Kultowe, brytyjskie danie w zdrowej wersji. Pieczone fish and chips – z piekarnika jest i ryba i frytki, które smakują jakby były smażone w oleju. Czas: 45 minut Poziom trudności: Nie za trudne Liczba porcji: 2 Składniki: Fish 250 g morskiej ryby (dorsz, halibut, morszczuk) 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego(...)jajka 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżka oleju Sól Pieprz Chips 8 dużych ziemniaków 2 łyżki octu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 6 łyżek oleju Przygotowanie: Krok 1 Ryby osusz, pokrój. Jeśli mięso jest zwarte pokrój je jak na paluszki rybne, jeśli są to cieńsze płaty, potnij na większe kawałki. Posól i popieprz. Krok 2 Przygotuj 3 misy
Niedzielny kucharzCzęsto jadacie ryby? Ja stwierdziłam, że jem ich za mało (więcej jadam owoców morza), dlatego moim tegorocznym postanowieniem jest zwiększenie spożycia ryb. W związku z tym, dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na zupę rybną. W tym przepisie możecie wykorzystać dowolną rybę, jednak ja najbardziej polecam skorzystać z łososia lub dorsza. Przepis na 4 porcje, z czego jedna porcja(...)dorszem to ok. 182kcal, B: 24g, T: 2,9, W: 14,6g. Składniki: – 750ml bulionu (lub 750ml wody + 2 łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 450g ryby (dorsza, łososia) – 200g groszku (świeżego lub mrożonego) – 1 papryka żółta – 1 papryka czerwona – 1 cebula – 1 chili – garść listków kolendry – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka oliwy – 2 łyżeczki oregano – sól, pieprz Cebulę drobno kroimy
Be Fit Be StrongSałatka z wędzoną rybą to propozycja dla wszystkich fanów potraw z rybą. Sałatka jest prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna. Idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Jeśli szukacie pomysłu na fajne wykorzystanie ryby wędzonej, to sałatka z wędzoną rybą sprawdzi się doskonale. SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ Składniki 1 duża makrela wędzona 3 ogórki konserwowe 4 jajka 1 cebula czerwona(...)kostkę. 4. Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę układamy warstwowo w salaterce: białka jajek ogórek konserwowy czerwona cebulka żółtka sos makrela Sałatkę z wędzoną rybą można także wymieszać, ale ułożona warstwowo wygląda ładniej. Artykuł Sałatka z wędzoną rybą pochodzi z serwisu Alle Dobre
Alle Dobre!Dziś będę was zachęcał do przygotowania sobie wyjątkowo smacznego i wyjątkowo zdrowego dania. Bo po pierwsze jego składową jest ryba, których to ryb jednak jako społeczeństwo jadamy zbyt mało. Po drugie jest to nie byle jaka ryba, tylko halibut, którego określa się jako rybę dla wymagających, jedną z najsmaczniejszych jakie można dostać na rynku. A kolejny atut to, że będzie(...)papryczka pepperoni 1 głąb brokułu 100 g dyni piżmowej 100 g żółtej pasty curry 250 ml mleka kokosowego 100 ml bulionu warzywnego 5 łyżek oleju sezamowego Ryba: 500 g halibuta 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka miodu 10 łyżek mąki kukurydzianej 2 jajka 7 łyżek bułki tartej 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki
R'n'G KitchenPieczona ryba z dodatkiem duszonych warzyw: marchewki i pora to znakomita propozycja na piątkowy obiad. To takie danie dwa w jednym, ponieważ ryba pieczona jest razem z warzywami, które są idealnym dodatkiem i nie trzeba podawać jej z surówką, za można ją serwować z ziemniakami lub ryżem. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste(...)składniki na 5 porcji 5 filetów rybnych ( np. dorsza, mintaja, morszczuka ) 2 pory 3 duże marchewki 330 ml śmietany 30 % 3 łyżki przyprawy do ryb olej do smażenia czarny pieprz sól opcjonalnie pęczek posiekanej natki pietruszki lub koperku przepis Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jasne części pora kroimy w plastry. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju
Smakowite Daniazalewie octowej można przygotować w zasadzie każdą rybę . Dziś mam dla Was propozycję dorsza opiekanego w zalewie octowej . Doskonała przekąska na zimno , zazwyczaj rybę w tej postaci przygotowuję bezpośrednio w słoiki i otwieram, gdy tylko mam na to ochotę. Przygotowanie tej potrawy zajmuje chwilę a potem ryby muszą odstać w lodówce około 2 dni i już są gotowe do spożycia(...)stron mąką, smażyć na rumiany kolor. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na dnie każdego słoika położyć odrobinę pokrojonej cebuli, dać ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Następnie do słoika ułożyć ryby jedna obok drugiej. Pomiędzy ryby dać liście laurowe i odrobinę pokrojonej cebuli. W garnku przygotować zalewę, na każde 200 ml wody wlać 50 ml octu (u mnie wystarczył litr zalewy
Zrób to smacznieDorsz smażony saut'e - zobacz łatwy i smaczny przepis. Dorsz smażony na maśle, doprawiony solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ryba podawana z duszonym warzywami na puree z dyni, marchewki albo ziemniaków. Bardzo łatwy i szybki przepis na smażoną rybę. Dorsz smażony - składniki : około 700g filetów z dorsza ze skórą (lub innej ulubionej ryby) sól, pieprz(...)kiełki surowe warzywa: rzodkiewki, kalarepa, surówka z kapusty lub marchewki Dorsz smażony - przepis: Krok 1. Filety z dorsza opłukać, usunąć ości, skórę zostawić - pokroić w poprzek na porcje. Następnie rybę skropić sokiem z cytryny (można odstawić na kilkanaście minut do zamarynowania) i oprószyć solą, pieprzem oraz mąką. Krok 2. Na patelni rozgrzać masło klarowane - usmażyć filety z dorsza zaczynając
Moja Książka KucharskaKotlety sojowe jak ryba po grecku to moja propozycja wegetariańskiego dania na wigilię czy na święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, imprezy. Ryba po grecku to bardzo popularne, świąteczne danie kuchni polskiej które podobno mało ma z Grecją wspólnego Osobiście uwielbiam te duszone warzywa i mogę je zajadać na okrągło nie tylko właśnie z rybą. Najpopularniejsze do tej potrawy są białe ryby(...)morskie, które smaży się w panierce i miesza z duszonymi warzywami. Dzisiaj chciałam zaproponować wam wersję wegetariańską z kotletami sojowymi lub kostką sojową. PRZEPIS KOTLETY SOJOWE JAK RYBA PO GRECKU Składniki: 100g kotletów sojowych lub kostki sojowej 0,5kg marchewki 2 sztuki pietruszki 150g selera korzeniowego 1 cebula 1 por – biała część 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka siekanych pomidorów
Dorota Smakujepierwszy raz w życiu? Nie przypominam sobie, żeby którakolwiek część mojej rodziny robiła tę potrawę na święta. Zresztą to samo dotyczy osób spoza rodziny, nikt nigdy mnie nie uraczył rybą po grecku. Postanowiłam w końcu ją zrobić. Prosty i dość szybki w obsłudze przepis od mojej ulubionej Gochy z bloga gotowanie i blogowanie , z niewielkimi zmianami. Ryba była przepyszna. Wiecie(...)seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do garnka razem z liściem laurowym i zielem angielskim, zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem do miękkości. Rozmrożoną rybę osuszamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, oprószamy mąką i smażmy z obu stron na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę
KardamonovyWszystko o rybach – zbiór porad Przed nami święta Bożego Narodzenia, zwane też rybnymi świętami. W związku z tym zapraszam was na serię poradników, które na pewno teraz się przydadzą. Jak kupić świeżą rybę? – poradnik Jak przechowywać ryby Jak oczyścić rybę z łusek Jak wypatroszyć rybę Jak pozbyć się smaku mułu w rybach Artykuł Wszystko o rybach – jak kupić
