ryba - 21959 przepisów (strona:33/1464)

Ryba pieczona pod kruszonką 7

Parę dni temu wpadłam na pomysł upieczenia ryby pod kruszonką. Nie chciałam, żeby to był po prostu dorsz lub po prostu łosoś, dlatego wybrałam grenadiera. Uparłam się jednak na rybę ze śnieżnobiałym mięsem, żeby dobrze komponowała się na zdjęciu z kruszonką. Bo kruszonka miała być zielona i to tak miało dobrze wyglądać. No nie wygląda źle, ale chyba spodziewałam się(...)czegoś innego. Inna sprawa, że zdjęcie robiłam prawie w półmroku, więc wyszło to co wyszło. No i suszone pomidory trochę mi ten zielony kolor „zjadły”. Ryba pieczona pod kruszonką to przepis, który fajnie się wkomponuje w potrawy wigilijne. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowości, polecam Wam bardzo serdecznie ten sposób podania ryby. Jeżeli chodzi o rodzaj pesto

Kardamonovy
Ryba po grecku w trzech odsłonach. Danie, bez którego nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia 100

Podobnie jak placek po węgiersku, ryba po grecku jest tradycyjną potrawą kuchni polskiej, której w kraju Homera, czy na stołach Madziarów raczej nie uświadczycie. Placka zostawmy, skupmy się na rybie. Bez tej potrawy trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie, jest tak smaczna, że robimy ją też bez okazji. Tym bardziej, że niejedno ma ona imię. Przed wami nasze trzy ulubione przepisy(...)ryba po grecku bez… ryby, która bardzo smakuje weganom. Ryba po grecku – przepis tradycyjny Zaczynamy od najbardziej klasycznego przepisu, choć w naszej autorskiej wersji. Może to zabrzmi nieskromnie, właśnie tak przyrządzona ryba po grecku smakuje nam najbardziej, wszystkie smaki są tu wyciągnięte do maksimum, a ciasto, którym usmażone są filety sprawia, że potrawa nabiera przyjemniej delikatności. Kliknij

Kulinarna Polska
RYBA PO GRECKU (keto, LCHF, bez glutenu i nabiału) 25

Oceń ten przepis Ryba po grecku to klasyka na świątecznych stołach, imprezach i spotkaniach. Soczysta ryba w duszonych warzywach doskonale sprawdzi się także jako pyszny i sycący obiad na co dzień. W mojej keto wersji tego dania całkowicie rezygnuję z panierki. Rybę jedynie przyprawiam i podsmażam lub – w bardziej leniwej wersji – zapiekam w uprzednio uduszonych warzywach. Rybę(...)można podawać na ciepło lub zimno. Danie polecam przygotować 2-3 dni wcześniej by smaki dobrze się przegryzły. Więcej przepisów na keto potrawy wigilijne i świąteczne znajdziecie tutaj. Składniki- ryba po grecku 500 g filetu z dorsza bez skóry 30 ml soku z cytryny 120 g oliwy z oliwek  lub  masła klarowanego 50 g cebuli 200 g cukinii

Ola la LCHF
Zapiekany dorsz - przepyszny i prosty przepis na rybę! 44

Ryby jem codziennie, bardzo lubię  kilku względów są niskokaloryczne, są super źródłem białka, sycące i przygotowanie dań z ich udziałem wymaga dosłownie chwili. Dzisiaj przepis na rybę zapiekaną na patelni w piekarniku, jest to ryb, która po przygotowaniu jest soczysta i aromatyczna. Najczęstszym błędem przy pieczeniu ryb jest zbyt długi czas pieczenia, ryba to bardzo delikatne mięso i wymaga(...)dosłownie chwili obróbki.  Białe ryby takie jak dorsz, mintaj, miruna, dorada są to ryby o niskiej zawartości tłuszczu, przez co jeszcze łatwiej je przesuszyć. Dlatego warto przygotowywać je w formie zapiekanej, dzięki czemu dodatkowo nawilżamy mięso. Super sprawdzi się połączenie maślanki i jaj, maślanka ma niesamowite właściwości spulchniające i nawilżające. Pamiętaj, że świeża ryba to też zawsze o niebo

SMYKWKUCHNI
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym 39

Delikatna ryba w kremowym sosie z dodatkiem koperku. Brzmi smacznie prawda? Tak właśnie smakuje to danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym to świetny pomysł na obiad, nie tylko w piątek. Danie to nie tylko super smakuje, ale również świetnie wygląda. Soczysta ryba otulona kremowym sosem z dodatkiem świeżego koperku z pewnością posmakuje każdemu. Poniżej znajdziecie prosty przepis(...)gdzie w kilku krokach opisałam jak przygotować rybę w sosie śmietanowo-koperkowym. Nie ma w nim nic skomplikowanego, przepis jest bardzo łatwy, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania jej w swoim domu. RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM – PRZEPIS Liczba porcji: 3+ | Czas przygotowania: 30 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki 500 g filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk) 2 łyżki

Przepiski.pl
Zapiekanka rybna z ziemniakami 64

Nasza ulubiona, kremowa zapiekanka rybna z ziemniakami , brokułami i sosem serowym. Sprawdzony przepis, który pasuje do każdej ryby, którą lubisz. Zapiekanka idealnie sprawdzi się nie tylko w porze postu, na Wigilię lub piątkowy obiad, ale również jako danie rybne dla całej rodziny na weekend. Dziś przygotowaliśmy tę zapiekankę z dorszem, ale zamiennie możesz użyć innej dowolnej ryby. Z pewnością świetnie(...)sprawdzi się również miruna, mintaj lub łosoś. Są na pewno osoby, dla których przepis na zapiekankę z rybą i ziemniakami nie jest żadnym odkryciem. Ostatnio jednak bardzo często spotykaliśmy się z pytaniami o pomysł na danie z ryby z warzywami. A ponieważ ten przepis bardzo często pojawia się na naszym stole, postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Tym bardziej

Kuchnia Na Wypasie
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym. Przepis na obiad z rybą, który lubią u nas wszyscy 247

Kawałki delikatnej ryby w kremowym sosie z dużą ilością koperku – prawda, że brzmi jak obiad idealny? Mamy dla was ten przepis. Przepis na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym Składniki: Około 0,5 kg filetów z białej ryby morskiej (dorsz, mintaj, morszczuk), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., Kopiasta łyżka mąki pszennej plus mąka(...)obtoczenia ryby, duży pęczek koperku, masło, olej, sól, pieprz. Jak zrobić rybę w sosie śmietanowo-koperkowym? Rybę pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące. Na patelni rozgrzej masło z olejem, rybę smaż przez 2 minuty z każdej strony, zdejmij i odłóż. Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, zeszklij, ale nie rumień . Czosnek drobno posiekaj, dodaj

Kulinarna Polska
Makrela z grilla po indyjsku 56

Makrela z grilla.  Makrela z grilla.       Makrela z grilla to niesamowita ryba z grilla pełna indyjskich smaków i przypraw. Odpowiednio dobrana mieszanka przypraw wnika głęboko w rybę i sprawia, że makrela jest tak wyjątkowo pyszna. Przepis jest prosty, a składniki łatwo dostępne.  Makrela grillowana.      Przygotowanie ryby zajmuje niewiele czasu i nie wymaga(...)większego wysiłku, z wyjątkiem starannego oczyszczenia ryby. Makrela grillowana to mieszanka wielu smaków, jest soczysta i delikatna w środku, na zewnątrz natomiast ma wspaniałą chrupiącą skórkę o smaku indyjskich przypraw. Jak zrobić makrelę na grillu.    Podstawą smaku jest przygotowanie marynaty z mieszaniny oleju, soku cytrynowego, chili, pasty z mielonego czosnku i imbiru, kurkumy i soli do smaku. Podczas

Moja Książka Kucharska
Ryba pieczona pod kruszonką 54

Parę dni temu wpadłam na pomysł upieczenia ryby pod kruszonką. Nie chciałam, żeby to był po prostu dorsz lub po prostu łosoś, dlatego wybrałam grenadiera. Uparłam się jednak na rybę ze śnieżnobiałym mięsem, żeby dobrze komponowała się na zdjęciu z kruszonką. Bo kruszonka miała być zielona i to tak miało dobrze wyglądać. No nie wygląda źle, ale chyba spodziewałam się(...)czegoś innego. Inna sprawa, że zdjęcie robiłam prawie w półmroku, więc wyszło to co wyszło. No i suszone pomidory trochę mi ten zielony kolor „zjadły”. Ryba pieczona pod kruszonką to przepis, który fajnie się wkomponuje w potrawy wigilijne. Jeżeli więc jesteście otwarci na nowości, polecam Wam bardzo serdecznie ten sposób podania ryby. Jeżeli chodzi o rodzaj pesto

Kardamonovy
Przepyszna ryba po japońsku na święta Bożego Narodzenia i nie tylko 82

Witam serdecznie, tym razem chciałbym zaproponować przepis na pyszną rybę po japońsku. Tak przygotowaną rybę możemy podać na ciepło jak i na zimno. Sos jest słodko-kwaśny i idealnie pasuje do smażonej ryby. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił ryby po japońsku, to polecam wypróbować przepis. Składniki potrzebne do przygotowania ryby po japońsku: około 800 g filetów rybnych – może być miruna(...)jabłkowy 5 ziarenek ziela angielskiego większy listek laurowy około 100 ml wody około 5 łyżek oleju do smażenia sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ryba po japońsku Przygotowanie: Rozmrożony filet rybny, dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, oprószam solą i pieprzem z obu stron i kroję na mniejsze kawałki o szerokości kilku centymetrów. Do miseczki wybijam jajko

Uwaga Babcia Gotuje
Ryba po japońsku. Idealna na Wigilię 99

Przepis na bardzo smaczna smażona w cieście rybę, w słodko – kwaśnej zalewie. Idealna na Wigilie, ale świetnie się sprawdzi jako danie na każda okazję. Smakuje również wybornie na drugi dzien. Zrób ja koniecznie! SKŁADNIKI: około 6 filetów ulubionej ryby. Może być mrożona, ja użyłam dorsza. sol i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na ciasto: 1 jajko(...)szklanki oleju 3 łyżki cukru 4 łyżki keczupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki octu winnego sol i pieprz do smaku Zapraszam również do obejrzenia filmu WYKONANIE: Rozmrożoną rybę, jeśli używacie mrożonej, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić sola i pieprzem, po obu stronach. Rybę odstawić do lodówki aby się zamarynowała, a w międzyczasie zrobić ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać

Pani M - kuchnia smakowita
Pulpety rybne w sosie koperkowym 57

Pulpety rybne w sosie koperkowym to mój dzisiejszy pomysł na smaczny obiad. Czy ryby znajdują się w waszej diecie? Czy je lubicie? Czy wasze dzieci jadają ryby? W mojej rodzinie są wielcy fani ryb i tacy, którzy najchętniej zapomnieli by o ich istnieniu. Dzieci też mają swoje upodobania (np szprotki w oleju albo paluszki rybne). Ja lubię ryby pieczone, ryby(...)grilla albo ryby duszone w sosie – bardzo smakuje mi ryba po meksykańsku, którą Wam polecam!. Pulpeciki i klopsiki to jest danie lubiane przez małych u dużych. Ta niewielka forma to dobry pomysł by wprowadzić do diety różnorakie składniki np ryby, warzywa, zioła czy zboża. Do pulpetów oprócz mielonego mięsa zawsze można dodać posiekaną natkę pietruszki, startą marchewkę, otręby zbóż

Dorota Smakuje
PRZYJĘCIE URODZINOWE W STYLU WĘDKARSKIM DLA CHŁOPCA - INSPIRACJA 134

siły - jako dorośli ludzie też będą świętować ze mną...! 😂 W tym roku tematem przewodnim było wędkarstwo...🐟 Adaś ponad dwa lata temu złapał bakcyla i od tego czasu łowi ryby, kiedy tylko jest ku temu okazja. Oczywiście zaopatrzył sie w odpowiedni sprzęt, ma naprawdę piękną i nowoczesną wędkę spinningową, elegancką torbę dla wędkarza, w której przechowuje wszystkie niezbędne akcesoria, duży podbierak(...)dniu przyjęcia... Dlatego moja przyszła Synowa oraz mój przyszły Zięć - kimkolwiek są..., gdziekolwiek są..., będą musieli również pokochać moje przyjęcia... 😂😂😂 A teraz przejdźmy do menu... Przygotowałam: ➨ tort w kształcie ryby "Połów dnia": ale nie był to tradycyjny tort, tylko grube warstwy przepysznego brownie piernikowego z suszonymi śliwkami, przełożonego delikatnym kremem cynamonowym na bazie kremówki i mascarpone ➨maślane kruche ciasteczka rybki

Słodko-Słony Świat Ilony
Ryba po grecku przepis tradycyjny 145

Ryba po grecku przepis tradycyjny, sprawdzony niejednokrotnie, polecany przez domowników. Bardzo lubię taką rybę, to jedno z moich ulubionych świątecznych dań. Piszę świątecznych bo zawsze robię większą ilość by oprócz wigilii wystarczyło tez na święta. Rewelacyjnie sprawdza się jako przystawka na zimno (ja wolę na ciepło), ale równie dobrze jako obiad w towarzystwie ziemniaków. Czasem lubię dodać do warzyw dynię(...)wnosi pyszny, maślany smak. RYBA PO GRECKU PRZEPIS TRADYCYJNY Składniki ryba po grecku przepis tradycyjny: 1 kg filetów białej, morskiej ryby np. morszczuka, mintaja czy dorsza 3 jajka mąka pszenna 0,5kg marchewki 2 pietruszki 150g selera korzeniowego 1 cebula 1 por – biała część 200g koncentratu pomidorowego sól, cukier, pieprz świeżo mielony listek laurowy 3 szt ziela angielskiego olej

Dorota Smakuje
Ryby z puszek i wino to duet idealny 104

Wino białe, różowe czy zielone? Które wybrać do przekąsek powstałych na bazie ryb z puszki? Ryby w puszkach to jeden z najciekawszych, rozwijających się we współczesnej gastronomii trendów. Zarówno w Europie Zachodniej, jak i w Stanach Zjednoczonych po ryby w puszkach coraz częściej sięgają uznani szefowie kuchni. Powstają nawet restauracje i bary specjalizujące się w podawaniu „puszkowych rarytasów”. W Lizbonie(...)Londynie, Nowym Jorku czy Barcelonie mamy okazję spróbować konserwowanych ryb i owoców morza od najbardziej uznanych producentów. Zazwyczaj morskie przekąski podaje się w towarzystwie wina. Jakie wino pasuje do dań przygotowanych na bazie ryb z puszek ? Białe, zielone, a może różowe? Specjaliści zgodnie proponują do rybnych puszek wina białe. – Najlepiej podawać wina o wzmożonej kwasowości, wytrawne, bądź półwytrawne. Powinniśmy

codojedzenia
Dorsz smażony 114

Dorsz smażony – po prostu doprawiony w klasyczny sposób, panierowany i usmażona na oleju roślinnym – pyszny! Do mąki w której panieruję rybę lubię dodać sporą szczyptę kurkumy, wtedy panierka zyskuje pięknego, złotego koloru. Taka ryba jest również punktem wyjścia do ryby po grecku czy ryby po japońsku. Jakie są wasze triki na idealną smażoną rybę? PRZEPIS NA DORSZA SMAŻONEGO(...)Składniki na dorsza smażonego: filety dorsza świeżego lub mrożonego (wcześniej odmrożonego) sól pieprz mąka bułka tarta spora szczypta kurkumy – opcjonalnie 1-2 jajka olej Jak zrobić dorsza smażonego: Mrożone ryby odmrażamy na durszlaku i osuszamy papierowym ręcznikiem. Świeże filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. By ryba się udała musi być sucha! Filety oprószamy solą, pieprzem, można też ulubionymi przyprawami

Dorota Smakuje
Dorsz pieczony pod ciastem francuskim podawany z fasolką 121

Magda Dorsz, oprócz łososia, stał się moją ulubioną rybą – jej delikatne, białe mięso pozwala na wiele kulinarnych wariacji, łączy się z wieloma składnikami, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Pieczenie ryby w piekarniku dla mnie zawsze jest bezbłędne – ryba zawsze wychodzi idealnie wypieczona i soczysta. W tym przepisie dodatkowo jej delikatne mięso jest chronione przez warstwę pesto, która(...)pomidorków koktajlowych’ 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy   Nagrzewamy piekarnik na 200°. Na niewielką blachę do pieczenia wykładamy papier. Przygotowujemy naczynie żaroodporne.   W międzyczasie rybę dokładnie myjemy, sprawdzamy czy nie ma ości i osuszamy. Ukladamy ją na blaszce wyłożonej papierem. Z wierzchu smarujemy czerwonym pesto – po łyżce na każdy kawałek ryby.   Prostokąty ciasta francuskiego

Smaczna Strona
Dorsz z porem 96

Dorsz z porem to bardzo smaczne i zdrowe danie. Dorsz jest chudą i łatwą do przygotowania rybą. Delikatny smak ryby świetnie podkreśla podsmażony na maśle por.  Lubię ryby, ale zbyt często ich nie robię, zawsze obiecuję sobie, że będą jeść je chociaż raz w tygodniu. Dorsz zaraz po łososiu jest jedną z tych ryb, z których łatwo usunąć ości(...)Dorsz jednak jest mniej tłusty niż łosoś i można go więcej zjeść. Ryby są delikatne i trzeba uważać, aby zbyt intensywnymi dodatkami nie ukryć ich smaku. U mnie dorsz jest tylko z aromatycznym i delikatnym w smaku porem, odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i osób będących na diecie. Zdrowe danie, które przygotujesz w kilka chwil. Ryby najczęściej kupuję mrożone

Kuchcik gotuje
Prosta pasta z ryby wędzonej 86

wpływ na to ma mój odmienny stan, ale naszło mnie na rybkę. A jak wiadomo, rybka nie, nie lubi pływać, ale dobrze pasuje do chlebka Zapraszam na pastę z ryby. Takie małe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w sklepach ciężko było o wędlinę ale ryby jakoś się znajdowało. Pastę zrobicie błyskawicznie i nie potrzebujecie do niej jakiś wymyślnych składników. Główny punkt(...)programu to oczywiście ryba wędzona. Najlepiej jak jest tłusta, czyli u nas będzie to świeżutka makrela. Jeśli macie chudszy egzemplarz, dodajcie więcej oliwy/oleju, żeby pasta nie była sucha. Ponieważ pasta z ryby ma być prosta i szybka, potrzebujemy do niej jeszcze kawałka sera półtłustego i coś zielonego, u mnie szczypiorek. I widelec, żeby wszystko połączyć. Zdecydowanie najdłużej

Mieszam w Garnku
Prosta pasta z ryby wędzonej 82

wpływ na to ma mój odmienny stan, ale naszło mnie na rybkę. A jak wiadomo, rybka nie, nie lubi pływać, ale dobrze pasuje do chlebka Zapraszam na pastę z ryby. Takie małe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w sklepach ciężko było o wędlinę ale ryby jakoś się znajdowało. Pastę zrobicie błyskawicznie i nie potrzebujecie do niej jakiś wymyślnych składników. Główny punkt(...)programu to oczywiście ryba wędzona. Najlepiej jak jest tłusta, czyli u nas będzie to świeżutka makrela. Jeśli macie chudszy egzemplarz, dodajcie więcej oliwy/oleju, żeby pasta nie była sucha. Ponieważ pasta z ryby ma być prosta i szybka, potrzebujemy do niej jeszcze kawałka sera półtłustego i coś zielonego, u mnie szczypiorek. I widelec, żeby wszystko połączyć. Zdecydowanie najdłużej

Mieszam w Garnku
Kruche paszteciki z rybą 114

Dzieci nie lubią ryb. Dzieci jedzą oczami. Łącząc te dwie myśli powstał przepis na  paszteciki z rybą. Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z cytryny i koperkiem będą doskonałą przekąską na świątecznym stole i dobrą propozycją dla dzieci, które w wigilię stoją zwykle przed dużym wyzwaniem- na stole bowiem goszczą  dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby(...)danie mają jeść dzieci – to kształt rybek doda punktów do atrakcyjności. I przy okazji przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne  pierogi z rybą   Print Recipe Kruche paszteciki z rybą Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół. Prep Time 30 mins

Cooking for Emily
Ryba w cieście piwnym 112

Ryba w cieście piwnym – to pyszny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad! Soczysta i delikatna rybka (w naszym przypadku był to morszczuk) ukryty w cudownej, chrupiącej panierce wykonanej z ciasta naleśnikowego z dodatkiem piwa. Do wykonania tego dania najlepiej sprawdzą się białe, niezbyt tłuste ryby takie jak właśnie wyżej wymieniony morszczuk, a także dorsz. Równie dobrze będzie smakował pstrąg(...)idealne, to należy pamiętać o prostej zasadzie – piwo musi być dopiero co otwarte (nie może być zwietrzałe), a filety rybne muszą być dokładnie osuszone. Polecam również przepis na rybę po grecku wg receptury mojej Babci <3 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba w cieście piwnym – Składniki: Składniki do przygotowania ryby: ok. 500g filetów rybnych (u mnie morszczuk) odrobina soku

Kulinarne Przeboje
Ryba pieczona w pomidorach, idealna na święta 142

Soczyste kawałki ryby zanurzone w pomidorowym sosie na bazie passaty, czosnku, cebuli i przypraw, aromatyczna, pachnąca, rozpływająca się w ustach… Szybkie danie, które spokojnie może zawitać zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole wśród innych smakołyków. Obiad podaję z puree z ziemniaków z koprem oraz surówką, mizerią, świeżymi sałatami lub pikantnymi brokułami z patelni. Ryba podana(...)świeżą chrupiącą bagietką, którą maczamy w powstałym sosie też pycha! Gotową rybę udekorowałam kiełkami rzodkiewki. Do ryby pieczonej w pomidorach można dodać posiekane świeże pomidory i szczyptę imbiru. POLECAM! SKŁADNIKI: 1 kg filetów dowolnej ryby, u mnie polędwica z dorsza 1 cebula 3 ząbki czosnku passata 690 g przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, lubczyk, ostra i słodka papryka, cząber

Zasmakuj Kuchni
Fish and chips z pieca 108

który trzeba je wsadzić, dopełni reszty. Frytki będą miękkie w środku, a przypieczone z zewnątrz. Zupełnie jak smażone. Tyle, że dużo zdrowsze! Patent na złocistą panierkę Jeśli chodzi o rybę to tutaj również zrobiliśmy mały przekręt. Ryba piecze się bardzo krótko – 12 minut wystarczy. To jednak za mało, żeby panierka zdążyła się przyrumienić. Ryba wychodź z pieca trochę blada(...)może zniechęcić niektórych wybrednych niejadków. Ale jest na to sposób. Żeby dodać rybie rumieńców – samą panierkę trzeba przesmażyć na patelni z ząbkiem czosnku, aż ładnie zbrązowieje. Do panierki możecie dodać trochę tartego parmezanu, będzie bardziej chrupiąca. Przepis podpatrzyliśmy u Melissy Clark. Czas: 20-30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 4 Składniki: 500 g polędwicy z mintaja lub dorsza

Niedzielny kucharz
Niedziela – Fish and chips z piekarnika, czyli ryba bez smażenia 204

Pieczona wersja angielskiego klasyka. Chrupiąca ryba bez smażenia. Zdrowe, smaczne, bez tłuszczu i bez wysiłku. Czas : 1 godzina (w tym 30 minut na moczenie frytek w wodzie) Orientacyjny koszt dla 2 osób: ok. 23 zł Poziom trudności: łatwe Pomysł na to danie wzięliśmy od Melanie Clark, blogerki współpracującej z New York Timesem. Przepis jest tak prosty, że żałujemy, że wcześniej(...)sami na to nie wpadliśmy! Zaczynamy jak w klasycznej, smażonej wersji fish and chips – ryba trafia do panierki (my zrobiliśmy mieszankę według naszego pomysłu, dodając do bułki tartej parmezan), kroimy ziemniaki na frytki. Całość, zamiast do gorącego tłuszczu, wstawiamy jednak do gorącego piekarnika. Po dwóch kwadransach (tyle czasu potrzebują frytki, rybie wystarczy kwadrans) wyciągamy pachnące, smakowite danie. Fish

Niedzielny kucharz
Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. 111

Ryba w cieście piwnym - fajna alternatywa dla ryb smażonych w panierce. W zasadzie - tak przygotowana ryba jest o niebo smaczniejsza od tej obtaczanej w bułce tartej czy mące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole(...)zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby po grecku, czy do domowych burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana z sosem tatarskim i pieczonymi ziemniakami. Duża ilość - około 20-25 niedużych kawałków. Składniki na rybę: 1 kg filetów ryby ze skórką np. miruna, dorsz 2 niepełne szklanki mąki pszennej + trochę do otaczania

