ryba - 22624 przepisów (strona:108/1509)

Ryba po Japońsku 118

Ryba po japońsku to przepyszna rybna przystawka która świetnie sprawdzi się na świątecznym stole ale i również będzie bardzo smaczną przekąską na imprezie czy kolacji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg filetów rybnych ( może być mintaj, morszczuk itp.) 1 duży słoik ogórków konserwowych 1 duży słoik papryki konserwowej 4 duże cebule Składniki na ciasto do panierowania ryby : 1 szklanka mąki(...)dość cienkie paski a cebulę w pół plastry, Następnie robimy ciasto do panierowania : mąkę i jajka rozklepujemy widelcem dolewając wodę, ( ciasto musi być dość gęste aby oblepiło filety), rybę maczamy/panierujemy w cieście i smażymy na patelni rumiano z obu stron, Na spód naczynia żaroodpornego wykładamy połowę pokrojonych warzyw, na warzywa układamy usmażoną rybę którą przykrywamy pozostałą połową warzyw, Składniki

Blog kulinarny S9.PL
Ryba w cieście i zalewie octowej 134

Ryby w zalewie octowej to świetny pomysł na przystawkę, kolację a nawet na obiad. Super opcja na imprezę i warto ją włączyć do świątecznego menu. Ryba może być panierowana lub też usmażona w gęstym cieście naleśnikowym. 600 gramów filetów z ryby sól pieprz sok z cytryny tłuszcz do smażenia Ciasto naleśnikowe 130 gramów mąki pszennej 180 ml. mleka 1 jajko(...)garnka wlać wodę i ocet dodać przyprawy i  zagotować. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut następnie dodać cebulę i paprykę całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Ryby umyć, osuszyć, przyprawić i skropić sokiem z cytryny następnie obtoczyć w mące. Do pozostałej mąki dodać mleko, jajko i wymieszać na jednolite ciasto. Filety zanurzamy dokładnie w cieście i smażymy

Andzia Pichci
Jesienny dorsz z jarmużem i dynią 119

Jesienny obiad, mega zdrowy, dietetyczny, pełen witamin i mikroelementów. Jarmuż, dynia i bakłażan to takie moje jesienne trio które często przyrządzam. Do tego pyszna delikatna ryba i obiad mamy gotowy.   30 dkg polędwicy z dorsza 25 dkg dyni 1 bakłażan 40 dkg jarmużu 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz przyprawa do ryb natka pietruszki tymianek 1 łyżka masła(...)olej rzepakowy Polędwicę z dorsza oprószam solą, pieprzem, tymiankiem, przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Bakłażana kroję na plastry wzdłuż, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól wodą, osuszam plastry, smaruję olejem rzepakowym z dwóch stron i układam na blaszce na papierze do pieczenia. Posypuje pieprzem. Z jarmużu wycinam twarde łodyżki. Liście kroję. Wrzucam

wesoła kuchnia
Kotlety rybne 107

córeczka jest mięsożercą, a szczególnie kotletożercą, to taki kotlet rybny, to świetny sposób na przemycenie młodej damie rybki Dodatkowy plus, wiemy co jemy i kotlety robimy z ulubionego rodzaju ryby. Zakupiłam więc mrożone filety z dorsza. Pozostała kwestia ich rozdrobnienia. Można je zmielić w maszynce do mięsa, ale ja nie mam tyle czasu ani chęci Dlatego chwilkę filety gotowałam(...)potem w kilka sekund rozdrobnić je widelcem. Reszta składników, to czysta improwizacja. Czas gotowania ryby zależy od grubości filetów. Ważne, aby po wbiciu widelca, bez problemu można było rozdzielić mięso. U mnie jako dodatek do środka kotletów to podsmażona cebulka, moczona bułka i natka oraz koperek. Ale następnym razem, dodam posiekane drobno gotowane warzywka. Przemyt zdrowych składników odbędzie się

Mieszam w Garnku
Pasta kanapkowa z tuńczykiem 167

Pasta kanapkowa z tuńczykiem Pasta kanapkowa z tuńczykiem lub inną rybą z puszki, jest świetnym sposobem przemycania ryb morskich do naszego jadłospisu. Połączenia delikatnego mięsa z ryby z jajkami na twardo, podkreślone zdecydowanym smakiem korniszonów i cebulki jest świetną propozycją dla wszystkich, którzy niekoniecznie kochają rybki. Pasta kanapkowa z tuńczykiem będzie idealnym dodatkiem do śniadania, ale także do tartinek(...)skyr 1 łyżeczka musztardy sól i świeżo mielony pieprz do smaku Tuńczyka odcedzamy z oleju lub zalewy i przekładamy do miski. Mięso rozdrabniamy widelcem na drobne cząstki.  Do ryby dodajemy jajka na twardo starte na tarce lub pokrojone w bardzo drobną kostkę. Ogórki (korniszony lub ogórki kiszone) także kroimy w drobną kostkę i dodajemy do posty razem z cebulką

