ryba - 18910 przepisów (strona:15/1261)

Ryba smażona w chrupiącej panierce – szybko i pysznie 22

Ryba smażona w chrupiącej panierce to szybki i pyszny sposób na filety rybne, które można zrobić na obiad, ale i nie tylko. Takie filety podaje się u mnie na zimno, z ułożonymi na nich plastrami cytryny na kolacji wigilijnej. Jest to jedna z moich ulubionych potraw. Ale soczysta ryba w grubej, chrupiącej panierce to pyszne danie, nie tylko od święta(...)Świetnie smakuje z ziemniakami z wody lub frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki na rybę smażoną w chrupiącej panierce: 0,5 kg filetów rybnych (moje ulubione ryby to dorsz i miruna) duże jajko 1/3 szklanki mleka czubata łyżka mąki pszennej bułka tarta do panierowania sok z połowy cytryny sól, pieprz   Przygotowanie Mrożone filety rybne najpierw całkowicie rozmrażamy

e-PrzepisyKulinarne
Menu na tydzień: Szybkie dania z patelni 54

wózku z Miłoszem: Miłosz u góry, Lulek w koszu na zakupy, ale nasz syn jeździ już rowerem i wózek poszedł w odstawkę. Teraz Lulek wozi się własnym transportem:) Ryby i owoce morza u dziecka U naszego dorastającego syna zmieniła się również dieta. Od początku był dość wybrednym konsumentem . Był taki czas, kiedy jadł tylko jeden rodzaj zupy ze słoika: potrawkę(...)tylko spaghetti z sosem pomidorowym – codziennie „makaronik” rano, w południe i wieczorem. Ostatnio, na szczęście, menu Miłosza mocno się zróżnicowało. Przede wszystkim, co cieszy najbardziej – z apetytem zjada ryby. Warunek jest jeden: ryba musi być pieczona w całości z głową i ogonem. Podczas konsumpcji dokonuje swego rodzaju sekcji, dokładnie analizując anatomię ryby. Dla tych, którzy zdecydowanie przedkładają filety

Niedzielny kucharz
Ryba po japońsku 26

Moją ulubioną potrawą wigilijną do tej pory była ryba po grecku i robiłam ją każdego roku. Tym razem jednak postanowiłam zrobić coś innego, coś nowego, czego jeszcze nie robiłam. Z zamiarem zrobienia ryby po japońsku nosiłam się już od dłuższego czasu, bo podoba mi się to jak wygląda. Kiedyś też gdzieś ją próbowałam i smakowała mi. Ale wiadomo ile gospodyń(...)tyle przepisów, podobnie jak z rybą po grecku, więc zaprezentuję wam ten, z którego ja skorzystałam. Znalazłam go na tej stronie: https://www.doradcasmaku.pl/przepis-ryba-po-japonsku-304787. A oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 500g filetów z morszczuka argentyńskiego (może być też inna ryba) 1 czerwona papryka 3-4 ogórki konserwowe średniej wielkości 1,5 cebuli 2-3 jajka bułka tarta

Waniliowe Improwizacje
Przepisy na Wigilię: Tarta z rybą po grecku 50

danie będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu. Wygląda wspaniale i tak też smakuje. Takiej ryby po grecku jeszcze nie jedliście. Ryba po grecku tyle ma wspólnego z Grecją, co fasolka po bretońsku z Bretanią, kawa po turecku z Turcją, pierogi ruskie z Rosją, a paprykarz szczeciński z rybami Ten ostatni chociaż ze Szczecina rzeczywiście pochodzi, gdzie powstał jako produkt racjonalizatorski(...)laboratorium (jak mawiał kanclerz Bismarck: „Ludzie nie powinni wiedzieć jak robi się paprykarz szczeciński i politykę”:-)). Krewna psari speciota Wracając do ryby po grecku, to jednak jakieś związki, bardzo odległe, z kuchnią helleńską ta potrawa ma. Bardzo ładnie wiodące tam tropy prześledziła Agnieszka Kręglicka w jednym z felietonów dla „Wysokich Obcasów” (doszukując się podobieństwa ryby po grecku do psari speciota

Niedzielny kucharz
Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą 64

Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą to pyszny pomysł na szybki bezmięsny obiad. Ryba jest aromatyczna, smaczna i zdrowa, idealnie komponuje się w frytkami pieczonymi w piekarniku i surówką ze świeżych warzyw. Jeśli znudziła wam się tradycyjnie smażona ryba w panierce, ten przepis jest dla was w sam raz! [embed]https://youtu.be/qFZzqt-ge-U[/embed] Składniki na rybę zapiekaną z pomidorami(...)mozzarellą: 2 większe filety rybne (dałam z dorsza) por 2 małe pomidory (albo jeden większy) 2 kulki sera mozzarella łyżka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Rybę spryskujemy sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Filety rybne przekrawamy wszerz

e-PrzepisyKulinarne
Filet z dorsza pieczony w migdałach 90

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Dzi\u015b danie z rybki nie to \u017ce pi\u0105tek to ryba bo ja za bardzo religijny to nie jestem ale tak si\u0119 z\u0142o\u017cy\u0142o. Znalaz\u0142em w sklepie frytki z batat\u00f3w i stwierdzi\u0142em \u017ce pewnie mnie zemdli jak zjem p\u00f3\u0142 paczki od s\u0142odyczy(...)u0142e. I okaza\u0142o si\u0119 \u017ce ca\u0142o\u015b\u0107 rewelacyjnie si\u0119 komponuje. Ja jeszcze po\u0142o\u017cy\u0142em kawa\u0142ki cytryn do \u015brodka kieszonki na rybie by by\u0142o bardziej cytrynowe ale jak nie podajecie tego dania z czym\u015b s\u0142odkim to b\u0119dzie przesada","image":"http:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/06\/dorsz-midaly.jpg","recipeIngredient

Kosą po patelni
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 82

Mogłabym mieszkać we Włoszech, Hiszpanii, Chorwacji lub w Portugalii. Ryby uwielbiam pasjami. Mając na wyciągnięcie ręki targi rybne byłabym też w stanie całkowicie zrezygnować z mięsa i wcześnie wstawać, żeby zdążyć kupić jak najświeższe, prosto z kutra. Ultraświeże, błyszczące, pachnące ryby i owoce morza… Za każdym razem do naszykowania inaczej, za każdym razem – tak samo pyszne. Wiecie sami(...)przeróżnie jest z ich dostępnością a wiele sklepów ‘nagina’ ich świeżość i nierzadko pod etykietką „świeża ryba” kryje się ryba „świeżo odmrożona” – ale szydło wychodzi z tacki dopiero w domu, po zakupie, gdy już wszystko elegancko naszykujecie, a ostatnim elementem przepisu jest położenie ryby na patelni.   Niejednokrotnie dałam się tak naciąć na świeżych filetach rybnych z Biedronki

Karo in the Kitchen
Ryba „po grecku” 142

cały rok, przy czym jest szczególnie popularna na stole z okazji wigilii Bożego Narodzenia – ze względu na mocno „rybny” charakter wigilijnej kolacji. Nie ma jakiegoś jednego konkretnego przepisu na rybę „po grecku”. Zasadniczo jednak opiera się na połączeniu smażonych i duszonych warzyw korzennych, w szczególności marchwi, selera czy cebuli, ze smażoną lub duszoną rybą. Przepis poniżej jest dość standardowy, aczkolwiek(...)staram się bardzo, aby potrawa była możliwe lekko strawna. Stąd bardzo skromny dodatek tłuszczu, a ryba jest duszona razem z warzywami, nie zaś smażona. Wiele przepisów przewiduje jednak dość znaczne wykorzystanie oleju roślinnego i „ciężkie” smażenie warzyw. Taka „lajtowa ryba po grecku” słusznie może kojarzyć się z publikowanym przez nas już dość dawno przepisem na dorsza duszonego w warzywach korzennych

