Choć preferuję ryby filetowane to od czasu do czasu lubię przyrządzić również rybę pieczoną w całości. Pstrąg pieczony w całości z masłem pietruszkowym, odrobiną czosnku i płatków chili a obok pieczone różyczki kalafiora i brokuła o maślanym, delikatnym smaku to dobra propozycja na obiad lub kolację. Serdecznie polecam :) Składniki: 2 średnie pstrągi sól, pieprz, płatki chili 2 ząbki czosnku(...)łyżki miękkiego masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 plasterki cytryny Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi umyć i osuszyć. Ostrym nożem naciąć rybę w kilku miejscach. Oprószyć solą i pieprzem z każdej strony oraz w środku. W miseczce wymieszać miękkie masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną natką pietruszki i odrobiną płatków chili. Zostawić dwie łyżeczki maślanej pasty do posmarowania pstrąga
Kocham..lubię..gotuję..Łatwe Liczba porcji : 2 Łatwe danie na szybki obiad. Wystarczy zapakować składniki do papieru do pieczenia i zapiec. Zamiast papieru możecie użyć foli aluminiowej, szczególnie jeśli chcecie upiec rybę na grilu. Łosoś upieczony tą metoda jest soczysty, bo w gruncie rzeczy ryba nie jest pieczona a ugotowana na parze wydobywającej się z warzyw. Tu ważna uwaga: ziemniaki do tego(...)miejscu plastry ziemniaków w taki sposób żeby zachodziły na siebie. Posól krążki i posyp oregano (1/2 łyżeczki na porcję). Połóż na talarkach szparagi a na nich wyłóż rybę. Posól ją i popierz. Na wierz wyłóż po 3 krążki z cytryny. Na koniec dodaj łyżkę masła ziołowego. Zawiń rybę w papier. Najprostszy sposób to zawinąć pakunek jak cukierek i zakazać końce
Niedzielny kucharzdojrzewają soczyste brzoskwinie i pierwsze śliwki. Gałązki uginają się od ciężaru czerwonych pomidorów. Z nich będzie sos i sałatka. A ze śliwek ciasto. Szukałam sposobu, aby mała M zjadła rybę, za którą nie przepada. Pomyślałam, że skoro lubi wszelkiego rodzaju kotlety i pulpety, to w tej wersji podam jej także rybę. I sukces - zamiana mięsa na rybę wizualnie nie została(...)zauważona ;) Oczywiście w smaku ryba jest wyczuwalna :) Podana w tej postaci wszystkim nam bardzo smakowała. Można użyć zarówno świeżych ryb lub - tak jak ja - mrożonych. Polecam do takich kotlecików ziemniaczki i surówkę z kiszonej kapusty - a w sezonie letnim fasolkę szparagową :) Źródło: ( klik ) Składniki na około 10 kotletów: 500 g mrożonych filetów rybnych 1 jajko 1 kajzerka namoczona w mleku
My simple kitchenDelikatna ryba grillowana z dużą ilością świeżego koperku, wyrazistego, aromatycznego czosnku i pachnącego tymianku to świetna propozycja dla fanów rybki z rusztu. Grillowany lin to znakomity pomysł na lekkie danie obiadowe z dużą ilością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Składniki: 2 świeże wypatroszone liny 6 ząbków czosnku 1 pęczek koperku 1/2 pęczka tymianku 4 łyżki soku z cytryny(...)łyżek oleju przyprawa do ryb sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Koperek i tymianek drobno posiekać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Ryby umyć, delikatnie naciąć, oprószyć od wewnątrz i z zewnątrz przyprawą do ryb. Następnie brzuszki wypełnić marynatą, i całość posmarować marynatą. Wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinyczuć się lekko, ja stawiam w tym czasie na proste posiłki, nieskomplikowane połączenia i sprawdzone smaki. To, że jestem rybożercą to już wiecie dawno, także chyba kolejny pomysł na rybę -Was nie dziwi ;-). Ale tym razem, dawno nie widziana u mnie dorada i fajny pomysł na sałatkę z bobem. Bób zazwyczaj każdy z nas kupuje, gotuje w osolonej wodzie(...)się tutaj na blogu, teraz kiedy mam trochę mniej pracy, przemycić, jak najwięcej takich przepisów, które pojawią się u mnie na co dzień w kuchni. Dorada to ryba dość delikatna, ma stosunkowo mało ości i po wyjęciu szkieletu w gruncie rzeczy można ją jeść spokojnie. Dlatego jeśli nie lubisz grzebać w rybce i wydłubywać z niej co chwilę
