ryba - 21959 przepisów (strona:29/1464)

Łosoś w warzywach 28

Łosoś z piekarnika to smaczny i zdrowy obiad. Wiem, ryby są drogie, ale mi się udało kupić filet z łososia za połowę ceny, bo była krótka data ważności. Drożyzna jest niesamowita, ale ja zawsze robiłam i robię zakupy na obniżkach, bo po co przepłacać. Zawsze szybko mogę dopasować obiad do zakupów, które właśnie zrobiłam. Wierzcie mi, nawet teraz(...)trudnych czasach wciąż mogę sobie pozwolić na taki luksus, jakim dla mnie jest łosoś . Ryba na obiad to zdrowy obiad. Mój małżonek wychowany nad Morzem Kaspijskim mógłby jeść ryby i inne owoce morza codziennie. Ja zresztą też. Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Lubię łososia z piekarnika w całości w towarzystwie warzyw. Jakie warzywa wybrać do łososia? Takie jakie akurat

codojedzenia
Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym 38

Polędwica z dorsza w sosie szpinakowym to danie, które z pewnością polubisz. Delikatne mięso z dorsza w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym. Zdecydowanie jemy za mało ryb. Większość potraw rybnych jakie przygotowujemy w domu to ryba smażona na głębokim tłuszczu w panierce z mąki, albo z mąki, jajka i bułki tartej. Bywając w krajach śródziemnomorskich nauczyłem się, że ryba(...)tylko panierka, ale można delikatne mięso z dorsza przygotować w zupełnie inny sposób… Gdzie jemy najwięcej ryb? Polacy najwięcej ryb jedzą podczas wakacji, wtedy kiedy wyjeżdżamy nad Bałtyk i na obiad wybieramy się do smażalni ryb. Nie wiem dlaczego, ale wszyscy praktycznie wybierają tam dorsza. Warto najpierw zerknąć na okres połowu tej ryby, bo zazwyczaj jest to ryba mrożona

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryby i owoce morza – składniki odżywcze i właściwości zdrowotne 45

Jedną z najzdrowszych diet jest ta bogata w ryby i owoce morza. Zdrowotne korzyści rybnego menu odkryto w latach 60. XX wieku. Zauważono wówczas, że spożywający głównie ryby Eskimosi rzadko cierpią na choroby serca. Co dokładnie mają w sobie ryby i owoce morza, że pozytywnie wpływają na zdrowie? Czytaj dalej. Ryby i owoce morza – podział i składniki odżywcze Ryby dzieli(...)średnio tłuste (np. tuńczyk, pstrąg) i chude (np. mintaj, szczupak, dorsz) ze względu na zawartość w nich tłuszczu. Warto też wspomnieć o luksusowym produkcie, jakim jest solona ikra z ryby, czyli kawior z jesiotra żyjącego w Morzu Kaspijskim i Morzu Czarnym. Ikra również ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Do owoców morza zalicza się skorupiaki (np. kraby, krewetki), głowonogi (np. ośmiornice), mięczaki

sierotka maRysia w kuchni
Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą 40

Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą to bardzo szybki i prosty do zrobienia przepis na filety rybne z piekarnika. Danie świetnie sprawdzi się na pyszny i zdrowy obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Ryba w tym wydaniu jest aromatyczna i soczysta, a do tego stosunkowo niskokaloryczna i lekka.   Składniki na ryba pieczoną ze szpinakiem i mozzarellą (2 porcje(...)około 400 g filetów z ulubionej ryby (dałam dorsza) 250 g świeżego szpinaku średniej wielkości cebula ząbek czosnku 100 g sera mozzarella łyżka soku z cytryny sól, pieprz   Przygotowanie Jeśli mamy mrożone filety rybne, rozmrażamy je najpierw całkowicie i osuszamy. Mniejsze filety przekrawamy na pół, większe dzielimy na 3 porcje. Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem

e-PrzepisyKulinarne
Pstrąg z piekarnika 52

Pstrąg to jedna z moich ulubionych ryb. Nie jest droga, jest bardzo łatwo dostępna a do tego bardzo prosta w obróbce. Pstrąg szczególnie przygotowywany w piekarniku ma delikatny smak, nie jest mułowaty ani gorzkawy. Bardzo lubię obiady na szybki, które nie wymagają dużego nakładu pracy, wiec często robię pstrąga z piekarnika z opiekanymi ziemniakami bądź frytkami. Do ryby dodaję czasem(...)cukinię, brokuła. W tym przepisie przygotowuje jednak wersję bazową, bez dodatku warzyw za to z masełkiem czosnkowym z dodatkiem koperku bądź pietruszki. Nawet mój mąż, który nie jest fanem ryb tak przygotowanym pstrągiem zajada się ze smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pstrąg z piekarnika – Składniki 2 pstrągi np. tęczowe 1 cytryna 2 łyżki miękkiego masła 2 ząbki czosnku pęczek koperku

