ryba - 22624 przepisów (strona:24/1509)

Keto zupa rybna (Paleo, LowCarb) 106

Wariacja na temat rybnej zupy segedyńskiej Chodziła coś za mną ostatnio zupa rybna. Akurat tak się złożyło, że w zamrażarce leżakowały jeszcze jakieś pozostałości ryb , a dokładniej mintaja i łososia . A w lodówce zalegała otwarta butelka passaty pomidorowej … No to co z tymi fantami zrobimy? Ano zupę rybną w typie segedyńskiej właśnie… Dorzuciłam też lekko zwiędłego już selera naciowego , organizując(...)samym czyszczenie lodówki… Wyszła pyszna i rozgrzewająca, idealna na te mroźne dni. I chociaż w oryginalnej wersji daje się karpia, to ja nie jestem fanką ryb słodkowodnych. Zdecydowanie bardziej preferuję te morskie, stąd taki a nie inny wybór. Keto zupa rybna Przewaga ryb morskich nad słodkowodnymi Ryby słonowodne są zresztą bogatsze w składniki odżywcze. Zwłaszcza w jod i kwasy omega

Modern Cave Girl
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej 343

Ryba w zalewie pomidorowo-octowej to prosty przepis na pyszną przekąskę na zimno nie tylko na święta Bożego Narodzenia, ale i wszelkiego rodzaju imprezy, spotkania rodzinne czy zwykłą kolację. Robi się ją bardzo szybko, jedynie trochę czasu trzeba poświęcić na smażenie ryby. Można ją zrobić 2-3 dni wcześniej, potrafi długo stać w lodówce. A im dłużej stoi, tym nabiera(...)więcej smaku.   Składniki na rybę w zalewie pomidorowo-octowej: 700 g filetów rybnych (np. mintaj, miruna lub dorsz) 3 cebule 3 ogórki konserwowe 3 jajka mąka pszenna bułka tarta sok z cytryny sól, pieprz Zalewa: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki oleju 1/3 szklanki octu 2 łyżki cukru 80 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek) kilka ziaren ziela angielskiego

e-PrzepisyKulinarne
Pasta z twarogu i ryby. Awanturka 116

Pasta z twarogu i ryby. Awanturka. Dzisiaj chcę wam pokazać jaką pastę do kanapek przygotowuje sobie w każdy piątek na śniadanie mój 83 letni tata. To AWANTURKA, czyli pasta z twarogu i ryby do kanapek, dzisiaj dodatkiem to twarogu był to śledź w pomidorach. Skąd nazwa awanturka? Niektórzy twierdzą, że połączenie dwóch głównych składników może, u bardziej wrażliwych, wywołać małą(...)awanturę żołądkową. Jednak bez obaw: biały ser i ryba na pewno nie będą sprawcami żadnego pokarmowego zamieszania. Oczywiście, o ile będą świeże. Pasta z twarogu i ryby jest smaczna i prosta. Robi się ja błyskawicznie, nie potrzeba blendera, wystarczy zwykły widelec do roztarcia składników. Nie ma jedynej i słusznej receptury na taka pastę. Podstawę pasty stanowi ser ( twaróg ) i ryby

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorada z grilla 129

pogawędkach przygotować pyszne jedzenie. Wszystko do dzisiejszego obiadu można przygotować wcześniej, a kiedy poczujecie głód można przystąpić do grillowania. Dziś na grill trafiła dorada, ale może to być inna ryba o zwartym mięsie. Marynata i sos są bardzo smaczne i łatwe do przygotowania wystarczy, że zmiksujecie składniki i gotowe. Marynata do ryby przygotowana jest na bazie suszonych pomidorów z dodatkiem(...)czosnku i sporej ilości natki pietruszki jest bardzo aromatyczna i smaczna. Do ryby zaproponowałam ziemniaki w mundurkach i grillowane łodygi selera naciowego. Spróbujcie grillowanego selera jest bardzo delikatny i łagodny w smaku, traci swój dość charakterystyczny ostry smak. Miłego grillowania! Print Dorada z grilla .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe mięso ryby w pysznej marynacie

