ryba - 18910 przepisów (strona:5/1261)

Ryby w diecie dzieci 53

ryby powinny znajdować się w naszym menu wiesz na pewno. Media słusznie rozgłaszają, że należy je jeść co najmniej 3 razy w tygodniu. Ale co z żywieniem dzieci? Kiedy można maluszkowi podać rybę, ile powinien jej zjeść i jak mieć pewność, że jest to w stu procentach bezpieczne? Rybka dla maluszka W pierwszych trzech latach życia ryby są niezwykle ważne(...)intensywnego wzrostu, więc dziecko potrzebuje bardzo wiele białka i składników odżywczych. Ze względu na odbywający się wtedy rozwój układu nerwowego, maluch potrzebuje kwasów Omega-3 i Omega-6, a ryby są ich najlepszym źródłem. Warto wspomnieć także o witaminach z grupy B, A i E, niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Dlatego ryby należy wprowadzić jak najszybciej, miej więcej w tym samym

Codogara
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym 131

znam nikogo, kto był przeszedł obojętnie obok sytego dania z rybą w roli głównej. Zobaczcie jak powstaje ryba zapiekana w sosie śmietanowym. Postanowiłem wrócić do mojego ulubionego naczynia w kuchni, czyli kokilek. To wspaniałe naczynie, w którym przygotujecie odpowiednią ilość dania dla jednej osoby. Piękna sprawa. Gdybyście nie mieli takich naczyń w domu kupcie je koniecznie, ułatwiają podawanie dań(...)zobaczcie je tutaj. Dlaczego mówię o kokilkach? Bo właśnie w nich powstanie tytułowa ryba zapiekana w sosie śmietanowym. Szykujcie się na sporą dawkę przyjemności z jedzenia ryby. Przepis sprawdzi się nie tylko na imprezę, ale także na uroczysty obiad. Zawsze zalecam kupowanie filetów, które nie mają zbyt wiele ości – to mintaj bądź miruna. Może być też dorsz, ale jego

Kuchennyviral.pl
Ryba smażona z patelni 98

Ryba smażona z patelni to nasza ulubiona forma przygotowania ryby. Ryby w naszym domu jadamy dosyć regularnie, ponieważ lubimy jeść ryby. Tak jak wspomniałam, najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj , niekiedy pieczemy je w piekarniku ( morszczuk lub pstrąg ), czasami smażymy kotlety rybne . Jednak najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , jemy je pod różną postacią. Dziś propozycja najprostsza(...)ryba smażona z patelni – miruna smażona z patelni doprawiona sola i pieprzem, a obtoczona jedynie w mące. Smażona miruna jest bardzo delikatna, ale najważniejszą jej zaletą jest smak, polecam. Do smażonej ryby obowiązkowo musi być surówka z kiszonej kapusty np. taka. lub tradycyjna surówka z kiszonej kapusty . Do doprawienia ryb przeważnie wykorzystuję sól i pieprz. Raz w życiu kupiłam przyprawę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ryba po grecku w wersji odchudzonej 110

Chyba każdy zna oldschoolową rybę po grecku. Była daniem pewniakiem na przyjęciach w czasach, gdy dorastałam. Dziś to danie jest nieco zapomniane, dlatego je przypominam, ale w wersji odchudzonej. Mogą ją jeść osoby odchudzające się i pragnące nie przytyć, bo ryba jest bez panierki i zawiera mnimalną ilość tłuszczu. Jeśli chcecie odchudzić danie, to  ryby nie smaży się lecz(...)gotuję na parze lub w aromatycznym wywarze.  Gotowanie ryby na parze nie przysparza większych trudności jeśli posiada się odpowiedni wkład do garnka lub parowar. Na tej technice gotowanie nie będę się skupiać, bo jest prosta i większość osób poradzi sobie z nią. Gotowanie  (parzenie) ryby w wywarze, jest nieco trudniejsze, a raczej wymaga więcej uwagi i wyczucia

Codziennik Kuchenny
Pasta rybna z dorsza i sieji z koperkiem i cytryną z szybkowaru 105

Zainspirowana tradycyjnym przepisem z Kuchni Polskiej (Ryba po Polsku), przygotowałam w szybkowarze wywar warzywny, w którym później ugotowałam ryby. Wywar ten, to nic innego, jak nasz tradycyjny wywar na rosół, tyle, że bez mięsa.  Powstałą pastę rybną mogę określić w następujący sposób: aromatyczna soczysta z subtelną, kwaskową nutą o intensywnym(...)aromacie koperku Jak przyrządzić taką pastę? To całkiem proste! Cały myk polega na gotowaniu ryby w esencjonalnym, warzywnym wywarze w odpowiedni sposób. Dzięki temu ryba nabiera aromatu wywaru i zachowuje soczystość. Pycha! Oto parę, moim zdaniem, cennych wskazówek dla Was: rybę bardzo dokładnie osusz z nadmiaru wilgoci, np. papierowym ręcznikiem

