www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Lubię te "puchate ciasto" i u mnie sprawdza się nie tylko w przypadku ryb. Podobnie robiłam cukinię, inne warzywa i kiełbaski. Tak przygotowana ryba jest doskonałą propozycją obiadową i zapewniam, że każdemu posmakuje! 1/2 kg białej ryby (na zdjęciach jest tilapia) sól, pieprz cytrynowy mąka pszenna olej Ciasto: 1 jajko(...)łyżek mąki woda gazowana (tyle ile zabierze ciasto) sól, kminek lub pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego Filety z ryby posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. (Mąka spowoduje, że ciasto będzie się trzymało ryby i nie będzie odpadać.) Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z mąką i niewielkimi porcjami podlewać wodą - aż do uzyskania dość gęstego
Di gotujeDziś u mnie na kolację zdrowa wersja smażonej ryby. Lubię od czasu do czasu , razem z dziećmi zjeść taką właśnie rybę. Smażona nie musi zaraz oznaczać kapiącego tłuszczu, kłębiącego się w kuchni gryzącego dymu i zapachu kutrów rybackich. Można ja przyrządzić w bardzo zdrowy sposób , nie rezygnując z procesu smażenia. Rybka jest chrupiąca z wierzchu i wspaniale uduszona w środku(...)dzieci, w sam raz na zdrowie. Składniki mrożone płaty mintaja płatki owsiane jajo pieprz i sól do smaku olej kokosowy Skworcu do smażenia rzodkiewka z pióropuszem Najpierw rozmrażamy rybę, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajo roztrzepujemy z solą i pieprzem,a na drugim talerzu dajemy płatki owsiane. Panierujemy najpierw w jaju potem w płatkach. Patelnię - u mnie
Z Kuchni Do KuchniMile wspominacie nadmorskie smaki? Wróćcie do nich, przyrządzając bałtyckiego dorsza w identyczny sposób jak w smażalni ryb! Taką rybę najlepiej jeść bez dodatków takich jak frytki czy ziemniak, bierzecie 2 widelce i do dzieła. Oczywiście nie obejdzie się bez pysznego masełka koperkowo-czosnkowego i cytrynki :). Gotowi? Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 małe lub 1 duży filet z dorsza bałtyckiego(...)mąka pszenna pieprz cytrynowy sól himalajska olej rzepakowy masło 125g świeżo zmielone 3 ząbki czosnku 1 łyżka świeżo pokrojonego koperku cytryna Przygotowanie: 1/ Najpierw ważne rzeczy: a/ ryby nie solimy i nie przyprawiamy niczym. b/ używamy wyłącznie mąki c/ smażymy w głębokim mocno rozgrzanym tłuszczu 2/ Roztapiamy masło wraz z solą, czosnkiem i koperkiem - mieszamy. Przekładamy do miseczki
Kuchnia PROzdrowotnapiątek więc pora na coś niemięsnego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone pulpeciki, jednak w środku kryją się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha! Ponadto ryby są bardzo zdrowe(...)zapaleniu stawów), są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Poprawiają także kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zwiększają produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Ryby to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Ryby to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Składniki
Idę coś wszamaćRyba to bardzo wdzięczny produkt. Bardzo lubię robić coś z niej na obiad, a że wszyscy w domu też lubią ryby, więc tylko korzystać. Składniki: 450 g filetów z ryby (u mnie był morszczuk) 1 szklanka śmietany 18% 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki białego wina (pominęłam) 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy Sposób(...)wykonania: 1.Odmrożone lub świeże filety ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. 2. W misce wymieszać śmietanę, biały wino, sok z cytryny, dodać koperek i kurkumę. 3. Sosem polać rybę, zapiekać w 180 st.C przez 30-40 minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa. Smacznego!!! Źródło: Nikol od kuchni