SprawdzonaKuchnia.pl
Ryba w papilotach z sosem czosnkowym. Krok po kroku. 199

Ryba w papilotach z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku.   Jak przygotować soczystą, idealnie upieczoną rybę??? Odpowiedź jest prosta, upiecz ją w papilotach zawsze wychodzi perfekcyjna. Poniżej dowiesz się jakie przyprawy, sos i temperaturę pieczenia zastosować. Dzięki tej recepturze Twoja ryba już nigdy nie wyjdzie wysuszona, czy mdła w smaku(...)Przygotowanie:   Papier do pieczenia podziel na cztery równe arkusze, namocz w wodzie. Tak przygotowany papier staje się bardziej elastyczny i zabezpiecza rybę przed wysuszeniem.   Filet podziel na cztery równe kawałki. Usuń ewentualne ości i resztki łusek. Rybę połóż na wilgotnym papierze do pieczenia. Dopraw szczodrze solą

kuron.com.pl
Łosoś po szwedzku – Gravlax 130

Łosoś po szwedzku – Gravlax   Łosoś. W średniowiecznej Szwecji rybacy po nasoleniu ryb, zakopywali je w piasku nad morzem, w miejscu poniżej linii przypływu gdzie dochodziło do fermentacji. Nazwa gravlax – pogrzebany łosoś pochodzi od tego sposobu marynowania. Dziś zrezygnowano z fermentacji ale za to naciera się rybę solą, cukrem, koprem, jałowcem i pieprzem. Tak powstaje łosoś o nazwie gravlax(...)przyrządzić gravlax będziesz potrzebować : Ryba 1 kg świeżego łososia 2 łyżki soli gruboziarnistej 2 łyżki cukru Łyżka ziaren pieprzu Łyżka jagód jałowca ½ łyżki nasion kopru włoskiego Pęczek kopru Sos ½ łyżki miodu 100 ml oliwy ½ łyżeczki octu winnego 150 ml musztardy Opcjonalnie żółtko jajka lub łyżeczka majonezu Rybę oczyszczamy, dzielimy tak aby powstał równy płat i usuwamy ości ( możemy do tego

Markowy smak
Ryba po grecku (najlepsza) 159

Dziwnie jest tak wyskakiwać we wtorek z przepisem na rybę, gdy w większości domów panuje zasada, że jak ryba, to piątek. Ale my rybę lubimy niezależnie od dnia tygodnia, a poza tym do piątku będziecie mieli czas na kupienie ryby i pozostałych składników, żeby przygotować rybny obiad. Przepis na rybę po grecku ponoć nie ma nic wspólnego z kuchnią grecką(...)może te ryby... A ja poszłam jeszcze o krok dalej, dodałam kukurydze i paprykę, więc można by to danie nazwać nawet rybą po meksykańsku:) I nieważne, że już dawno po Wigilii, ponieważ ryba w takim wydaniu jest pyszna i smakuje każdemu niezależnie od pory roku.  Składniki: 2 marchewki (ok 200g) 1/4 selera (ok 150g) 1 pietruszka (ok 100g

Obiad gotowy
Ryba pieczona z koprem włoskim, ziemniakami i papryką - Pomysł na jednogarnkowy obiad z rybą 323

Dziś przygotowałam dla Was prosty pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Filety z białej ryby, u mnie z dorsza, upiekłam na duszonych warzywach - sięgnęłam po sprawdzoną kombinację ziemniaków, papryki, pomidorów i kopru włoskiego. Rybę doprawiłam kaparami i skórką z cytryny. Taką potrawę robi się dość szybko, a po w stawieniu do piekarnika robi się już właściwe sama(...)Gwiazdą mojego dzisiejszego przepisu jest koper włoski (fenkuł), którego z Mężem uwielbiamy, szczególnie w postaci duszonej. Koper włoski ma delikatny anyżowy aromat, który świetnie komponuje się ze smakiem ryby. Chętnie więc sięgam po to połączenie, choćby w tym delikatnym pilawie z rybą czy łososiu pieczonym z koprem i pomidorkami . Nawet jeśli nie przepadacie za anyżem, to zachęcam Was, abyście dali

Chilli Czosnek i Oliwa
Ryba po grecku 183

Ryba po grecku to smaczne, zdrowe i kolorowe danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Łatwe przygotowanie i ogólna dostępność składników na pewno zachęca do zrobienia w ten sposób ryby nie tylko na święta. Nikt nie wie, dlaczego tak przygotowana ryba jest nazywana rybą po grecku, gdyż w Grecji to danie nie jest znane. Ryba po grecku zazwyczaj jest(...)dużych oczkach warzyw i jest dość popularnym daniem w naszym kraju. U mnie są one jednak pokrojone w słupki, gdyż domownicy bardziej taką formę lubią. Podstawowymi warzywami w rybie po grecku są: marchewka, pietruszka i korzeń selera, tym razem wzbogaciłam jej smak o paprykę. Rybę przygotowuję zazwyczaj wspólnie z domownikami, którzy pomagają w obieraniu i krojeniu warzyw, co bardzo przyspiesza

