Robicie je, czy raczej nie? Ja osobiście mam wrażenie, że większość z nas jednak je robi. U mnie na pewno będzie więcej warzyw i owoców. Stawiam też bardziej na ryby, niż na mięso w naszym domowym menu, także spodziewajcie się na blogu kolejnych przepisów z rybami w roli głównej. Tym razem w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie na tapetę wzięliśmy(...)Gładzica pieczona z warzywami w papilotach jest bardzo łatwa do przygotowania i robi sie ją szybko. Serdecznie zapraszam Was po przepis, a przy okazji poczytacie też dlaczego warto jeść ryby i jakie korzyści przynoszą one naszemu organizmowi. Gładzica pieczona z warzywami Zdrów jak ryba Prawidłowe i racjonalne żywienie jest jednym z ważniejszych czynników środowiskowych, które istotnie wpływają
Kulinarne przygody GatityRyba po grecku to danie, które poznałam dopiero w dorosłym życiu. W mojej rodzinie nie przygotowywało się ryby w ten sposób. Przepis na najlepszą rybę po grecku zdradziła mi kiedyś moja teściowa i tym przepisem chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Ryba po grecku to potrawa, której nie znajdziemy na greckich stołach. Potrawa ta zakorzeniła się na dobre w polskiej(...)wspólnego. Nie zmienia to faktu, że jest to potrawa niezwykle smaczna, lekka i zdrowa, dlatego warto wprowadzić ją na stałe do rodzinnego jadłospisu. Po raz pierwszy zetknęłam się z rybą po grecku już jako dorosła kobieta, gdy byłam gościem na świętach w domu rodzinnym mojego przyszłego męża. Moja teściowa przygotowywała rybę po grecku w sposób mistrzowski, a jednocześnie prosty
Wiszniówkaświątecznym stole na pewno nie może zabraknąć ryby. Ja w tym roku Święta będę spędzać w dwóch krajach z różną tradycją świąteczną. Ryba po grecku W Polsce rodzice na pewno uraczą mnie karpiem w śmietanie. Na takiegoż karpia, wkrótce będę mieć dla Was przepis na blogu. Natomiast węgierska część rodziny przygotuje zupę rybną . Na tę zupe już podzieliłam(...)Wami przepisem. W tym roku ja dla obu rodzin mam zamiar przygotować rybę po grecku. Kiedy testowałam przepis na tę rybę właśnie podzieliłam się gotowym daniem z moją węgierską częścią rodziny. Byli zachwyceni. Połączenie warzyw z odpowiednio dobranymi przyprawami i mięsistym wręcz mięsem ryby bardzo przypadło im do gustu. Już teraz wiem, że po ten przepis będę musiała sięgać
mecooksświeżym ananasem i tarta wegetariańska z czerwoną kapustą i batatami. Co łączy te dania? Są zdrowe, pyszne a wszystkie składniki można kupić w sieciowych dyskontach. Menu na tydzień – ryby i owoce morza W tym tygodniu wszystkie dania powstały ze składników kupionych albo w lokalnych – wiejskich sklepach (bo byliśmy w Słopnicach – Beskid Wyspowy, trzecia co do wielkości wieś(...)dań z Niedzielnego Kucharza można przyrządzić, zaopatrując się w produkty w lokalnym sklepie czy dyskoncie. Co więcej, wieś ma oczywiste przewagi nad miastem – bo ekologiczna kura, jaja, świeże ryby prosto z hodowli, a do tego własne warzywa, grzyby i inne owoce leśne – są tu na wyciągnięcie ręki. Zobacz też nasze menu na tydzień z szybkimi daniami bez smażenia
Niedzielny kucharzGazetka przeleżała 5 lat, ale się przydała. Przepis przysłał pan A. Malinowski . Podaję z moimi zmiana mi i polecam dla wszystkich lubiących ryby :) Składniki: 700 g białej ryby (u mnie dorsz, ale może być mintaj, miruna lub morszczuk) 1 łyżka oleju ser zółty - tyle plastrów ile porcji ryby kilka pieczarek sól(...)tymianek suszony koperek pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: 1. Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy. Dzielimy na porcje. 2. Każdy kawałek doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem i suszonym koperkiem. 3. Obrane pieczarki kroimy w plasterki. Przekł adamy na patelnię i lekko je podduszamy. 4. Arkusze folii aluminiowej smarujemy olejem (tyle arkusików ile porcji ryby), nakładamy porcje ryby
