ryba - 21959 przepisów (strona:27/1464)

Ryba pieczona z talarkami warzyw 21

ziemniaki. Porcje dla dorosłych możesz dodatkowo posolić, dla maluszka lepiej jeśli nie użyjesz soli. Pamiętaj że każdy skomponowany posiłek BLW dla Twojego dziecka powinien zawierać porcję warzyw, a ryby powinnaś podawać 1-2 razy w tygodniu. To są aktualne wytyczne, których ja sama stara się trzymać każdego dnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba pieczona z talarkami warzywnymi 5 z 1 głos(...)piekarnika dla całej rodziny, także dziecka jedzącego BLW. Wszystko razem upieczesz na 1 blasze w tym samym czasie. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: filet białej ryby bez skóry* 1/2 1/2 cytryny szczypta pieprzu cytrynowego (bez dodatku soli) świeżo posiekany koperek 1 1 cukinia 1 łyżka 1 oliwy z oliwek szczypta łagodnego pieprzu 4 4 ziemniaki

ProstePesto.pl
Zapiekanka rybna z beszamelem 50

większości niewymagające i względnie szybkie w przygotowaniu. Sama wiem jak ciężko zorganizować się przy maluszku, dlatego proponuję Ci coś nieskomplikowanego i jednocześnie dla całej rodziny. Zapiekanka z rybą jest jednym z tych przepisów. Warzywa możesz przygotować już dzień wcześniej podczas przygotowywania innego obiadu, przechować je przez noc w lodówce. Sos beszamelowy to jest pestka i przygotujesz go nawet jedną ręką(...)drobne różyczki. Warzywa wraz z zielonym groszkiem ugotuj na parze około 10-15 minut. Możesz to zrobić dzień wcześniej, przy okazji przygotowywania innego dania na parze. Sprawdź czy ryba na pewno nie zawiera ości. Pokrój ją na mniejsze części, skrop sokiem cytrynowym i oprósz zmielonym pieprzem. Rybę i ugotowane warzywa ułóż naprzemienne w naczyniu żaroodpornym. W rondelku rozpuść masło

ProstePesto.pl
Kotlety rybne mielone 44

Prosty i sprawdzony przepis na chrupiące na zewnątrz, delikatne i soczyste w środku, smażone kotlety rybne mielone . To bardzo proste w przygotowaniu kotlety z mielonej ryby w chrupiącej, złocistej panierce, które idealnie sprawdzą się pyszny, rodzinny obiad. Jeśli usmażysz mniejsze, możesz podać jako pyszną, chrupiącą przekąskę. Kotlety podaj z ulubioną surówką oraz dodatkami w postaci gotowanych lub pieczonych ziemniaków(...)frytek. Bardzo często spotykamy się z twierdzeniem, że kotleciki z ryby rozpadają się podczas smażenia. Powodem tego jest najczęściej zbyt wodnista masa. Dzieje się tak wówczas, gdy zbyt słabo wycisnęliśmy namoczoną bułkę lub nie wysuszyliśmy dobrze rozmrożonej ryby. Ostateczny rezultat zależy od wielu czynników, ale przed smażeniem zawsze poleczmy zrobić próbę na jednym kotlecie. Jeśli nie rozpada się i trzyma

Kuchnia Na Wypasie
TORT RYBA "POŁÓW DNIA" (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU WĘDKARSKIM) 127

zdjęć oraz opisy słodkości i moje wrażenia... 😊 Postaram sie ten tydzień przeznaczyć na publikację wszystkich przepisów z tych urodzin. Zaczniemy dziś od najważniejszego, czyli tortu - obowiązkowo w kształcie ryby. Na przyjęciu dla wędkarza nie mogło bowiem zabraknąć "Połowu Dnia"... 🐟 Aby ułatwić sobie formowanie kształtu ryby, przygotowałam tort z brownie, a nie jak tradycyjnie z biszkoptu. Jak zapewne wiecie, brownie jest(...)ciężkie, masywne, idealne do formowania kształtu, więc zrobienie ryby nie stanowiło problemu. Jest to obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie, tak, by ryba nie była płaska od góry