Kulinarna Pokusa
Aromatyczna ryba na ostro - czarniak 92

zamiast ryby po grecku? Może szybka, lekka i aromatyczna ryba pieczona pod warzywną salsą? Duża oszczędność czasu :) Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 2     Składniki: filet z czarniaka ok. 500 g, 2 pomidory bez skóry i gniazd nasiennych, 1 papryka, 2 papryczki chili, sok i skórka z 1 limonki, ½ cebuli, ząbek czosnku, po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki(...)pomidorki koktajlowe do dekoracji. Przygotowanie: Warzywa posiekać w drobną kostkę, wymieszać, dodać zioła, skórkę i sok z limonki, sól i pieprz.  Papier do pieczenia skropić oliwą, wyłożyć rybę, na nią ostrą salsę, całość skropić oliwą.  Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C.  Podawać  z pomidorkami   i cząstkami limonki. Dla amatorów mocnych wrażeń dodatkowa

SzczyptaSmaQ
Ryba po grecku 55

Ryba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy,u nas ryba w sosie jarzynowo-pomidorowym jest naprawde popularna.Rownie smaczna na cieplo jak i na zimno.U mnie z dodatkiem ziemniakow stanowi pyszne danie obiadowe.Istnieja rozne warianty przygotowania tego dania,nam najbardziej smakuje(...)ryba smazona w panierce z bulki tatrej,najlepiej,by byl to dorsz lub inna ryba o bialym miesie.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 4 porcje: 2 duze platy-filety dorsza ze skora 4 marchewki 1 pietruszka 1 maly seler 1 spora cebula 1/2 pora 2 listki laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 lyzeczka soli 2 spore szczypty cukru 1 lyzka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba w warzywach z cudu kuchennego 85

domu brak koncentratu pomidorowego, więc dałam cały ketchup McDonald's .. 1 kg filetów rybnych 1/2 kg marchwi 2 cebule 1 pietruszka 1/4 selera 1 por sól pieprz przyprawa do ryb 2 łyżki oleju mały koncentrat pomidorowy [ nie dałam] 3 łyżki ketchupu [ dałam cały Ketchup McDonald's   ] 1 kostka rosołowa 1 szkl. wody 1 cytryna Filety odmrozić,przyprawić(...)skropić sokiem z cytryny. Warzywa zetrzeć na tarce,dodaj kostkę rosołową i wodę i dusić w garnku na oleju aż będą miękkie. Następnie dodać , przecier ketchup i przyprawy.Przed włożeniem ryby do Cudu kuchennego wyjąć sito, przelać pojemnik gorącą wodą , żeby go ogrzać.W pojemniku bez sita układać warstwami gorące warzywa , surową rybę.Pierwszą i ostatnią warstwę stanowią warzywa. Przykryć

Moje domowe kucharzenie
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 144

cytryn, nie przejmujcie się. Możecie je zastąpić dodając do sosu sok i skórkę z 1/2 świeżej cytryny.  Do czego pasuje taki sos? Cytryna i kapary to dobrzy przyjaciele ryb, dlatego możesz śmiał podać ten sos do wszystkich rybnych potraw : ryby grillowanej, pieczonej, kotlecików rybnych czy rybnych burgerów. Spróbujcie również, jak będzie smakował z zimnymi wędlinami oraz jako sałatkowy dressing(...)surówki z marchewki).  W tle pity z grillowaną rybą i surówką z marchewki i kopru włoskiego. Przepis niedługo:) Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami przepis własny czas przygotowania: 10 min. + 30 min. chłodzenie w lodówce Składniki: 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku skórka z 1/4 kiszonej cytryny (lub skórka

Chilli Czosnek i Oliwa
Irańska ryba smażona 94

Pomysł na taką rybę..a dokładniej panierkę z dodatkiem kurkumy i curry podpatrzyłam tutaj . 80 dag filetów 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczki ostrej papryki  1 łyżeczka curry  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty

Moje domowe kucharzenie
Ryba z sezamem smażona na oleju rzepakowym 79

wedle gustu..rybkę smażyłam na oleju rzepakowym, który   jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni.. 80 dag filetów z ryby 6  łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarna sezamu [ dowolna ilość] 1 jajko 0,5 szkl.wody 1 łyżeczki ostrej papryki  1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej(...)rzepakowy do smażenia Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z resztą dodatków i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć z obu stron na złoty kolor na oleju

Moje domowe kucharzenie
Minizapiekanki z rybą i warzywami 186

polecam 3, a nawet 4) przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek, słodką mieloną paprykę ok. 2-3 łyżki oleju trochę soku z cytryny Jeden ząbek czosnku siekamy drobno. Rybę oprószamy solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pokrojonym ząbkiem czosnku i odstawiamy do lodówki. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na 1 łyżce(...)paski. Foremki delikatnie natłuszczamy i układamy w nich najpierw jedną warstwę ziemniaków, które oprószamy papryką i tymiankiem, a następnie kolejną. Wierzchnią warstwę również posypujemy przyprawami. Na ziemniakach układamy filet ryby (jeśli się nie mieści w całości, to docinamy i dopasowujemy do formy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy tymiankiem i odrobiną

Ratunku obiad
Ryba pod ananasową pierzynką 2197

samą dietą człowiek żyje... a że trwa karnawał, czas zabaw i spotkań ze znajomymi to przybronuję pyszną przekąskę na imprezowy wieczór. Nudna i smutna ryba morszczuk w panierce może zyskać niecodzienny smak w połączeniu jej z ananasem, cebulą i pikantnym keczupem. Jest idealne. Taka ryba świetnie tez sprawdzi się na "śledzika" jak i na święta. Przepis od mojej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym 53

Rybka dobra na wszystko! ;-) Składniki: 2 filety z ryby (proponuję po prostu jakąś ulubioną) cytryna 300g śmietany do zup i sosów pęczek świeżego koperku pieprz sól olej Sposób przygotowania: 1. Filety kroimy według uznania - ja dzielę duży filet na 4. Każdy kawałek skrapiamy cytryną, posypujemy solą i pieprzem, i odkładamy na jakieś 15 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie(...)filety po około 4 minuty z obydwu stron. 3. W jakimś garnku grzejemy śmietanę, do której dodajemy poszatkowany wcześniej koper. Oczywiście doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 4. Zalewamy rybę tak przygotowanym sosem i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu. 5. Ryba na talerz (ja podaję z pure ziemniaczanym), za widelec i jemy

Olcia gotuje!
Ryba smażona. 209

Przedstawiam Wam rybę smażoną, pycha. Ja użyłam okonia. Czytaj więcej

Paulina Kwiatkowska
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej. 212

przepadam za rybą, ale reszta domowników lubi, więc zrobiłam ;p Czytaj więcej

Paulina Kwiatkowska
Grillowana dorada z masłem czosnkowym i rozmarynem - grill elektryczny TEFAL Optigrill + XL 26

Dorada z grilla. Idealna, soczysta ryba z grilla - dorada z masłem czosnkowym i rozmarynem na grillu elektrycznym Optigrill+XL.       Dorada grillowana z masłem czosnkowym, rozmarynem oraz natką pietruszki, doprawiona gruboziarnistą solą morską, pieprzem i sokiem z cytryny - z klasą, fantazyjna i niezwykle łatwa do wykonania ryba z grilla. To masło czosnkowe jest sensacyjne; najlepsza kombinacja smaków: masła(...)czosnku, przypraw i ziół! Ten  prosty i łatwy przepis wykorzystuje rybę w całości. Dorada z grilla ma delikatny i pełny smak, a zarazem przepyszną, złotą i chrupiącą skórkę. Przez lata próbowałam tak wiele przepisów i technik na idealną rybę z grilla i za każdym razem, muszę przyznać, kończyło się to mniejszym lub większym rozczarowaniem. W końcu, po wielu, wielu

Moja Książka Kucharska
Ryba zapiekana w śmietanie / Sour Cream Baked Fish 18

Ryba zapiekana w śmietanie  Ryba zapiekana w śmietanie to przepis na szybki i pyszny obiad, nie tylko na piątek. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, wymaga minimum pracy i minimum składników. Ryba w kwaśnej śmietanie może być przygotowana z dowolnymi dodatkami,  ja tym razem postawiłam na najprostsze składniki w postaci zeszklonej cebulki, czosnku i świeżych ziół. Ryba pod taką(...)śmietanową kołderką za każdym razem może smakować inaczej - zamiast cebuli i czosnku sprawdzą się drobno pokrojone i podsmażone warzywa (włoszczyzna, papryka, cukinia) albo pieczarki. Możecie je umieścić na rybie pod warstwą śmietany albo tuż obok w naczyniu do zapiekania. Do ryby zapiekanej w piekarniku możecie wykorzystać filet z dowolnej białej ryby. U mnie to halibut, ale sprawdzi się na przykład

Lekcje w kuchni
Dorsz w migdałach 16

Dorsz w migdałach doskonale sprawdzi się nie tylko od święta. Będzie również ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów. Z pewnością zasmakuje nawet tym, którzy niezbyt przepadają za daniami z ryb. Jaka ryba na święta? Na świątecznych stołach najczęściej goszczą karpie, chociaż wiele osób nie przepada za nimi ze względu na ich charakterystyczny, mulisty smak. Dorsz w migdałach będzie dla niego świetna alternatywą(...)chociaż oczywiście nie jedyną. Na wigilijnym stole doskonale sprawdzą się również pstrągi, łososie, sandacze, halibuty lub tołpygi. Czym można opanierować rybę? Migdały to tylko jeden ze sposobów na opanierowanie ryby i wcale nie musisz ograniczać się wyłącznie do tradycyjnej bułki tartej. Do przygotowania panierki doskonale nadadzą się również inne rodzaje orzechów, płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni oraz otręby. Abu urozmaicić

okolicepalnika.pl
Ryba w folii z sosem chimichurri / Chimichurri Baked Fish 48

Ryba w folii z sosem chimichurri  Lubicie rybę z grilla lub piekarnika ? Dziś na obiad poleca się ryba w folii z sosem chimichurri i warzywami. To świetny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny. Mój przepis na sos chimichurri nie jest oryginalny, to raczej moja interpretacja tego popularnego ziołowego dressingu . Taki sos z ziołami zazwyczaj przygotowuje się z natki(...)świeżą bazylią. Podane proporcje są bardzo orientacyjne, sos doprawiamy do smaku - powinien być cytrynowy, wyraźnie czosnkowy i ziołowy. Taki dressing z oliwą, czosnkiem i ziołami to świetny sos do ryby i mięsa. Ryba pieczona w folii lubi towarzystwo warzyw. Jeśli tak jak ja przygotujecie ją z fasolką szparagową, warto ją jednak wcześniej zblanszować / podgotować, by nie była za twarda. Cienki

Lekcje w kuchni
Ryba smażona - jak usmażyć rybę? 52

Smażona ryba to danie znane i lubiane, jednak aby wyszła nam smaczna i w jednym kawałku wystarczy wiedzieć kilka prostych wskazówek, o których mowa będzie w sposobie przygotowania. Jest mało pracochłonna i szybka w przyrządzeniu. Do jej przygotowania możecie użyć filetów dowolnych gatunków białych ryb, np. mintaj, morszczuk, dorsz lub inne - mrożonych lub świeżych, ze skórą lub bez. Najlepiej smakuje(...)towarzystwie ziemniaków z wody z koperkiem, frytek i surówki z kiszonej kapusty - ja podałam z surówką z kiszonej kapusty z pieczonymi burakami. Tak przygotowana ryba może być także bazą do przygotowania, np. ryby po grecku lub po japońsku. Składniki na rybę smażoną: filety z białej ryby, np. morszczuk, mintaj, dorsz (mrożone lub świeże) sól  pieprz świeżo mielony

