Dzieci nie lubią ryb. Dzieci jedzą oczami. Łącząc te dwie myśli powstał przepis na paszteciki z rybą. Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z cytryny i koperkiem będą doskonałą przekąską na świątecznym stole i dobrą propozycją dla dzieci, które w wigilię stoją zwykle przed dużym wyzwaniem- na stole bowiem goszczą dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby(...)danie mają jeść dzieci – to kształt rybek doda punktów do atrakcyjności. I przy okazji przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne pierogi z rybą Print Recipe Kruche paszteciki z rybą Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół. Prep Time 30 mins
Cooking for EmilyRyba w cieście piwnym – to pyszny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad! Soczysta i delikatna rybka (w naszym przypadku był to morszczuk) ukryty w cudownej, chrupiącej panierce wykonanej z ciasta naleśnikowego z dodatkiem piwa. Do wykonania tego dania najlepiej sprawdzą się białe, niezbyt tłuste ryby takie jak właśnie wyżej wymieniony morszczuk, a także dorsz. Równie dobrze będzie smakował pstrąg(...)idealne, to należy pamiętać o prostej zasadzie – piwo musi być dopiero co otwarte (nie może być zwietrzałe), a filety rybne muszą być dokładnie osuszone. Polecam również przepis na rybę po grecku wg receptury mojej Babci <3 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba w cieście piwnym – Składniki: Składniki do przygotowania ryby: ok. 500g filetów rybnych (u mnie morszczuk) odrobina soku
Kulinarne PrzebojeSoczyste kawałki ryby zanurzone w pomidorowym sosie na bazie passaty, czosnku, cebuli i przypraw, aromatyczna, pachnąca, rozpływająca się w ustach… Szybkie danie, które spokojnie może zawitać zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole wśród innych smakołyków. Obiad podaję z puree z ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni. Ryba podana(...)świeżą chrupiącą bagietką, którą maczamy w powstałym sosie też pycha! Gotową rybę udekorowałam kiełkami rzodkiewki. Do ryby pieczonej w pomidorach można dodać posiekane świeże pomidory i szczyptę imbiru. POLECAM! SKŁADNIKI: 1 kg filetów dowolnej ryby, u mnie polędwica z dorsza 1 cebula 3 ząbki czosnku passata 690 g przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, lubczyk, ostra i słodka papryka, cząber
Zasmakuj Kuchniktóry trzeba je wsadzić, dopełni reszty. Frytki będą miękkie w środku, a przypieczone z zewnątrz. Zupełnie jak smażone. Tyle, że dużo zdrowsze! Patent na złocistą panierkę Jeśli chodzi o rybę to tutaj również zrobiliśmy mały przekręt. Ryba piecze się bardzo krótko – 12 minut wystarczy. To jednak za mało, żeby panierka zdążyła się przyrumienić. Ryba wychodź z pieca trochę blada(...)może zniechęcić niektórych wybrednych niejadków. Ale jest na to sposób. Żeby dodać rybie rumieńców – samą panierkę trzeba przesmażyć na patelni z ząbkiem czosnku, aż ładnie zbrązowieje. Do panierki możecie dodać trochę tartego parmezanu, będzie bardziej chrupiąca. Przepis podpatrzyliśmy u Melissy Clark. Czas: 20-30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 4 Składniki: 500 g polędwicy z mintaja lub dorsza
Niedzielny kucharzPieczona wersja angielskiego klasyka. Chrupiąca ryba bez smażenia. Zdrowe, smaczne, bez tłuszczu i bez wysiłku. Czas : 1 godzina (w tym 30 minut na moczenie frytek w wodzie) Orientacyjny koszt dla 2 osób: ok. 23 zł Poziom trudności: łatwe Pomysł na to danie wzięliśmy od Melanie Clark, blogerki współpracującej z New York Timesem. Przepis jest tak prosty, że żałujemy, że wcześniej(...)sami na to nie wpadliśmy! Zaczynamy jak w klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish
Niedzielny kucharzRyba w cieście piwnym - fajna alternatywa dla ryb smażonych w panierce. W zasadzie - tak przygotowana ryba jest o niebo smaczniejsza od tej obtaczanej w bułce tartej czy mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole(...)zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby po grecku, czy do domowych burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania
Poezja Smaków - blog kulinarnyWiele osób w tym Ja, nie lubiłam smażyć mrożonych ryb. Zazwyczaj panierka, która powinna znajdować się na rybie, podczas smażenia zostawała na patelni. Bardzo mnie to złościło , nie wiedziałam gdzie robię błąd. Aż któregoś dnia metodą prób i błędów opracowałam swoją własną teorie smażenia mrożonych ryb :) Jeśli Jesteś Zainteresowana/Zainteresowany zapraszam :) Po Pierwsze Ryba:) -odmrażanie Mrożone filety z dowolnej ryby(...)Drugie -osuszanie Po odmrożeniu kiedy widzimy , że na filetach nie ma lodu , za pomocą grubego ręcznika papierowego ( albo złożonego na kilka razy) lekko dociskamy z obu stron rybę tak by woda , która może jeszcze być na rybie została wchłonięta przez ręcznik . Po Trzecie - doprawianie i panierowanie Osuszone filety układamy pojedynczo na talerz tak by filety