Korniszonki
Środa: Ryba w sosie pomidorowym (aharaimi) 121

Ryba w sosie pomidorowym jest tradycyjnym daniem noworocznym w kulturze żydowskiej. A że Nowy Rok już za tydzień warto spróbować tej pysznej potrawy. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże W przyszły wtorek, 1 października, zacznie się święto Rosh Hashannnah – żydowski nowy rok. Tak jest, Żydzi obchodzą początek roku jesienią, co ma związek z rozpoczynjącym się(...)uroczysty dzień święta, które trwa kilka dni. Tak jak u nas w sylwestra obciążamy stoły i lodówki ogromną ilością jedzenia. Jedną z potraw podawanych podczas noworocznych obiadów jest aharaimi – ryba w sosie pomidorowym. Danie wywodzi się z kuchni libijskiej diaspory żydowskiej. Jest łatwe do zrobienia, jak każdy sos pomidorowy, ale od klasycznej, znanej nam, chociażby z kuchni włoskiej sosów pomidorowych

Niedzielny kucharz
Śledzie smażone 185

Śledź smażony bez ości. Odkąd mieszamy w portowym mieście, co niedziela chodzimy na Fischmarkt po ryby świeże i wędzone, oraz owoce. Można tam kupić wszystko, a szczególnie wszystko co pływa w morzu, ryby, wszelakie skorupiaki, wszystko co człowiek sobie wymarzy, wszystko jest świeże prosto złowione. Ale co ja poradzę, że Piotrek uwielbia śledzie. Tutaj znajdziecie nasze sprawdzone przepisy na śledzie(...)Piotrek jest wygodny, tuszki śledzia też można kupić, ale on nie lubi wybierać ości. Z tych filetów przygotowuję śledzie smażone i marynowane. Ostatnio podawałam Wam mój sprawdzony sposób na rybę smażoną , filety śledzia smażymy tak samo jak inne ryby. To prosty przepis na smażone ryby. Najszybciej usmażysz śledzia bałtyckiego gdy jest bez ości tzw. filet ze śledzia. Doprawiamy go tylko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba po ukraińsku 165

Ryba po ukraińsku Pyszna ryba z piekarnika po ukraińsku . Nie wiem czy to przepis tradycyjny , niemniej jednak w jednej z restauracji ,można było zjeść takowe cudo . Pyszna , prosta i naprawdę inna niż zwykła smażona z patelni . Polecam , doskonała odmiana od klasycznej pozycji . Jest to danie które powinno gościć na naszych stołach nie tylko w piątek Nadaje się do niego niemal(...)Można też pomęczyć się nożem , ale tak jest szybciej Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i rumienimy na nim warzywa doprawione ostrą papryką , cukrem , czosnkiem i solą do smaku . Kawałki ryby układamy na folii aluminiowej lekko przesmarowanej masłem . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na wierzchu każdego fileta kładziemy warstwę warzyw i paski serka topionego o smaku cheddar . Wkładamy do nagrzanego

Ogrodnik w podróży
Biała ryba z sosem kurkowym 150

Biała ryba z sosem kurkowym to danie, które powinno zasmakować wszystkim domownikom. Można je podać również podczas uroczystego obiadu. Delikatna ryba i aromatyczny sos kurkowy świetnie komponuje się z lekką sałatką. W przygotowaniu tego dania można wykorzystać dowolną rybę o białym, zwartym mięsie. Ja postawiłam na filet ze szczupaka, ale Ty możesz wybrać np. dorsza czy sole. Składniki /2 osoby(...)filet ze szczupaka lub innej białej ryby przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, zioła prowansalskie 2 plasterki cytryny 1 łyżeczka masła lub oliwy Sos: 100 g kurek 200 ml śmietanki 30% 1/2 białej cebuli sól, pieprz natka pietruszki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy   Wykonanie: Filet opłukać, osuszyć i podzielić na pół. Każdy kawałek przyprawić, ułożyć

Pasja Smaku
Sałatka z rybą wędzoną. Zdrowa, pożywna, idealna do zabrania w pudełku. PRZEPIS 143

Jeśli szukasz pomysłu na fajne wykorzystanie ryby wędzonej, jesteś we właściwym miejscu. Z pozoru nieoczywiste składniki łączą się w pyszną całość. Ta bardzo pożywna i zdrowa sałatka świetnie sprawdzi się też jako przekąska w pracy lub na pikniku. Sałatka z rybą wędzoną Składniki: około 250 gramów morskiej ryby wędzonej (dorsz, halibut, morszczuk lub makrela), około 200 gramów ugotowanej i odsączonej(...)sałaty lodowej, 3 ogórki konserwowe, mała cebula, pęczek koperku, łyżeczka musztardy, około 3 łyżek majonezu (można też pół na pół z jogurtem naturalnym), łyżka octu, sól, pieprz. Zrób tak: rybę oczyszczoną ze skóry i ości pokrój lub porwij na drobne kawałki. Cebulę drobno posiekaj, a następnie rozgnieć na desce za pomocą widelca (dzięki temu odda więcej smaku i lepiej połączy

