ryba - 17910 przepisów (strona:3/1194)

Ryby w diecie małego dziecka 43

Niestety w naszym kraju ryby spożywane są zbyt rzadko i tendencja ta utrzymuje się zarówno wśród osób dorosłych jak i u małych dzieci. Daleko nam do zalecanej ilości ryb przynajmniej 1-2 razy w tygodniu. Wielka szkoda, bo przecież są one źródłem bardzo zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3, a także białka i żelaza. Ten wpis będzie dotyczył diety najmłodszych. Dowiecie(...)się, dlaczego ryby w diecie małego dziecka są tak ważne. Skąd może wynikać tak niskie spożycie ryb? Wiele osób dorosłych nie je ryb, bo zwyczajnie nie wie, jak je przyrządzić, aby były smaczne. Nie dziwmy się więc maluchom, jeśli dostaną na talerzyk coś, czego sami byśmy nie tknęli Oczywiście jest na to rada, istnieje mnóstwo fajnych i smacznych przepisów

Natka Pietruszki
Jak czyścić i patroszyć rybę? 23

Spożywanie mięsa ryb, szczególnie tych bogatych w kwasy omega-3 jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia, gdyż wspiera pracę mózgu i układu krążenia. Czasy, kiedy to jadało się ryby z przymusu raczej minęły. Mnogość przepisów i sposobów przyrządzania ryb jest tak obfita, że z pewnością każdy znajdzie wśród nich najsmaczniejszą dla siebie wersję ryby. Zanim jednak zabierzemy się za przygotowywanie(...)potraw z ryb, warto uprzednio nauczyć się je właściwie oporządzać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najpierw przygotuj niezbędne narzędzia Aby patroszenie i czyszczenie ryby szło nam łatwo, musimy uprzednio wyposażyć się w odpowiednie przyrządy. Do patroszenia ryby będzie nam potrzebny ostry nóż, który pomoże nam ją sprawnie oporządzić, a do tego dwa pojemniki – jeden na rybie mięso, a drugi na wnętrzności

Kulinarne Przeboje
Ryba po grecku 46

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Ryba po grecku go\u015bci na wielu sto\u0142ach wigilijnych, jednak jest to doskona\u0142e danie na zimno i na ciep\u0142o przez ca\u0142y rok. Najlepsze jest na drugi dzie\u0144, jak sok z warzyw po\u0142\u0105czy si\u0119 z ryb\u0105 i smaki si\u0119 przegryz\u0105. Na ciep\u0142o(...)u017cna podawa\u0107 z ziemniaki lub chlebem. Najlepiej nadaj\u0105 si\u0119 do tej potrawy ryby morskie. Mo\u017cna je panierowa\u0107 r\u00f3wnie\u017c w jajku i m\u0105ce lub doda\u0107 ryby ugotowane na parze. S\u0142odycz marchwi i pietruszki \u015bwietnie pasuje do ryby, ja dodaj\u0119 r\u00f3wnie\u017c traw\u0119 cytrynow\u0105 do oleju przy

Kosą po patelni
Ryba po grecku 75

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","description":"Ryba po grecku go\u015bci na wielu sto\u0142ach wigilijnych, jednak jest to doskona\u0142e danie na zimno i na ciep\u0142o przez ca\u0142y rok. Najlepsze jest na drugi dzie\u0144 jak sok z warzyw po\u0142\u0105czy si\u0119 z ryb\u0105 i smaki si\u0119 przegryz\u0105. Na ciep\u0142o(...)u017cna podawa\u0107 z ziemniaki lub chlebem. Najlepiej nadaj\u0105 si\u0119 do tej potrawy ryby morskie. Mo\u017cna je panierowa\u0107 r\u00f3wnie\u017c w jajku i m\u0105ce lub doda\u0107 ryby ugotowane na parze. S\u0142odycz marchwi i pietruszki \u015bwietnie pasuje do ryby, ja dodaj\u0119 r\u00f3wnie\u017c traw\u0119 cytrynow\u0105 do oleju przy