Kuchcik gotuje
Ryba w chrupiącej panierce. Przepis krok po kroku. 143

Ryba w chrupiącej panierce   Składniki:     400 g filetów z ryby np. dorsz 330 ml zimnego jasnego piwa 250 g mąki pszennej+ odrobina do obtoczenia filetów 3 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz olej do głębokiego smażenia Przygotowanie:   Rybę dopraw solą i pieprzem W misce wymieszaj piwo, mąkę(...)pszenną i proszek do pieczenia. Wsyp 1/2 łyżeczki soli, wymieszaj do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.   W rondlu rozgrzej olej. Rybę obtocz w mące, zanurz w cieście. Smaż na rozgrzanym oleju, około 4-5 minut, panierka zrobi się złota.   Podawaj z domowymi frytkami i sosem tatarskim

kuron.com.pl
Pstrąg łososiowy glazurowany pieczony w folii 156

Niedzielny obiad już gotowy. Dzisiaj przyrządziłam na obiad rybę. Pstrąg łososiowy glazurowany i pieczony w folii to wspaniała alternatywa dla łososia. Pstrąg łososiowy przypomina łososia, filety są jednak mniejsze i cieńsze. Należy więc być ostrożnym i piec pstrąga nieco krócej niż łososia, aby ryba była miękka i soczysta. Nie ma nic gorszego jak wyschnięta na wiór ryba. Pieczenie ryby(...)przyrządzić łososia . Nie mylcie pstrąga łososiowego z pstrągiem , który jest mniejszy i ma białe mięso. Polecam pstrąga z prostą sałatką z kapusty pekińskiej i ogórka, która dodatkowo podkreśla smak ryby. Pstrąg łososiowy na słodko kwaśno i sałatka już mnie w pełni zadowoliły, kiedy moi mężczyźni zażyczyli sobie jeszcze pieczone ziemniaczki. Pstrąg łososiowy w glazurze Składniki: 700 g fileta z pstrąga

codojedzenia
Risotto z zieloną fasolą szparagową podane ze smażonym mintajem! 174

Risotto z zieloną fasolką szparagową podane ze smażonym mintajem! Kto mnie zna, to wie, że uwielbiam ryby! Szczerze powiedziawszy rybę mogłabym jeść codziennie, smażoną, duszoną, czy wędzoną, bądź na surowo w postaci sushi. Uwielbiam to delikatne białe mięso. Szkoda, że ciężko kupić dobrą i świeżą rybę, mimo tego, że jesteśmy krajem, który ma dostęp do morza, który ma tyle czystych(...)jezior! Na szczęście są miejsca, gdzie można kupić dobrą rybę i cieszyć się jej smakiem. Zazdroszczę wszystkim tym, którzy taką rybę mogą sobie złowić Nie wiem czy wiecie, ale ja w dzieciństwie z tatą łowiłam ryby, miałam swoją wędkę i była to dla mnie mega frajda, jak udało mi się złowić malutką rybkę, którą zaraz wypuszczałam eheheheh

SMYKWKUCHNI
Mintaj z ziemniakami i fasolką 128

Propozycja na szybki i typowo klasyczny obiad. Coś co każdy zna i każdy umie czyli najzwyklejsza ryba z ziemniakami i żółtą fasolką. W tym przepisie użyłam ryby mintaj, ponieważ jest jedną z najsmaczniejszych białych ryb. Fasolkę użyłam żółtą mrożoną, lecz spokojnie możecie użyć zielonej, co kto woli :) Przygotowałam dla Was dwie wersje ryby: zdrowszą i smażoną na patelni, sami wybierzcie(...)którą opcję wolicie :) Składniki:  * 500g ryby mintaj * 7 średnich ziemniaków * 2 opakowania mrożonej żółtej fasolki * suszony koperek * sól i pieprz * pół szklanki mąki Ryba smażona na patelni: Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z oby dwóch stron. Fasolkę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ziemniaki obieramy i również gotujemy. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Na dużym talerzu wysypujemy

Klasyka Gotowania