Kuchnia domowa AniSłuchajta, ludziska, bo rzecz się stała nieprawdopodobna! Jakem żyję, takich dziwów w życiu żem nie widziała! Otóż, wyłóżta se, Zdzichu z Kulaso, jak zawsze, od lat niemalże pięćdziesięciu, na ryby wzięli poszli. Niby nurmalna sprawa, poszli, baniak bimbru zabrali, połeć słoniny za pazuchy włożyli, wędek, jak zawsze, zapomnieli. I – zapytacie – co niby takiego niezwykłego w tej opowieści(...)tera opowiem, tylko łyka jeszcze pociągnę, bo ze zdumienia to mnie się słabo, kochaniutcy, zrobiło! Otóż, tego raza, Zdzichu i Kulasa, z rybów powrócili…. Z RYBAMI!!!! Składniki: 2 dorady 1 cytryna 0,5 kg ziemniaków 0,5 pora 4 ząbki czosnku 2 duże, dojrzałe pomidory 100 ml białego wytrawnego wina kromka razowego chleba ze słonecznikiem oliwa sól, pieprz, świeży rozmaryn
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichamoim menu nie często można spotkać ryby. Lubię je, ale bez ości. Konieczne muszą to być filety. Dla mnie jedzenie ryby z ośćmi, to mordęga, każdą ość wykryję. Jak to mówił jeden z kabareciarzy: "Taki mam organizm...". Staram się je powoli włączać do mojej diety. Smażone ryby nie za bardzo mi smakują, albo nie potrafię ich przyrządzić ;). W książce "Szybki(...)przepis bardzo często będzie u mnie gościł na obiad. Potrawą jestem zachwycona, bo naprawdę mile zaskoczyła mnie smakiem. Nawet mój R chwalił danie, a też nie przepada za rybami ani za kaszą kuskus. Myślę, że trzeba będzie trochę poeksperymentować z pieczoną rybą i jeszcze coś pysznego mi wyjdzie :). Polecam Wam gorąco wypróbować ten przepis! DORSZ Z KUSKUSEM I WARZYWAMI
Zakątek rozkoszy kulinarnychpiątek przystało mam dla Was rybę po indiańsku. Takie szybkie jednogarnkowe danie. Udało mi się kupić brzuszki z dorsza, które bardzo lubię. Smaczna ryba, świeża i nie jest mrożona, dzięki czemu nie płacę za wodę zamrożoną. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z rybami takie jak zapiekane, smażone, itp (tutaj) Inspiracja: prl-kuchniadanusi.blogspot.com Składniki 800 g filetów z dorsza(...)minut. Wlać puszkę pomidorów, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę ostrą, posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Jak ziemniaki będą juz miękkie włożyć rybę pokrojoną na kawałki, oprószoną solą, pieprzem i skropioną sokiem z cytryny. Rybę ułożyć na wierzchu potrawy i ponownie dusimy pod przykryciem aż rybka będzie gotowa. (około 12 minut) ryba po indiańsku
O kuchni z uczuciemogona • 50 dag pieczarek • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka masła • mąka • 2 jajka • 1 czubata łyżka bułki tartej • 1 cebula • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki • sól, pieprz, przyprawa do ryb • olej • 1 cytryna Sposób przygotowania: 1. Karpia oczyścić, oprószyć solą i przyprawą do ryb, przełożyć plastrami cebuli. Odstawić na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin do lodówki(...)talerzu rozkłócić jajka, posolić. Na drugim talerzu przygotować mąkę z dodatkiem bułki tartej i słodkiej papryki. 3. Każdą porcję ryby obtoczyć w jajku, a potem w mące z dodatkami. 4. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść przygotowane ryby i smażyć z obu stron na rumiano. 5. Usmażone porcje ryby odkładać do naczynia żaroodpornego. 6. Na innej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła
W mojej kuchniłyżeczce pieprzu ziołowego, koperku i papryki. Przyprawy wsyp do ziemniaków i marchewek i dokładnie wymieszaj, poruszając woreczkiem. Zamknij go klipsem żaroodpornym i włóż do piekarnika nagrzanego do 150stC. Zamrożoną rybę opłucz, aby usunąć nadmiar lodu. Posyp niewielką ilością soli ziołowej, pieprzu ziołowego, zwykłego i cytrynowego oraz większą ilością koperku. Dawałam na oko. Włóż rybę do drugiego woreczka do pieczenia(...)każdym filecie połóż plasterek masła. Zamknij worek. Po 15 minutach od włożenia warzyw, wstaw do piekarnika rybę. Całość piecz jeszcze 20-25 minut (zależy tez od grubości ryby). W ten sposób ziemniaki i marchewki nie przejdą zapachem ryby, a wszystko będzie gotowe w tym samym czasie. Jeśli chcesz mieć bardziej przypieczone i chrupiące ziemniaki, zwiększ temperaturę na 5 minut przed