Szybko Szybkowar
Ryba w ananasie 125

Ryba z ketchupem? nigdy bym nie wpadła na takie połączanie ryby, ale sos słodko-kwaśny idealnie pasuje. Od paru lat ta ryba gości na naszym świątecznym stole. Potrawa dobra nawet na sylwestrową noc. Składniki : 1 puszka ananasów 4 cebule ½ szkl. Oleju 1 l ketchupu międzychodzkiego 1,5kg pangi bądź innego filetu rybnego Panierka ; 4 jajka 3 szkl bułki tartej(...)cebuli która była przyprawiona ryba) kolejno w jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką. Usmażoną rybę przekładać do naczynia.  3 cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Podsmażyć, dodać sok z puszki i ketchup. Wszystko przegotować i zalać ryby

Garnkowe fanaberie
Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winem 103

sięgam pamięcią zawsze gościła w tym okresie na naszym stole.   W tym roku rybę po grecku postanowiłam zastąpić rybą po kaszubsku. Warzywa duszone    w białym winie i śmietanie, to dokonały dodatek do świeżo usmażonej ryby. Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem(...)ZPierwszegoTloczenia.pl  oraz  Fooder.pl . E-book można pobrać na  tutaj .  Ryba po kaszubsku w warzywami i białym winem Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 800 g filetów rybnych Mąka do obtoczenia ryby Sól 2 marchewki 1 pietruszka 1 por (biała część) 1 kawałek selera 2 średnie cebule ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ szklanki śmietany

Kulinarne przygody Gatity
Klarowanie - galarety do ryb. 140

Klarowanie wywaru po ugotowanych rybach -  karp, łosoś, itd.  Jak zrobić galaretę do ryby, żeby  była smaczna i przezroczysta? Wywar po gotowaniu ryby. przelać do mniejszego garnka, przez gęste sito. Pozbędziemy się pozostałych po gotowaniu ryby na dnie osadów. Teraz klarowanie wywaru. Na 1,5 litra wywaru potrzebne będą 2 kurze białka i 2 łyżeczki octu. Do zimnego(...)żelatyny nie należy już gotować. Odstawić w chłodne miejsce. Teraz możemy udekorować nasze filety i zalać je, tężejącą galaretą. Znam smakoszy ,którzy uwielbiają galaretę  bez klarowania. Nie widać ryby ,ale galareta jest bardzo smaczna ,ryba też!   Tymbaliki  z karpia.   Tymbaliki  robi się często z pozostałych części produktów po gotowaniu np. ryb pod galaretę

Kulinarny karnet Christophera
Ryba w mleczku kokosowym 96

Ryba w mleczku kokosowym to danie w stylu tajskim. Dominują tu dwa smaki – kokosa i trawy cytrynowej. To curry rybne jest dla odmiany wyjątkowo łagodne i delikatne, dlatego sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Uwielbiam jego smak, do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania. Obecnie składniki do dań orientalnych są powszechnie dostępne i coraz tańsze – chociażby(...)tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja. Baza – pasta curry: 6 cebul szalotek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru 4 łyżki płatków migdałowych 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 3 łyżeczki mielonej) 1 zielona chili (lub 1/3 łyżeczki chili w proszku) 1,5 łyżeczki kurkumy

Poezja smaku
RYBA W ŁAGODNEJ ZALEWIE OCTOWEJ 280

uwielbiają ją w takiej postaci. Dla urozmaicenia eksperymentujemy z różnymi jej gatunkami. Ostatnio mieliśmy sandacza i pstrąga tęczowego, teraz przygotowałam karpia. Ważne w tym procesie przygotowywania jest to, by ryba była smażona bez panierki i najlepiej na tłuszczu, który nie pozostawia żadnego posmaku. Kiedyś smażyłam ryby do octu na oleju ale odkąd ponad rok temu odkryłam olej kokosowy  ( bezwonny(...)wyobrażam sobie smażenia ryby na innym tłuszczu. Nawet karpia na wigilię przygotowuję na oleju kokosowym. Polecam , bo jest przepyszny. Dodatkowo ważne jest by układać ryby warstwami i na każdą warstwę wyłożyć cebulę i dokładnie zalać płynem, wówczas mamy pewność, że cała równo wchłonie jej aromat. Rybę układamy dość luźno w słoju, lepiej by pływała niż była ciasno upakowana

Smaczne Zdrowe
Ryba z reklama w tle 57

Ryba wplywa na wszystko" - ta reklame ostatnio dosc czesto widywalam w polskiej tv. Pozniej chodzilam po domu i pod nosem podspiewywalam sobie piosenke, ktora slychac w tle. Musze przyznac, ze ona przesladowala mnie az do bolu. Zaczelam sie nawet zastanawiac jak czesto jadamy rybe i dochodze do dosc zadowalajacych wnioskow. Otoz przynajmniej raz na tydzien udaje mi sie przyrzadzic danie(...)rybne. Ale z ta ryba nie jest wacle tak latwo, bo moja Corka nie bardzo lubi ja jesc. Jakos udaje mi sie przemycic biale ryby, ale na przyklad losos jest zdecydowanie na "nie". Nie zrazam sie jednak i ciagle probuje. Staram sie przyrzadzac rybe na rozne spsoby, a noz przypadnie Viki do gustu. Kilka takich przepisow zamiescilam juz na blogu

