Poland. Lokalna specjalność położonego na północnym-wschodzie Szkocji rybackiego miasteczka Cullen. Autentyczna Cullen skink gotowana jest na „finnan haddie” – wędzonym na zimno w mchu i świeżych gałązkach surowym plamiaku. Rybę po uwędzeniu piecze się na patelni lub grillu, a później gotuje na niewielkim ogniu w mleku. Przepisy na zupę są przeróżne – z dodatkiem rybnego bulionu, bez śmietanki, wyłącznie na mleku(...)żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby… Ta, którą zrobiłam najbliższa jest oryginałowi, nie ma w sobie żadnych wymyślnych porów, szalotek czy białego wina. Jest prosta, ale nie prostacka. Jest tak szczera i uczciwa jak tylko może być talerz zupy – mleko perfekcyjnie wyciąga i uwydatnia najważniejsze smaki, a tekstura jest oczywista
Karo in the KitchenPiąteczek i kolejna rybka. Dzisiaj morszczuk smażony w cieście. Jest kilka zalet tak przygotowanej ryby. Podczas smażenia nie pozostawia aż tak intensywnego zapachu w domu a ryba po usmażeniu jest wilgotna i aromatyczna. Jeżeli nie macie morszczuka argentyńskiego możecie wykorzystać inną rybę. Ważne aby były to filety z ryby i najlepiej bez skóry. Polecam, bo warto. Składniki: 600 gram filetów(...)morszczuka Sól Ziołowa przyprawa do ryb Olej do smażenia Ciasto: 1 jajko ½ szklanki mleka Mąka pszenna Sól Pęczek koperku Wykonanie: Morszczuka przyprawiamy z obu stron solą i przyprawą ziołową. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i tyle mąki aby zrobić bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto solimy, mieszamy aby nie było żadnych grudek. Koperek siekamy
Smaki EwyHalibut to przepyszna ryba, ale do tych tanich to ona nie należy. Jednak od czasu do czasu warto spróbować. Bardzo lubię ryby, ale ostatnio przygotowuję ich mniej, a szkoda. Tak wspaniałą w smaku rybę zrobiłam w najprostszy sposób, aby nie psuć jej smaku. Jeśli macie ochotę na inne moje przepisy z rybami to zapraszam tutaj Składniki 700 g ryby halibut(...)cytryny 2 łyżki mąki sól pieprz masło klarowane do smażenia Rybę skropić z dwóch stron sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano na rozgrzanym maśle klarowanym. Halibut smażony
O kuchni z uczuciemRyba smażona czy pieczona? Oto jest pytanie! Ostatnio czytałam, że Polacy rzadko jedzą ryby ze względu na ich wysoką cenę. Mam jednak podejrzenia, że oprócz wysokiej ceny silnym czynnikiem jest też silnie zakorzeniona w naszym kraju tradycja jedzenia ryby raz w tygodniu, w piątek. Z moich obserwacji wynika też, że najpopularniejszą formą podania ryby w […] Artykuł Pstrąg pieczony(...)folii. Jak często jecie rybę? pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaDawno nie było u mnie ryby, a te przecież powinno jeść się dość często. Zainspirowałam się kuchnią skandynawską, gdzie je się chyba więcej ryb niż mięsa i przygotowałam dziś ciekawe danie - łososia w buraczkach z dodatkiem koperku. Buraczek nadaje rybie fajnego koloru i ciekawego lekko słodkiego smaku. Polecam to danie na szybki, a smaczny i zdrowy obiad. Składniki(...)ugotowany burak (kupuję gotowe) sól, pieprz oliwa koperek - drobno posiekany Przygotowanie : Łososia od strony skóry posmarować niewielką ilością oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Rybę posolić, popieprzyć i oprószyć niewielką ilością koperku. Buraczka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć je na rybie, tak aby na siebie zachodziły (jak łuska), skropić oliwą, oprószyć koperkiem. Przykryć