SMYKWKUCHNIDorsz to bardzo popularna w Szkocji ryba. Często przygotowuje się z niego tradycyjny "Fish & Chips", ja jednak wolę to danie z łupaczem, a dorsza wolę wykorzystać w inny sposób. Dorsz świetnie komponuje się z ziemniakami i różnymi warzywami, dlatego też dziś postanowiłam przygotować dorsza na wiosennych warzywach . Obecnie w sezonie są młode ziemniaki, szparagi, groszek i bób(...)właśnie te warzywa wykorzystałam jako dodatek do mojej ryby. Ryba jest potrawą bardzo łatwą i szybką w przygotowaniu, także gorąco polecam ją wypróbować. Całe danie jest niezwykle smaczne, lekkie i bardzo "wiosenne". Gorąco polecam! Dorsz na wiosennych warzywach Składniki na 2 osoby: 2 filety z dorsza 250g młodych ziemniaków 2 garście zielonego groszku 2 garście bobu kilka
Codzienne Gotowanietrudności: Łatwe Liczba porcji : 2 Łatwe danie na szybki obiad. Wystarczy zapakować składniki do papieru do pieczenia i zapiec. Zamiast papieru możecie użyć foli aluminiowej, szczególnie jeśli chcecie upiec rybę na grilu. Łosoś upieczony tą metoda jest soczysty, bo w gruncie rzeczy ryba nie jest pieczona a ugotowana na parze wydobywającej się z warzyw. Tu ważna uwaga: ziemniaki do tego(...)miejscu plastry ziemniaków w taki sposób żeby zachodziły na siebie. Posól krążki i posyp oregano (1/2 łyżeczki na porcję). Połóż na talarkach szparagi a na nich wyłóż rybę. Posól ją i popierz. Na wierz wyłóż po 3 krążki z cytryny. Na koniec dodaj łyżkę masła ziołowego. Zawiń rybę w papier. Najprostszy sposób to zawinąć pakunek jak cukierek i zakazać końce
Niedzielny kucharzpoczątku zwróć uwagę czy łosoś nie ma pozostawionych łusek i ości. Podziel filet na dwa równe kawałki. Piekarnik rozgrzej 220°C. Rybę przełóż do naczynia żaroodpornego. Imbir obierz, pokrój w słupki. Czosnek przekrój na połówki, chilli posiekaj w plasterki. Obłóż łososia składnikami, obtocz w oliwie, skrop sokiem z cytryny(...)Łosoś pacyficzny Do dzisiejszego dania wykorzystałem dzikiego łososia. Jest to łosoś pacyficzny z łowiska w okolicy Alaski, posiada certyfikat MSC oznacza, że ryba pochodzi ze stabilnego i dobrze zarządzanego łowiska. Dlatego jego kolor jest tak intensywny a smak bardzo wyraźny i czysty. W połączeniu z sosem
kuron.com.plstylu Livorno, czyli baccalà alla Livornese. Wydawać by się mogło, że tak włosko brzmiąca nazwa zobowiązuje, ale w rzeczywistości jest to prosta potrawa z Toskanii, w której skład wchodzi ryba, pomidory, cebula, czosnek. Chcąc zgłębić temat i poszukując oryginalnych przepisów, znalazłam wiele modyfikacji, m.in. z ziemniakami, z papryką, z oliwkami czy kaparami. Oliwki i kapary jakoś szczególnie przemówiły do mojej(...)puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżka kaparów (kwiaty) 2 łyżki oliwek bez pestek garść liści bazylii natka pietruszki mąka do obtoczenia ryby sól pieprz oregano przyprawa do ryb Rybę podzielić na kawałki, oprószyć przyprawą do ryb, odstawić na 15 minut. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać
Obiad gotowyDziś zapraszam Was na prosty obiad dla wszystkich miłośników ryb, złożony z iście śródziemnomorskich smaków. Livorno to portowe miasto położone w Toskanii we Włoszech, które słynie ze specjalnej metody podawania ryb. " Alla Livornese " oznacza rybę duszoną w sosie pomidorowym. Może to być ryba w całości, np. barwena czerwona ( Triglie alla Livornese ) lub, jak u mnie, filety z dorsza ( Baccala alla(...)pieprz szczypta cukru opcjonalnie - chilli w płatkach do smaku 500-600 g filetów z dorsza (można zamienić na tilapię lub flądrę) 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia ryby kieliszek białego wina (choć spotkałam się też z przepisami, gdzie używano czerwonego, najlepiej z Toskanii :)) Przygotowanie dorsza w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami: 1. Na patelnię wlej 2 łyżki
