Karp smażony, to obowiązkowa pozycja na wigilinym stole. Miłym akcentem w tej potrawie jest sos szary, słodko-kwaskowy o piernikowej nucie. Rybę polewamy gorącym sosem lub podajemy osobno w dzbanuszku. Potrawę przygotowałam w kuchni Regionalnych Smaków, aby propagować tradycyjne polskie przepisy. Składniki: 8 dzwonków karpia kilka łyżek mąki i bułki tartej do panierowania ryby sok z cytryny sól i pieprz(...)wytrawnego wina 1,5 łyżki miodu sok z 1 małej cytryny 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki rodzynek sól do smaku Przygotowanie karpia: Rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie panierować rybę w mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć karpia na złoty kolor. Po zdjęciu
Codziennik KuchennyDziś proponuję danie z kolejną rybą słodkowodną - linem. To ryba z rodziny karpiowatych, o bardzo smacznym i delikatnym mięsie. Trzeba tylko nieco więcej wysiłku i cierpliwości niż w przypadku innych ryb w usunięciu łusek :( Zainspirowana wspomnieniami Koleżanki złowione w stawie liny przygotowałam w śmietanie. Wyszło delikatnie i pysznie jednocześnie :) Składniki : liny sól pieprz mielony olej do smażenia ząbek czosnku(...)liny duża łyżka śmietany na każdego lina Ryby posypać solą i pieprzem. Odłożyć pod przykryciem do lodówki na kilka godzin. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim ryby pod przykryciem, bo z patelni będzie pryskać w różne strony. Smażyć na palniku o średniej mocy, by ryby się nie przypaliły, ale skórka ładnie obsmażyła, a jednocześnie mięso nie było surowe
Weekendy w domu i ogrodziewyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Kolejne dietetyczne danie . Ryba w cebuli i pomidorach. Składniki dla jednej osoby: 20 dag fileta z chudej ryby, najlepiej dorsza. 1 pomidor, 1 cebula, szczypta soli, szczypta pieprzu. Sposób przygotowania : 1 . Rybę myję(...)osuszam . Pomidor i obraną cebulę tnę w cienkie plasterki. 2 Rybę doprawiam solą i pieprzem. 3. Na patelni kładę : kilka plasterków pomidora oraz krążki cebuli, potem rybę, a na niej znów cebulę i resztę pomidora. 4. Na patelnię wlewamy wody ok. 0,5 szklanki ( ilość uzależniona od wielkości patelni., uważać ,żeby się nie przypaliło !) Patelnię przykrywam pokrywką . Ryba
Pysznosci Babci Basibyliśmy w ostatni dzień wakacji, kiedy pogoda była piękna. Jeżdżąc często do Jastrzębiej Góry, mamy już swoje drogi na skróty i ulubione miejsca na uboczu, gdzie kupujemy ryby w sklepie, w którym pachnie! rybami. Kupuję tam śledzie po kaszubsku w pomidorach, ryby wędzone oraz coś na obiad. Jako, że z bałtyckimi dorszami sprawa nie ma się najlepiej, kupiłam dorsza atlantyckiego(...)którego zrobiłam pyszne kotlety rybne mielone. Bardzo, ale to bardzo polecam!!! Kotlety rybne mielone około 10 szt 600g białej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego) - waga filetu bez głowy, ogona itp. 1 mała bułka kajzerka 0,5 szkl. mleka 1 cebula 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 duża łyżka drobno posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Bułkę
Posadzone i zjedzoneczego przeznaczony jest konkretny nóż bez wyjmowania go z bloczka. Ma to też zastosowanie czysto higieniczne – jeśli tylko chcemy, możemy mieć osobny nóż do mięsa, osobny do ryb, a osobny do krojenia czy obierania warzyw. W praktyce często zdarza się nam kroić wszystko jednym, uniwersalnym nożem – symbole niejako naturalnie pomagają nam zachować porządek i ułatwiają szybką decyzję(...)jest ostry, zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego długości świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodny. Nóż uniwersalny (symbol ryby, warzywa i chleba) jest średniej długości – ma 5 cali i jest bardzo wszechstronny. Możemy nim kroić wszystko lub przeznaczyć go wyłącznie np. do ryb czy jarzyn. Sieka się nim szybko