Poezja Smaków - blog kulinarny
JAK SMAŻYĆ MROŻONE RYBY? DORSZ 136

Wiele osób w tym Ja, nie lubiłam smażyć mrożonych ryb. Zazwyczaj panierka, która powinna znajdować się na rybie, podczas smażenia zostawała na patelni. Bardzo mnie to złościło , nie wiedziałam gdzie robię błąd. Aż któregoś dnia metodą prób i błędów opracowałam swoją własną teorie smażenia mrożonych ryb :)  Jeśli Jesteś Zainteresowana/Zainteresowany zapraszam :) Po Pierwsze Ryba:) -odmrażanie Mrożone filety z dowolnej ryby(...)Drugie -osuszanie  Po odmrożeniu kiedy widzimy , że na filetach nie ma lodu , za pomocą grubego ręcznika papierowego (  albo złożonego na kilka razy) lekko dociskamy z obu stron rybę tak by woda , która może jeszcze być na rybie  została wchłonięta przez ręcznik .  Po Trzecie - doprawianie i panierowanie  Osuszone filety układamy pojedynczo na talerz tak by filety

Gotowanie Patki
Najbardziej poławiane ryby morskie 172

dalekomorskich, głównie na terenie północno-zachodniego Pacyfiku, u wybrzeży Rosji, Afryki czy Nowej Zelandii. Połowy morskie stanowią 70% wszystkich połowów w Polsce, zaś - ze względu na dużo wyższą cenę ryb poławianych poza Morzem Bałtyckim - 50% połowów odbywa się na Bałtyku. Specyfika polskiego rybołówstwa Współcześnie polskie rybołówstwo opiera się na połowach realizowanych za pomocą kutrów. W większości są to jednostki prywatne(...)liczba zmalała, przede wszystkim ze względu na wprowadzone limity połowów, ale także zanieczyszczenie wód morskich i znaczne przełowienie łowisk. Najczęściej poławiane gatunki Najczęściej poławianymi w polskiej strefie ekonomicznej ryby bałtyckie to: szprot, dorsz, śledź, troć, flądra, węgorz. Rybołówstwo poza bałtyckie odgrywa coraz mniejszą rolę, ryby uzyskane zaś dzięki tego typu wyprawom są znacznie droższe i trudniej dostępne. Najważniejsze łowiska dalekomorskie

upichcona
Flądra smażona panierowana 146

Flądra ryba morska, zamieszkująca muliste i piaszczyste, miękkie dna. Występuje w całym Bałtyku. Ciało ma bocznie spłaszczone, należy do rzędu ryb płastugokształtnych. W dawnej Polsce ryby morskie w stanie świeżym nie pojawiały się. Maria Disslowa w swojej książce „jak gotować” z 1930 roku pisze: „ Morskie ryby w stanie świeżym od bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja(...)jeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę.  Przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce: ”Praktyczna kuchnia domowa” z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis na flądry

królestwo garów
Ryba po grecku 279

roku postanowiłam przygotować dla Was nieco świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na jedno z moich ulubionych, wigilijnych dań -  rybę po grecku . Usmażone filety ryby w panierce, przykryte aromatycznymi i soczystymi warzywami to jest coś co uwielbiam.  R yba po grecku ma też tę zaletę, że smakuje lepiej gdy postoi dzień lub dwa w lodówce, dlatego też(...)można przygotować ją wcześniej i dzięki temu mieć mniej do zrobienia w samą Wigilię.  Rybę po grecku, podobnie jak karpia, jada się właściwie raz w roku właśnie w Święta Bożego Narodzenia, a szkoda bo to bardzo smaczna potrawa i warto włączyć ją do codziennego menu.  Ryba po grecku Składniki :  1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku

Codzienne Gotowanie
Flądry zapiekane 148

Flądra ryba morska, zamieszkująca muliste i piaszczyste, miękkie dna. Występuje w całym Bałtyku. Ciało ma bocznie spłaszczone, należy do rzędu ryb płastugokształtnych. W dawnej Polsce ryby morskie w stanie świeżym nie pojawiały się. Maria Disslowa w swojej książce „jak gotować” z 1930 roku pisze: „ Morskie ryby w stanie świeżym od bardzo niedawna pojawiać się zaczęły w większych miastach, prowincja(...)jeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę.  Jednak przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce :”Praktyczna kuchnia domowa”, z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest przepis

królestwo garów
dorsz z domowej wędzarni 112

wędzenia wprost idealnie. Wprawdzie trochę trwało zanim się  przekonałem o tym oczywistym fakcie, lecz teraz z zapałem nadrabiam swoje zaległości i wędzę tą smaczną rybę, dosłownie przy każdej nadarzającej się okazji. składniki świeże dorsze o wadze ok 500-700 gram sól wędzarnia sposób przygotowania Dorsze sprawiamy, zostawiając głowy i skrobiąc je naprawdę(...)bardzo delikatnie tak by nie rozciąć skóry, wszak  łuski dorsza odchodzą bez najmniejszego oporu a my i tak nie jemy później ryby ze skórą. Następnie ryby dokładnie  myjemy, szczodrze zasypujemy solą i  odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum 4-6 godzin ( im większe sztuki tym pobyt w soli powinien być dłuższy). Teraz lekko płuczemy dorsze

Miód i pieprz
Pstrąg faszerowany pieczarkami w jabłkach zapiekany 189

kuchni polskiej. Same jabłka są typowym surowcem wielu polskich dań, deserów, nalewek i przetworów. Kuchnia polska docenia produkty runa leśnego, jak choćby grzyby . Od wieków jadamy zgodnie z tradycją ryby słodkowodne , do których należy m.in pstrąg tęczowy , odławiany z rzek o bystrym prądzie. Typowe dla naszej rodzimej kuchni są węglowodany, czyli potrawy zbożowe , takie jak m.in. kasze .  A gdyby(...)czosnku 1 łyżeczka bułki tartej 3 jabłka 1/2 szkl. soku jabłkowego sok z 1/2 cytryny sól, pieprz - do smaku oliwa - do smażenia  masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .  Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz

Grunt to przepis!
Nuggets z dorsza z pieca 115

kupne tylko domowe nuggets! Często robię nuggets z kurczaka . Dzisiaj przełamałam trend i przyrządziłam nuggets z dorsza. Panierowany dorsz uwielbiam, więc pomyślałam, że zamiast stać przy patelni i smażyć rybę zrobię nuggets z pieca. Czasami z lenistwa wynikają dobre rzeczy. Ryba była wyśmienita. Poza tym jej przyrządzenie razem z przygotowaniem zajęło mi jedynie 30 minut, co przy takiej porcji(...)jest chyba moim rekordem. Ryba na obiad pojawia się u nas przynajmniej 3 razy w tygodniu. Lubimy ryby smażone , rybne kotlety czy ryby z grilla . No i przystawki…o nich nie można zapomnieć. Surówka z białej kapusty i ziemniaki pod każdą postacią to najprostsze, najsmaczniejsze i najtańsze dodatki do ryby. Nuggets z dorsza Składniki: 4 – 6 porcji

codojedzenia
Ryba zapiekana z warzywami 1172

Ostatnio jem zbyt mało ryb. Czas nadrobić zaległości. Lubię rybę panierowaną, ale dla urozmaicenia zrobiłam rybę zapiekaną z warzywami. Takie szybkie, ale bardzo smaczne danie z piekarnika . Możecie wykorzystać do tej zapiekanki dowolną rybę (filet). Ja miałam dorsza, ale może być panga,miruna.... Jeżeli macie ochotę na inną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku  lub rybę(...)mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 200 ml śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego sol pieprz słodka papryka Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1/2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić warzywa pokrojone w kostkę. (bez papryki) Doprawić

O kuchni z uczuciem
Ryba pieczona z tapenadą 130

Uwielbiam tapenadę z czarnych oliwek – najczęściej przygotowuję ją na grzanki, jednak tym razem podałam ją na filecie z białej ryby (u mnie dorsz). Ryba pieczona z tapenadą nabiera charakteru. Pomysł, aby dodać na wierzch parmezan i wino podejrzałam w jednej z książek kucharskich. Okazał się bardzo dobry. W ten sposób powstał błyskawiczny i smaczny obiad. Do tapenady nie dodawałam(...)anchois – lecz można ich oczywiście użyć. Nie żałujcie tapenady na wierzch ryby – im więcej tym lepiej. Ryba pieczona z tapenadą: 4 filety z białej ryby (np. dorsz, tilapia, okoń morski) 4 łyżki parmezanu 4 łyżki białego wytrawnego wina 1 czerwona papryczka chili lub chili w płatkach 400 g ryżu jaśminowego lub basmati sól morska, świeżo mielony pieprz Tapenada

Poezja smaku
Ryba po grecku 312

Dziś, w drugi piątek adwentu, jak i w przeszły, kiedy przedstawiałem Wam przepis na rybę w cieście naleśnikowym , jest przepis na rybę! Zwłaszcza rybę po grecku, czyli rybę pod kołderką z jarzyn.   Ryba po grecku , to tradycyjne danie na stole Boże Narodzeniowym , lub imprezowym. Jest to danie banalne proste w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu.  Ile domów(...)kucharzy, tyle różnych wersji ryby po grecku. Moja wersja nie ma w sobie selera i korzenia z pietruszki, bo ich nie znoszę... ale w przepisie podam je, aby osoby lubiące te warzywa mogli także użyć z przepis. Ryba po grecku - przepis: Składniki na 2 duże porcje: 800 g filetów z ryby np. dorsza, soli, halibuta Sól, pieprz Sok z cytryny

Kuchnia Łukasza
Pieczona dorada z selerem naciowym, czosnkiem i figami 99

zawsze zapewniają, że rybka którą kupuję, jest tak świeżutka, że prawie jeszcze pływa…   Niestety te rybne peany często mijają się z rzeczywistością… A jak samemu rozpoznać, że ryba jest nieświeża? oczy są poszarzałe i mętne, a nie błyszczące po przyciśnięciu ryby palcem zostają w niej dołki, ryba jest mało sprężysta i nie wraca szybko do swojego kształtu skrzela(...)blade, prawie białe, zamiast ciemnoróżowe/jasnoczerwone łuski są pozbawione połysku  na rybie występuje śluz Składniki na 2 osoby: 2 średnie dorady 2 średnie cebule – na jedną rybę, jedna cebula 1 łyżka masła 4-5 łodyg selera naciowego 2 figi 6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki sól, pieprz – do smaku Rybka na ruszcie

Grunt to przepis!
Pstrąg smażony w mące kukurydzianej, z kaszą gryczaną, papryką i serem 187

Odkąd moja ulubiona budka z rybami została przeniesiona nie wiadomo gdzie, rzadko jadałam ryby. Do momentu, kiedy świat odkrył dobrodziejstwa pstrąga i można dostać go świeżego właściwie w każdym większym sklepie. Może jestem dziwna, ale gdybym miała do wyboru pstrąga lub łososia, wzięłabym tego pierwszego. To nasz słodkowodny przyjaciel i przenigdy się go nie wyprę. ;) Ostatnio testuję przeróżne warianty(...)ryby i każdy tak samo świetnie mi smakuje. Dziś polecam serdecznie wersję z kaszą gryczaną, smażoną w mące kukurydzianej.  Na 4 ryby: 1 torebka kaszy gryczanej Kupiec (100g) połowa dużej czerwonej papryki lub 1 mniejsza 1 duża cebula 3 ząbki czosnku kawałek żółtego sera 1 pęczek natki pietruszki pół łyżeczki mielonej kozieradki sok z całej limonki wykałaczki do spięcia

Kuchenna Kontrrewolucya
Co nieco o pieczeniu w soli- Dorada 96

pewnego czasu chodziły za mną takie ryby. Słyszałam o nich w radiu, widziałam jak pieką się w telewizyjnym studiu, wspominała o nich ciocia, która przyszła do mnie z wizytą. Zgłębiłam zatem temat od strony czysto teoretycznej, przygotowałam listę* i wybrałam się na zakupy. W moim koszu wylądowały dwie piękne Dorady. Niestety odnalezienie gruboziarnistej soli, pomimo przetrząśnięcia wszystkich sklepów w okolicy(...)okazało się niewykonalne. Chcąc, nie chcąc, kręcąc lekko nosem, zaopatrzona w kilogram zwykłej morskiej soli i dwie ryby ruszyłam do domu aby przygotować CUD-obiad.  Moje Dorady wstępnej obróbki nie wymagały. Profilaktycznie postanowiłam je tylko wypłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posypałam kolorowym pieprzem, do środka włożyłam kilka suszonych pomidorów, już sięgałam po solniczkę... ale zaraz

Zapiski Młodej Żony
Pollock w cieście piwnym 140

Pollock (rdzawiec lub czarniak), to ryba atlantycka z rodziny dorszowatych. Tym razem skorzystałam z przepisu Jolusi Lehr na ciasto piwne. Kto nie zna smaku ryb z nadmorskich smażalni powinien ten przepis wypróbować, naprawdę warto. Pollock w cieście piwnym.   Składniki: - filety z Pollocka (może być inna ryba) - sól - sok z cytryny Ciasto piwne: - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko(...)całe nim pokryte i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na średnim ogniu, z obu stron, na złoty kolor. Rybę w cieście piwnym podajemy z tym co lubimy. Mogą to być frytki, ziemniaki, pieczywo… i nie tylko. Mogę tylko dodać, że ryby z nadmorskich smażalni – przy tej – mogą się się schować. Chrupiące, delikatne ciasto i pyszna, soczysta ryba

mojewypiekiinietylko
Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i wspomnienia z wakacji 165

Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla was bardzo prosty przepis na moją ulubioną rybę, czyli doradę. Upiekłam ją z oliwą i czosnkiem w asyście pysznych ziemniaczków z szałwią. Zapraszam:) "Doradowe" wspomnienia z wakacji.. Dorada jest rybą występującą w Morzu Śródziemnym, popularną w regionie południowo-europejskim. Pierwszy raz spróbowałam jej w nadmorskiej restauracji w Portugalii, gdzie podano ją z rusztu, obłożoną(...)ząbkami czosnku i polaną dużą ilością oliwy. Była przepyszna i od tego momentu stała się moją ulubioną rybą. Dlatego bez wahania wybrałam ją z menu malutkiej restauracji rybnej w chorwackiej miejscowości Novigrad , gdzie spędziłam ostatnie wakacje. Przepiękny Novigrad jest miasteczkiem rybackim, więc ryby są tam najświeższe, jak to tylko możliwe. Kelner dał nam nawet możliwość wyboru najpiękniejszej sztuki! W Chorwacji

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba po grecku 11

Pyszna potrawa rybna serwowana na wigilijnym stole. Ryba po grecku składa się ze smażonych kawałków filetów rybnych z dodatkiem duszonych, tartych warzyw w sosie pomidorowym. Rybę po grecku podasz na wszelakie okazje, w szczególności Wigilię i Święta. To smakowite danie można serwować na ciepło i zimno. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na rybę po grecku. SKŁADNIKI: 1 kg filetów rybnych(...)bulionu lub wody sól, pieprz, 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, słodka i ostra papryka, większa szczypta mielonej przyprawy curry, lubczyk Dodatkowo: 1/3 szklanki mąki pszennej do obtoczenia ryby olej roślinny do smażenia Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Obierz i zetrzyj na tarce warzywa. Marchew, pietruszkę oraz selera obieram, trę na tarce na dużych

Zasmakuj Kuchni
Ryba po grecku 459

Ryba po grecku gości w moim domu już od dłuższego czasu. Obok śledzi i karpia, ryba po grecku to obowiązkowe danie na święta Bożego Narodzenia. Jest to danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno (ja podaję na ciepło). Ryba po grecku to smażone filety rybne pod pierzynką z duszonych warzyw takich, jak cebula, marchew, seler(...)pietruszka. Starte na tarce warzywa podsmażamy na oleju, następnie dusimy z przyprawami i koncentratem pomidorowym do miękkości. W moim przypadku ryba po grecku to filety rybne z morszczuka, ale może to być też dorsz, mintaj lub miruna. Przygotowując rybę po grecku filety można smażyć w panierce lub bez, zależy to od Was. Jest to danie, które najlepiej przygotować

Danka Pichci
Ryba po japońsku 19

Ryba po japońsku to jeden z ciekawych pomysłów na rybę na święta, zaraz po rybie po grecku. Idealnie sprawdzi się nie tylko w święta, ale również podczas domowych imprez. Warto ją przygotować minimum dzień wcześniej, by smaku się przegryzły.  Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszną rybę po japońsku. Na pewno Was zachwyci swoim smakiem i prostotą wykonania(...)RYBA PO JAPOŃSKU – PRZEPIS Składniki 700 g filetów rybnych ( dorsz, mintaj, miruna) 2 cebule 250 g papryki konserwowej 250 g ogórków konserwowych mąka do obtoczenia ryby olej do smażenia sok z cytryny sól pieprz Zalewa 300 ml wody 60 ml octu 10% 60 ml oleju rzepakowego 4 łyżki cukru 3 łyżki pikantnego ketchupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego Wykonanie Rybę

