ryba - 18910 przepisów (strona:14/1261)

Ryba w sosie koperkowym 28

Ryba w sosie koperkowym to kolejny mój pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pysznym sosie koperkowym na bazie śmietanki i duszonego pora. Danie świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą jaglaną czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – możecie przygotować dodatki i surówkę. Zajrzyjcie tez do poradników Jak kupić świeża rybę(...)przechowywać ryby , Jak oczyścić rybę z łusek , Jak wypatroszyć rybę , Jak usmażyć rybę, Jak pozbyć sie smaku mułu w rybach. PRZEPIS RYBA W SOSIE KOPERKOWYM Składniki rybę w sosie koperkowym: 1 kg ryby morskiej np dorsza 1 por 2 szklanki śmietanki 30% 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki sól pieprz świeżo mielony olej Jak zrobić rybę w sosie koperkowym: Zaczynamy

Dorota Smakuje
Ryba po japońsku 31

Ryba po japońsku ma pewnie tyle wspólnego z Japonią co ryba po grecku z Grecją, pierogi ruskie z Rosją a placki po węgiersku z Węgrami. Nie zmienia to faktu, że smakuje wybornie i warto przepis wypróbować. Jadłam już kilka ryb po japońsku, jedne smażone w bułce tartej drugie w cieście naleśnikowym, i właśnie ta druga opcja bardziej mi smakuje. Rybę(...)przed moczeniem w cieście naleśnikowym warto obtoczyć w mące, dzięki temu ciasto się trzyma ryby i nie odpada. Ważna jest również dobrze rozgrzana patelnia do smażenia. W tym przepisie nie ma ketchupu jak w większości propozycji w Internecie. Jest za to zdrowszy koncentrat pomidorowy i naturalne przyprawy, dlatego właśnie ten przepis ze strony  Ania gotuje  przypadł

Kocham..lubię..gotuję..
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 36

danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota

Niedzielny kucharz
Dorsz w sosie cytrynowym z warzywami 56

Znudziła Wam się już smażona czy panierowana ryba? No to idealnie się składa, bo właśnie przygotowałam przepis na smacznego i delikatnego dorsza zapiekanego w sosie cytrynowym z warzywami. Dorsz w sosie cytrynowym jest banalny w przygotowaniu – wystarczy na patelni przygotować sos, a następnie zapiec w nim rybę z warzywami. Dorsza pokroiłam na kawałki dzięki czemu bardzo szybko się zapiekł(...)wystarczyło 10 minut w piekarniku). Tak zapiekana ryba świetnie sprawdza się na przyjęcia, bo sos możecie ugotować nawet dzień wcześniej i tylko przed samym podaniem zapiec z rybą. Smacznego! Polecam też inne dania warzywne: Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a? Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Trudność

A to pestka
Przepisy na wigilię: Tarta z rybą po grecku 58

danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota

Niedzielny kucharz
Panierka kukurydziana do ryb. Jak odmrażać i smażyć mrożone filety rybne 70

Znacznie częściej niż po mrożone ryby sięgam po te świeże. Dzięki bliskości Selgrosa i trzech dużych dyskontów mam w czym wybierać ale trafi się, że wpadnie mi w ręce ryba mrożona. Jeśli kupujecie mrożone filety rybne koniecznie zwróćcie uwagę na to ile mają lodu – nierzadko okazuje się, że ryba to zaledwie 1/3 wagi tego co kupiliście. Ja najczęściej wybieram filety(...)firmy Abramczyk – zabrzmiało to jak reklama, niestety nikt mi za to nie płaci… Te filety mają tylko 5% lodowej glazury i nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby ryba po rozmrożeniu kąpała się w lodowatej wodzie. Same filety są sprężyste, jędrne i jednolite. Nie rozpadają się podczas smażenia. Na 12-16 godzin przed szykowaniem ryby na obiad wyjmuję filety