Poezja smakuJadąc do Rosji nie zjemy pierogów ruskich, będąc we Włoszech nie znajdziemy lodów włoskich, również zwiedzając Grecję nie spróbujemy ryby po grecku. W Polsce natomiast często można taką rybkę spotkać na stole, bo jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. W piątek pierwszy raz robiłam ją sama i wyszło bardzo smacznie. Tak przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler(...)smakowo doprawiamy według własnego uznania. 5 filetów z miruny 2 jajka 4 łyżki mąki 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej sól, pieprz, przyprawa do ryby olej Jajka, mąkę, mleko, wodę oraz przyprawy wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę naleśnikową. Na patelni rozgrzewamy olej tak by ryba po wrzuceniu do połowy zanurzona. Rybę kroimy
Emskie SmakiViolaPassion A kto by się spodziewał ,że będzie to. To!!! Inna odsłona ryby w zalewie octowej, jak dla mnie genialna . O przepisie opowiedział mi sąsiad , postanowiłam zobaczyć o czym on mówi. W tym przepisie króluje Karp Ale możecie użyć jakiej kolwiek ryby o białym mięsie. Zalewa: 2 średnie cebule 1 szklanka octu spirytusowego 4/6 szklanek wody ( wedle ostrości(...)angielskie 2 większe liście laurowe 1 szklanka cukru Gramatura jest różna ponieważ od nas zależy smak zalewy od łagodniejszej po mocniejsza Koncentrat pomidorowy Sposób: Zabieramy się najpierw za rybę. Oczyszczamy,myjemy posypujemy solą i pozostawiamy na kilka chwil. Następnie panierujemy w jajku i mące Smażymy na oleju z obu stron pozostawiamy do wystygnięcia. Czas na zalewę: Do garnka
Viola cooks with passionPoland. Lokalna specjalność położonego na północnym-wschodzie Szkocji rybackiego miasteczka Cullen. Autentyczna Cullen skink gotowana jest na „finnan haddie” – wędzonym na zimno w mchu i świeżych gałązkach surowym plamiaku. Rybę po uwędzeniu piecze się na patelni lub grillu, a później gotuje na niewielkim ogniu w mleku. Przepisy na zupę są przeróżne – z dodatkiem rybnego bulionu, bez śmietanki, wyłącznie na mleku(...)żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby… Ta, którą zrobiłam najbliższa jest oryginałowi, nie ma w sobie żadnych wymyślnych porów, szalotek czy białego wina. Jest prosta, ale nie prostacka. Jest tak szczera i uczciwa jak tylko może być talerz zupy – mleko perfekcyjnie wyciąga i uwydatnia najważniejsze smaki, a tekstura jest oczywista
Karo in the KitchenPiąteczek i kolejna rybka. Dzisiaj morszczuk smażony w cieście. Jest kilka zalet tak przygotowanej ryby. Podczas smażenia nie pozostawia aż tak intensywnego zapachu w domu a ryba po usmażeniu jest wilgotna i aromatyczna. Jeżeli nie macie morszczuka argentyńskiego możecie wykorzystać inną rybę. Ważne aby były to filety z ryby i najlepiej bez skóry. Polecam, bo warto. Składniki: 600 gram filetów(...)morszczuka Sól Ziołowa przyprawa do ryb Olej do smażenia Ciasto: 1 jajko ½ szklanki mleka Mąka pszenna Sól Pęczek koperku Wykonanie: Morszczuka przyprawiamy z obu stron solą i przyprawą ziołową. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i tyle mąki aby zrobić bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto solimy, mieszamy aby nie było żadnych grudek. Koperek siekamy
Smaki EwyHalibut to przepyszna ryba, ale do tych tanich to ona nie należy. Jednak od czasu do czasu warto spróbować. Bardzo lubię ryby, ale ostatnio przygotowuję ich mniej, a szkoda. Tak wspaniałą w smaku rybę zrobiłam w najprostszy sposób, aby nie psuć jej smaku. Jeśli macie ochotę na inne moje przepisy z rybami to zapraszam tutaj Składniki 700 g ryby halibut(...)cytryny 2 łyżki mąki sól pieprz masło klarowane do smażenia Rybę skropić z dwóch stron sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. Smażyć na rumiano na rozgrzanym maśle klarowanym. Halibut smażony
O kuchni z uczuciemRyba smażona czy pieczona? Oto jest pytanie! Ostatnio czytałam, że Polacy rzadko jedzą ryby ze względu na ich wysoką cenę. Mam jednak podejrzenia, że oprócz wysokiej ceny silnym czynnikiem jest też silnie zakorzeniona w naszym kraju tradycja jedzenia ryby raz w tygodniu, w piątek. Z moich obserwacji wynika też, że najpopularniejszą formą podania ryby w […] Artykuł Pstrąg pieczony(...)folii. Jak często jecie rybę? pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaDawno nie było u mnie ryby, a te przecież powinno jeść się dość często. Zainspirowałam się kuchnią skandynawską, gdzie je się chyba więcej ryb niż mięsa i przygotowałam dziś ciekawe danie - łososia w buraczkach z dodatkiem koperku. Buraczek nadaje rybie fajnego koloru i ciekawego lekko słodkiego smaku. Polecam to danie na szybki, a smaczny i zdrowy obiad. Składniki(...)ugotowany burak (kupuję gotowe) sól, pieprz oliwa koperek - drobno posiekany Przygotowanie : Łososia od strony skóry posmarować niewielką ilością oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Rybę posolić, popieprzyć i oprószyć niewielką ilością koperku. Buraczka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć je na rybie, tak aby na siebie zachodziły (jak łuska), skropić oliwą, oprószyć koperkiem. Przykryć
Codzienne GotowanieRyba w cieście to świetna propozycja na obiad. Ciasto dobrze pokrywa rybę, jest smaczne i chrypiące, przyznam że to moje ulubione danie na rybkę. Polecam mój przepis(...)SKŁADNIKI : 300 - 400 g fileta z dorsza sól, pieprz i papryka do smaku przyprawa do ryby olej do głębokiego smażenia CIASTO : 2 jajka 3/4 szklanki mąki
Kulinarne Fantazje Marioliwiem jak Wy, ale ja uwielbiam ryby z grilla, dużo bardziej niż mięsa, są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu a po za tym ryba nie wiele wymaga, tylko sól, delikatne przyprawy i cytryna. Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, mamy przecież teraz taki wybór. Pomysł na grillowaną kapustkę zaczerpnęłam z programu Karola Okrasy, parę moich zmian i wyszła przepyszna(...)sprawione świeże pstrągi Plastry cytryny Masło musztardowe: 80 g miękkiego masła 3 łyżki delikatesowej musztardy ½ łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sól do smaku ziołowa przyprawa do ryb Młoda kapusta z grilla: ¼ sztuki młodej kapusty 10 cm kawałek pora 30 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku ½ pęczka świeżej kolendry ewentualnie natki pietruszki 1 łyżka miodu 1 łyżka soku
Wanilia i Kardamonczosnku niedźwiedziego solonego w oliwie, oliwa, 1 cytryna, sól, garść zrębków bukowych Pstrąga wypatroszyć, oczyścić, umyć, osuszyć. Czosnek niedźwiedzi wymieszać z 1/2 łyżeczki soku z cytryny. Włożyć do środka ryby, spiąć wykałaczkami. Rybę skropić oliwą. Ułożyć rybę na rozgrzanym grillu (w moim przypadku na aluminiowym ruszcie COBB z teflonu, jeżeli mamy inny grill na tacce aluminiowej). Grillować pod przykryciem około(...)minut, następnie rybę odwrócić na drugą stronę, a do węgli dorzucić garść zrębków bukowych. Grillować kolejne 10 minut pod przykryciem. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach będzie ciepły oznacza, że ryba jest gotowa. Przed podaniem oprószyć solą. Użyłam grilla turystycznego COBB
królestwo garów