Dorota SmakujeSmażony pstrąg w migdałach przygotowany w całości lub w formie filetów, sprawdzi się rewelacyjnie jako jedno z dań na wigilijnym stole. Do przygotowania smażonego pstrąga potrzebna Wam będzie, poza rybą oczywiście, odrobina masła klarowanego, cytryna , migdały i natka pietruszki. Pomimo, iż ryba smażona jest w całości wcale nie potrzebuje zbyt dużo czasu na patelni. Tak przygotowany pstrąg jest miękki oraz(...)płatkami migdałowymi. Pstrąg w migdałach Warto wiedzieć robiąc smażonego pstrąga. Płatki migdałowe przed podaniem do smażącego się pstrąga można dodatkowo uprażyć. Nie smażcie pstrąga zbyt długo. Zbyt długo smażona ryba będzie mieć suche mięso. Jeśli smażycie filety z pstrąga smażcie je po 2-3 minuty z każdej strony. Filety nie potrzebują tyle czasu na usmażenie co cała ryba. Wewnętrzna temperatura
MeCooksSzybki przepis na pyszna rybę, Tym razem wybrałam świeżą makrelę. Ryba wyszła pyszna, soczysta, po prostu pycha. Polecam:) Składniki: 3 świeże makrele 2 ząbki czosnku 2 garście kolendry cytryna masło klarowane sól, pieprz Wykonanie: Rybę czyszczę, myję i osuszam. Rybę nacinam z każdej strony, oprószam z wierzchu i w środku solą, pieprzem i skrapiam cytryną. Czosnek kroję w plasterki(...)kolendrę siekam. Od środka rybę naciera masłem, wkładam czosnek, kolędę. Na patelni rozgrzewam masło, smażę rybę na złoty kolor. Smacznego
magiczna kuchnia Kasijuż pisałam Wam w poprzednim poście o projekcie Naturalnie Bałtyckie , naszym celem jest, abyście odkrywali Bałtyk i poznawali występujące w nim gatunki ryb, a także dowiedzieli się, jak korzystać z jego dobrodziejstw w odpowiedzialny i zrównoważony sposób. Przy okazji chcemy się też dzielić z Wami prostymi i pysznymi przepisami na ryby, które występują właśnie w Morzy Bałtyckim. Co tydzień(...)będzie się tutaj pojawiał nowy przepis w rybą w roli głównej. Dziś zapraszam Was po pierwszy przepis. Pieczony turbot z jarmużem i pomidorami jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Pysznie smakuje i zobaczcie, jak wspaniale prezentuje się na talerzu. Smacznego! Pieczony turbot z jarmużem i pomidorami Turbot - naturalnie bałtycki Turbot ( cophthalmus maximus) , zwany też skarpem jest rybą
Kulinarne przygody GatityTyleż proste co pyszne danie. Pieczona dorada jest mięciutka, za to lekko spieczone czipsy przyjemnie chrupiące. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Dorada to ulubiona ryba starożytnych Rzymian, którzy nazywali ją „aurata”, czyli pozłacana. Również starożytni Grecy mieli do niej słabość, a sama bogini Afrodyta uważała ją za rybę świętą. Coś tu jest na rzeczy(...)dorada jest mocno niezwykła: przez pierwsze dwa lata jest samcem, a potem zmienia się w samicę. Niezła zagwozdka dla wszystkich gendero i antygenderomaniaków. Dorada to jednak przede wszystkim pyszna ryba. A pieczona dorada to już absolutnie delicje. Nie zalicza się ona do ryb specjalnie oleistych, ale ma więcej kwasów omega-3 niż inne ryby białe. Poza tym ma sporo witaminy
Niedzielny kucharzmieliśmy w lodówce karpia, za to w zamrażalniku znalazł się mrożony mintaj, no to żeśmy go zrobili a la karp. Zrezygnowaliśmy z żurawiny, bo słodycz dobrze służy karpiowi, rybom morskim mniej, za to dodaliśmy chrzan no i kaszę. Kasza w naszym domu to stały dodatek do burgerów, kotletów, pulpetów i szaszłyków. Zamiast faszerować kotlety bułką tartą dajemy kaszę. Nie dość(...)używamy do panierowania bułki tartej. Korzystamy z pokruszonych chlebków, płatków kukurydzianych, czipsów ziemniaczanych pieczonych w gorącym powietrzu. Do kotletów rybnych polecamy pieczone frytki – tu znajdziesz przepis . Składniki: 300 g ryby mrożonej ½ szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 4 plastry wędzonego boczku lub suszonej szynki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka chrzanu 3 łyżki siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka oleju
Niedzielny kucharz