ryba - 22175 przepisów (strona:22/1479)

Ryba po grecku 306

Ryba po grecku jest jedną z głównych potraw wigilijnych w różnych regionach Polski. Podejrzewam, że ile gospodyń domowych tyle przepisów. Do mojego dodałam suszone pomidory i żurawinę. Niby ten sam smak ale z odrobiną słodyczy i finezji. Nie ma co tu dużo pisać, trzeba spróbować. Ryba oczywiście według uznania, ja zdecydowałam się na filety z dorsza. Do dzieła, bo święta(...)Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, przyprawić papryką, solą i pieprzem do smaku. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki razem z żurawiną dodać do całości. Pozostawić na ogniu jeszcze 5 minut. Rybę przełożyć na półmisek,skropić cytryną, przykryć duszonymi warzywami. Smacznego

pieprzny smaczek
Ryba. Makaron. Pełnoziarniste wstążki z łososiem, cydrem i śmietanką 219

Przygotowanie smacznego obiadu wcale nie musi trwać długo. Dzisiejsza propozycja to danie w 15 minut a do tego naprawdę pyszne. Pełnoziarnisty makaron, kremowy sos i delikatna ryba - pychota ! Są dni kiedy mamy mało czasu na gotowanie albo brak chęci na stanie przy garach i ta potrawa jest właśnie na takie dzień ! Próbowaliście już pysznego Łososia na zielono ? A może bardziej

Smaczna Pyza
Ryba po włosku 197

Postny piątek to możliwość wypróbowania kolejnego przepisu z rybą w roli głównej. Przepis wyszukała jakiś czas temu w internecie siostra, ale nie jest w stanie teraz podać mi namiarów. Pozostała mi tylko kartka przyczepiona do lodówki ze skróconym przepisem. Siostrze wersja z pangą nie smakowała, więc wzięłam tym razem dorsza. Jestem jak najbardziej na tak :) Składniki: (porcja: 2 osoby) filet

Pasja Smaku
Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami 622

Post Ryba ( łosoś) w galarecie z brokułami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Karp w galarecie Wojciecha Amaro 78

niektórych karp w galarecie to przysmak, bez którego uroczysta kolacja nie byłaby taka sama. Ryba w takiej odsłonie ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Jeśli lubicie karpia , spróbujcie przyrządzić go w nieco lżejszej wersji. Pomoże wam w tym przepis Wojciecha Modesta Amaro. Karp w galarecie z warzywami z pewnością błyskawicznie zniknie z półmiska podczas wieczerzy wigilijnej . Szef kuchni(...)Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 240 kcal Dla niektórych karp w galarecie to przysmak, bez którego wigilia nie byłaby taka sama. Ryba w tej odsłonie ma zwolenników i przeciwników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 50 g rodzynek 1 średniej wielkości karp 1 cebula 1 szklanka soku z kiszonych ogórków 1 pietruszka 2 łyżki

ProstePesto.pl
Kotleciki rybne 99

Kotleciki są jedną z form w jakiej można połączyć mięso ryb z ziemniakami. Do przygotowania kotlecików sięgnąć można zarówno po świeżą jak i mrożoną rybę. Na pewno nie raz zdarzyło Wam się kupić mrożone ryby, które po rozmrożeniu totalnie nie nadawały się do smażenia. Takie ryby bez dwóch zdań sprawdzą się w kotlecikach. Do przygotowania kotlecików rybnych poza rybą wykorzystałam(...)również krewetki. W sumie było ich nawet więcej niż samej ryby. Krewetki oraz rybę połączyłam z ugotowanymi ziemniakami, papryczką chili i kolendrą. Tak przygotowane kotleciki są idealne nie tylko jako danie obiadowe ale również jako przekąska podana na imprezach. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kotleciki z rybą Składniki na kotleciki rybne. 10 dkg świeżej

MeCooks
Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą 243

Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą Lubicie rybę po grecku z marchewką? Jeżeli tak to rybę po grecku z ogórkiem kiszonym pokochacie. Smażona ryba w zalewie pomidorowo octowej z dodatkiem ogórka kiszonego i cebulki jest bardziej wyrazista w smaku niż ta w wersji z marchewką a proste składniki i prostota w wykonaniu sprawi, że często będzie gościć(...)Waszym stole jako danie główne lub przystawka. Do jej przygotowania można użyć dowolnej ryby np. Mintaja, Flądry, Pangi czy innej ulubionej ryby, ja do zrobienia tej ryby użyłam dorsza ponieważ uwielbiam jego smak. Ryba po grecku : Składniki: 600g fileta np. dorsza, 4 ogórki kiszone, 3 cebule Olej do smażenia Sól Pieprz Zalewa: 2 szklanki wody, 1.5 szklanki oleju, 1 koncentrat