Chilli Czosnek i OliwaRyba zapiekana w piekarniku Najlepszy sposób na przygotowanie ryby to zapiec ją w piekarniku, ale tak aby miała chrupiącą powierzchnię. Najlepiej do tego celu nadaje się odfiletowany kawałek świeżej ryby morskiej takiej jak dorada,dorsz,mintaj, łosoś lub sola. Ryba zapiekana w piekarniku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI filety z ryby olej z oliwek bułka tarta papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Posypać najpierw papier do pieczenia bułką tartą i skropić olejem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ułożyć rybę na papierze do pieczenia skórą pod spód Posypać bułką tartą i pokropić olejem Zapiekać w temperaturze 150°C aż do uzyskania złotego koloru SMACZNEGO
zielonacukinkaMagda Miłą i bardzo smaczną odmianą dla fileta w panierce lub ryby z piekarnika na pewno są te kotlety rybno-ziemniaczane. Delikatne i miękkie w środku, a na zewnątrz złociste i chrupiące. Ryba jest dobrze wyczuwalna, a ziemniaki nadają pulchności i oczywiście sprawiają, że kotlety są jeszcze bardziej pożywne. Do tego świetnie pasujący dodatek – kwaskowy sos z kaparami(...)sokiem z cytryny – nic tak nie podkreśla smaku ryby! Składniki (na 3 porcje): 350g filetów białej ryby – użyłam mintaja 2 średnie ziemniaki 1 jajko sól i pieprz do smaku skórka otarta z połowy cytryny ząbek czosnku panko lub bułka tarta do panierowania olej do smażenia Na sos: łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki soku
Smaczna Stronatemu ale przy obecnych temperaturach z miłą chęcią bym do niego powróciła. Jest aromatyczne, rozgrzewające, pikantne i sycące. Pierwotnie danie miało być z dodatkiem samych warzyw ale wersja z rybą również bardzo nam smakowała. Możecie dodać więcej curry i chili jeśli wolicie bardziej pikantne smaki oraz zamienić rybę na inną. Jednak najlepiej, gdyby była ze skórą, wówczas kawałki ryby(...)imbiru około 2-3 cm sól, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy szczypta chili 1 puszka mleka kokosowego 1 duży filet z tołpygi* Rybę pokroić na równej wielkości kawałki i oprószyć solą oraz pieprzem cytrynowym. Odstawić. Ziemniaki i dynię obrać i pokroić w większą kostkę. Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekać. W garnku najpierw
My simple kitchenZapiekana w piekarniku dorada morska z ziemniaczkami, cytryną i pomidorami. Jest to klasyczny i prosty przepis grecki na duże ryby. Dorada jest to gatunek małoostnej, okoniokształtnej ryby, występującej głównie w Grecji, Turcji Włoszech i Hiszpanii. Spożywana najczęściej w postaci ryby patroszonej, zapiekanej i grillowanej. SKŁADNIKI: - 2 dorady morskie lub inne duże ryby - 2 pomidory - 2 duże ziemniaki - 1 cebula(...)Przyprawiamy solą, pieprzem, świeżym pokrojonym tymiankiem i oliwą z oliwek. Wszystko razem mieszamy. - Kładziemy 3 plastry pomidora i 3 plastry cytryny. - Oczyszczone i wypatroszone ryby nacieramy solą, pieprzem oraz oliwą z oliwek. Wypełniamy ich brzuchy plastrami cytryny. - Na warstwę warzyw kładziemy ryby. Na ryby kładziemy po 2 plastry pomidora. - Całość polewamy oliwą z oliwek i winem. - Wstawiamy
RITA food channelŚwięta bez rybki to nie święta Dzisiaj przepis na pyszną rybę po grecku ! Kto nigdy nie jadł niech żałuje i szybciutko nadrabia zaległości Składniki/ok. 6porcji: -800 g filetów mrożonej lub świeżej ryby (np.dorsza, morszczuka, miruny) -500 g marchewki -150 g pietruszki -100 g selera -1 duża cebula -1 mały por -3 szklaki wrzącej wody -1 mały słoiczek(...)koncentratu pomidorowego -1 łyżeczka soli, 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy -po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki,bazylii, oregano Przygotowanie: Ryby rozmrozić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce ogrubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotowaćprzez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywą
I LOVE LIFE