Przysmaki Karolki
Ryba z piekarnika 20

Ryba pieczona z dodatkiem rozmarynu, pomidorów, cytryny i cebuli. Wykonanie tego dania jest bardzo proste i nie trzeba się przy nim dużo napracować. Ważne aby kupić rybę już oczyszczoną, taką z której usunięte są zarówno łuski jak i wnętrzności. Wszystko co nam pozostaje zrobić z taką rybą to jej umycie, osuszenie i ułożenie na warzywach. Ryba przygotowana według poniższego przepisu(...)jest zdrowa, lekka i bardzo smaczna. Dobrze smakuje podana z ryżem i warzywami, wraz z którymi była pieczona. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Ryba pieczona w piekarniku Składniki na rybę z piekarnika. 50 dkg świeżej ryby w całości 30 dkg pomidorków koktajlowych (u mnie czerwone i żółte) 7-8 gałązek świeżego rozmarynu

MeCooks
Jaka ryba na obiad? 56

nastąpi, to chcemy w jak najmniejszym stopniu przykładać się do cierpienia. Zarówno zwierząt, jak i ogólnie przyrody. A z racji, że zbliżają się święta, chcę powiedzieć kilka słów o rybach. Bo zapewne niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale już za 40 lat możemy doczekać świąt bez ryb na stole. Bo ryb już po prostu nie będzie. Nigdzie. Dlatego(...)temat jest taki ważny. Za kilka dni święta. Czas w którym Polacy chętnie przygotowują dania z ryb - zarówno te tradycyjne jak i bardziej nowoczesne. Panuje przekonanie, że o dostępność ryb nie musimy się dzisiaj martwić. Tymczasem brak naszych odpowiedzialnych wyborów przy zakupie gatunków ryb morskich może doprowadzić do tego, że zabraknie ich dla przyszłych pokoleń. Już dzisiaj w wyniku m.in

Marder&Marder Manufacture
AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH 121

AROMATYCZNA RYBA W BRZOSKWINIACH Dzisiejsza moja propozycja to wspaniałe połączenie delikatnej ryby, w tym wypadku dorsza, z soczystymi, słodkimi brzoskwiniami z puszki. Wszystko zatopione w słodko-kwaśnym sosie, wyrazistym i aromatycznym. Jeśli nie przepadacie za rybą po grecku to może to danie będzie dla niej świetną alternatywą?:) Zaskoczcie swoich bliskich i przyjaciół w te Święta wyjątkowo pyszną potrawą(...)ustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj) 1 puszka brzoskwiń 1 cebula 3 łyżki ketchupu pikantnego oliwa z oliwek lub dobry olej sok z cytryny sól świeżo zmielony

Słodko-Słony Świat Ilony
Potrawy wigilijne: Ryba w galarecie 206

Ryba w galarecie (źródło: almamarket.pl) Składniki: 1 i 1/2 kg ryby włoszczyzna liść laurowy ziele angielskie sól pieprz jajka cytryna Sposób przygotowania: Rybę oczyścić, odciąć głowę, płetwy i ogon, resztę pokroić na dzwonka i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę obrać, opłukać i zalać 1,5 l wody, dodać głowę, płetwy i ogon ryby oraz przyprawy i gotować(...)minut. Do wywaru dodać pozostałą rybę i gotować kolejne 30 minut na małym ogniu. Dzwonka wyjąć z wywaru i delikatnie oczyścić z ości. Wywar przecedzić, odparować i doprawić. Rybę i warzywa ułożyć na półmisku, zalać wywarem i ostawić do zastygnięcia. Źródło: http://www.almamarket.pl/akademia-smaku/przepis/10237

WojnaNaSmaki.pl
Ryba w sosie pieczarkowo-pomidorowym 110

Taką rybę robiłam na Wigilię..robiłam po raz pierwszy...wcześniej robiłam podobną  rybę  ale z warzywami..Jest pyszna polecam...i przypominam , że c zytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w  Hurtowni Oliwy   otrzymają .........25 % zniżkę...ja właśnie do tej ryby wykorzystałam kilka produktów dostępnych w tym sklepie...gorąco polecam , bo warto.. dowolna ryba sok z cytryny(...)cebule kilka łyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub   pomidory rozdrobnione olej z ryżu 1 łyżka octu listek laurowy , ziele angielskie sól różowy pieprz ziarnisty w zalewie Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą.Kawałki ryby panierować w mące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki

Moje domowe kucharzenie