Księga-Smaku
Ryba w sosie słodko - kwaśnym 121

Ryba w sosie słodko - kwaśnym to mój przepis zainspirowany przepisem na rybę po japońsku. Rybę po japońsku zrobiłam po raz pierwszy na ostatnią Wigilię i bardzo wszystkim smakowała. Tym razem jednak postanowiłam trochę przepis zmodyfikować i zrobić po swojemu, dlatego też nazwałam to danie rybą w sosie słodko - kwaśnym, a nie rybą po japońsku. Tym razem zrobiłam sos z samego(...)ketchupu pikantnego i dodałam do niego czosnek i zioła prowansalskie. Dodałam też do warzyw kukurydzę konserwową. Według mnie ta ryba jest trochę mniej słodka a bardziej wyrazista w smaku. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 300-350g filetów rybnych (u mnie morszczuk argentyński) sól, pieprz sok z cytryny mąka do panierowania olej do smażenia 0,5 papryki czerwonej

Waniliowe Improwizacje
Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą 111

Ryba po grecku z ogórkiem kiszonym i cebulą Lubicie rybę po grecku z marchewką? Jeżeli tak to rybę po grecku z ogórkiem kiszonym pokochacie. Smażona ryba w zalewie pomidorowo octowej z dodatkiem ogórka kiszonego i cebulki jest bardziej wyrazista w smaku niż ta w wersji z marchewką a proste składniki i prostota w wykonaniu sprawi, że często będzie gościć(...)Waszym stole jako danie główne lub przystawka. Do jej przygotowania można użyć dowolnej ryby np. Mintaja, Flądry, Pangi czy innej ulubionej ryby, ja do zrobienia tej ryby użyłam dorsza ponieważ uwielbiam jego smak. Ryba po grecku : Składniki: 600g fileta np. dorsza, 4 ogórki kiszone, 3 cebule Olej do smażenia Sól Pieprz Zalewa: 2 szklanki wody, 1.5 szklanki oleju, 1 koncentrat

Księga-Smaku
Wędzona ryba - zdrowa czy niezdrowa? 108

Wędzona ryba - zdrowa czy niezdrowa? Jeżeli chodzi o ryby to temat rzeka - są tłuste, mniej tłuste, te które możemy jeść, te które nie są wskazane ze względu na zawarte w nich toksyny... Jak jest zatem z rybami wędzonymi? Ryby wędzone mają niepowtarzalny smak i aromat - nie każdy z Nas jednakże za nimi przepada. Jeżeli wśród Nas są Ci, którzy(...)wprost uwielbiają to na co muszą zwrócić uwagę? Moczenie ryb w solance i wędzenie ich sprawia, że zostają zniwelowane bakterie do absolutnego minimum, więc akurat o to nie musimy się martwić. Jest natomiast pewien minus tego, że są moczone w solance - zawierają spore ilości soli - zatem osoby z nadciśnieniem raczej powinny unikać ryb poddanych tego typu obróbce termicznej. Kupujmy wędzone

MintTaste
Karp w galarecie 1053

Mój dzisiejszy przepis przygotowywałam z karpiem, choć do przygotowania takiego półmiska możecie użyć także innej ryby. Karp który ugotujesz dość łatwo jest pozbawić ości, oczywiście warto pokroić niewielkie kawałki ryby aby to sobie ułatwić. A przygotowanie karpia w galarecie wcale nie jest takie trudne. W moim przepisie pokazuję Ci także jak sklarować galaretę. Po co? Aby była przeźroczysta i półmisek(...)wyglądał pięknie. Oczywiście nie jest to obowiązkowe, możesz wtedy galaretę przygotować szybciej. Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół: – karp smażony – ryba po grecku – śledź w śmietanie z jabłkiem – śledzie po kaszubsku – śledzie w czosnku i majeranku – śledzie w oleju – tatar ze śledzia – wigilijna kapusta – kompot z suszu – uszka wigilijne