Anioszek w kuchniposiekanego świeżego przyprawy i sól ziołowa oraz zwykła lub morska gruboziarnista masło i olej do smażenia 1 łyżeczka masła do sosu 1 łyżka mąki pszennej do sosu Przygotowanie: Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przypraw niezbyt mocno solą ziołową, pieprzem cytrynowym i białym mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Wetrzyj przyprawy w każdą stronę filetów. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ugotuj w średnio(...)osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego brokuły i kalafior. Ugotuj na lekko twardo. Odcedź. Ułóż w naczyniu na rybie i pomiędzy nią. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. W rondelku połącz ze sobą (najlepiej trzepaczką) wodę, śmietanę, musztardę i mąkę. Dodaj koperek, wymieszaj. Przypraw dwiema szczyptami soli ziołowej i po 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego i ziołowego. Jeśli trzeba dodaj jeszcze
Anioszek w kuchnibyć idealną przystawką na świąteczny lub uroczysty obiad. Ja ją uwielbiam – od razu wpałaszowałam z dużą dokładką. Mogłabym ją jeść na okrągło. Polecam – nawet tym, którzy za rybami nie przepadają. Zupa rybna z pomidorami: wywar rybny (przepis niżej) (ok. 2 l) 500 g surowych (szarych) krewetek w pancerzach (mogą być mrożone) 300 g filetu z białej ryby(...)chili w proszku cukier, sól morska, świeżo mielony pieprz Wywar rybny: pęczek włoszczyzny głowy i pancerze obrane z 500 g krewetek 4-5 sztuk głów i kręgosłupów z dowolnych ryb (opcja) 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Dzień wcześniej zaczynamy od wywaru. Rozmrożone
Poezja smakuBłyskawiczny obiad. Moczenie ryby w mleku likwiduje zapach, który nie każdy lubi. Jeżeli nie mamy czasu na długie moczenie, zalejmy rybę mlekiem przynajmniej na 15 - 20 minut. Halibut okazał się bardzo smaczną rybą - przyznaję ze wstydem, że wcześniej nigdy go nie jadłam. A szkoda, teraz to nadrobię. składniki ( 2 porcje) 2 dzwonka halibuta sól pieprz cytrynowy mleko oliwa przygotowanie(...)Halibuta umyć i osuszyć. Zalać mlekiem i odstawić na 1 - 2 godziny. Po tym czasie rybę wyjąć, osuszyć, posolić, posypać sporą ilością pieprzu, lekko posmarować z obu stron oliwą. Patelnię grillową lub grill elektryczny rozgrzać. Na grillu elektrycznym grillować rybę przez ok 5 - 6 min ( grill dwustronny). Jeżeli używamy patelni grillowej rybę grillować nieco dłużej
Stare GaryRating: O tym iż rybę powinno się jeść bardzo często wie zapewne każdy z Nas. Przyznam szczerze, że w przeszłości w każdą niedzielę na obiad podawałam rybę, lecz pewnogo dnia zmieniło się to i obecnie rybę podaję czasem w tygodniu czasem w weekend. Na jeden z ostatnio podawanych obiadów miałam mało czasu i musiałam przygotować coś […] The post Ryba
Magiczny GarnekJesiotr zapiekany w pomidorach Od wielu lat chciałam spróbować jesiotra. Fascynowała mnie ta ryba. Nie tak dawno jadłam jesiotra w jednej z restauracji łódzkiej. Trudno mi było po podanej ilości dokładnie określić i ocenić rybę. W końcu nadarzyła się okazja. Kupiłam świeże filety jesiotra. Zrobiłam go po swojemu ( jak zwykle ), w pomidorach. Wyszło smacznie. A ryba… ciekawa. Trochę jak karp(...)kiedyś natraficie na jesiotra jest warty spróbowania. Składniki: Filety z jesiotra Sól Pęczek natki pietruszki Czosnek w kostce do rozkruszania ( lub granulowany ) Pomidory z puszki krojone Oliwa pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Do naczynia do zapiekania wlewamy łyżkę oliwy i rozsmarowujemy po całości. Układamy rybę, dodajemy pomidory, posypujemy siekaną natką
Smaki Ewy