To Musisz Wiedzieć
Ryba w zalewie 28

Ryba w pikantnej pomidorowej zalewie octowej, którą można przyrządzić dzień wcześniej jest pysznym daniem Wigilijnym. Jeśli nie macie ochoty całą wigilię stać przy garach i chcecie przygotować sobie przynajmniej niektóre potrawy wcześniej to jest przepis dla Was. Ryba idealnie będzie pasować do świeżo pieczonego wiejskiego chleba lub ziemniaków. Polecam osobą, które planują robić dużą Wigilię oraz dla tych, którzy(...)przepadają za karpiem. To danie może być też świetną alternatywą na pozostałości po Wigilijnej smażonej rybie. Wystarczy zrobić zalewą, pokroić warzywa i wszystko razem połączyć. W taki sposób w Boże Narodzenie mamy pyszne śniadanie lub obiad gotowy w 10 minut. Polecam spróbować – smakuje wyśmienicie! Czas wykonania: 1 h (6 – 8 h oczekiwania) Ilość porcji: 8 – 10 porcji Składniki

KuchniaWeDwoje.pl
Nie tylko na święta – poznaj sprawdzone przepisy na karpia 132

Karp to ryba słodkowodna o delikatnym mięsie, stanowiąca podstawę wielu dań tradycyjnej kuchni polskiej. Na stoły najczęściej trafia przy okazji Wigilii, jednak potrawy z jej udziałem spożywane są również na co dzień. Charakterystyczny posmak karpia zniwelować można poprzez odpowiednie namoczenie ryby w zimnym mleku, bądź też skropienie cytryną. Ryba ta doskonale smakuje zarówno po usmażeniu w panierce, jak i upieczeniu(...)najczęściej kupowany jest w postaci żywej i ubijany bezpośrednio przed Wigilią. Samodzielne usuwanie łusek i patroszenie może być jednak sporym wyzwaniem, dlatego wiele osób decyduje się na zakup ryby filetowanej. Samo przyrządzenie świątecznego karpia nie jest trudne. Ryba powinna być przede wszystkim porządnie wymoczona, aby usunąć z niej posmak mułu. Karpia najlepiej smażyć na maśle klarowanym, powoli i na małym

sierotka maRysia w kuchni
Keto roladki rybno – cukiniowe (Paleo, LowCarb) 116

Keto roladki rybno – cukiniowe w sosie holenderskim Ryba wpływa na wszystko Dobroczynne działanie ryb na ludzki organizm to fakt, którego generalnie nie trzeba nikomu przedstawiać. Lekkostrawne białko w połączeniu z licznymi kwasami omega-3 sprawiają, że dania rybne powinny często lądować na naszych talerzach. Zdecydowanie częściej niż statystyczny Polak ma w zwyczaju… Zaleceniem powtarzanym jak mantra przez wiele(...)było konsumowanie ryb minimum dwa razy w tygodniu. No właśnie – mimo świadomości tego faktu – na blogu dań rybnych jak na lekarstwo… I w praktyce też to u mnie podobnie wygląda… Nie samym łososiem człowiek żyje… Do niedawna zdarzało mi się od czasu do czasu konsumować duszonego na maśle dzikiego łososia. Najlepiej w towarzystwie szpinaku i sosu holenderskiego . Mniam… Jego

Modern Cave Girl
Ryba po grecku w sosie słodko - kwaśnym 94

Już po świętach, ale u mnie jeszcze jeden przepis na rybę po grecku. Jest to wersja podobna do pozostałych, ale jednak w innym wydaniu. Zrobiłam ją bowiem z sosem słodko - kwaśnym, a oprócz tego z tradycyjnymi warzywami. Taka ryba jest bardzo smaczna, trochę inna, nowa, więc może komuś ten przepis przypadnie do gustu. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g(...)filetów rybnych 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 400ml sosu słodko - kwaśnego z warzywami sól, pieprz 2 ząbki czosnku mąka do panierowania ryb olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Użyłam mrożonych filetów rybnych, więc pierwszym krokiem było ich rozmrożenie. Następnie rozmrożone filety przyprawiłam solą i pieprzem, opanierowałam w mące i usmażyłam na oleju z obu stron

