniem ,dzielę rybę na dzwonka. Opisany sposób podania sandacza, wg znawców jest najwłaściwszym, podkreśla wykwintny smak i aromat tej szlachetnej ryby. Łosoś w pomidorowo - serowej skórce. 250 g łososia 1 pomidor 1 mała

Kulinarny karnet Christophera
Słodko -kwaśne szaszłyki rybne. 156

Sweet and sour fish kebab. Składniki. 30 dag ryby 20szt kostek ananasa 2 łyżki soku ananasowego 1/2 papryki 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki balsamico białego 2 łyżki ketchupu Wykonanie. Rybę pokroić w kostkę o boku 2-2,5cm.Podobnie pokroić paprykę. Marynata. Połączyć sos sojowy ,balsamico, cukier, sok ananasowy i ketchup. Dobrze wymieszać i marynować kostki(...)ryby przynajmniej przez 3h. Na patyczki nabijać naprzemiennie ananasy, paprykę i rybę. Grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej 2-3 min z każdej strony, smarując często marynatą, aż ryba się upiecze. Smacznego. Zapiekane plastry ziemniaków. Składniki: 2 ziemniaki 2 łyżki majonez 2 łyżki ketchup 1 cebula  5 dag ser mozzarella zioła prowansalskie cząber sól olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki

Kulinarny karnet Christophera
Powrót do klasyki- omlet z pomidorami i łososiem 192

potrawą jest omlet. Żeby nie pozostać gołosłowną dzisiaj dorzucę drugą połowę do potwierdzenia tego faktu, czyli omlet w wersji wytrawnej.  Przy okazji jest to kolejna potrawa dla miłośników ryb, a w szczególności łososia. Jeśli komuś nie odpowiada można z niego zrezygnować, ale szczerze mówiąc omlet traci wtedy cały swój urok. I nie tylko omlet bo pomijając ten dodatek tracimy(...)również my sami, bowiem niezależnie od odmiany łosoś jest rybą pełną zalet. Przede wszystkim to bogactwo białka oraz witamin i minerałów. Warto tutaj wskazać witaminy A, D, E, PP oraz witaminy z grupy B- B2, B6, B12. Co więcej ryba ta zawiera cenne składniki mineralne: magnez, selen, jod i wapń. Nie da się ukryć, że łosoś należy do ryb tłustych

peanutbuttermonster
Rybne mielone filety z dorsza z majerankiem 187

Mielone kotlety rybne ze świeżej ryby gwarantują nam jakość i smak, wiemy co w nich jest!, można je doprawiać ziołami i podawać z różnymi dipami :), a jak wiadomo ryba ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, więc warto często po nie sięgać :). Składniki na ok 10 -12 kotletów: 1 kg świeżej ryby, u mnie dorsz, ale każda będzie dobra 2 jajka(...)czerstwa bułka pół szklanki mleka 2 łyżeczki majeranku sól pieprz bułka tarta  1. Jeśli kupujemy rybę w całości należy wyciąć z niej filety. Dokładnie oczyścić z ości. Bułkę namoczyć w mleku. 2. Przygotowaną rybę wkładamy do blendera, dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, jajka, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety

Apetyczna babeczka
Ryba na piątek. Dorada pieczona na warzywach 193

Znowu ryba na obiad ? U nas takiego marudzenia nie ma, wręcz przeciwnie. Lubimy ryby, ale jemy je stanowczo za rzadko więc może czas to zmienić ? Doradę upiekłam z warzywami jakie akurat miałam w domu - pracy przy takim daniu mało a i zmywania niewiele. Ryba z pieca to dobry pomysł na mało skomplikowany obiad, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy(...)wiem, zniechęcają Was ości w całych rybach, ale w taki sposób można upiec też po prostu kawałek świeżego łososia. Jedliście pieczoną makrelę ? To smaczna, chociaż tłusta, ryba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym 1165

Moja ulubiona rybka-morszczuk zapieczona pod sosem śmietanowo-koperkowym. Rybka i koperek idealnie do siebie pasują. składniki: 500 g filetów z morszczuka przyprawa do ryb Kamis 3/4 kubka śmietany 12% lub 18% 2-3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka mąki 1/4 szklanki wody sól,pieprz Filety ryby podzielić na mniejsze kawałki i dokładnie oprószyć przyprawą do ryb. Użyłam filetów(...)morszczuka ale można również użyć innej ulubionej rybki. Odstawić na godzinkę. Następnie kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać z wodą, koperkiem i mąką. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Śmietankowo-koperkową masą zalać rybę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 40 minut. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem

Monia miesza i gotuje
Gulasz rybny 209

sumie nie wiedziałam co z niej zrobić...no i zrobiłam gulasz..dla zaostrzenia smaku dodałam sos Salsa Mexicana ...i potrawa gotowa...polecam.. 60 dkg filetów z ryby  2 pory 2 cebule 1 papryka czerwona  sok z cytryny  listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz  przyprawa do ryb sos Salsa Mexicana oliwa lub olej Rybę pokroić(...)spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Pora, cebule i paprykę oczyścić, drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać listek laurowy, sos, podlać wodą i dusić do miękkości. Rybę obtoczyć w mące i obrumienić na tłuszczu. Dodać do porów z cebulą i dusić do miękkości na małym ogniu

Moje domowe kucharzenie
Risotto z suszonymi pomidorami i pietruszką! /Smażony mintaj 201

Przepyszne risotto zrobiłam z ryżu basmati, dodałam suszone włoskie pomidory w zalewie z oliwy z oliwek, ząbek czosnku, dużo świeżej natki pietruszki. Risotto podałam z delikatną smażoną rybą. Polecam! SKŁADNIKI: - 2 filety ryby np. mintaj - mąka pszenna do obtoczenia ryby - sól morska - olej do smażenia Risotto: - 300 g ryżu basmati - 200 ml białego wina wytrawnego - 10 pomidorów suszonych w zalewie(...)Ciągle mieszając gotuj jeszcze 5 minut. Do gotowego risotta dodaj posiekaną pietruszkę i podawaj od razu gorące. Risotto można jeść samo bez dodatków lub możecie je podać np. z rybą smażoną lub na parze. Ryba powinna charakteryzować się delikatnym smakiem np. mintaj lub dorsz.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Pieczony łosoś z pesto 163

Składniki : około 1 kg ryby -np. łososia ze skórą 1 niepełna szklanka świeżych  liści bazylii 2 ząbki grubo pokrojonego czosnku oliwa , 2 łyżki soku z cytryny 2 średnie czerwone papryki 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych - ja miałam włoskie :( 1 duża najlepiej czerwona cebula - u mnie była biała Przygotowanie : Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać(...)oliwę , aż sos zgęstnieje Piekarnik rozgrzać do temp. 150 - 170 stopni C Pokrojonego łososia rozłożyć na lekko naoliwionej folii ( tak dużej by można było przykryć i owinąć rybę ) . Posolić i posmarować połową przygotowanego pesto . Okryj rybę , złącz i zawiń górne i dolne końce folii Włożyć tak przygotowaną rybę do piekarnika na około 45 min. W tym czasie na rozgrzaną patelnie

Proste Potrawy
Tołpyga smażona w panierce 167

Składniki : 2 duże dzwonka ryby mąka tyle by zrobiło się ciasto gęstości mniej więcej tego na naleśniki (około 1-2 łyżek) jajko sól, pieprz olej do smażenia sok z cytryny Przygotowanie: Rybę umyć pod bieżąca woda, osączyć i skropić sokiem z cytryny Jajko rozbić i dodać do niego mąkę - roztrzepać Rybę posolić i posypać pieprzem na 10 min. przed smażeniem(...)Maczać dzwonka ryby z obydwu stron w panierce z jajkiem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy rybę, wpierw skórką do dołu  Smażymy na głębokim tłuszczu z obydwu stron na rumiano. Danie szybkie i na pewno smaczne, do tego surówka, choćby z białej kapusty i obiad gotowy. Smacznego

Proste Potrawy
Kolorowy talerz smaków 177

ryby są zdrowe wie już każde dziecko.Zawiera dużo kwasów Omega-3, które działają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Mięso łososia można dostać pod różną postacią. Najzdrowszą i najbardziej wartościową wersją tej ryby jest świeży filet. Jest nieco droższy od łososia w dzwonkach, ale na pewno o wiele smaczniejszy. Zdecydowanie wart swojej ceny i warto zajadać go od czasu do czasu(...)Moja propozycja na dziś to łosoś z warzywami. Ogromna porcja białka i prawdziwa uczta dla podniebienia. Koniecznie wcześniej zamarynujcie rybę - będzie naprawdę idealnie soczysta po upieczeniu i zyska na smaku.  Nie zapominajcie o jedzeniu ryb, szczególnie naszych - polskich, jeziornych i rzecznych. Warto się nimi zajadać, nawet wtedy, gdy ilość ości zdecydowanie przewyższa nasze oczekiwania... No cóż, dłubanie nie jest

Sajkofanka smaku
Rybki smażone 195

Mój mąż uwielbia ryby pod każdą postacią, a chyba najbardziej te złowione samodzielnie ..trochę małe....ponoć smaczne..ja nie jadam takich rybek, to się nie wypowiem.. ryba przyprawa do ryb  sól sok z cytryny mąka olej do smażenia Ryby wyczyścić, umyć.Posypać przyprawą , solą , skropić sokiem z cytryny.Maczać w mace i smażyć na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. 181

smacznie. Zapraszam na danie nietypowe jak dla tematyki bloga, bo rybne, czyli takie, co z wegetarianizmem niewiele ma wspólnego. Jednak z pewnych względów postanowiłam od czasu do czasu włączyć ryby do swej diety. Nie jestem wegetarianką ideologiczną, choć popieram działania na rzecz zwierząt całym sercem. A, że nie patrzę w reguły jak w obrazek, pozwolę sobie od czasu do czasu(...)nagiąć, w szczególności, gdy ma to istotny wpływ na moje zdrowie. Ponadto, zawsze uwielbiałam ryby i zrezygnowanie z nich w pierwszym etapie było dla mnie naprawdę trudnym wyzwaniem.Mój organizm zaczął się o nie natrętnie upominać. Pewnie każdy zawzięty wegetarianin czytając to, stuka się w głowę na zasadzie "Co ona bredzi?". Tak, pescowegetarianizm to nie jest sticte wegetarianizm, ale mimo

W kuchni Karmel-itki
ZUPA BOUILLABAISSE 226

sprzedaży co lepszych kąsków na targu. Z czasem zaczęto do niej dodawać szafran, skórkę pomarańczową i stała się bardzo wykwintną zupą prowansalską. Tak prawdę powiedziawszy to czym więcej gatunków ryb i owoców morza zawiera, tym jest smaczniejsza. Gatunki ryb są dowolne, co kto lubi, co komu bardziej odpowiada. U nas za każdym razem są inne ryby (to co akurat(...)jest wręcz bajeczny... Poezja, kwintesencja smaku- te określenia nie końca oddają ten cudowny smak i aromat. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj (klik) . Przepis na ok.6-8 porcji. Składniki: - 2kg filetów ryb morskich (u mnie tym razem: łosoś, miruna nowozelandzka,okoń nilowy i polędwiczki dorsza atlantyckiego) - ok.500g różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..) - 2 marchewki - 2 duże cebule - kilka ząbków

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania