Dzisiaj propozycja na lekki i pyszny obiad z rybą w roli głównej. Ja swoje warzywa i rybę przygotowałam na parze, ale można też zrobić pieczone. Ważne by danie było lekkie i dobrze doprawione cytryną oraz ziołami. Składniki : * 2 kawałki dowolnej ryby - u mnie mintaj * 2 małe ziemniaki * sól , pieprz * sok z cytryny * bazylia , inne ulubione zioła * dowolny(...)warzyw Przygotowanie : Rybę pokroić na mniejsze kawałki , przyprawić do smaku, Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. W garnku do gotowania na parze, bądź na specjalnej kratce ułożyć ziemniaki, warzywa i parować około 20 -30 minut. Dodać rybę i parować kolejne 10 minut. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać ziołami
Magiczne Życie MartyRyba w zalewie. Podstawą świątecznej kolacji wigilijnej są ryby , jest to znakomita i zdrowa opcja na posiłek . Jeśli szukasz znakomitego przepisu na rybę w zalewie, która sprawia, że ryba jest soczysta i pełna smaku oraz aromatu to ten przepis jest idealny. Możesz uczynić ten przepis coroczną nową tradycją świątecznej kolacji. Kawałki ryby smażone na patelni są soczyste i delikatne(...)środku. Dodatek ogórka konserwowego i papryki oraz świeżej cebuli sprawi, że sałatka z rybą jest idealną opcją nie tylko na święta ale także na różne okazje. Papryka czerwona jest bardzo wspaniałym dodatkiem do sałatek, kanapek, gulaszu. Papryka jest dobrym źródłem wartości odżywczych. Jako jedno z nielicznych warzyw zachowuje swoje wartości podczas pieczenia i duszenia. Papryka czerwona dba o nasz wzrok
Zdrowy Styl JoannyTarta z rybą po grecku jest prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu, ale przepis można wykorzystać też do ponownego przygotowania ryby po grecku jaka została z Wigilii. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi(...)gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski w laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa
Niedzielny kucharzmąki ziemniaczanej -szczypior -3 łyżki pokrojonego drobno żółtego sera -przyprawa do ryb -przyprawa warzywna -pieprz, sól -olej Pieczarki obieramy i oddzielamy nóżki. Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do ryb i skrapiamy olejem. W kostkę kroimy nóżki pieczarek, i cebulę. Posypujemy przyprawą warzywną. Kroimy też szczypiorek. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy rybę, dodajemy
Maminek kulinarnyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiejsza propozycja to trochę inny pomysł na podanie ryby. Ryba usmażona jest w cieście naleśnikowym. Ciasto musi mieć gęstą konsystencję aby nie spływało z ryby podczas smażenia. Podałam ją z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Smaczny obiad dla całej rodziny. Polecam Post Ryba w cieście z puree
Marta GotujeZaległy przepis z potrawą na wigilijny stół...co prawda taką rybę można robić nie tylko na Wigilię. 50 dkg filetów z ryby 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego [ u mnie około 1 szkl. rozdrobnionych pomidorów ] sól, pieprz listek, ziele różowy pieprz olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki(...)marchewkę i pietruszkę, smażyć razem kilka minut. Wlać 1/2 szkl. wody, dodać rozdrobnione pomidory i przyprawy .Dusić na małym ogniu do miękkości.W pojemniku układać na przemian rybę i warzywa.Wystudzić i odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przypominam i zapraszam
Moje domowe kucharzenieRybka po grecku . No cóż , muszę przyznać , że nasza rodzinka , nie przepada za konsumpcją ryb, a szkoda , bo jak wiemy , jedzenie ryb zapobiega nowotworom , poprawia zdolności umysłowe , poprawia pamięc , działa też antydepresyjnie , i jeszcze nie tak dawno gdzies wyczytałam , że zmniejsza zmarszczki . Dużo by tu trzeba było wymieniać jeszcze pozytywów na ten temat , dlatego JEDZMY RYBY - bo to samo zdrowie(...)miło popatrzeć :) Składniki : - 0,5 kg filetu z mintaja - 2 średnie pietruszki - 2 średnie marchewki - średnia cebula - koncentrat pomidorowy - sól , piperz, liśc laurowy - 3 łyzki oleju rzepakowego Wykonanie: Rybę należy rozmrozic , osuszyc ręcznikiem papierowym, pokroic w nie dużą kostkę . Warzywa umyc , zetrzec na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju , obsmażamy na złoty kolor , rybę wcześniej pokrojoną
Słodkości i nie tylkoSkładniki: 0.5 kg polędwiczki z ryb ( u mnie mintaj) 1 por 100 g serka topionego 200 ml śmietany 18% 50g startego żółtego sera + ser żółty do posypania po wierzchu 2 łyżki masła sok z cytryny 3 łyżki octu z białego wina przyprawa do ryb po jednej łyżeczce bazylii i oregano 0.5 łyżeczki papryki ostrej Wykonanie: Jeżeli mamy mrożoną rybkę(...)rozmrażamy i odsączamy. Pora obieramy i kroimy na talarki. W rondelku roztapiamy masło i dusimy pora, aż zmięknie. W naczyniu żaroodpornym układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy przyprawą do ryb. Na tak przygotowane filety układamy pora. Śmietankę z octem podgrzewamy, dodajemy serek topiony, czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starty żółty ser i mieszamy do powstania gładkiej masy
Czerwona Porzeczkadodałam łyżkę śmietany i łyżeczkę masła, potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków). Do tego podałam różyczki brokuła gotowane na parze i surową paprykę pokrojoną w wąskie paski. Moje dziecko bardzo lubi ryby i ziemniaki, więc ten obiad okazał się strzałem w 10. Poniżej znajdziesz zdjęcie jak prezentował się talerzyk dziecka. Tę rybę jedliśmy również my z mężem, do swoich porcji wyjątkowo(...)Danie: Obiad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 200 kcal Danie obiadowe dla całej rodziny z rybą w roli głównej. Dorsz duszony w sosie śmietanowo – koperkowym, delikatny i aromatyczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g fileta z dorsza bez skóry* 200 ml wody 100 g śmietany
ProstePesto.pldorszem. Czarniaki nazywane są również dorszami czarnymi. Ostatnio robię z niego lekkie, letnie obiady, gdyż przepisy z dorszem czarniakiem są bardzo proste, a ich przygotowanie nie jest czasochłonne. Smażona ryba w towarzystwie ryżu barwionego kurkumą i duszonego na maśle z czosnkiem i śmietaną szpinaku to jedna z moich propozycji na wykorzystanie tej smacznej ryby. Dorsz czarniak występuje m.in. w Morzu(...)niego dostęp cały rok, kupujemy świeże lub mrożone filety. Czarniak z niebieskim znakiem MSC pochodzi ze zrównoważonych połowów, a jego połowy są ściśle kontrolowane. To jedna z tych ryb, którą można kupować i konsumować z czystym sumieniem, ponieważ jej zasoby pozostają pod ścisłą kontrolą, populacje tych ryb nie są przełowione, a ich połowy mają niewielki wpływ na środowisko morskie. Czarniak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwspieramy organizację MSC i jej działania na rzecz mórz i oceanów. Tym razem działania organizacji MSC dotyczą białych ryb. Do takich ryb należą m.in. ryby z rodziny dorszowatych - dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk, miruna, plamiak czy chociażby halibut. Wolno żyjące stada ryb są przeławiane co może doprowadzić do tego, że nasze następne pokolenia nie będą miały dostępu(...)ryb i owoców morza. Dzięki zaangażowaniu MSC w propagowanie kontrolowanych połowów ryb białych tak, aby ich zasoby były zrównoważone możemy patrzeć z optymizmem w przyszłość - dlatego od lat nakłaniamy do kupowania ryb i owoców morza z niebieskim znaczkiem MSC na opakowaniu. W naszym dzisiejszym przepisie wykorzystujemy dwie z białych ryb - dorsza oraz halibuta. Przepis na rybę, to zmodyfikowany przepis
Plate of Joywigilijnym stole, ale planuję też nowości. Tym razem zamiast karpia na naszych talerzach będzie królował turbot. Specjalnie dla projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam pyszne świąteczne danie z tą zdrową bałtycką rybą. Rolada z turbota pyszne smakuje z sosem tatarskim, sosem chrzanowym lub żurawinowym. Ja podałam ją z dodatkiem sosu z żurawiny. Przepis na sos też najdziecie w dzisiejszym poście. Może(...)roku taka świąteczna rolada zagości także na Waszym stole? Walory ryb bałtyckich Bliskość zasobów Morza Bałtyckiego sprawia, że od setek lat jest ono naturalnym źródłem wysokiej jakości ryb dla wszystkich mieszkających nad jego brzegami. Ryby poławiane w Morzu Bałtyckim nie pokonują tysięcy kilometrów zanim trafią na nasze stoły. To także wyraz troski o środowisko i ograniczanie niepotrzebnych zanieczyszczeń
Kulinarne przygody GatityRyba po japońsku to pożywne, sycące danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie to poznaliśmy u naszej Kuzynki, która przygotowuje je na rodzinne spotkania. Ryba po japońsku tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o zrobienie jej na nasze poprawiny. Ryba panierowana z dodatkiem słodko-pikantnej zalewy świetnie sprawdzi się także na świątecznym bożonarodzeniowym stole, gdzie z powodzeniem(...)może zastąpić dobrze znaną rybę po grecku . Udostępnij Ryba po japońsku – składniki Ryba: 500 g filetów z ryby (mintaj, dorsz, miruna) sól, pieprz mąka do obtoczenia Warzywa w zalewie: 1 słoik papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 3 cebule 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 2 łyżki oleju 4 łyżki octu 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 liść
niecodziennikparyRyba po japońsku to pożywne, sycące danie, które smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Danie to poznaliśmy u naszej Kuzynki, która przygotowuje je na rodzinne spotkania. Ryba po japońsku tak nam posmakowała, że poprosiliśmy o zrobienie jej na nasze poprawiny. Ryba panierowana z dodatkiem słodko-pikantnej zalewy świetnie sprawdzi się także na świątecznym bożonarodzeniowym stole, gdzie z powodzeniem(...)może zastąpić dobrze znaną rybę po grecku . Udostępnij Ryba po japońsku – składniki Ryba: 500 g filetów z ryby (mintaj, dorsz, miruna) sól, pieprz mąka do obtoczenia Warzywa w zalewie: 1 słoik papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 3 cebule 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody 2 łyżki oleju 4 łyżki octu 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 liść
niecodziennikparyramach projektu Naturalnie Bałtyckie moim przepisem chcę u Was wywołać słoneczne wspomnienie minionych wakacji. Wiadomo, że jak wybieramy się nad Bałtyk na naszym talerzu musi się pojawić naturalnie ryba. Dziś na moim talerzu smażone szproty z sosem alioli i paprykowymi ziemniakami. Powiem Wam, że to jest idealne połączenie: chrupiące rybki, intensywny czosnkowy sos i paprykowe ziemniaki. 21 listopada(...)przypada Światowy Dzień Rybołówstwa. Święto to zostało ustanowione, aby uświadomić ludziom, że zasoby naszych jezior, rzek i mórz są ograniczone. Dlatego jeśli nadal chcemy łowić ryby, musimy to robić z głową. Tak więc w dzisiejszym wpisie poczytacie również na temat zrównoważonego rybołówstwa i o tym jak nasze codzienne wybory mają wpływ na środowisko. Smażone szproty z sosem alioli
Kulinarne przygody Gatity