Kosą po patelni
Ryba smażona 66

rybkę robiłam parę dni temu...w środę popielcową...a dodałam do niej specjalną przyprawę do ryb , którą można kupić w  Najlepszych przyprawach świata ...rybka smakowała pysznie...zjedzona ze smakiem...nawet porządnego zdjęcia nie zdążyłam zrobić.. dowolna ryba przyprawa do ryby sok z cytryny mąka  mąka ziemniaczana olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny(...)posypać przyprawą do ryb,odstawić do lodówki.Następnie kawałki ryby obtoczyć w mące wymieszanej z odrobiną mąki ziemniaczanej i smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju . W skład  przyprawy do ryby  wchodzą: papryka słodka, czosnek, pieprz biały, majeranek, oregano, rozmaryn, szałwia, kminek i papryka chili. Używając przyprawy do ryb nie musimy już dodatkowo solić ryby, w trakcie

Moje domowe kucharzenie
Ryba w folii z warzywami z (grilla lub z piekarnika) / Baked or Grilled Fish with Vegetables 14

Ryba w folii z warzywami z (grilla lub z piekarnika)  Ryba z piekarnika lub grilla w folii z warzywami to najlepszy przepis na filet z halibuta lub innej ulubionej ryby. Filet rybny z grilla z dodatkami jest świetnym pomysłem na obiad na świeżym powietrzu. Zobacz, który przepis najbardziej przypadnie Ci do gustu : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał(...)Youtube Dziś przedstawiam aż 4 pomysły na rybę z grilla lub pieca : rybę z cytryną i ziołami, rybę z pomidorami, rybę z papryką i rybę z warzywami, trochę przypominającą rybę po grecku. Każdy z przepisów jest błyskawiczny i bardzo prosty w przygotowaniu. Grillowana lub pieczona ryba z warzywami jest gotowa w kilka chwil. Czas obróbki termicznej zależy jednak od grubości

Lekcje w kuchni
Jaka przyprawa do…..? 83

tajskiej, wietnamskiej oraz laotańskiej. Występuje w 60 odmianach. bazylia doskonale wydobywa smak pomidorów i makaronów . Idealnie pasuje do czosnku, cebuli i oliwy . Nadaje niezwykłego aromatu sałatkom, jajkom, serom, warzywom, rybom, owocom morza, mięsu drobiowemu i wieprzowemu . Niektóre odmiany są używane do przyprawiania deserów oraz napojów świeżą bazylię dodajemy na sam koniec, ponieważ podczas gotowania traci znaczną część swojego aromatu(...)aromatyczne przyprawy najczęściej znajdujące się w curry to imbir, czosnek, cebula, kolendra, kardamon, goździki, papryka, pieprz turecki i kurkuma curry stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryb . Szczególnie ostrożnie i z wyczuciem należy dodawać do potraw z jaj i białego sera .   Cynamon cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Był używany już w czasach starożytnych, nie tylko

Żyję by jeść
Ryba w warzywach po mazursku 73

Ryba,którą proponujemy może być daniem obiadowym, ale fajnie też smakuje na zimno. Składniki: -ok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka) -1 duża cebula -4 marchewki -słoiczek koncentratu pomidorowego -przyprawa do ryb -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -przyprawa warzywna -cukier -olej -woda    Filety kroimy na mniejsze porcje. Posypujemy je przyprawą do ryb, skrapiamy olejem i odstawiamy(...)Rybę zdejmujemy a na olej wrzucamy marchewkę i cebulę. Smażymy do zeszklenia warzyw.    Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw. Dokładamy kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, przyprawiamy do smaku przyprawą warzywną i cukrem. Zagotowujemy na patelni.    Część warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na nich układamy warstwę ryby

Maminek kulinarny
Ryba na 2 sposoby 59

smaczne sposoby na rybę, bardziej fit i w wersji trochę bardziej kalorycznej - dla każdego coś dobrego. Razem z Dominikiem bardzo lubimy ryby i staramy się je jadać przynajmniej raz w tygodniu. Zazwyczaj wybieramy opcję bardziej fit, ale dziś zaszaleliśmy i przygotowałam dla nas chrupiącą rybę z frytkami, czyli brytyjskie "fish 'n' chips". Podam oba przepisy byście mogli zdecydować, która wersja(...)bardziej przemawia do Waszych kubków smakowych. :) Ryba w sosie maślano-cytrynowym: 3-4 duże filety rybne (mintaj, morszczuk, pstrąg, dowolna ryba, którą lubicie) ok. łyżka masła 3 plasterki cytryny lub limonki przyprawa do ryb pieprz ziołowy sól i pieprz do smaku folia aluminiowa Rybę myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym, przekładamy na folię aluminiową. Każdy filet solimy i pieprzymy, jedną

Cooking Monster
Ryba w galarecie 46

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ryba w galarecie","image":"https:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2018\/12\/karp-w-galarecie.jpg","description":"Lubicie ryb\u0119 w galarecie? Ja uwielbiam! W og\u00f3le, wszystko co w galarecie to fajne, mo\u017ce mam jakie\u015b sta\u0142e niedobory kolagenu, ale wcinam ze smakiem w ka\u017cdej formie: zimne n\u00f3\u017cki, na s\u0142odko, kurczak, ryba(...)u017cda galaretka sprawia, \u017ce oczy mi si\u0119 \u015bwiec\u0105. Mo\u017cecie u\u017cy\u0107 dowolnej ryby, najlepiej filetowanej, ale r\u00f3wnie dobrze mo\u017cecie to zrobi\u0107 np. z karpiem. Na filetach jest o wiele jednak \u0142atwiej. No i nie ma o\u015bci p\u00f3\u017aniej w galaretce co mnie doprowadza do sza\u0142u, bo galaretka ma by\u0107

Kosą po patelni
Ryba zapiekana w śmietanie 57

context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ryba zapiekana w \u015bmietanie","image":"https:\/\/kosapopatelni.pl\/wp-content\/uploads\/2019\/02\/karp-zapiekany.jpg","description":"Pyszna, soczysta ryba zapiekana w \u015bmietanie. Wychodzi pulchna i delikatna, poniewa\u017c podczas zapiekania ch\u0142onie wi\u0119kszo\u015b\u0107 \u015bmietany. Dodatkowo serek i pietruszka oraz cebula dope\u0142niaj\u0105 ca\u0142o\u015bci. Przepis zupe\u0142nie bez u\u017cycia jajek(...)dekoracji i podaj\u0119 ciep\u0142\u0105 prosto z p\u00f3\u0142miska. \u015awietnie te\u017c smakuje na zimno.","author":"Kos\u0105 po patelni","datePublished":"0","recipeIngredient":["800 g ryby dowolnej, filetowanej","2 du\u017ce cebule","1 szklanka \u015bmietany 18%","natka pietruszki","zio\u0142a prowansalskie","przyprawa do ryb","1 \u0142y\u017ceczka soku z cytryny","m\u0105ka do obtoczenia ryby","s\u00f3l

Kosą po patelni
Ryba po grecku 47

świątecznym stole na pewno nie może zabraknąć ryby. Ja w tym roku Święta będę spędzać w dwóch krajach z różną tradycją świąteczną. Ryba po grecku W Polsce rodzice na pewno uraczą mnie karpiem w śmietanie. Na takiegoż karpia, wkrótce będę mieć dla Was przepis na blogu. Natomiast węgierska część rodziny przygotuje zupę rybną . Na tę zupe już podzieliłam(...)Wami przepisem. W tym roku ja dla obu rodzin mam zamiar przygotować rybę po grecku. Kiedy testowałam przepis na tę rybę właśnie podzieliłam się gotowym daniem z moją węgierską częścią rodziny. Byli zachwyceni. Połączenie warzyw z odpowiednio dobranymi przyprawami i mięsistym wręcz mięsem ryby bardzo przypadło im do gustu. Już teraz wiem, że po ten przepis będę musiała sięgać