Karo in the Kitchen
WĘDZENIE RYB W WĘDZARNI 93

Ryby do wędzenia, zarówno morskie jak i jeziorowe powinny być tłuste. Ja wędziłam pstrągi, karpie, dorsze, makrele i jesiotry. Ryby można wędzić na zimno jak i na ciepło, w całości lub dzwonkach. Ryby do wędzenia nie muszą być skrobane, należy je umyć i wypatroszyć. Dzisiaj podam przepis na wędzenie ryb w wędzarni, na ciepło(...)SKŁADNIKI :  świeże ryby  sól drzewo owocowe - grusza, śliwa, jabłoń, czereśnia drzewo liściaste - buk, brzoza bez kory, jesion                                                            PRZYGOTOWANIE :  Ryby patroszymy, myjemy, osuszamy. Nacieramy solą z zewnątrz

Kulinarne Fantazje Marioli
Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby 132

Kedgeree (czyt. kedżeri) to jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby i ryżu wywodząca się z Indii, a rozpropagowana w Anglii. Możemy do niego użyć w zasadzie dowolnej wędzonej ryby – ja tym razem użyłam wędzonego filetu pstrąga i ryby maślanej (brytyjska wersja zawiera zazwyczaj łupacza). Ryba nadaje nie tylko smaku całej potrawie, ale także słoności – nie ma potrzeby solenia kedgeree(...)Charakterystycznym dodatkiem do dania jest jajko ugotowane na miękko lub półtwardo. Wszystko spaja curry, które nadaje daniu słonecznego, żółtego koloru. Muszę przyznać, że uwielbiam kedgeree – ryba, ryż, curry i jajko – osobno są fantastyczne, a razem smakują jeszcze lepiej. Składniki na 4 porcje. Kedgeree – jednogarnkowa potrawka z wędzonej ryby: 400 g wędzonej ryby (np. dorsza, pstrąga, łupacza, ryby

Poezja smaku
pstrąg wędzony z domowej wędzarni 79

pstrąg wędzony Lato w pełni a więc również pełnia sezonu na ryby ( zresztą w moim domu sezon na rybę trwa okrągły rok).  A jeżeli ryba to najlepiej wędzona. A wśród wędzonych ryb poczesne miejsce zajmuje pstrąg, tym bardziej że dosłownie kila(...)kilometrów od mego domu są stawy w których hoduje się te pyszne ryby, oraz łowiska, gdzie można złapać je samodzielnie. Bohater dzisiejszego tekstu właśnie z takiego łowiska pochodzi. składniki dowolna ilość pstrąga o wadze 350-500 gram sól domowa wędzarnia sposób przygotowania Pstrągi sprawiamy, zostawiając głowy i niezbyt dokładnie je skrobiąc

Miód i pieprz
Połowy dorsza na Bałtyku - czyli jak to robi amatorka 71

całej imprezy . Patrzą na nas trochę dziwnie. Nie zdziwiłbym się jakby myśleli następująco: co to za leszcze na pokładzie? on, jak on, ale ona? Baba na pokładzie kutra, na ryby, na morzu? No nic, jest jak jest, wypożyczamy wędki, bo jak typowy turysta może mieć akurat ze sobą porządne kije na ryby?! Wypływamy. Trochę chłodno z rana na kutrze(...)rękach... i co? I dupa! Człowieku, zlituj się nad amatorami! Po kilku postojach na Bałtyku i wielokrotnych próbach wyłowienia czegokolwiek było nam smutno . Bo inni mają już sporo ryb, co chwilę wyciągają jedną po drugiej, a my co? Właśnie. Wnet jeden z uczestników wyprawy zdradził mały sekret i w kilku zdaniach opisał technikę. Jak w teorii złowić dorsza z kutra

Right Behind The Kitchen
Ryba po grecku 117

Wielki Post, który zaczął się tej środy, to znakomity czas na próbowanie pysznych, rybnych dań. Dzisiaj przyszła pora na rybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje , ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały(...)chwilę smażyłam. Następnie podlałam wodą i dusiłam wszystko, aż warzywa zmiękły. 5. Doprawiłam solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną cukru, dodałam koncentrat pomidorowy. 6. Warzywa wyłożyłam na przygotowaną wcześniej rybę

Kulinarny Pamiętnik
Ryba faszerowana w galarecie 183

Rybę faszerowaną robiłam zawsze na święta moja Babcia. Przyznam, że nie było to moje ulubione danie gdy byłam dzieckiem, przekonywałam się do niej całe lata. Dziś robię ją rzadko, ale bardzo mi smakuje, przypomina też rodzinny dom i święta z tymi, których już nie ma... Zawsze zastanawiała mnie nazwa - dlaczego ryba faszerowana skoro niczego się nie faszeruje ? Właściwie to jest(...)farsz, którym można by wypełnić coś a tutaj zalewa się go lekką galaretką. Jednak pod taką nazwą znam to danie od zawsze. Wolisz inną rybę zatopioną w galaretce ? Zobacz przepis na Karpia w galarecie oraz Łososia pieczonego, w galarecie ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ryba po włosku 211

Ryba po włosku czy po prostu na słodko, z ananasem i rodzynkami. Wyszła bardzo smaczna. Czytaj więcej

Paulina Kwiatkowska
Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem 130

kubek śmietany 18% 150 g sera żółtego 1 łyżeczka soli czosnkowej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko  majeranek olej do smażenia mąka woda ok 100 ml Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Ser żółty zetrzeć na tarce. Makaron ugotować, ja  użyłam wstążki ząbkowanej ale może(...)inny . Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ugotowany makaron wymieszać z dwoma garściami startego żółtego sera  i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na makaronie ułożyć kawałki usmażonej ryby. Szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą czosnkową i czosnkiem, dodać dwie łyżki śmietany, dokładnie wymieszać.Zestawić z ognia i dodać garść startego sera, dobrze wymieszać aby ser się rozpuścił. Masę wyłożyć

Monia miesza i gotuje
Ryba po grecku 657

papryki Kamis pół łyżeczki mielonego imbiru Kamis sól morska z pieprzem Kamis 400 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki wody olej do smażenia mąka do panierowania ryb majeranek do oprószenia ryb 2-3 jajka Filety morszczuka pokroić na kawałki i oprószyć majerankiem. Panierować w roztrzepanych jajkach i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym(...)przecier i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwile dusić aby składniki się połączyły. Do naczynia (u mnie żarooporne owalne) przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki usmażonej ryby, przykryc pozostałymi warzywami. Można jeść od razu na ciepło ale najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno , gdy smaki się przegryzą

Monia miesza i gotuje
Ryba w sosie koperkowo-śmietanowym 86

miałam okazji przyrządzić i nie zamierzam, gdyż obiad robi się w 30 minut.   A poza tym wiem, co jem. Do przyrządzenia tego dania możecie wykorzystać ulubione filety ryby – u mnie był mintaj. Podczas konsumpcji przyszła mi również myśl, że sos świetnie będzie się komponował z moim ulubionym kurczakiem. Następnym razem postaram się tak go wypróbować. Normal 0 21 false(...)Składniki na 3 porcje: 3-4 filety mintaja Pęczek koperku Małe opakowanie śmietany – u mnie 18% 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki Kubek bulionu Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Rybę rozmrozić, opłukać i wysuszyć. Ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki.   Posolić i popieprzyć. Odstawić na 20 minut do lodówki. Bulion wlać do rondla. Dodać do niego posiekany czosnek i koper. Ewentualnie

Fabryka pomysłów
Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie 13

Ryba smażona w chrupiącej panierce to szybki i pyszny sposób na filety rybne, które można zrobić na obiad, ale i nie tylko. Takie filety podaje się u mnie na zimno, z ułożonymi na nich plastrami cytryny na kolacji wigilijnej. Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Ale soczysta ryba w grubej, chrupiącej panierce to pyszne danie, nie tylko od święta(...)Świetnie smakuje z ziemniakami z wody lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki na rybę smażoną w chrupiącej panierce: 0,5 kg filetów rybnych (moje ulubione ryby to dorsz i miruna) duże jajko 1/3 szklanki mleka czubata łyżka mąki pszennej bułka tarta do panierowania sok z połowy cytryny sól, pieprz   Przygotowanie Mrożone filety rybne najpierw całkowicie rozmrażamy

e-PrzepisyKulinarne
Menu na tydzień: Szybkie dania z patelni 46

wózku z Miłoszem: Miłosz u góry, Lulek w koszu na zakupy, ale nasz syn jeździ już rowerem i wózek poszedł w odstawkę. Teraz Lulek wozi się własnym transportem:) Ryby i owoce morza u dziecka U naszego dorastającego syna zmieniła się również dieta. Od początku był dość wybrednym konsumentem . Był taki czas, kiedy jadł tylko jeden rodzaj zupy ze słoika: potrawkę(...)tylko spaghetti z sosem pomidorowym – codziennie „makaronik” rano, w południe i wieczorem. Ostatnio, na szczęście, menu Miłosza mocno się zróżnicowało. Przede wszystkim, co cieszy najbardziej – z apetytem zjada ryby. Warunek jest jeden: ryba musi być pieczona w całości z głową i ogonem. Podczas konsumpcji dokonuje swego rodzaju sekcji, dokładnie analizując anatomię ryby. Dla tych, którzy zdecydowanie przedkładają filety

Niedzielny kucharz
Ryba po japońsku 16

Moją ulubioną potrawą wigilijną do tej pory była ryba po grecku i robiłam ją każdego roku. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś innego, coś nowego, czego jeszcze nie robiłam. Z zamiarem zrobienia ryby po japońsku nosiłam się już od dłuższego czasu, bo podoba mi się to jak wygląda. Kiedyś też gdzieś ją próbowałam i smakowała mi. Ale wiadomo ile gospodyń(...)tyle przepisów, podobnie jak z rybą po grecku, więc zaprezentuję wam ten, z którego ja skorzystałam. Znalazłam go na tej stronie: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ryba-po-japonsku-304787. A oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500g filetów z morszczuka argentyńskiego (może być też inna ryba) 1 czerwona papryka 3-4 ogórki konserwowe średniej wielkości 1,5 cebuli 2-3 jajka bułka tarta

Waniliowe Improwizacje
Przepisy na Wigilię: Tarta z rybą po grecku 34

danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota

Niedzielny kucharz
Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą 51

Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą to pyszny pomysł na szybki bezmięsny obiad. Ryba jest aromatyczna, smaczna i zdrowa, idealnie komponuje się w frytkami pieczonymi w piekarniku i surówką ze świeżych warzyw. Jeśli znudziła wam się tradycyjnie smażona ryba w panierce, ten przepis jest dla was w sam raz! [embed]https://youtu.be/qFZzqt-ge-U[/embed] Składniki na rybę zapiekaną z pomidorami(...)mozzarellą: 2 większe filety rybne (dałam z dorsza) por 2 małe pomidory (albo jeden większy) 2 kulki sera mozzarella łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Rybę spryskujemy sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Filety rybne przekrawamy wszerz

e-PrzepisyKulinarne
Filet z dorsza pieczony w migdałach 79

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Dzi\u015b danie z rybki nie to \u017ce pi\u0105tek to ryba bo ja za bardzo religijny to nie jestem ale tak si\u0119 z\u0142o\u017cy\u0142o. Znalaz\u0142em w sklepie frytki z batat\u00f3w i stwierdzi\u0142em \u017ce pewnie mnie zemdli jak zjem p\u00f3\u0142 paczki od s\u0142odyczy(...)u0142e. I okaza\u0142o si\u0119 \u017ce ca\u0142o\u015b\u0107 rewelacyjnie si\u0119 komponuje. Ja jeszcze po\u0142o\u017cy\u0142em kawa\u0142ki cytryn do \u015brodka kieszonki na rybie by by\u0142o bardziej cytrynowe ale jak nie podajecie tego dania z czym\u015b s\u0142odkim to b\u0119dzie przesada","image":"http:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/06\/dorsz-midaly.jpg","recipeIngredient

Kosą po patelni
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 77

Mogłabym mieszkać we Włoszech, Hiszpanii, Chorwacji lub w Portugalii. Ryby uwielbiam pasjami. Mając na wyciągnięcie ręki targi rybne byłabym też w stanie całkowicie zrezygnować z mięsa i wcześnie wstawać, żeby zdążyć kupić jak najświeższe, prosto z kutra. Ultraświeże, błyszczące, pachnące ryby i owoce morza… Za każdym razem do naszykowania inaczej, za każdym razem – tak samo pyszne. Wiecie sami(...)przeróżnie jest z ich dostępnością a wiele sklepów ‘nagina’ ich świeżość i nierzadko pod etykietką „świeża ryba” kryje się ryba „świeżo odmrożona” – ale szydło wychodzi z tacki dopiero w domu, po zakupie, gdy już wszystko elegancko naszykujecie, a ostatnim elementem przepisu jest położenie ryby na patelni.   Niejednokrotnie dałam się tak naciąć na świeżych filetach rybnych z Biedronki

Karo in the Kitchen
Ryba „po grecku” 122

cały rok, przy czym jest szczególnie popularna na stole z okazji wigilii Bożego Narodzenia – ze względu na mocno „rybny” charakter wigilijnej kolacji. Nie ma jakiegoś jednego konkretnego przepisu na rybę „po grecku”. Zasadniczo jednak opiera się na połączeniu smażonych i duszonych warzyw korzennych, w szczególności marchwi, selera czy cebuli, ze smażoną lub duszoną rybą. Przepis poniżej jest dość standardowy, aczkolwiek(...)staram się bardzo, aby potrawa była możliwe lekko strawna. Stąd bardzo skromny dodatek tłuszczu, a ryba jest duszona razem z warzywami, nie zaś smażona. Wiele przepisów przewiduje jednak dość znaczne wykorzystanie oleju roślinnego i „ciężkie” smażenie warzyw. Taka „lajtowa ryba po grecku” słusznie może kojarzyć się z publikowanym przez nas już dość dawno przepisem na dorsza duszonego w warzywach korzennych

Kulinarna Pokusa
Aromatyczna ryba na ostro - czarniak 80

zamiast ryby po grecku? Może szybka, lekka i aromatyczna ryba pieczona pod warzywną salsą? Duża oszczędność czasu :) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 2     Składniki: filet z czarniaka ok. 500 g, 2 pomidory bez skóry i gniazd nasiennych, 1 papryka, 2 papryczki chili, sok i skórka z 1 limonki, ½ cebuli, ząbek czosnku, po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki(...)pomidorki koktajlowe do dekoracji. Przygotowanie: Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz.  Papier do pieczenia skropić oliwą, wyłożyć rybę, na nią ostrą salsę, całość skropić oliwą.  Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.  Podawać  z pomidorkami   i cząstkami limonki. Dla amatorów mocnych wrażeń dodatkowa

SzczyptaSmaQ
Ryba po grecku 47

Ryba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy,u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest naprawde popularna.Rownie smaczna na cieplo jak i na zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje(...)ryba smazona w panierce z bulki tatrej,najlepiej,by byl to dorsz lub inna ryba o bialym miesie.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje: 2 duze platy-filety dorsza ze skora 4 marchewki 1 pietruszka 1 maly seler 1 spora cebula 1/2 pora 2 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 lyzeczka soli 2 spore szczypty cukru 1 lyzka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba w warzywach z cudu kuchennego 81

domu brak koncentratu pomidorowego, więc dałam cały ketchup McDonald's .. 1 kg filetów rybnych 1/2 kg marchwi 2 cebule 1 pietruszka 1/4 selera 1 por sól pieprz przyprawa do ryb 2 łyżki oleju mały koncentrat pomidorowy [ nie dałam] 3 łyżki ketchupu [ dałam cały Ketchup McDonald's   ] 1 kostka rosołowa 1 szkl. wody 1 cytryna Filety odmrozić,przyprawić(...)skropić sokiem z cytryny. Warzywa zetrzeć na tarce,dodaj kostkę rosołową i wodę i dusić w garnku na oleju aż będą miękkie. Następnie dodać , przecier ketchup i przyprawy.Przed włożeniem ryby do Cudu kuchennego wyjąć sito, przelać pojemnik gorącą wodą , żeby go ogrzać.W pojemniku bez sita układać warstwami gorące warzywa , surową rybę.Pierwszą i ostatnią warstwę stanowią warzywa. Przykryć