Codzienne GotowanieRyba w cieście to świetna propozycja na obiad. Ciasto dobrze pokrywa rybę, jest smaczne i chrypiące, przyznam że to moje ulubione danie na rybkę. Polecam mój przepis(...)SKŁADNIKI : 300 - 400 g fileta z dorsza sól, pieprz i papryka do smaku przyprawa do ryby olej do głębokiego smażenia CIASTO : 2 jajka 3/4 szklanki mąki
Kulinarne Fantazje Marioliwiem jak Wy, ale ja uwielbiam ryby z grilla, dużo bardziej niż mięsa, są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu a po za tym ryba nie wiele wymaga, tylko sól, delikatne przyprawy i cytryna. Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, mamy przecież teraz taki wybór. Pomysł na grillowaną kapustkę zaczerpnęłam z programu Karola Okrasy, parę moich zmian i wyszła przepyszna(...)sprawione świeże pstrągi Plastry cytryny Masło musztardowe: 80 g miękkiego masła 3 łyżki delikatesowej musztardy ½ łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sól do smaku ziołowa przyprawa do ryb Młoda kapusta z grilla: ¼ sztuki młodej kapusty 10 cm kawałek pora 30 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku ½ pęczka świeżej kolendry ewentualnie natki pietruszki 1 łyżka miodu 1 łyżka soku
Wanilia i Kardamonczosnku niedźwiedziego solonego w oliwie, oliwa, 1 cytryna, sól, garść zrębków bukowych Pstrąga wypatroszyć, oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek niedźwiedzi wymieszać z 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Włożyć do środka ryby, spiąć wykałaczkami. Rybę skropić oliwą. Ułożyć rybę na rozgrzanym grillu (w moim przypadku na aluminiowym ruszcie COBB z teflonu, jeżeli mamy inny grill na tacce aluminiowej). Grillować pod przykryciem około(...)minut, następnie rybę odwrócić na drugą stronę, a do węgli dorzucić garść zrębków bukowych. Grillować kolejne 10 minut pod przykryciem. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa. Przed podaniem oprószyć solą. Użyłam grilla turystycznego COBB
królestwo garówwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Lubię te "puchate ciasto" i u mnie sprawdza się nie tylko w przypadku ryb. Podobnie robiłam cukinię, inne warzywa i kiełbaski. Tak przygotowana ryba jest doskonałą propozycją obiadową i zapewniam, że każdemu posmakuje! 1/2 kg białej ryby (na zdjęciach jest tilapia) sól, pieprz cytrynowy mąka pszenna olej Ciasto: 1 jajko(...)łyżek mąki woda gazowana (tyle ile zabierze ciasto) sól, kminek lub pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżki octu spirytusowego Filety z ryby posolić, oprószyć pieprzem i obtoczyć w mące. (Mąka spowoduje, że ciasto będzie się trzymało ryby i nie będzie odpadać.) Przygotować ciasto. Jajko wymieszać z mąką i niewielkimi porcjami podlewać wodą - aż do uzyskania dość gęstego
Di gotujeDziś u mnie na kolację zdrowa wersja smażonej ryby. Lubię od czasu do czasu , razem z dziećmi zjeść taką właśnie rybę. Smażona nie musi zaraz oznaczać kapiącego tłuszczu, kłębiącego się w kuchni gryzącego dymu i zapachu kutrów rybackich. Można ja przyrządzić w bardzo zdrowy sposób , nie rezygnując z procesu smażenia. Rybka jest chrupiąca z wierzchu i wspaniale uduszona w środku(...)dzieci, w sam raz na zdrowie. Składniki mrożone płaty mintaja płatki owsiane jajo pieprz i sól do smaku olej kokosowy Skworcu do smażenia rzodkiewka z pióropuszem Najpierw rozmrażamy rybę, myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajo roztrzepujemy z solą i pieprzem,a na drugim talerzu dajemy płatki owsiane. Panierujemy najpierw w jaju potem w płatkach. Patelnię - u mnie
Z Kuchni Do Kuchnipiątek więc pora na coś niemięsnego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone pulpeciki, jednak w środku kryją się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha! Ponadto ryby są bardzo zdrowe(...)zapaleniu stawów), są niezbędne do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego. Poprawiają także kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zwiększają produkcję serotoniny – hormonu szczęścia. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Ryby to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Ryby to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Składniki
Idę coś wszamaćRyba to bardzo wdzięczny produkt. Bardzo lubię robić coś z niej na obiad, a że wszyscy w domu też lubią ryby, więc tylko korzystać. Składniki: 450 g filetów z ryby (u mnie był morszczuk) 1 szklanka śmietany 18% 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki białego wina (pominęłam) 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy Sposób(...)wykonania: 1.Odmrożone lub świeże filety ryby oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. 2. W misce wymieszać śmietanę, biały wino, sok z cytryny, dodać koperek i kurkumę. 3. Sosem polać rybę, zapiekać w 180 st.C przez 30-40 minut, do momentu, aż ryba nie będzie surowa. Smacznego!!! Źródło: Nikol od kuchni
Kuchnia domowa AniSłuchajta, ludziska, bo rzecz się stała nieprawdopodobna! Jakem żyję, takich dziwów w życiu żem nie widziała! Otóż, wyłóżta se, Zdzichu z Kulaso, jak zawsze, od lat niemalże pięćdziesięciu, na ryby wzięli poszli. Niby nurmalna sprawa, poszli, baniak bimbru zabrali, połeć słoniny za pazuchy włożyli, wędek, jak zawsze, zapomnieli. I – zapytacie – co niby takiego niezwykłego w tej opowieści(...)tera opowiem, tylko łyka jeszcze pociągnę, bo ze zdumienia to mnie się słabo, kochaniutcy, zrobiło! Otóż, tego raza, Zdzichu i Kulasa, z rybów powrócili…. Z RYBAMI!!!! Składniki: 2 dorady 1 cytryna 0,5 kg ziemniaków 0,5 pora 4 ząbki czosnku 2 duże, dojrzałe pomidory 100 ml białego wytrawnego wina kromka razowego chleba ze słonecznikiem oliwa sól, pieprz, świeży rozmaryn
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichapiątek przystało mam dla Was rybę po indiańsku. Takie szybkie jednogarnkowe danie. Udało mi się kupić brzuszki z dorsza, które bardzo lubię. Smaczna ryba, świeża i nie jest mrożona, dzięki czemu nie płacę za wodę zamrożoną. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z rybami takie jak zapiekane, smażone, itp (tutaj) Inspiracja: prl-kuchniadanusi.blogspot.com Składniki 800 g filetów z dorsza(...)minut. Wlać puszkę pomidorów, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę ostrą, posolić, popieprzyć i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Jak ziemniaki będą juz miękkie włożyć rybę pokrojoną na kawałki, oprószoną solą, pieprzem i skropioną sokiem z cytryny. Rybę ułożyć na wierzchu potrawy i ponownie dusimy pod przykryciem aż rybka będzie gotowa. (około 12 minut) ryba po indiańsku
O kuchni z uczuciemogona • 50 dag pieczarek • 1 łyżka masła + 1 łyżeczka masła • mąka • 2 jajka • 1 czubata łyżka bułki tartej • 1 cebula • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki • sól, pieprz, przyprawa do ryb • olej • 1 cytryna Sposób przygotowania: 1. Karpia oczyścić, oprószyć solą i przyprawą do ryb, przełożyć plastrami cebuli. Odstawić na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin do lodówki(...)talerzu rozkłócić jajka, posolić. Na drugim talerzu przygotować mąkę z dodatkiem bułki tartej i słodkiej papryki. 3. Każdą porcję ryby obtoczyć w jajku, a potem w mące z dodatkami. 4. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść przygotowane ryby i smażyć z obu stron na rumiano. 5. Usmażone porcje ryby odkładać do naczynia żaroodpornego. 6. Na innej patelni rozgrzać 1 łyżkę masła
W mojej kuchni