Kulinarna Polska
Dorsz pieczony w warzywach 134

ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 plasterki cytryny Przyprawy: sól ziołowa, pieprz cytrynowy     *** Dorsz myjemy, osuszamy i przyprawiamy z dwóch stron solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Rybę odkładamy na około 1 godzinę aby przeszła przyprawami *** *** Warzywa kroimy w małą kosteczkę: marchew, cebulę i papryki. Dodajemy posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, polewamy oliwą i delikatnie przyprawiamy solą ziołową(...)Dzwonki z dorsza układamy na folii aluminiowej. Rybę smarujemy z wierzchu miękkim masłem roztartym z przeciśniętym czosnkiem *** *** Na rybie wykładamy warzywa oraz po plasterku cytryny *** *** Całość zawijamy szczelnie w folię aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 35 minut. Tak przygotowanego dorsza z warzywami możemy także upiec na grillu

Blog z Apetytem
Wędzone sielawy 124

przepis od pana Mariana. Wybudował piękną wędzarnie i wczoraj była próba generalna. Rybki wyszły pyszne. Bardzo uważnie słuchałam jak mam przygotować takie rybki, żeby były pyszne jak pana Mariana. Ryby oczyścić i obtoczyć w soli. Tak zostawić na 2,5 godziny. Następnie opłukać i dokładnie osuszyć na płóciennym ręczniku. Suche ryby ponabijać na druty. Mocno rozpalić ogień używając drewna dębowego(...)inne. Jak już mocno się pali to zasypać trocinami. Włożyć ryby do wędzarni i przykryć jutowym materiałem. Wędzić 2,5-3 godzin. To wszystko zależy jaką grubą i dużą macie rybkę. Musicie posmakować i sprawdzać, żeby ryby nie były wysuszone. My wędziliśmy 2,5 godziny. Rybki wyszły idealnie osolone i mięciutkie. Doskonałe

Kuchnia Pokoleń
Pstrąg pieczony 127

Nasz nowy piekarnik przeszedł próbę z rybą i spisał się na szóstkę. Oby tak dalej, może kiedyś uda nam się wypróbować go na cieście. Póki co dzisiaj możemy podzielić się z Wami naszym sprawdzonym przepisem na pstrąga. Ta ryba chyba nigdy nam się nie znudzi…   Pstrąg pieczony SKŁADNIKI: - 2 pstrągi - 2 łyżki masła - średniej wielkości cebula - 4 ząbki czosnku(...)połówka cytryny - przyprawy (sól, pieprz, tymianek, rozmaryn) - 2 łyżki olejku Rybę myjemy pod bieżącą wodą   i osuszamy ręcznikiem papierowym. Brytfankę smarujemy olejem, układamy nasze rybki i przyprawiamy je solą i pieprzem z obu stron. Masło mieszamy z tymiankiem i rozmarynem, a następnie wkładamy do środka ryby, razem z czosnkiem oraz krążkami cytryny i cebuli. Pozostałe części cytryny i cebuli

Związek na patelni
Ryba z sosem kawowym 109

Przepis na sos znalazłem na opakowaniu przyprawy i choć nie jestem wielkim wielbicielem kawy, postanowiłem go wypróbować. Smak i zapach jest jak najbardziej kawowy i mimo moich obaw, z rybą komponuje się fantastycznie. Składniki z przepisu nieznacznie zmieniłem i z braku, pominąłem białe wytrawne wino. Rybę polaną sosem kawowym zjedliśmy z ryżem i sałatą. Ciekawa odskocznia od tradycyjnych smaków. Może(...)zalać śmietanką. Dodać zaparzoną w 100 ml wrzątku kawę razem z fusami. Dokładnie wymieszać, dodać sól i sok z cytryny. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Ryba : Składniki : - około 500 g dowolnych filetów z ryby ( miałem tilapię ), - pieprz cytrynowy, - sól, - olej do smażenia. Wykonanie : Rybę posypać solą i pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę

Przepisy Mikołaja
Siekane kotleciki rybne 291

Siekane kotleciki rybne Delikatne, mięciutkie w środku oraz chrupiące z zewnątrz kotleciki z ryby i warzyw. Szybkie i w miarę proste w przygotowaniu oraz przepyszne w smaku. Do ich wykonania możemy użyć filetów z dowolnej ulubionej ryby – u mnie dorsz. Polecam!     Składniki: ok 300g filetu z ryby (u mnie dorsz) 1 jajko 2 łyżki posiekanej pietruszki(...)czerwonej papryki pół niewielkiej cebuli (u mnie czerwona) 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, ostra papryka mielona olej do smażenia       *** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę *** *** W miseczce łączymy jajko z mlekiem i mąką, dodajemy pokrojoną rybę, mieszamy *** *** Dokładamy posiekaną natkę pietruszki oraz drobniutko pokrojoną czerwoną paprykę *** *** Cebulę kroimy

Blog z Apetytem