Błyskawiczny obiad. Moczenie ryby w mleku likwiduje zapach, który nie każdy lubi. Jeżeli nie mamy czasu na długie moczenie, zalejmy rybę mlekiem przynajmniej na 15 - 20 minut. Halibut okazał się bardzo smaczną rybą - przyznaję ze wstydem, że wcześniej nigdy go nie jadłam. A szkoda, teraz to nadrobię. składniki ( 2 porcje) 2 dzwonka halibuta sól pieprz cytrynowy mleko oliwa przygotowanie(...)Halibuta umyć i osuszyć. Zalać mlekiem i odstawić na 1 - 2 godziny. Po tym czasie rybę wyjąć, osuszyć, posolić, posypać sporą ilością pieprzu, lekko posmarować z obu stron oliwą. Patelnię grillową lub grill elektryczny rozgrzać. Na grillu elektrycznym grillować rybę przez ok 5 - 6 min ( grill dwustronny). Jeżeli używamy patelni grillowej rybę grillować nieco dłużej
Stare GaryRating: O tym iż rybę powinno się jeść bardzo często wie zapewne każdy z Nas. Przyznam szczerze, że w przeszłości w każdą niedzielę na obiad podawałam rybę, lecz pewnogo dnia zmieniło się to i obecnie rybę podaję czasem w tygodniu czasem w weekend. Na jeden z ostatnio podawanych obiadów miałam mało czasu i musiałam przygotować coś […] The post Ryba
Magiczny GarnekJesiotr zapiekany w pomidorach Od wielu lat chciałam spróbować jesiotra. Fascynowała mnie ta ryba. Nie tak dawno jadłam jesiotra w jednej z restauracji łódzkiej. Trudno mi było po podanej ilości dokładnie określić i ocenić rybę. W końcu nadarzyła się okazja. Kupiłam świeże filety jesiotra. Zrobiłam go po swojemu ( jak zwykle ), w pomidorach. Wyszło smacznie. A ryba… ciekawa. Trochę jak karp(...)kiedyś natraficie na jesiotra jest warty spróbowania. Składniki: Filety z jesiotra Sól Pęczek natki pietruszki Czosnek w kostce do rozkruszania ( lub granulowany ) Pomidory z puszki krojone Oliwa pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Do naczynia do zapiekania wlewamy łyżkę oliwy i rozsmarowujemy po całości. Układamy rybę, dodajemy pomidory, posypujemy siekaną natką
Smaki Ewyilość ulubionych warzyw. Można użyć warzyw mrożonych tylko wcześniej trzeba je rozmrozić, natomiast jeżeli używamy warzyw surowych to wcześniej trzeba je podgotować przez kilka minut. Po za tym ryba z piekarnika ma o wiele lepszy smak od ryby smażonej na patelni i nie zostawia zapachu w całym mieszkaniu. Więc jak nie lubić tego dania skoro ma same plusy(...)Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki: 0,5 kg fileta z ryby może być ze skórą ( ja użyłam dorsza). 0,3 kg warzyw ( może być gotowa mieszanka warzyw), sól, pieprz, odrobina oleju/oliwy Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Nacieramy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie olejem lub oliwą. Przekładamy do niej rybę. Warzywa również
Passion of CookingBardzo zdrowy sposób przyrządzania ryby. Porcja dla 1 osoby. Smacznego! Składniki 1 dorada (lub inna ryba) 1 łyżka liści natki 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku pokrojonego w plasterki 1 plasterek cytryny, bez skóry sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek 1 średni ziemniak 1 średnia marchewka 1 średni pomidor ½ czerwonej papryki rękaw foliowy Przygotowanie Wypatroszyć rybę, odciąć głowę(...)środka włożyć listek laurowy, czosnek, natkę i plasterek cytryny. Pokropić oliwą i włożyć do folii. Pokroić warzywa w kostkę. Przyprawić i dodać resztę oliwy. Włożyć do folii z rybą. Folię w kilku miejscach poprzekłuwać igłą. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 °C i piec około 45 min. Potem rozerwać folię i dopiec rybę do zrumienienia około 5 min. Artykuł FIRINDA BALIK