Słodko-Słony Świat Ilony
Karp w galarecie siostry Anastazji 103

Karp w galarecie siostry Anastazji – pyszny, sprawdzony przepis na przygotowanie tego dania wigilijnego. Osobiście nie lubię ryb słodkowodnych a w szczególności karpia. W moim domu rodzinnym nie było na niego amatora, więc po prostu nie był przygotowywany na rzecz innych ryb podawanych podczas wieczerzy. U mojego męża w domu rodzinnym karp w galarecie czy karp smażony to pielęgnowana tradycja(...)galarecie siostry Anastazji: Zaczynamy od obrania i umycia warzyw. Następnie marchewkę, pietruszkę, seler zagotowujemy w 2 litrach wody, solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. W kolejnym kroku przygotowujemy rybę (zobacz poradnik Jak oczyścić rybę ). Karpia oczyszczamy, nacinamy w 2-3 miejscach. Następnie rybę wrzucamy do wrzątku z warzywami i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie

Dorota Smakuje
Ryba po grecku 112

Ryba po grecku to smaczne i proste do przygotowania danie obiadowe. Ryba z warzywami jest zdrowym i chętnie jedzonym daniem nawet przez dzieci. Zdrowy obiad z dużą ilością warzyw. Ponoć w Grecji nikt nie słyszał o tym daniu i nie wiadomo, dlaczego ten sposób przygotowania ryby tak właśnie się nazywa. Uważam, że w gotowaniu ważniejszy jest smak niż sama nazwa(...)potrawy. W przypadku ryby po grecku prawie każdy Polak wie jaki smak kryje się pod tą nazwą. Ryba po grecku najczęściej jest robiona z tartych warzyw, ale u mnie wszyscy wolą warzywa krojone, gdyż bardziej wyczuwalny jest smak każdego warzywa. Uwielbiamy taki zdrowy obiad jednogarnkowy. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 50 - 60 minut Składniki na rybę po grecku

Gotuj w domu
Ryba po japońsku 122

Święta tuż, tuż. Menu już gotowe. Większość potraw też jest pewnie gotowych, np. pierogi, uszka... A jak tam u Was pomysł na ryby, np. karpie, śledzie? A może zainteresuje Was jeszcze jeden przepis na rybę? Już spieszę się, żeby zdążyć przekazać Wam bardzo, bardzo smaczną wersję na rybę (może też być świąteczna). Jest to ryba po japońsku. Nie wiem skąd(...)nazwę tutaj chodzi, tylko o smak. Przepis dostałam, żeby go wypróbować. Od razu mi się spodobał. Zanim go sama przetestowałam, wprowadziłam kilka zmian i powstała moja wersja na rybę po japońsku. Smak obłędnie pyszny. Warto zrobić i na Święta i na Nowy Rok i.... Polecam :) Składniki: 500 g ulubionej ryby (ja użyłam filet z dorsza) 6 pełnych   łyżek mąki

Kuchnia u Krysi
Pstrąg cytrynowy na ruszcie z marchwi 175

Nabrałam dziś ogromnej ochoty na rybkę. Ponieważ pora obiadowa zbliżała się już wielkimi krokami, nie miałam czasu na kuchenne eksperymenty i fikuśne receptury. Sięgnęłam po mój sprawdzony patent na rybę pieczoną na ruszcie z marchwi . Przyznaję bez bicia, że uwielbiam taką formę jej przygotowywania i efekt po upieczeniu. Nie dość, że ryba nie przywiera wtedy do dna naczynia, to jeszcze(...)tęczowe 2 marchewki - duże 1 cytryna - duża, lub 2 małe 10-12 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - n ie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu. Odstawić

Grunt to przepis!
Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką 133

Podpytałam Was na Facebooku i okazuje się, że jesteście bardzo zainteresowani przepisami na ryby i owoce morza. Przyznam, że takich receptur na blogu jest stanowczo za mało, szczególnie zważywszy na fakt, ze sama jem ryby 1-2 razy w tygodniu. Planuję więc regularnie dzielić się z Wami moimi pomysłami na proste obiady z rybą w roli głównej, a zaczynam już(...)dziś.  Jednym z moich ulubionych sposobów na rybę z piekarnika jest posmarowanie jej powierzchni pesto. Czasem sięgam po pesto bazyliowe (zazwyczaj w parze z łososiem), ale najbardziej lubię ryby w duecie z charakternym pesto rosso , czyli czerwonym pesto zrobionym z suszonych pomidorów. Pesto rosso ma w sobie mnóstwo aromatu, więc ryba nie potrzebuje jakiegoś specjalnego doprawiania. W wersji ekspresowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Wigilia i Boże Narodzenie: Ryba w czerwonym sosie 116

zdążyłam w ogóle przygotować sosu. Teraz przygotowałam sos (i to właśnie on jest na zdjęciu). Ciepły sos przelałam do słoika, który ładnie się zamknął. W Wigilię usmażę rybę i będę już miała do niej gotowy sosik. Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakować, bo zarówno ryba jak i sos okazały się pyszne. Przepis pochodzi z dawnego serwisu www.gotowanie24.pl. Ryba w czerwonym(...)sosie Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, 2 płaskie talerze, wagę kuchenną, łyżkę, szklankę, widelec, papierowe ręczniki, łopatki do obracania ryb, półmisek lub ozdobną miskę. Przygotuj składniki 1 kg filetów rybnych np. z morszczuka*, 1/2 kg pieczarek, 8 cebul, 1 ketchup łagodny, 1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki wody, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę cukru, mąkę, 1 - 2 jajka

blog.moje-pasje.info
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 174

może zaserwować w nich swój ulubiony zestaw składników, podkreślić nimi sezonowość w kuchni. Zrobić je ciężkie i syte – podać z mięsem i fasolą, albo lekkie i wiosenne – z białą rybą, świeżą salsą z awokado, mieszanką sałat i bardzo charakternym sosem. SALSA Z AWOKADO Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę. Z dojrzałego awokado skórka schodzi bardzo łatwo – przekrójcie połówki awokado(...)niego odrobinę wody. Dosólcie do smaku. Ja cały sos przygotowałam w butelce do lukru z cienką końcówką – wszystko razem włożyłam do butelki i mocno wytrzepałam. SMAŻENIE FILETÓW Z BIAŁYCH RYB To mięso uwielbia przywierać nawet do teflonu, łamać się i rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic dziwnego – jest bardzo, bardzo delikatne. Jak sprawić, żeby filet nie przywierał do patelni

Karo in the Kitchen
Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 302

najprostszych rybnych dań jakie możecie przygotować w domu. Dzisiaj podstawowy przepis na filet z łososia z patelni. Szybko smażony – chrupki z zewnątrz i wilgotny w środku. A do ryby – maślany sos z cytrynowo-czosnkowym akcentem. Łosoś to wdzięczna i prosta w obsłudze ryba. Ale tak samo jak pierś kurczaka – bywa podawany przesmażony, za suchy albo spalony. Najlepsze do domowego smażenia(...)najgrubsze filety, ze skórą – szukajcie takich o grubości od 2,5 do 4 centymetrów. Łatwiej będzie rybę usmażyć równo i szybko, ale jednocześnie zachować jej wilgotność i soczystość.   Łosoś do smażenia nie potrzebuje soku z cytryny! Sok z cytryny to kwas – pali i zamyka mięso. Pamiętacie przepis na ceviche ? Ryba w cytrusach dosłownie się gotuje – nie skrapiajcie łososia sokiem

Karo in the Kitchen