Kuchnia domowa Anirybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych - Składniki: ok. 4 filety z białej ryby ciasto: 2 łyżki maki pszennej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)przyprawa do ryby sól pieprz olej do smażenia Ryba w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania: Płatki kukurydziane kruszymy, a następnie mieszamy z mąką. Rybę przyprawiamy. Z podanych składników robimy ciasto. Każdy kawałek ryby maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Moje posty
Słodka StronaGRILLOWANA RYBA PODANA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! POMYSŁ NA PYSZNY I ZDROWY OBIAD! GRILLOWANY SZCZUPAK! Dobrze wiecie, że bardzo lubię jeść ryby, pewnie dlatego, że nie przepadam za mięsem. Mięso jadam dość rzadko, ponieważ bardzo trudno dzisiaj znaleźć mięso dobrej jakości, zazwyczaj mamy do wyboru albo dwutygodniowe hodowlane kurczaki, pasione wszystkim aby tylko szybko rosły, albo mięso wieprzowe. Dobrą(...)rolnictwa, które odnawiają jakieś gatunki, ale są to sporadyczne przypadki. Przeciętny Kowalski, udający się do sklepu za rogiem, ma niewielki i zazwyczaj bardzo złej, jakości wybór. To samo dotyczy ryb. Jako technolog żywności, wiem też, jak to mięso jest przetwarzane, wielokrotnie miałam możliwość bycia w wielu zakładach przetwórstwa żywności, począwszy od masarni (do dziś nie jestem w stanie zjeść flaków
SMYKWKUCHNIRyba po grecku – Składniki Ryba po grecku to klasyczne danie, które znajduje się na wigilijnym stole praktycznie w każdym polskim domu. Warstwa pieczonej ryby a na niej warstwa duszonych warzyw z dodatkiem pomidorów, mimo, że robię to danie dosyć często w ciągu roku to jednak w Boże Narodzenie smakuje ono najlepiej. U mnie w domu robi się w wersji(...)duuuuużą ilością warzyw, gdzie ryba jest w sumie dodatkiem. W Wigilię jemy ją na ciepło a w kolejne dni już na zimno. Przepis na rybę po grecku jest bardzo prosty. Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu, dodatkowo można je jeść przez kilka kolejnych dni, ponieważ z dnia na dzień jest bardziej aromatyczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki warstwy rybnej
Do Garów!Wielokrotnie prosiliście mnie o więcej przepisów z rybą w roli głównej, bo często brakuje Wam pomysłów albo nie przepadacie za rybami a chcielibyście je jeść częściej. Mam kilka takich sprawdzonych przepisów w swoim specjalnym zeszycie i chętnie podzielę się nimi z czytelnikami. Moja córka ma już 1,5 roku, więc przepisy jakie tutaj publikuję aktualnie są przeznaczone zarówno dla dorosłych(...)dzieci w podobnym wieku do mojego dziecka. Ryba zapiekana w sosie beszamelowym z brokułami wychodzi przepyszna, delikatna. Porcja warzyw jest już w samym przepisie, jednak ja zawsze dorzucam coś jeszcze do obiadowej porcji. Smacznie sprawdzi się tutaj gotowany groszek zielony, lub fasolka szparagowa, można także ugotować ryż żeby posiłek był bardziej sycący. Dla mnie to jeden z najlepszych rybnych przepisów