Gotowanie Patkidalekomorskich, głównie na terenie północno-zachodniego Pacyfiku, u wybrzeży Rosji, Afryki czy Nowej Zelandii. Połowy morskie stanowią 70% wszystkich połowów w Polsce, zaś - ze względu na dużo wyższą cenę ryb poławianych poza Morzem Bałtyckim - 50% połowów odbywa się na Bałtyku. Specyfika polskiego rybołówstwa Współcześnie polskie rybołówstwo opiera się na połowach realizowanych za pomocą kutrów. W większości są to jednostki prywatne(...)liczba zmalała, przede wszystkim ze względu na wprowadzone limity połowów, ale także zanieczyszczenie wód morskich i znaczne przełowienie łowisk. Najczęściej poławiane gatunki Najczęściej poławianymi w polskiej strefie ekonomicznej ryby bałtyckie to: szprot, dorsz, śledź, troć, flądra, węgorz. Rybołówstwo poza bałtyckie odgrywa coraz mniejszą rolę, ryby uzyskane zaś dzięki tego typu wyprawom są znacznie droższe i trudniej dostępne. Najważniejsze łowiska dalekomorskie
upichconaFlądra ryba morska, zamieszkująca muliste i piaszczyste, miękkie dna. Występuje w całym Bałtyku. Ciało ma bocznie spłaszczone, należy do rzędu ryb płastugokształtnych. W dawnej Polsce ryby morskie w stanie świeżym nie pojawiały się. Maria Disslowa w swojej książce „jak gotować” z 1930 roku pisze: „ Morskie ryby w stanie świeżym od bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja(...)jeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę. Przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce: ”Praktyczna kuchnia domowa” z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry
królestwo garówroku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań - rybę po grecku . Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam. R yba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego też(...)można przygotować ją wcześniej i dzięki temu mieć mniej do zrobienia w samą Wigilię. Rybę po grecku, podobnie jak karpia, jada się właściwie raz w roku właśnie w Święta Bożego Narodzenia, a szkoda bo to bardzo smaczna potrawa i warto włączyć ją do codziennego menu. Ryba po grecku Składniki : 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku
Codzienne GotowanieFlądra ryba morska, zamieszkująca muliste i piaszczyste, miękkie dna. Występuje w całym Bałtyku. Ciało ma bocznie spłaszczone, należy do rzędu ryb płastugokształtnych. W dawnej Polsce ryby morskie w stanie świeżym nie pojawiały się. Maria Disslowa w swojej książce „jak gotować” z 1930 roku pisze: „ Morskie ryby w stanie świeżym od bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja(...)jeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę. Jednak przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce :”Praktyczna kuchnia domowa”, z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis
królestwo garówwędzenia wprost idealnie. Wprawdzie trochę trwało zanim się przekonałem o tym oczywistym fakcie, lecz teraz z zapałem nadrabiam swoje zaległości i wędzę tą smaczną rybę, dosłownie przy każdej nadarzającej się okazji. składniki świeże dorsze o wadze ok 500-700 gram sól wędzarnia sposób przygotowania Dorsze sprawiamy, zostawiając głowy i skrobiąc je naprawdę(...)bardzo delikatnie tak by nie rozciąć skóry, wszak łuski dorsza odchodzą bez najmniejszego oporu a my i tak nie jemy później ryby ze skórą. Następnie ryby dokładnie myjemy, szczodrze zasypujemy solą i odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum 4-6 godzin ( im większe sztuki tym pobyt w soli powinien być dłuższy). Teraz lekko płuczemy dorsze
Miód i pieprzkuchni polskiej. Same jabłka są typowym surowcem wielu polskich dań, deserów, nalewek i przetworów. Kuchnia polska docenia produkty runa leśnego, jak choćby grzyby . Od wieków jadamy zgodnie z tradycją ryby słodkowodne , do których należy m.in pstrąg tęczowy , odławiany z rzek o bystrym prądzie. Typowe dla naszej rodzimej kuchni są węglowodany, czyli potrawy zbożowe , takie jak m.in. kasze . A gdyby(...)czosnku 1 łyżeczka bułki tartej 3 jabłka 1/2 szkl. soku jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz - do smaku oliwa - do smażenia masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz
Grunt to przepis!kupne tylko domowe nuggets! Często robię nuggets z kurczaka . Dzisiaj przełamałam trend i przyrządziłam nuggets z dorsza. Panierowany dorsz uwielbiam, więc pomyślałam, że zamiast stać przy patelni i smażyć rybę zrobię nuggets z pieca. Czasami z lenistwa wynikają dobre rzeczy. Ryba była wyśmienita. Poza tym jej przyrządzenie razem z przygotowaniem zajęło mi jedynie 30 minut, co przy takiej porcji(...)jest chyba moim rekordem. Ryba na obiad pojawia się u nas przynajmniej 3 razy w tygodniu. Lubimy ryby smażone , rybne kotlety czy ryby z grilla . No i przystawki…o nich nie można zapomnieć. Surówka z białej kapusty i ziemniaki pod każdą postacią to najprostsze, najsmaczniejsze i najtańsze dodatki do ryby. Nuggets z dorsza Składniki: 4 – 6 porcji
codojedzeniaOstatnio jem zbyt mało ryb. Czas nadrobić zaległości. Lubię rybę panierowaną, ale dla urozmaicenia zrobiłam rybę zapiekaną z warzywami. Takie szybkie, ale bardzo smaczne danie z piekarnika . Możecie wykorzystać do tej zapiekanki dowolną rybę (filet). Ja miałam dorsza, ale może być panga,miruna.... Jeżeli macie ochotę na inną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku lub rybę(...)mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 200 ml śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego sol pieprz słodka papryka Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1/2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić warzywa pokrojone w kostkę. (bez papryki) Doprawić
O kuchni z uczuciem