Kuchnia na Obcasach
Ryba na obiad z gnocchi i cytrynowym sosem 25

Obiad na niedzielę to nasz wspólny posiłek po całym tygodniu pracy. Ryba na obiad, gnocchi, zielone warzywa i super cytrynowy sos…Chyba pierwszy raz podałam rybę z gnocchi. Zostały mi ziemniaki z wczorajszego obiadu. Za mało aby obdzielić cztery osoby ale w sam raz na sporą porcję gnocchi. Ryba na obiad jest u nas zawsze mile widziana. Oczywiście każdy(...)swoją ulubioną rybę. Ja przepadam za każdą rybą, łosoś w sosie , smażone śledzie czy pstrąg mogę jeść codziennie. Do ulubionych ryb należy również panierowany w migdałach dorsz. Dorsz jest pyszny, lekko słodki świetnie pasuje do cytrynowego sosu z kaparami. Domowe gnocchi polane sosem, warzywa z wody i panierowany dorsz to propozycja na obiad, którą polecam wypróbować. Ryba na obiad

codojedzenia
Jak przygotować solankę do ryb 48

przygotować solankę do ryb: Jak przygotować solankę do ryb – czyli kilka sprawdzonych metod na idealne wędzone ryby domowym sposobem. Zrobienie idealnej solanki i przygotowanie drewna do wędzenia stanowią połowę sukcesu w otrzymaniu dobrego produktu finalnego. Jak więc samodzielnie przygotować wędzoną rybę w domowej wędzarni? Poniżej przedstawiam kilka najważniejszych zasad. Oczywiście potrzebujemy do tego wędzarni. Najlepsze będą wędzarnie, które już(...)nieduże kwoty możemy zakupić w sklepach. Jednak jeżeli nie posiadamy takiej wędzarni to możemy użyć grilla z pokrywą lub w specjalnie przygotowanej beczce. Własnoręcznie uwędzone ryby są znacznie lepsze niż te sklepowe. Niestety w dzisiejszych czasach produkty, które kupujemy w sklepach jako “wędzone” często mają tylko taki aromat. Dlatego najlepiej uwędzić je samemu w domu. Dzisiaj skupimy się na wędzeniu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ryba z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem, czyli fish & chips 88

Ostatnio kupiłam sobie mini frytkownice, postanowiłam nieco z nią poeksperymentować i na zakończenie mojej akcji kulinarnej - kuchnia szkocka  przygotowałam tradycyjne danie z ryby. Jest to ryba z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem , czyli popularne fish & chips . Takie danie stanowi główną potrawę w menu większości pubów. W piątki wiele z nich oferuje specjalną promocję na fish & chips(...)reguły jest to niższa cena lub w cenę dania wliczony jest napój, czytaj piwo ;)  Najsmaczniejszą rybą do przygotowania tego dania jest łupacz, jednak często można spotkać fish & chips przygotowane z dorsza. Ja zdecydowanie wolę łupacza, moim zdaniem ta ryba jest smaczniejsza, bardziej soczysta, a miąższ pięknie rozdziela się na płatki. Danie smażone jest na głębokim tłuszczu, co sprawia

Codzienne Gotowanie
Ryba w cieście naleśnikowym 58

Ryba w cieście naleśnikowym to mój sposób na pyszną rybę. Przepis idealny dla tych co lubię jeść w piątek na obiad ryby. Filety rybne miałam zamrożone, więc wieczorem ułożyłam je na durszlaku aby odciekły , potem wysuszyłam je ręcznikiem papierowym. Nazajutrz ryba była gotowa do smażenia. Postanowiłam tym razem przygotować rybę w cieście naleśnikowym na bazie wody gazowanej, mąki i jajka(...)Przepis jest błyskawiczny, prosty, a ryba tak usmażona jest bardzo smaczna. Ryba w cieście naleśnikowym najlepiej smakuje bezpośrednio po usmażeniu, jest wtedy na zewnątrz chrupiąca i soczysta w środku. Co można zrobić z ryb? Możemy przygotować najlepsze kotlety rybne . Polecam też przepis na rybę w cieście piwnym ! Składniki: filet z dorsza, mintaja, morszczuka lub innej ulubionej ryby sól i pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba czosnkowa 55