mecooks
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 52

świeżym ananasem i tarta wegetariańska z czerwoną kapustą i batatami. Co łączy te dania? Są zdrowe, pyszne a wszystkie składniki można kupić w sieciowych dyskontach. Menu na tydzień – ryby i owoce morza W tym tygodniu wszystkie dania powstały ze składników kupionych albo w lokalnych – wiejskich sklepach (bo byliśmy w Słopnicach – Beskid Wyspowy, trzecia co do wielkości wieś(...)dań z Niedzielnego Kucharza można przyrządzić, zaopatrując się w produkty w lokalnym sklepie czy dyskoncie. Co więcej, wieś ma oczywiste przewagi nad miastem – bo ekologiczna kura, jaja, świeże ryby prosto z hodowli, a do tego własne warzywa, grzyby i inne owoce leśne – są tu na wyciągnięcie ręki. Zobacz też nasze menu na tydzień z szybkimi daniami bez smażenia

Niedzielny kucharz
Ryba zapiekana z serem i pieczarkami 71

Gazetka przeleżała 5 lat, ale się przydała. Przepis przysłał pan A. Malinowski . Podaję z moimi zmiana mi i polecam dla wszystkich lubiących ryby :) Składniki: 700 g białej ryby (u mnie dorsz, ale może być mintaj, miruna lub morszczuk) 1 łyżka oleju ser zółty - tyle plastrów ile porcji ryby kilka pieczarek sól(...)tymianek suszony koperek pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: 1. Rybę rozmrażamy, płuczemy i osuszamy. Dzielimy na porcje. 2. Każdy kawałek doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem i suszonym koperkiem. 3. Obrane pieczarki kroimy w plasterki. Przekł adamy na patelnię i lekko je podduszamy. 4. Arkusze folii aluminiowej smarujemy olejem (tyle arkusików ile porcji ryby), nakładamy porcje ryby

Kuchnia domowa Ani
Ryba w Płatkach Kukurydzianych 100

rybnym w środku. Alternatywa, dla tradycyjnej ryby w bułce. Podajemy ją z ulubionymi surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych -  Składniki: ok. 4 filety z białej ryby ciasto:          2 łyżki maki pszennej          3/4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)przyprawa do ryby sól pieprz olej do smażenia Ryba w Płatkach Kukurydzianych -  Sposób przygotowania: Płatki kukurydziane kruszymy, a następnie mieszamy z mąką. Rybę przyprawiamy. Z podanych składników robimy ciasto. Każdy kawałek ryby maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron. Moje posty

Słodka Strona
GRILLOWANA RYBA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! 69

GRILLOWANA RYBA PODANA Z MŁODĄ MARCHEWKĄ I SZPARAGAMI! POMYSŁ NA PYSZNY I ZDROWY OBIAD! GRILLOWANY SZCZUPAK! Dobrze wiecie, że bardzo lubię jeść ryby, pewnie dlatego, że nie przepadam za mięsem. Mięso jadam dość rzadko, ponieważ bardzo trudno dzisiaj znaleźć mięso dobrej jakości, zazwyczaj mamy do wyboru albo dwutygodniowe hodowlane kurczaki, pasione wszystkim aby tylko szybko rosły, albo mięso wieprzowe. Dobrą(...)rolnictwa, które odnawiają jakieś gatunki, ale są to sporadyczne przypadki. Przeciętny Kowalski, udający się do sklepu za rogiem, ma niewielki i zazwyczaj bardzo złej, jakości wybór. To samo dotyczy ryb. Jako technolog żywności, wiem też, jak to mięso jest przetwarzane, wielokrotnie miałam możliwość bycia w wielu zakładach przetwórstwa żywności, począwszy od masarni (do dziś nie jestem w stanie zjeść flaków