Moje domowe kucharzenie
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 133

cytryn, nie przejmujcie się. Możecie je zastąpić dodając do sosu sok i skórkę z 1/2 świeżej cytryny.  Do czego pasuje taki sos? Cytryna i kapary to dobrzy przyjaciele ryb, dlatego możesz śmiał podać ten sos do wszystkich rybnych potraw : ryby grillowanej, pieczonej, kotlecików rybnych czy rybnych burgerów. Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing(...)surówki z marchewki).  W tle pity z grillowaną rybą i surówką z marchewki i kopru włoskiego. Przepis niedługo:) Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami przepis własny czas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku skórka z 1/4 kiszonej cytryny (lub skórka

Chilli Czosnek i Oliwa
Irańska ryba smażona 88

Pomysł na taką rybę..a dokładniej panierkę z dodatkiem kurkumy i curry podpatrzyłam tutaj . 80 dag filetów 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczki ostrej papryki  1 łyżeczka curry  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty

Moje domowe kucharzenie
Ryba z sezamem smażona na oleju rzepakowym 74

wedle gustu..rybkę smażyłam na oleju rzepakowym, który   jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. 80 dag filetów z ryby 6  łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarna sezamu [ dowolna ilość] 1 jajko 0,5 szkl.wody 1 łyżeczki ostrej papryki  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej(...)rzepakowy do smażenia Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z resztą dodatków i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć z obu stron na złoty kolor na oleju

Moje domowe kucharzenie
Minizapiekanki z rybą i warzywami 177

polecam 3, a nawet 4) przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, słodką mieloną paprykę ok. 2-3 łyżki oleju trochę soku z cytryny Jeden ząbek czosnku siekamy drobno. Rybę oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pokrojonym ząbkiem czosnku i odstawiamy do lodówki. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na 1 łyżce(...)paski. Foremki delikatnie natłuszczamy i układamy w nich najpierw jedną warstwę ziemniaków, które oprószamy papryką i tymiankiem, a następnie kolejną. Wierzchnią warstwę również posypujemy przyprawami. Na ziemniakach układamy filet ryby (jeśli się nie mieści w całości, to docinamy i dopasowujemy do formy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy tymiankiem i odrobiną

Ratunku obiad
Ryba pod ananasową pierzynką 2178

samą dietą człowiek żyje... a że trwa karnawał, czas zabaw i spotkań ze znajomymi to przybronuję pyszną przekąskę na imprezowy wieczór. Nudna i smutna ryba morszczuk w panierce może zyskać niecodzienny smak w połączeniu jej z ananasem, cebulą i pikantnym keczupem. Jest idealne. Taka ryba świetnie tez sprawdzi się na "śledzika" jak i na święta. Przepis od mojej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym 50

Rybka dobra na wszystko! ;-) Składniki: 2 filety z ryby (proponuję po prostu jakąś ulubioną) cytryna 300g śmietany do zup i sosów pęczek świeżego koperku pieprz sól olej Sposób przygotowania: 1. Filety kroimy według uznania - ja dzielę duży filet na 4. Każdy kawałek skrapiamy cytryną, posypujemy solą i pieprzem, i odkładamy na jakieś 15 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie(...)filety po około 4 minuty z obydwu stron. 3. W jakimś garnku grzejemy śmietanę, do której dodajemy poszatkowany wcześniej koper. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Zalewamy rybę tak przygotowanym sosem i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu. 5. Ryba na talerz (ja podaję z pure ziemniaczanym), za widelec i jemy

Olcia gotuje!
Ryba smażona. 199

Przedstawiam Wam rybę smażoną, pycha. Ja użyłam okonia. Czytaj więcej

Paulina Kwiatkowska
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej. 208

przepadam za rybą, ale reszta domowników lubi, więc zrobiłam ;p Czytaj więcej

Paulina Kwiatkowska

Proponowane wyszukiwania