Waniliowe Improwizacje
Ryba z frytkami 130

Przepis na klasyczną rybę z frytkami był na blogu już od dawna, ale robiłam go ponad 5 lat temu i zdjęcia były … nie oddawały smaku tego dania. Stąd postanowiłam pokazać Wam to danie jeszcze raz, danie z pysznymi paluszkami rybnymi domowej roboty, frytkami w mojej wersji przygotowanymi w piekarniku aby oszczędzić już sobie dodatkowego tłuszczu. W przepisie znajdziecie jeszcze(...)domowy sos tatarski, ja go uwielbiam do ryby. Ale oczywiście, zgodzę się z Wami, że nie jest lekkostrawny. Dlatego rybę możecie podać z lżejszym sosem lub po prostu z sałatką. Polecam Wam także: – łosoś z pomidorami – karp w galarecie – ryba po grecku – dorsz ze szpinakiem – smażona flądra – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka

nietylkopasta.pl
Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką 75

Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką – to pomysł na pyszny obiad, nie tylko na piątek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ostatnio wyjechaliśmy na weekend do znajomych i przy okazji wpadliśmy na kolację do North Fish, gdzie mieliśmy okazję zjeść nowość w menu, czyli wiosennego mintaja – i to właśnie on stał się inspiracja do tego przepisu. My zamiast mintaja(...)świetnie będzie także tutaj pasować morszczuk lub dorsz. Dodatkowo sos na bazie śmietany i chrzanu raz ze szczypiorkiem i rzodkiewką super podkreśla smak dania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiosenna ryba panierowana z sosem chrzanowym i rzodkiewką – Składniki: ok. 500 g białej ryby (np. morszczuka, miruny, mintaja, dorsza) 1 mały kubek gęstej kwaśnej śmietany (200 g) 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu

Kulinarne Przeboje
Polędwiczki z dorsza z chrupiącą skórką – jak smażyć białą rybę? 112

Biała ryba – zmora wielu z nas. To mięso uwielbia przywierać nawet do teflonu, łamać się i rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic w tym dziwnego – jest piekielnie delikatne. Jak sprawić, żeby filet z białej ryby nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo na niej odwrócić? Do polędwicy z dorsza naszykowanych według tego przepisu idealnie pasują grillowane szparagi(...)piersi z kurczaka w całości, dodawaliśmy mięsu do pieczenia to, czego mu było brak – kurczęcym piersiom natura poskąpiła tłuszczu i wilgoci. To samo robimy z delikatnym filetem z białej ryby – dodajemy mu jeden bardzo ważny element – sztuczną skórę. Niekoniecznie mam tu na myśli chirurgiczny przeszczep, ale bardzo grubą, jednostronną panierkę. Lekkie rybie mięso, smaczne samo w sobie, wartościowe i dietetyczne

Karo in the Kitchen
Ryba w sosie musztardowym 114

Szukasz przepisu na obiad bez mięsa? Ten będzie jak znalazł. Ryba w sosie musztardowym Ryby staram się jeść w miarę możliwości dość często. Tutaj gdzie mieszkam niestety ich wybór jest dość skromny. Za każdym razem więc kiedy jestem w Polsce staram się nadrabiać ich brak i zajadam się pysznymi śledzikami czy świeżym łososiem. Dzisiaj Wielki Piątek i u mnie(...)zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na rybę smażoną z sosem. 6 średnich mrożonych filetów z dorsza 1 łyżeczka soli 1/8 łyżeczki pieprzu 4 łyżki mąki 1/2 szkl. bułki tartej 2 jajka olej słonecznikowy do smażenia

mecooks
Obiad na środę – gnocchi, ryba, surówka 263

Obiad na środę, szybki, niedrogi i łatwy w przygotowaniu. Obiad dla całej rodziny. Gnocchi, ryba i surówka to standartowy obiad na środę w naszym domu. Ryba gości u nas bardzo często. Grillowana, pieczona, smażona i gotowana… Łosoś , dorsz …Ryba w panierce to ulubiona ryba dzieci. Rybę podaję z ziemniakami, a czasami przyrządzam smażone gnocchi. Robię je najczęściej(...)jeść kapustę na surowo i ugotowaną. Trzeba również usunąć twarde nerwy liściowe, które nie za bardzo nadają się do spożycia. Smażona czarna kapusta w migdałach jest smacznym dodatkiem do ryby. Obiad na środę Składniki: na 4 porcje Gnocchi 350 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g utartego parmezanu oleju do smażenia Umieść wszystkie

codojedzenia
Pieczona makrela z warzywami 189

Polsce makrela jest dość popularną rybą, ale w 99% przypadków jest to makrela wędzona. Do tego stopnia, że kupno świeżej makreli może okazać się bardzo poważnym wyzwaniem – nie ma jej w ofercie większości sklepów rybnych, a co dopiero supermarketów. Jej kupno nie jest jednak całkowicie niemożliwe, nawet jeśli będzie trzeba trochę poszukać. Spróbować powinny przede wszystkim osoby, którą lubią morskie(...)ryby zbliżone smakiem do śledzi. Podobne jak one makrela będzie czuła się najlepiej wśród raczej wytrawnych dodatków i tak zazwyczaj jest przyrządzana. Można ją przede wszystkim smażyć i piec, a zarazem najlepsze i najwygodniejsze w przygotowaniu będą niezbyt duże okazy – takie do ok. 400g. Z większymi będzie problem, gdyż mogą wymagać rozkawałkowania, ale przede wszystkim ich mięso nie jest już

Kulinarna Pokusa