SMYKWKUCHNI
Zębacz panierowany – nowa ryba na naszych stołach 68

Zębacz zwany również Wilkiem morskim, pojawia się już od jakiegoś czasu na naszych stołach, jednak nie jest to jakaś popularna ryba i pewnie sporo z Was o niej nawet nie słyszało. Przepis banalny, ale bardziej chciałbym przybliżyć Wam co to za ryba i może przekonać kogoś do jej spróbowania, niż wymyślać jakiś specjalny sposób jej przyrządzania. Na wstępie jednak powiem(...)jest to dość specyficzna ryba i pewnie nie każdemu przypadnie do gustu. Zębacz jest jak nasz polski karp rybą denną, jednak przez to, że żyje w oceanie, a nie jakimś zatęchłym stawie, nie musimy się bać, że będzie zwyczajnie walić mułem. Ale niestety i tak wali, trochę przy smażeniu – coś jakby mokre glony, trudno opisać, w każdym razie zapach

Kosą po patelni
Marynowana w soli biała ryba podana na surowo w cytrynowym winegrecie 88

obecnych czasach ryby i mięso marynuje się w soli aby zmienić ich smak i strukturę mięsa. Kiedyś technika ta stosowana była aby przedłużyć mięsu i rybom świeżość i trwałość. Teraz jest to technika kulinarna na tworzenie zdrowych dań z surowej a jednak nie surowej ryby. Jedną z najbardziej znanych potraw z surowej ryby marynowanej w soku cytrynowym jest Ceviche. Technika(...)marynowania w soli pozbawia rybę nadmiaru wody aby przede wszystkim zahamować rozwój bakterii które "psują" surowe mięso. Zaczynają natomiast "działąć" bakterie kwasu mlekowego które są dla nas zdrowe i enzymy zawarte w mięsie,To dzięki nim kwaśna śmietana staje się kwaśna a kefir czy jogurt nabiera swojego typowego smaku. Tak samo dzieje się z mięsem. Mięso w tym czasie zmienia

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ryba z koperkiem pieczona w folii 57

danie to bardzo udany eksperyment z rybą i koperkiem. Polecam serdecznie dla wszystkich miłośników ryby. Składniki: filety ryby - u mnie dorsz podzielony na 4 porcje 1 pęczek koperku 2 ząbki czosnku* sól sok z cytryny pieprz cytrynowy 2-3 łyżki oliwy z oliwek masło Sposób przygotowania: 1. Filety wypłukać, osuszyć. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem cytrynowym. 2. Koperek(...)siekamy, ząbki czosnku miażdżymy. 3. Koperek, czosnek, oliwę, sok z cytryny mieszamy. Masę koperkową nakładamy na porcje ryby. 4. Na folię aluminiową kładziemy kilka plasterków masła, na to kładziemy rybę i folię zawijamy w kieszonkę. Rybę pieczemy w 180 st. C przez 20-25 minut. 5. Taką rybę podałam z warzywami na patelnię. *przy karmieniu piersią czosnek omijamy Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ryba z porem pod beszamelem 103

talarki, rzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, doprawiamy solą i pieprzem i chwilę smażymy. 5. Na rybę w naczyniu żaroodpornym nakładamy pora. 6. Robimy sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, po czym wlewamy mleko, trochę płynu z ryby (2-3 łyżki) i energicznie mieszamy, aby nie było grudek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość(...)mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Rybę i pora polać sosem beszamelowym, posypać tartym żółtym serem. Całość pieczemy ok.30-40 minut do zrumienienia się sera. 8. Rybę podajemy np. z surówką i ziemniakami. Smacznego!!! A teraz coś o dzisiejszym dniu :) Mimo 13-go życzę Wam udanego dnia

Kuchnia domowa Ani
Ryba po grecku 193

dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują. Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak  pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza jest potrawa. Na pewno każda(...)część kawałek selera 1 papryka ( u mnie zielona 5 łyżeczek koncentratu 1 łyżeczka musztardy opcjonalnie sól pieprz, cukier  ( odrobina) 1/4 szklanki wody WYKONANIE  Rybę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy , przyprawą do ryb. Marchewkę i seler ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, pora w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z woda i dusimy

W kuchennym oknie Ewy