Tureckie Przepisysmaczną rybę natknęłam się w Makro. Nie znałam jej do tej pory. Jest to ryba z rodziny flądrowatych. Zdarzało się, że nieuczciwie sprzedawana była jako droga sola. No cóż. Rybę podsmażyłam i zapiekłam. Wyszło pysznie. Składniki: Kilka filetów ryby ( bez skóry ) Mąka Sól Olej do smażenia 1 opakowanie mrożonego szpinaku 200 gram pieczarek Niewielka ilość sera fety 100 ml mleka(...)jajka Pieprz 1 ząbek czosnku Sok z cytryny Ser typu gouda lub mozzarella Wykonanie: Rybę ( rozmrażamy i odsączamy ) przyprawiamy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na oleju z obu stron. Wykładamy do naczynie do zapiekania. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Pieczarki kroimy w plasterki. Podsmażamy pieczarki razem ze szpinakiem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku. Pozostawiamy do przestudzenia
Smaki EwyLekka, smaczna i delikatna ryba to prawdziwe niebo w gębie! Dzisiaj królować będzie dorsz zapiekany w lekkim jogurtowo - koperkowym pesto z cytryną. Subtelny aromat jogurtu i koperku idealnie przenikają rybę, która jest wilgotna i wprost rozpływa się w ustach! Zapraszam! Dorsz zapiekany w jogurtowo - koperkowym pesto Składniki: 2 średniej wielkości dorsze 10 g masła 1 pęczek świeżego koperku(...)jogurtu naturalnego 1 cytryna przyprawy: sól himalajska, pieprz Oczyszczoną i osuszoną rybę nacieramy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy pesto: blendujemy koperek (oddzielony od łodyg), jogurt naturalny, masło oraz szczyptę soli i pieprzu, do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Przygotowanym pesto dokładnie smarujemy rybę z każdej strony, a do środka wkładamy po 3 dość grube plasterki obranej ze skórki cytryny
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Super prosty pomysł na biała rybę. Przygotowałam w ten sposób polędwicę z dorsza, wyszła bardzo smaczna i soczysta. Polecam na szybki obiad! przepis znalazłam tutaj składniki (4 małe porcje) 500 g filetów z dorsza ( miałam polędwicę ) lub dowolna biała ryba sól i pieprz 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek 3 łyżki wytrawnego sherry 1 łyżka drobno(...)przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Filety opłukać, osuszyć, posypać z obu stron solą i pieprzem. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem lub polać oliwą. Ułożyć kawałki ryby obok siebie, (jeżeli mają skórę, skórą do dołu), w jednej warstwie. Na wierzchu każdego kawałka położyć masło. Polać ryby sherry i posypać pietruszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Stare Garysporo gołąbkowych dań na blogu :) Obiecuję, że przez jakiś czas ich nie będzie, jednak jeszcze dziś zapraszam na propozycję gołąbków z farszem bez mięsa. Nigdy nie robiłam gołąbków z rybą w składzie, wcześniej nie wpadłam na taki pomysł, aż do teraz. Danie okazało się niebanalnym smakołykiem na naszym stole a zaserwowałam je w Środę Popielcową. To chyba grzech(...)gołąbków ;) Danie to polecam też na Wigilię Bożego Narodzenia - z pewnością zaskoczy zaproszonych gości :) Składniki na 12-15 gołąbków: duża (jak największa) główka kapusty włoskiej 1,2 kg filetów ryby ( użyłam mrożone - świeżych można kupić mniej) oliwa z oliwek sok z połowy cytryny 250 g pieczarek 200 g ryżu białego 1 duża cebula przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, czosnek granulowany
Poezja Smaków - blog kulinarnyrazem padło na Tołpygę. Osobiście nie znoszę ryb z ościami, karpia w wigilie omijam szerokim łukiem, pstrąga nawet nie dotknę jednak Tołpyga mnie zaskoczyła gdyż z łatwością i nie marudząc przy jedzeniu powyciągałam wszystkie ości i mogłam delektować się smakiem ciepłej rybki. Tołpyga w połączeniu z pieczarkami z tego przepisu smakowała wybornie. Składniki 1 płat tołpygi 1 łyżka soku(...)cytryny Dodatkowo Pieczarki z tego przepisu , tylko dodałam 1 łyżkę więcej masła tak żebym później mogła polać nią ugrillowaną rybę, dlatego też nie przyprawiałam ryby solą i pieprzem. Proponuję zacząć od przygotowywania pieczarek gdyż rybka smaży się dość szybko więc można się za nią zabrać jak będziemy czekać aż winko nam się zredukuje. Płat ryby dzielimy na 2-3 kawałki