Smaczna i łatwa do przygotowania ryba czosnkowa to obowiązkowe danie na moim świątecznym stole. Ryba w czosnku jest bardzo aromatyczna, ale i delikatna w smaku, gdyż smażony czosnek traci nieco swoją ostrość. Do zrobienia ryby czosnkowej najlepiej wybrać filety z mintaja lub dorsza, które po usmażeniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt. Najlepsze są oczywiście ryby świeże, a jeśli(...)mrożone to z jak najmniejszą warstwą glazury, wtedy po rozmrożeniu ryba będzie jędrna i nie straci wyglądu ani smaku. Zarówno ryba, jak i czosnek muszą być dobrej jakości. Chiński czosnek zdecydowanie odpada, gdyż nie ma odpowiedniego smaku i aromatu.  Lubicie i robicie taką rybę czosnkową? U mnie wszystkim bardzo smakuje i nie wiem, dlaczego przygotowuję ją tylko na święta

Kuchcik gotuje
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNEGO, CHRUPIĄCEGO KARPIA 89

Sposobów przygotowania karpia jest mnóstwo. Ja chciałabym Wam przedstawić mój, na najprostszego, pysznego, chrupiącego, wigilijnego karpia. U mnie przygotowuje się tę rybę chyba w najprostszy z możliwych sposobów, a mianowicie po wyfiletowaniu płatów karpia (ości, płetwy itp.wędrują na zupę rybną ), resztę kroję na mniejsze kawałki, solę przynajmniej na 1h przed smażeniem i odkładam w chłodne miejsce. By uniknąć biegania(...)rybą na ostatnią chwilę, te czynności (poza soleniem oczywiście) przeprowadzam już kilka dni wcześniej, a gotowe kawałki pakuję do worków na mrożonki i umieszczam w zamrażarce. Kto nie przepada za smakiem karpia, a jest wierny tradycji i jada go z "musu" może sobie kawałki ryby przełożyć plastrami cienko pokrojonej cebuli (można odstawić taką rybę nawet na 2-3h), cebula

Smaczne Zdrowe
Ryba w zalewie pomidorowej. 163

Czym były by Święta bez ryby? Ja przygotowuję ją na kilka sposobów, a jednym z nich jest właśnie marynowanie ryby w tej zalewie pomidorowej. Przygotowuję ją zawsze jeden, do dwóch tygodni przed Świętami, by miała czas się przegryźć. W tym roku robiłam rybę z trzech porcji, bo chciałam by choć jeden słoik doczekał do Sylwestra, chociaż znając mojego męża(...)jego zamiłowanie do ryb to może być różnie. Ryba jest przepyszna, podaję ją na Wigilię już kilka ładnych lat i zawsze jest hitem. Oprócz ryby w słoiki upycham też marynowaną paprykę, sparzoną cebulkę i ogórki kiszone, co w rezultacie daje niesamowity efekt. Po tygodniu ryba jest gotowa, wykładam rybę na półmisek, na wierzch układam warzywa i polewam powstałym sosem..... Pychotka

Rozpustne gotowanie
Fajitas z rybą. 82

Fajitas with the fish. Chociaż tradycyjnie do tej potrawy używano czerwonego mięsa, pochodzące z kuchni meksykańskiej fajitas  (wym.fahitas) przyrządza się również z marynowanych kurek, owoców morza, ryb smażonych na żeliwnej płycie i owija się w tortille z salsą, awokado i innymi składnikami.   Składniki. 200g dorsza 1 pomidor 1 chilli czerwone małe 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku(...)awokado 2 łyżki soku z cytryny 2 tortille 1 cebula 1/2 papryki 1 łyżeczka oleju Wykonanie. Rybę umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę i posypać pieprzem czarnym i szczyptą soli. Pomidor naciąć na krzyż, zalać wrzątkiem, następnie zimną wodą i obrać skórkę. Pomidor pokroić w kostkę. Z chilli usunąć pestki i drobno posiekać. Dymkę ze szczypiorem pokroić . Wymieszać pokrojone pomidory, chilli