nietylkopasta.pl
Pasta z makreli wędzonej 228

Makrela to tłusta ryba, ale zawierająca ogromne ilości białka . Jest to aż 20 g w 100 g wędzonej ryby. Tłuszcz z ryb to nic innego jak cenne dla naszego zdrowia i szczupłej sylwetki kwasy omega-3 i omega-6. Jeśli nie lubicie ryby jako takiej to może spróbujcie kombinować z pastami. Do pasty można wepchnąć dużo wartościowego jedzenia – ulubione(...)warzywa, serki czy pestki. Akurat makrela jest tanią rybą , dlatego zachęcam do zjadania jej w większej ilości. Z punktu widzenia zdrowego odżywiania, jeśli ryby jesz tylko raz w tygodniu – to za mało! Pora poprawić wyniki i dorzucić co najmniej jeszcze jedną rybę w tygodniu. Tak już lepiej . Pasta to fajny pomysł na wykorzystanie resztek . My bardzo się cieszymy, kiedy

Słodkie Gotowanie
Dorsz – wartościowe źródło białka, witamin i kwasów omega-3 98

Dorsz atlantycki należący do rodziny Gadidae (dorszowatych) zamieszkuje zimne wody Oceanu Atlantyckiego. Ryba charakteryzująca się białym, delikatnym i zwartym mięsem od stuleci była ważnym składnikiem diety i towarem handlowym mieszkańców południowej Europy. Dorsz jako ryba o subtelnym smaku daje się przyrządzić na wiele różnych sposobów i z powodzeniem zastępuje mięsne potrawy. A cenne składniki odżywcze dorsza przyczyniają się do lepszego(...)zdrowia. Dorsz – bogactwo witamin i minerałów W mięsie dorsza znajduje się wiele witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ryba bogata w witaminę D, witaminy z grupy B, kwasy omega-3 oraz fosfor i selen zapewnia silne kości, dobrą odporność, zdrowy układ nerwowy i sprawnie funkcjonujący mózg. Codzienne spożywanie ryby chroni przed chorobami serca i zawałem. Kwasy omega

Moja smaczna kuchnia
Ryba z groszkiem i kalafiorem 172

Piękna pogoda od kilku dni w Goteborgu i piękne słoneczne kolory w mojej kuchni. Zapraszam na wspaniały obiad! Ryba z groszkiem i kalafiorem…Lubicie ryby na obiad ? My bardzo! Staram się kupować różne rodzaje ryb. Prawie zawsze kupuję rybne filety, ale lubię też całe ryby jak pstrągi z grilla . Często przyrządzam gładzicę. Jest to bardzo smaczna lekko słodka ryba(...)rodzaj płaskiej ryby. Idealna do panierowania. Moja rodzina przepada za panierowaną rybą zwłaszcza kiedy serwuję ją z groszkiem. Groszek ugotowany na sypko to nieodzowna przystawka do smażonej ryby . Dzisiaj jednak zrobiłam wspaniałe groszkowe puree z dodatkiem mięty. Zamiast tradycyjnych ziemniaków upiekłam żółty kalafior. Jak widzicie słońce uderzyło mi do głowy, bo na talerzu same radosne kolory! Uwielbiam obiad, który przyciąga

codojedzenia
Escalivada na toście z grillowanym pstrągiem i sosem picada + KONKURS 137

kolejny klasyczny kataloński dodatek - jest trochę jak pesto pozbawione sera na bazie natki pietruszki z dodatkiem migdałów - wspaniały aromatyczny sos! Escalivadę często podaję się jako dodatek do ryby. Wybrałam pstrąga, ponieważ łatwo go u nas dostać, ale równie dobrze możecie zamienić go na dorsza lub makrelę czy inną ulubioną rybę. Jeżeli nie macie ochoty grillować ryby, zamieńcie ją na tuńczyka(...)puszki lub fileciki anchois (escalivada podana z anchois to popularna katalońska przystawka). W wersji obiadowej zestawcie rybę i escalivadę z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a w wersji wegetariańskiej zamieńcie rybę na sadzone jajko - polane picadą będzie boskie :) Konkurs - Wygraj serię 5 książek Eduardo Mendozy Razem z Wydawnictwem Znak zapraszam Was do udziału w konkursie, w którym do wygrania cała seria

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania