podsumowania w/w projektu. W marcu br. przeprowadzono badanie opinii publiczne na zlecenie Fundacji WWF Polska. Potwierdziło ono, że kampania spowodowała istotny wzrost świadomości społeczeństwa na temat problemu zagrożenia wyginięciem ryb w morzach i oceanach. Badanie potwierdziło skuteczność całej kampanii. Kampania przekazała obiektywne informacje na temat tego, jakie gatunki ryb i owoców morza są zagrożone. Jednocześnie – zachęciła do wybierania tych(...)których stan jest stabilny. W ramach kampanii, wydana została książka kucharska „ Ryby wybrane „, która pokazuje jak ciekawe i smaczne dania można przyrządzić z ryb i owoców morza, których stan jest stabilny. Książka jest pięknie wydana, lubię po nią sięgać. W wersji elektronicznej, znajdziecie ją tu: RYBY WYBRANE Zachęcam do jej pobrania. Jaka ryba na obiad, która dzieli najpopularniejsze
Moja pasja smakuMało skomplikowane w przygotowaniu, a w efekcie pyszne i pożywne danie Ryba pieczona na ruszcie z warzyw to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam taką formę jej przygotowywania i efekt po upieczeniu. Nie dość, że ryba nie przywiera wtedy do dna naczynia, to jeszcze do tego nie wysusza się podczas pieczenia, z racji soków i wody, które zbierają się pod nią. Przygotowywałam(...)średnie pstrągi tęczowe 1 duża marchew 2-3 mandarynki 6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu. Odstawić
Grunt to przepis!Ryby bardzo lubię, ale przyrządzam je rzadko. Powód jest przede wszystkim jeden - zapach, który unosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla(...)jest przebogatym źródłem inspiracji. To nie tylko ryby na świąteczny stół, ale też na obiad codzienny, niedzielny, na wspólne grilowanie z przyjaciółmi, na małe przekąski od czasu do czasu. Oprócz pięknych zdjęć w książce, opis wykonania jest tak przystępny, że nic tylko gotować! Zaznaczyłam sobie różowymi karteczkami te przepisy, które pójdą na pierwszy ogień. Dzisiaj przedstawiam Wam efekt dania numer
bistro mamapiekarniku, na podkładzie z blanszowanych ziemniaków, pomidorów, kaparów i oliwek. Są nieziemskie! Połączenie wszelkich tekstur – jednocześnie chrupiące i miękkie przypieczone ziemniaki, chrupki jak chipsy bekon. Soczyste mięso białej ryby w akompaniamencie kwaśnych kaparów i słodkich pomidorów. Całość skąpana w najlepszej jakości oliwie z oliwek, z dodatkiem ziół i przypraw – mieszanka nie do zapomnienia. Dorada to zdecydowanie jedna z moich(...)ulubionych ryb – jej mięso jest białe, soczyste, bogate w smaku. W porównaniu z dużo droższym lucjanem i okoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby a mięsem znajduje się równej grubości warstwa tłuszczu, która odpowiada za soczystość mięsa po przygotowaniu. To świetny gatunek nadający się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także podstawa słynnej francuskiej zupy
Karo in the Kitchenwspomniałam kilka dni temu na Facebooku, doszłam do wniosku, że pom imo tego iż mieszkam na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych owoców morza jest tu pod dostatkiem , to jem ich zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów. Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało(...)dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej panierce z indyjskiej pasty madras, w akompaniamencie salsy buraczkowej. Do tego dania idealnie nadaje się każda biała ryba, ja użyłam łupacza (haddock), która jest mięsistą i bardzo soczystą, białą rybą z rodziny dorszowatych, niezmiernie popularną na Wyspach, najczęściej można się na nią natknąć w tak tutaj popularnych "take awayach
Codzienne Gotowaniejesiotr wędzony Wprost przepadam za wędzonymi rybami. A m ało jest ryb, które mogły by równać się w smaku, z jesiotrem. Jego delikatne mięso,wprost idealnie nadaje się do wędzenia Składniki jesiotry o wadze 2-3 kg sól sposób przygotowania Jesiotry sprawiamy (zostawiając głowy), myjemy i zasypujemy dużą ilością soli, tak by ryby były pokryte warstwą soli. Ryby odstawiamy(...)znów solimy, tym razem już mniejszą ilością soli ( taką jakiej zwykle używamy przyprawiając mięsa, do pieczenia). Jesiotry odstawiamy w chłodne miejsce, na 24 godziny. Kolejnego dnia rozpalamy wędzarnię. Ryby mocujemy na wędzarnicze haki i p rzekładamy do wędzarni. Przez pierwsze 40-50 minut osadzamy je w ciepłym powietrzu (utrzymujemy temperaturę 30-35 stopni, nie zadymiamy
Miód i pieprzktóre mnie ukradkiem zrobiono.. ;) ) dania ani przed, ani po upieczeniu. :( Żałuję, bo wyszło fantastycznie i na pewno powtórzę ten eksperyment jeszcze nie raz, jednak na pewno z lepszą rybą. Dorada nie jest najsmaczniejsza, a mimo wszystko, nawet ona w aromacie dymno-ziemisto-liściastym udała się znakomicie. Polecam wszystkim tym, którzy lubią wypady do lasu, czy w inne miejsca, gdzie(...)się/nie ma/nie lubimy używać grilla. A nie wszystko przecież można upiec na patyku NAD ogniskiem... pod już jest wiele opcji. ;) Ciekawe i smaczne doświadczenie. kilka sztuk całych, niedużych ryb słodkowodnych pieprz cytrynowy pieprz ziołowy świeżo mielona sól morska kilkanaście dużych liści klonu czyste płócienne skrawki materiału sznurek kuchenny lub nitka kawałek gruntu do rozkopania drewienka na ognisko (najlepsza
Kuchenna KontrrewolucyaKulki rybne a raczej w moim przypadku medaliony w zalewie octowej robiłam już kilka razy. Jest to rewelacyjna przekąska. Można je zrobić w zasadzie z każdej ryby, ale według mnie najlepiej wychodzą z połączenia karpia z inną rybą (u mnie w tym przypadku mintaj). Czym mniejsze kulki ulepimy, tym jest większa szansa na to, że będą one wyglądać właśnie(...)robimy około 1 - 2 tygodnie wcześniej, żeby zdążyły przejść zalewą octową. Według mnie przekąska ta najlepiej wychodzi ze świeżego karpia. W sumie trzeba się namęczyć, żeby wypatroszyć i filetować ryby, ale warto. Warto też mieć ciężki i solidny tasak i ostry nóż. Bardzo to pomaga przy odcinaniu i przecinaniu ryby. Składniki: kulki: 7 kg świeżego karpia (po filetowaniu wyszło
Mama GotujePstrąg jest idealną rybą do grillowania. Wiele osób boi się grillować ryby bo ich mięso jest delikatne i nie chcą oni oglądać kiedy ładny kawałek ryby rozpada się na ruszcie. Ale tak naprawdę grillując pstrąga musimy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze musimy upewnić się, że powierzchnia grillowania jest czysta. Jeśli nie należy ją oczyścić i przed rozgrzaniem naoliwić(...)drugie pstrąga najlepiej grillować szybko i w wysokiej temperaturze. Pamiętajmy, również do grillując ryby dobrze zaopatrzyć się w dobrej jakości łopatkę lub szerokie szczypce, które są niezbędne aby delikatnie odwrócić rybę. Warto też grillować ryby z użyciem specjalnych koszy do grillowania całych ryb. Duży asortyment akcesoriów do grillowania ryb można znaleźć w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla mieszczącym się w Bielsku
naRuszcieRyba pieczona na mrożonych warzywach Dziś mam dla Was pomysł na pyszny, prosty obiad z piekarnika. Ryba pieczona na mrożonych warzywach. My uwielbiamy. Czasem takie ekspresowe i proste rozwiązania są najlepsze Zgodzicie się? Lubicie takie obiady? Jak przygotować pieczoną rybę na warzywach? Składniki: 1 opakowanie warzyw na patelnię ulubiona ryba – u mnie płaty mintaja marynata do ryby(...)łyżki oleju, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki , 1/3 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do ryb wiórki masła Do doprawienia warzyw: 1 łyżeczka ulubionej mieszanki przypraw – u mnie Zioła Łukasza 2 łyżki oleju Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Warzywa wykładamy do dowolnego naczynia do pieczenia (u mnie na tartę). Posypujemy mieszanką przypraw, polewamy olejem i wszystko mieszamy. Odstawiamy
Słodkie okruszkijakich ryb pozyskuje kawior? Z jakich ryb pozyskuje kawior? W świecie luksusowych smakołyków kawior zajmuje szczególne miejsce. Jest to delikatny i wykwintny produkt, który cieszy się ogromną popularnością wśród smakoszy na całym świecie. Jednak nie wszyscy wiedzą, z jakich ryb pozyskuje się ten wyjątkowy składnik. W tym artykule przyjrzymy się głównym gatunkom ryb, z których pochodzi kawior. 1. Jesiotr Jesiotr(...)jest jednym z najbardziej znanych gatunków ryb, z których pozyskuje się kawior. Jest to ryba słodkowodna, która występuje w wielu rzekach i jeziorach na całym świecie. Jesiotr jest uważany za jednego z najstarszych gatunków ryb na Ziemi, istnieje już od ponad 200 milionów lat. Kawior jesiotra jest uważany za najbardziej prestiżowy i drogi. Charakteryzuje się dużymi, jasnymi ziarnami o delikatnym
Żyję by jeśćArtykuł sponsorowany Niektórzy po prostu za rybami nie przepadają. Inni zaś świadomie z nich rezygnują z przyczyn światopoglądowych. Nic na siłę i przeciw sobie! Tyle że akurat ryby są kluczowym składnikiem zróżnicowanej diety. To bogate źródło kwasów omega-3, które mają olbrzymie znaczenie dla odporności, pracy mózgu i profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Dieta bez ryb musi więc uwzględniać inne(...)artykule! Siemię lniane – najbogatsze roślinne źródło kwasów omega-3 Za najbogatsze roślinne źródło kwasów omega-3 uchodzą surowe ziarna siemienia lnianego – a zawierają ich nawet 10 razy więcej niż ryby . Niestety sprawa nie jest tak prosta, jak na pierwszy rzut oka się wydaje. W siemieniu rzeczywiście znajdują się duże ilości omega-3, natomiast wyłącznie jednego rodzaju w obrębie tej grupy
Via GustoDzisiaj sprawdzony przepis na pyszną rybę. Ryba w sosie porowo – śmietanowym. Tym razem miruna, ale możecie przygotować swoją ulubioną rybę np. dorsza. Ryba z dodatkiem sosu porowo-śmietanowego przyprawionego świeżym tymiankiem, cytryną i rozmarynem. Taka ryba świetnie sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad jak i kolację Wigilijną. Spróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym(...)Składniki 500 g ulubionej ryby u mnie miruna 2 kawałki pora biała część 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku sól, pieprz kolorowy cytryna sok z 1 połowki oregano, rozmaryn, koperek 1 łyżeczka mąki 150 ml słodkiej śmietanki Instrukcje
To co lubię - gotuję i polecamSoczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to idealna potrawa na świąteczny stół i nie tylko. Można ją również przygotować w dowolny dzień na obiad, zwłaszcza piątkowy. Rybę po grecku można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. Obie wersje smakują wyśmienicie. Ryba po grecku nie jest trudna w wykonaniu. Wystarczy usmażyć filety rybne i poddusić warzywa. Następnie całość połączyć(...)sobą. Przekonaj się jakie to pyszne i wypróbuj nasz sprawdzony przepis na rybę po grecku! RYBA PO GRECKU PRZEPIS Składniki 1 kg filetów z mrożonej ryby lub świeżej pół szklanki mąki do obtoczenia ryby 1/2 kg marchewki 1 korzeń pietruszki 1 duża cebula pół szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 liście
Alle Dobre!Łosoś z piekarnika to smaczny i zdrowy obiad. Wiem, ryby są drogie, ale mi się udało kupić filet z łososia za połowę ceny, bo była krótka data ważności. Drożyzna jest niesamowita, ale ja zawsze robiłam i robię zakupy na obniżkach, bo po co przepłacać. Zawsze szybko mogę dopasować obiad do zakupów, które właśnie zrobiłam. Wierzcie mi, nawet teraz(...)trudnych czasach wciąż mogę sobie pozwolić na taki luksus, jakim dla mnie jest łosoś . Ryba na obiad to zdrowy obiad. Mój małżonek wychowany nad Morzem Kaspijskim mógłby jeść ryby i inne owoce morza codziennie. Ja zresztą też. Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Lubię łososia z piekarnika w całości w towarzystwie warzyw. Jakie warzywa wybrać do łososia? Takie jakie akurat
codojedzenia