Kulinarny karnet Christophera
Cytrusowa ryba z sałatką z awokado. 162

cebula czerwona 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie. Otrzeć skórki z pomarańczy i cytryny. Połączyć z z sokiem limety, oliwką i pieprzem. Polać rybę i marynować  5 - 10minut. Patelnię grillową lekko natłuścić i grillować rybę z obu stron, aż się lekko zarumieni, 3 - 5 min. Pod koniec grillowania ryby, grillować połówki pomidorków. Posypać pieprzem(...)jeżeli sałatka ma być ostra i miąższ drobno posiekać. Posiekać również cebulę. Awokado pokroić w drobną kostkę. Połączyć kmin z awokado, cebulą, chilli, sokiem z cytryny i oliwą. Rybę podawać z sałatką i grillowanymi pomidorkami. Smakuje wyśmienicie z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem. Sałatkę przyrządzić tuż przed podaniem, żeby awokado nie ściemniało

Kulinarny karnet Christophera
Pasta z wędzonej ryby i marchewki 105

jeszcze nie robiłam ..a pomysł na nią podpatrzyłam w książce Michela Morano -Moje Smaki..ja zamiast śledzia wędzonego dałam makrelę..i w sumie robiłam na oko..nie ważyłam ani ryby ani marchewki.. 125 g śledzia wędzonego [ dałam makrelę wędzoną] 250 g marchewki 1  łyżka  różowego pieprzu 1 ząbek czosnku czarny pieprz mielony [ dałam  pfeffer gold ] Marchew(...)plasterki.Czosnek obrać . W rondlu zagotować 1/2 l wody, wrzucić marchew i czosnek, dodałam dodatkowo sól i trochę wegety .Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.Odcedzić i ostudzić.Z ryby usunąć  ości i pokroić na kawałki.Ziarenka pieprzu rozdrobnić w moździerzu.Wszystkie składniki miksować razem około 10 sekund

Moje domowe kucharzenie
Ryba po angielsku 57

kilku przepisów z internetu ..pycha...taką rybkę można smażyć nawet w samym cieście [ na zdjęciu w środku], ale z płatkami kukurydzianymi jest smaczniejsza.. 1 kg filetów z dowolnej ryby 30 dag mąki 150 ml wody mineralnej 200 ml mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól i pieprz przyprawa do ryby płatki kukurydziane Mąkę wymieszać z proszkiem

Moje domowe kucharzenie
Ryba zapiekana z serem i pomidorami 80

wiem co wyobrażacie sobie po przeczytaniu tytułu przepisu, ale nie jest to super piękne i dietetyczne danie. Ryba jest w panierce, a ser i plastry pomidorów to tylko urozmaicenie. Zwykle, ale bardzo dobre. Do tego dania nadają się przede wszystkim ryby białe, ja skorzystałam z filetów miruny.  Składniki: 2 filety z miruny 1 pomidor 4 plasterki żółtego sera sól

Pasja Smaku
Ryba, boczek i mięta. Pstrąg z pieca. 82

się o pyszne dodatki. Może jakaś wędzona nuta i coś z ziół ? Kilka plastrów boczku, gałązki mięty, koperku i do pieca ! I do tego mało zmywania bo tak przygotowaną rybę piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który potem po prostu zdejmuję i wyrzucam. Nic się nie przypala a ryba nie przywiera do naczynia i łatwo ją przełożyć na talerz

Smaczna Pyza
Ryba w sosie śmietanowo - koperkowym 128

Składniki: 2 filety obojętnie jakiej białej ryby (panga, dorsz, mintaj) cytryna 1,5 szklanki śmietany gęstej do zup i sosów pęczek świeżego koperku pieprz, sól olej Wykonanie: Każdy filet kroimy na 3 części. Kawałki skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Filety smażymy po ok. 4 minuty z obydwu stron. W garnku podgrzewamy(...)śmietanę, do której dodajemy poszatkowany wcześniej koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rybę zalewamy powyżej przygotowanym sosem i dusimy wszystko przez ok. 10 minut na niewielkim ogniu

Olcia gotuje!