Alle Dobre!
Karp w galarecie 20

Karp w galarecie to popularna potrawa serwowana w okresie Wigilii oraz Świąt Bożego Narodzenia. Danie to przygotować można nie tylko z karpia, użyć można także innych ryb. Robiąc to danie sięgnąć można po wypatroszoną rybę, filety bądź dzwonki. Ja najczęściej wykorzystuję filety, gdyż mają one najmniej ości. Przed ugotowaniem rybę bardzo dobrze i dość długo moczę w zimnej wodzie, zmieniając(...)wodę kilka razy. Do garnka wkładam warzywa takie jak marchew, pietruszka, por oraz seler i gotuję je przez kilka minut. Dodaję także przyprawy, a w późniejszym etapie filety z ryby . Rybę w wywarze gotuję przez około 10 minut, po czym wyjmuję ją na talerzyk, a wywar przelewam przez ściereczkę i łączę z żelatyną. Na półmisku do serwowania układam warzywa, kawałki

MeCooks
Błyskawiczna ryba po grecku 46

Błyskawiczna ryba po grecku to danie, które bardzo często przygotowuję nie tylko na święta, ale również na różne spotkania ze znajomymi. Przygotowanie ryby po grecku jest bardzo proste i dosłownie w 25 minut macie pyszną przystawkę. Do tej przystawki wykorzystajcie dowolną rybę jaką lubicie. Może to być zarówno polędwica z dorsza, mintaj. Nie bójcie się używać ryby mrożonej, jednak przed(...)przygotowaniem musicie ją odmrozić. Składniki 600g dowolnej ryby (mięsistej) mąka 4 marchewki 2-3 pietruszki niewielki korzeń selera 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano sól 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia 3-4 łyżki oliwy czarny pieprz 200 ml bulionu Błyskawiczna ryba po grecku – przepis Zaczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dieta Ketogeniczna Śródziemnomorska 84

uznawana za jedną z najzdrowszych diet. W porównaniu z dietą zachodnią wariant śródziemnomorski promuje spożywanie nisko przetworzonej żywności, pełnoziarnistych produktów i tłuszczów pochodzenia roślinnego. Głównym źródłem białka powinny być ryby. Jak pokazują badania osoby przestrzegające tej diety są znacznie mniej narażone na choroby serca, nowotwory i cechują się wysoką oczekiwaną długością życia. Dieta ketogeniczna jest bardzo szybko zyskującym na popularności(...)innych krajach. Badacze doszli do wniosku, że wynik ten jest powiązany z „ubogą” dietą mężczyzn po II wojnie światowej, która koncentrowała się na owocach, warzywach, zbożach, fasoli i rybach. Od czasu pierwszej obserwacji Keysa kilkadziesiąt lat temu, setki badań udokumentowały szereg korzyści zdrowotnych związanych z „tradycyjną” dietą śródziemnomorską. Wśród nich wyróżnia się: zmniejszone ryzyko zachorowania na nowotwory, choroby serca, cukrzycę

ZGruntuFit
Ryby marynowane w żubrówce 51

Ryby marynowane w żubrówce przygotowałam w zeszłym roku na Wigilię i nie zdążyłam dodać przepisu, na szczęście w komputerze nic nie ginie. Przepis nie jest nasz autorski, poznaliśmy go kilka lat temu na jednych z warsztatów z Galeo. Przerzucałam przepisy i zdjęcia na dysk zewnętrzny i przepis na ryby marynowane w żubrówce od razu wpadł mi w oko i przypomniał(...)doznania smakowe. Ta ryba marynowana była pyszna a przepis jest prosty i smaczny, do tego wytworny. Na blogu są już przepisy na marynowane ryby: pyszne marynowane ryby aromatyzowane ziarenkami kolendry, gorczycy, oraz jagodami jałowca i goździkami, przepis na tatara ze śledzia marynowanego w wódce , wigilijne rolmopsy z ogórkiem w delikatnej zalewie octowej i rolmopsy wigilijne w zalewie winno-octowej. Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Labraks pieczony w soli z nasionami kopru włoskiego 48

Labraks pieczony w soli  z nasionami kopru włoskiego Ryba pieczona w soli – danie proste w wykonaniu, szybkie i efektowne.  Z niewytłumaczalnego powodu długo nie mogłyśmy się zdecydować na przygotowanie potrawy. Jakoś to wszystko wydawało się bardzo trudne, że się nie uda, że ryba będzie słona, że… Błąd!!! To jedno z prostszych dań, a jak już się(...)odważyłyśmy to…  na liście zakupów obok ryby widnieje SÓL, 3kg soli Rybę przed pieczeniem wystarczy tylko wypatroszyć, nie ma potrzeby czyścić z łusek, gdyż skóry jeść nie będziemy. Nie obcinamy głów, płetw, ogonów, nie nacinamy skóry(!). Dzięki temu sól nie będzie miała możliwości przedostać się do mięsa, a wnętrze ryby będzie chronione przez pęczek ziół i cytryny

Tajemnice Smaku
Gravlax – marynowany surowy łosoś z buraczkami i wasabi 68

Gravlax dosłownie oznacza “zakopany łosoś”, grav oznacza grób, lax – łosoś. Metoda jest bardzo stara i pochodzi z obszarów północnych. Skandynawowie opracowali metodę marynowania świeżo złowionej ryby, aby móc cieszyć się tą cenną zdobyczą przez dłuższy czas. Po wypatroszeniu ryby zasypywano ją środkami konserwującymi, czyli suchą mieszanką soli, cukru i ewentualnie przypraw, zakopywano w ziemi na co najmniej(...)soki, szczególnie te z buraka i mamy czystą lodówkę. Po 2 -3 dniach łososia wyciągamy z worka, starając się aby cała marynata została w opakowaniu. Płuczemy i dokładanie osuszamy rybę. W tym momencie znowu bardzo przydane staje się urządzenie do pakowania próżniowego FoodSaver .  Część gravlaxa ponownie zamykamy próżniowo, aby przedłużyć  termin przydatności ryby. Składniki filet z łososia surowego

Tajemnice Smaku
Niedzielny obiad z rybą i pomarańczą 71

pysznie. Wiele potraw można jednak przygotować dzień wcześniej i tylko wykończyć, kiedy na niedzielny obiad przychodzą goście. W tym zestawie poprzedniego dnia przygotowujemy nasiona konopii do posypania makaronu, rybę do podgrzania i deser. Wszystko jest bardzo proste i efektowne a głównymi smakami będą ryba i pomarańcze. Nic nie kojarzy się z zimą lepiej niż cytrusy. W przepisach jest kilka niecodziennych(...)gotuje na patelni mieszamy masło z anchois aż rybki się rozpadną. Dodajemy makaron i odrobinę wody, w której się gotował. Podajemy od razu posypane nasionami konopi i natką pietruszki. Ryba w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem Czy można zrobić wykwintne danie w mikrofalówce w 3 minuty? Na warsztatach gotowania z andaluzyjskimi oliwami extra virgin z szefowa kuchni z Sewilli, Amelią

Ugotowane pozamiatane
Dorsz zapiekany w porach 141

Dorsz zapiekany w porach to zdrowy posiłek idealny na upalne dni. Ryby dostarczają nam sporo składników odżywczych. Do tego dania najlepiej jest wybrać rybę mięsistą, aby nie straciła zbyt dużo podczas zapiekania. Najlepszym rozwiązaniem będzie filet z dorsza np. polędwica. Składniki filety z dorsza sok z cytryny 1 por 100g śmietany 30% 100g śmietany 12% sól pieprz gałka muszkatołowa tymianek(...)wcześniej masłem. Pora kroimy w półplasterki i przesmażamy na maśle. Jak zmięknie, zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i tymianek. Dusimy dosłownie 3 minuty. Pory wykładamy na rybę i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Dorsza możemy podać wraz z ziemniakami z wody. Smacznego! Artykuł Dorsz zapiekany w porach pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem 108

Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem – to pomysł na pyszny obiad, nie tylko na piątek. Ja do wykonania tego dania użyłam filetów z morszczuka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć innej białej ryby, np. dorsza lub mintaja. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba w sosie śmietanowym ze szpinakiem – Składniki: ok. 500 g filetów z białej ryby (u mnie(...)morszczuk, ale może też być np. dorsz) mąka pszenna do obtoczenia ryby 5 łyżek oleju rzepakowego 200 g świeżego szpinaku baby 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 250 ml śmietanki słodkiej 18% 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny malutka szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na rybę

Kulinarne Przeboje
Karp w śmietanie 114

była oczywiście próba przepisu, który na karpia w śmietanie mam dla Was. Mój mąż na początku był sceptyczny jeśli chodzi o to danie. Nie wiem dlaczego ale jakoś połączenie ryby ze śmietaną mu nie pasowało. Zmieniło się to oczywiście po tym jak skosztował gotowego dania. Nawet stwierdził, że jest całkiem niezłe. Co za komplement. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)przygotować karpia w sosie śmietanowym . Karpia wymoczyć w wodzie, bardzo dobrze osuszyć na papierowym ręczniku a następnie posolić 1 łyżeczką soli. Na patelni rozgrzać olej, kiedy bardzo gorący wkładać rybę. Smażyć na dużym palniku, średni ogień przez 2 do 3 minut z obu stron. Podsmażoną rybę wyjąć na talerzyk . Do garnka włożyć drobno krojoną cebulę oraz masło. Smażyć na małym

mecooks
Pstrąg pieczony z cytryną, czosnkiem i boczkiem 99

Ryby są bardzo zdrowe i staram się, by dość często pojawiały się na naszym stole. Gdy tylko mam okazję kupuję świeżego pstrąga zwykłego lub tęczowego. Przyrządzam go z dodatkiem prostych składników, które wspaniale podkreślają delikatny smak ryby. Cytryna, czosnek, pietruszka, odrobina koperku i chrupiący boczek - jest szybko, prosto i pysznie! Idealne danie na niedzielny obiad.  Pstrąg pieczony z boczkiem(...)cytryny 100g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pietruszki suszonej 1 łyżeczka koperku suszonego 100g boczku surowego wędzonego sól i pieprz Jeśli macie taką możliwość kupcie już wypatroszoną rybę, jeśli jednak kupicie świeżego pstrąga to najpierw zajmijcie się jego oprawieniem. Pozbądźcie się wnętrzności przekrawając rybę wzdłuż brzucha. Oczyśćcie rybę pozostawiając 2 filety wzdłuż kręgosłupa. Oczyśćcie także rybę z łusek

Cooking Monster
Ryba w zalewie słodko kwaśnej 321

Ryba w zalewie słodko kwaśnej z papryką i ogórkiem konserwowym to przepyszna przekąska na każdą okazję. Sprawdzi się świetnie na świątecznym stole, podczas spotkania z przyjaciółmi czy na zwykłą kolację. Jest delikatna w smaku - lekko słodka, lekko kwaśna. [embed]https://youtu.be/XB-0jfcrNcM[/embed]   Składniki na rybę w zalewie słodko kwaśnej: 0,5 kg filetów rybnych (dałam dorsza) dwie małe papryki(...)pół szklanki passaty pomidorowej 9 łyżek octu (50 g) 4 łyżki cukru sól, pieprz, po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego Przygotowanie Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Rybę kroimy na małe kawałki i każdy kawałek z osobna obtaczamy w cieście. Rybę smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, ogórki w plasterki, cebulę

e-PrzepisyKulinarne
Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej 99

Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej Rybka zanurzona w ciekawej octowo- pomidorowej zalewie z cebulką i papryką, to świetna odmiana od tradycyjnej ryby w occie. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza.     Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka bułki tartej(...)czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule (użyłam białej i czerwonej cebuli) 8 łyżek octu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, cukier     *** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej *** *** Smażymy

Blog z Apetytem
Zupa z wędzonej ryby - cullen skink 131

zupę z wędzonej ryby miałam ochotę już od dawna, jednak jakoś się nie składało. Ostatnio jednak zapoznałam się z pobliskim sklepem rybnym i zaczęłam gotować więcej potraw z ryb. Do przygotowania dań z wędzonego łupacza skłoniła mnie moja własna akcja kulinarna, ale muszę przyznać że ta wędzona ryba jest tak pyszna, iż z pewnością będzie gościła u mnie częściej. Zupa(...)wędzonej ryby , a konkretnie z łupacza, to tradycyjna szkocka zupa, można natknąć się na nią w wielu restauracjach czy pubach. Jeżeli będziecie w Szkocji to koniecznie polecam spróbować, ale jeżeli macie dostęp do wędzonego łupacza, to warto ugotować ją samemu, bo jest niezwykle prosta w przygotowaniu.  Zupa z wędzonego łupacza - cullen skink, podobnie jak inne szkockie dania wykorzystuje proste

Codzienne Gotowanie
Omlet z wędzonym łupaczem 154

Omlet z wędzonym łupaczem Łupacz (haddock) to bardzo popularna w Szkocji ryba. Najczęściej można ją zjeść pod postacią fish & chips, które jest jednym z najbardziej znanych dań na wynos w Szkocji. Dziś jednak chciałabym zaproponować danie z łupacza wędzonego, który jest niezwykle smaczny i aromatyczny.   Wyśmienity, kremowy  omlet z wędzonym łupaczem ( smoked haddock ) z pewnością zasmakuje wszystkim(...)fanom ryb. Omlet z wędzoną rybą jest daniem bardzo uniwersalnym - może być podawany na śniadanie, lunch lub kolację, najlepiej smakuje oczywiście na ciepło prosto z pieca, ale równie dobrze można jeść go na zimno. Omlet z wędzonym łupaczem jest przepyszny, a cała jego tajemnica leży oczywiście w dobrej gatunkowo rybie. Łupacz to mięsista, biała ryba z rodziny dorszowatych. Ryby

Codzienne Gotowanie
Ryba w cieście z kurkumą 183

zapraszam na pyszną rybę w cieście z kurkumą , bardzo aromatyczna i smaczna . Taką rybę można podawać na różne sposoby , także fajnie smakuje na parze i jest zdecydowane zdrowsza , ale raz na jakiś czas można zaszaleć i przygotować w takiej propozycji w jakiej proponuje . Składniki  3 płaty ryby dorsza , (bądź jaką się lubi ) 1 cebula  sól  pieprz ziołowy(...)pieprz czarny  Składniki na ciasto do ryby  2 jajka  5 łyżek mąki  pół szklanki mleka  sól  pół łyżeczki kurkumy  Wykonanie Płaty rybne płuczemy w wodzie i osuszamy , następnie do miski kroimy w plastry cebulę , dodajemy wszystkie przyprawy , według uznania i dokładamy rybę i mieszamy delikatnie tak aby przyprawy połączyły się z rybą

Mój Smak
Grillowany łosoś i tagliatelle z zielonym pesto 139

13kg rocznie. Średnio tyle ryb zjada rocznie mieszkaniec Polski. Z jednej strony jest z czego się cieszyć, bo co roku nasze spożycie ryb wzrasta średnio o 7%. Z drugiej jednak strony nie plasujemy się w ścisłej czołówce. W samych krajach europejskich rocznie zjada się trzykrotnie więcej ryb niż w Polsce. Winna temu może być cena. Kilogram dobrej ryby jest droższy(...)kilograma mięsa. Dlatego największą popularnością sklepową cieszą się takie ryby jak panga czy tilapia. Może i smaczne, jednak wartości odżywczej mają niewiele. Wśród chętnie kupowanych królują również śledzie, dorsze i łososie, jak również wszelkiego rodzaju ryby wędzone. Wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina D, selen, fluor, potas. To tylko część wielkiego bogactwa składników odżywczych zawartego w rybie. Dlatego

Jacob Tastes
Łazanki z dorszem i szpinakiem 140

łazanki służy tylko do tradycyjnych łazanek z kapustą kiszoną, których zresztą nigdy sama nie robiłam. ;) Dziś się przekonałam, że można go użyć chyba do wszystkiego. Pierwszy raz wykorzystałam też rybę w takim zestawieniu. Już ją zapiekałam z warzywami, dusiłam w sosie własnym, ale nigdy nie dodawałam do niczego w takiej formie, a już z makaronem to w ogóle nigdy żadnej(...)ryby nie jadłam. Miałam ochotę zrobić coś nowego, smacznego i zdrowego, a przede wszystkim mało pracochłonnego. I udało się. No może w 5 minut się tego dania nie uda zrobić, ale nie jest trudne. Mąż uznał, że za dużo szpinaku, ale dla mnie było ok. No może jednak ciutkę mniej go mogło być. :) Przygotowując dla siebie, możesz zredukować ilość szpinaku

Anioszek w kuchni
Lin pieczony w folii 127

Bardzo lubię jeść ryby. Zarówno te słonowodne jak i słodkowodne. Zdarza mi się wędkować na naszych Polskich wodach, ale wtedy wyznaję zasadę „Złów i wypuść”, ryb do konsumpcji nie szukam nad wodą. Dlatego też można to skrócić do stwierdzenia: „nad wodę – na ryby, do sklepu – po ryby”. Na szczęście nieopodal w sklepie Carrefour można kupić(...)ryby występujące w naszych wodach. Nie za wszystkimi przepadam, ale tłuściutkiego lina nie sposób odmówić, gdy jest dobrze przyrządzony. Moim skromnym zdaniem uważam jednak, że spore grono osób nie potrafi poprawnie przygotować posiłku z ryby. Na wielu blogach kulinarnych znajdują się przerażające opisy jak to na biedną rybkę trzeba wysypać pół torebki gotowej przyprawy do ryb. Jeżeli takie rzeczy wypisują

Mr. Taste
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 185

befsztyk tatarski czy carpaccio, tak i ceviche to jedna z tych potraw, którymi współcześni kucharze uwielbiają się bawić. Co to takiego? To surowa ryba bądź owoce morza zamarynowane w kwasie z owoców cytrusowych. Musicie spróbować! Danie to pochodzi z Paragwaju. Zazwyczaj spożywane na lunch lub brunch, jest lekkie i orzeźwiające. To popularny fast food na plażach. Restauracje ceviche (cevicherías) często(...)już blisko godziny 14-15 są pozamykane – złowione rano ryby nie są już świeże. Pikantne i zdecydowane w smaku, ceviche podawane jest ze słodkimi ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado.   Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak równoznaczne z gotowaniem mięsa

Karo in the Kitchen
Tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorem (ryba) 133

Idealna tarta - połączenie łososia, świeżego szpinaku, pomidora, a całość polana sosem jajeczno-pomidorowym.  Ciekawy pomysł na wykorzystanie usmażonego łososia. Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe

Ugotować
Smażony dorsz (ryba) w tempurze 176

Składniki: 500 g świeżego filetu z dorsza, 80 g tempury, zimna woda, mąka do obtoczenia, sól, pieprz cytrynowy, olej do smażenia. Przygotowanie: Filet dorsza myjemy i

Aga w kuchni
Sosy do grillowanych ryb – kilka pomysłów 131

kilka pomysłów na rewelacyjne sosy do grillowanych ryb. Lekkie sosy domowej roboty. Do większości grillowanych ryb pasują rzadkie sosy na bazie oliwy, z sokiem z cytryny i ziołami. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo proste. Wystarczy połączyć 1/3 filiżanki dobrej jakości oliwy z oliwek z łyżką soku z cytryny oraz dodać zioła takie jak: estragon, pietruszka, koperek i tymianek do smaku(...)Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Takie sosy idealnie nadają się do fastrygowania ryb podczas grillowania. Tradycyjne sosy na bazie pomidorów. Tradycyjne gęste sosy na bazie pomidorów najlepiej pasują do grillowanych ryb gdy się je trochę „rozpuści”. Najlepiej do tego typu sosów dodać trochę oliwy z oliwek, która dodaje również wilgoci grillowanej rybie. Taki zabieg pozwoli nam również

naRuszcie
Ryby - dlaczego warto je jeść? 189

Zbliża się Wielki Post, więc obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Najczęściej sięgamy po ryby, które w sobie zawierają najwięcej wartości odżywczych. Dietetycy i lekarze zalecają zjadanie minimum dwa razy w tygodniu dań z ryb. Dlaczego warto jeść ryby? Ryby zwierają duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3, które chronią nas przed: chorobami m.in nowotwory, choroby serca obniżają poziom złego cholesterolu(...)wzmacniają włosy, skórę i paznokcie  polepszają nastrój wzmacniają odporność Jakie minerały witaminy zawierają? witamina A witamina D witamina B12 fosofor fluor selen jod magnez wapń żelazo Jakie ryby wyróżniamy? ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karp, karaś, płoć, lin, pstrąg, sandacz ryby chude: dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, sola, lin, szczupak, miruna panga

Truskawkowa Fiesta
Ryba pieczona w mleku kokosowym z cytryną i kolendrą czyli Środowe Rybki odc.20 112

Nie ma mnie dzisiaj w domu od rana do nocy. Nie zajmuję się dziećmi, nie gotuję u siebie w kuchni, jestem w Stolicy, uczę się, poznaję

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba po marokańsku, z pieczonymi ziemniaczkami czyli Środowe Rybki odc.25 149

I znowu zajrzałam do "Kulinarnych podroży Jamiego". Zaowocowało to usmażeniem wczorajszej rybki. Przepis znowu z opóźnieniem. Wiecie czemu? otóż moja Córcia idzie w tym roku do

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba wpływa na wszystko. Śledź z suszoną śliwką i żurawiną. 155

Macie czasem tak, że wspomnienie jakiegoś smaku wywołuje u Was ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym” tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi

ladykitchen
Świąteczna zupa rybna 371

pstrąga. Z kolei eleganccy Francuzi posilają się blinami z kawiorem lub wędzonym łososiem oraz ostrygami z przeróżnymi przybraniami.  Jednak najbardziej "rybną kolację" mają Włosi . Nazywana jest Ucztą Siedmiu Ryb na pamiątkę siedmiu sakramentów i składa się z siedmiu lub więcej dań opartych na darach morza. Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza ( anguilla ) oraz solonego(...)których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu  vermicelli alle vongole ).  Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną na modłę włoską , z pomidorami i fasolą cannellini . Jak Wam już kiedyś pisałam , owoce morza są domeną mojego Męża, dlatego zaprosiłam go do pomocy przy

Chilli Czosnek i Oliwa
Dorsz w porach w cieście francuskim 148

Dzisiejszy pomysł na rybę jest trochę nietypowy… Wymyśliłam sobie takie połączenie przy okazji współpracy z ZT Kruszwica przy przygotowaniu wielkanocnego ebooka. Jedna rzecz wymyślić sobie przepis a inna rzecz go wcielić w życie… Na szczęście pomysł udało mi się zrealizować przy pierwszym podejściu, a dodatkowo okazał się tak smaczny, na jaki wygląda. Połączenie delikatnej ryby z aromatycznym(...)dorsza wykładamy przestudzone pory. Drugi arkusz ciasta francuskiego nacinamy w środkowej części tak, aby nacięcia nie były dłuższe niż szerokość ryby. Ciastem przykrywamy rybę lekko je dociskając, aby ciasto dobrze przylegało do ryby. Nadmiar ciasta obcinamy zostawiając tylko 2-3 cm brzegu. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około

UgotujmyTo.pl
Sushi poradnik krok po kroku 159

i niektóre owoce morza. Większość ryb podaje się w formie surowej  —  łosoś, tuńczyk, czy ryba maślana, a niektóre w formie wędzonej  —  węgorz lub obgotowanej  —  krewetki. Ze względu na brak dostępu do świeżych ryb z pewnego źródła można wykorzystać np. wędzonego łososia, czy paluszki krabowe. Równie ważne są glony nori(...)Dociskamy matą 9. Kroimy. 10. Ewentualnie obtaczamy w sezamie. Nigri Nigri to najprostsze w wykonaniu sushi. Składają się one z rulonu ryżu posmarowanego wasabi i położonego nań kawałka ryby, niekiedy obwiązanego paskiem nori. Wykonujemy je następująco: 1. Moczymy ręce w zimnej wodzie. 2. Bierzemy trochę ryżu i formujemy 4 cm rulonik. 3. Wierzch smarujemy wasabi. 4. Kładziemy kawałek ryby

Food Square
małe filety dorsza z koperkiem smażone czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – ryby 114

Składniki: filet z dorsza 4 sztuki, koperek siekany 2 łyżki, pieprz czarny mielony - do smaku, kucharek - do smaku, mąka pszenna 2 łyżki, olej do smażenia - ile

W Mojej Kuchni Lubię
Ryby 141

Łosoś Łosoś na parze z parowaru Łosoś z masłem czosnkowym Łosoś ze szpinakiem w cieście Łosoś i pstrąg w galarecie Pstrąg z grilla  Pstrąg łososiowy

Aga w kuchni