ProstePesto.plZłociste, chrupiące i przepyszne paluszki rybne w zdrowej wersji z piekarnika. Koniecznie kup w sklepie fileta białej ryby, możesz użyć dorsza, mintaja, halibuta, karmazyna, itp. Pamiętaj żeby pod żadnym pozorem nie dawać malutkiemu dziecku kupnych paluszków rybnych z działu mrożonek kupionych w sklepie, zawierają dużo soli i innych dodatków, których należy unikać. Paluszki rybne najlepiej przygotować samemu z niewielu składników(...)wtedy mamy pewność że posiłek będzie zdrowy i pozbawiony zakazanych produktów. Pamiętaj również by w diecie niemowlaków i małych dzieci unikać podawania ryb drapieżnych. Do ryb drapieżnych których należy unikać, należą między innymi: tuńczyk, miecznik, makrela, panga, tilapia, łosoś atlantycki, okoń. Ryby te magazynują znacznie więcej metali ciężkich, co może być groźne dla dzieci. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Paluszki rybne
ProstePesto.plRyba w zalewie octowo pomidorowej okazała się tak dobra i tak dawno jej nie jadłam, że dziś zamiast 1 sztuki zjadłam zawartość 2 dużych słoików 🙂 To chyba jest najlepsza rekomendacja tego przepisu, który mam od swojej mamy. Potrawa doskonała na śniadanie, kolację czy przekąskę na imprezie. Ryba w zalewie octowej do słoika jest jędrna, twardawa i soczysta. Nawet zwykła płotka(...)nabiera szlachetnego smaku. Potrawa w zalewie octowo pomidorowej jest o niebo lepsza od zwykłej ryby w occie. Mąż z tatem nałapali sporo ryb tego lata. Nie miałam co z nimi zrobić więc część pomroziłam. Tydzień temu przygotowałam je w zalewie octowo pomidorowej. Odstały w lodówce, smaki się przegryzły i oczywiście przyszedł czas na degustację. Dawno nie jadłam tak podanej ryby
Ania gotujeobecnych czasach ryby i mięso marynuje się w soli aby zmienić ich smak i strukturę mięsa. Kiedyś technika ta stosowana była aby przedłużyć mięsu i rybom świeżość i trwałość. Teraz jest to technika kulinarna na tworzenie zdrowych dań z surowej a jednak nie surowej ryby. Jedną z najbardziej znanych potraw z surowej ryby marynowanej w soku cytrynowym jest Ceviche. Technika(...)marynowania w soli pozbawia rybę nadmiaru wody aby przede wszystkim zahamować rozwój bakterii które "psują" surowe mięso. Zaczynają natomiast "działąć" bakterie kwasu mlekowego które są dla nas zdrowe i enzymy zawarte w mięsie,To dzięki nim kwaśna śmietana staje się kwaśna a kefir czy jogurt nabiera swojego typowego smaku. Tak samo dzieje się z mięsem. Mięso w tym czasie zmienia
Sztuka gotowania w/g Samirydanie to bardzo udany eksperyment z rybą i koperkiem. Polecam serdecznie dla wszystkich miłośników ryby. Składniki: filety ryby - u mnie dorsz podzielony na 4 porcje 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku* sól sok z cytryny pieprz cytrynowy 2-3 łyżki oliwy z oliwek masło Sposób przygotowania: 1. Filety wypłukać, osuszyć. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. 2. Koperek(...)siekamy, ząbki czosnku miażdżymy. 3. Koperek, czosnek, oliwę, sok z cytryny mieszamy. Masę koperkową nakładamy na porcje ryby. 4. Na folię aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut. 5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię. *przy karmieniu piersią czosnek omijamy Smacznego
Kuchnia domowa Anitalarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy. 5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora. 6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość(...)mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera. 8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami. Smacznego!!! A teraz coś o dzisiejszym dniu :) Mimo 13-go życzę Wam udanego dnia
Kuchnia domowa Ani