Piekielna Kuchnia Patiliście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego sok z połowy cytryny 0,6 l wody 200 ml słodkiej śmietany 30 % szczypta szafranu 1 łyżka kaparów sól, pieprz sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy, więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj . Każdy z filetów dzielimy nożem na cztery kawałki, przyprawiamy je solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem(...)angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy i gotujemy na niewielkim ogniu, przez 30 minut. Ugotowany rybny wywar odcedzamy, odrzucając wygotowane warzywa i kawałki ryb, a następnie przelewamy go do naczynia o dużym płaskim dnie ( z przykrywką) i ponownie zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wkładamy kawałki suma, zmniejszamy ogień ( tak aby wywar tylko "mrugał") nakrywamy
Miód i pieprzSKŁADNIKI: 2 makrele 1 gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sok z cytryny Domowa przyprawa do ryb (zróbcie taką sami): sól, czosnek granulowany, pieprz czarny mielony, kurkuma, koperek,gorczyca biała mielona, oregano, skórka z cytryny Makrelę oczyścić, umyć i osuszyć. Rybę z zewnątrz nakłuć w kilkunastu miejscach, włożyć w tak utworzone mini kieszonki po kilka(...)igiełek rozmarynu i mały kawałek świeżego czosnku. Szczodrze osolić i popieprzyć. Kilka igiełek rozmarynu i plasterków czosnku włożyć także do środka ryby. Skórę ryby natrzeć domową mieszanką do ryby wymieszaną z oliwą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie-góra, środkowa półka) i pieczemy około 30 minut. Rybę podałam z oliwkowym pesto i warzywnymi frytkami
ClauditteMissCookingwykonania dania. Z relacji mego syna, który miał przyjemność odwiedzić ten kraj dowiedziałam się, że najczęściej jedzone jest tam sushi nigiri (kulka zaprawionego octem ryżu, przykryta świeżą rybą (tuńczyk lub łosoś) z odrobiną japońskiego chrzanu wasabi). Przygotowanie w domu sushi nie jest takie trudne. Fajnie przy tym zaprosić do wspólnego robienia rodzinę lub przyjaciół, a i zaoszczędzić przy okazji(...)można, bo w lokalu niestety trzeba trochę pieniędzy wydać. Do przygotowania najprostszego sushi potrzebujemy bardzo świeżej ryby, ale jeśli nie możemy takiej dostać, można użyć wędzonej na zimno lub pieczonej. Pozostałe składniki według uznania, ja użyłam ogórka, awokado i krewetki. Składniki: (porcja ryżu do wykonania jednego rodzaju sushi, aby zrobić różne podwoić porcję ryżu) 1 szklanka ryżu krótko ziarnistego
Kuchcik gotujePolacy jedzą mało ryb. Niby z roku na rok spożycie wzrasta, ale dalej jesteśmy w tyle za innymi nacjami. Położenie geograficzne też nam konsumpcji nie ułatwia, Bałtyk to nie Polinezja i nie posiada nie wiadomo jakiego bogactwa ryb. Inną kwestią pozostaje smak – nie każdy lubi ryby i nie każdemu odpowiada smak i zapach. Ma prawo. Są firmy i sklepy, gdzie(...)wybór ryb jest duży i ludzie powoli przekonują się do gatunków innych niż pstrąg, łosoś, dorsz i panga. Jeśli macie w domu antyrybiarza, osobę gardzącą pysznościami, a chcielibyście spróbować delikatnej zupy rybnej, to mam dla was sposób. Delikatna zupa rybna dla tych, którzy nie lubią intensywnego, rybnego wywaru. Z dużą ilością warzyw, łososiem i dorszem. Bezglutenowa i dietetyczna. Potrzebujemy: ½ brokuła
ladykitchenobiad Dorada z patelni, danie proste a jakże pyszne:) Dorada z patelni to danie które bardzo lubię a zdecydowanie za rzadko robię. Gdy widzimy rybę w sklepie, całą, nie wypatroszoną to ja przynajmniej do jakiegoś czasu, bałam się je kupić .. bo co ja z nią zrobi. Aż brałam udział w jednych a potem kolejnych warsztatach(...)gdzie braliśmy ryby na tzw warsztat. A teraz ryby znalazły się u mnie w domu i dawaj wzięłam rybę do ręki i poczułam się jak mi się klapka w głowie otwiera i już wiedziałam jak ją wyczyścić i każdy kolejny krok. A Wam o tym opowiem. Dorada z patelni 1 dorada na osobę 1 plasterek cytryny sól
Kuchnia na wzgórzu