ryba - 22624 przepisów (strona:26/1509)

Ryba po grecku. 89

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Poznaj najlepszy sprawdzony przepis na rybę po grecku. Rybkę można podawać zarówno na ciepło jak również zimno. Moja rodzina uwielbia obie wersje. Pieczone kawałki rybki pod warzywną pierzynką to prawdziwy raj dla podniebienia. Rybka nie jest tylko daniem świątecznym, można ją przygotować na różne okazje, a także np. na zdrowy i pyszny obiadek(...)Przepis warty wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba po grecku – składniki: 1 kg filetów białej ryby np. ( dorsza, morszczuka, mintaja..) około 7 dużych marchewek 3 korzenie pietruszki mniejszy kawałek selera kawałek pora 2 duże cebule mąka do panierowania ryby bułka tarta do panierowania olej około 5 jajek do panierki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 200 g Pudliszki) 3 liście laurowe

Olcia gotuje!
Ryba w sosie śmietanowo – koperkowym 72

głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLW Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość około 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 180 kcal Biała ryba duszona w kremowym sosie śmietanowo – koperkowym. Delikatny posiłek dla maluszka w trakcie rozszerzania diety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g filet* z pstrąga bez skóry** 200 ml wody(...)wsyp do śmietany i połącz do gładkości, bez pozostałości jakichkolwiek grudek. Masę przełóż na patelnię. Delikatnie mieszaj wciąż podgrzewając, aż powstanie kremowy, jednolity sos. Staraj się nie uszkodzić kawałeczków ryby podczas mieszania sosu, możesz odsunąć je na bok. Dodaj posiekany koperek. Całość duś pod przykryciem kolejne 10 minut. W osobnym rondelku ugotuj dodatek do dania obiadowego. Ja zdecydowałam się

ProstePesto.pl
Pstrąg pieczony ze szparagami 95

Pstrąg pieczony ze szparagami to świetny pomysł na szybki, piątkowy obiad . Soczysta, pieczona ryba i miękkie, lekko skarmelizowane szparagi to idealne połączenie. Pstrąg pieczony – pomysł na obiad na piątek W moim rodzinnym domu ryba na piątkowy obiad była wręcz obowiązkowa. Zdarzały się oczywiście okazjonalne odstępstwa od normy, jak np. placki ziemniaczane czy naleśniki , ale ulubieńcem pozostawała ryba. Na początku(...)chyba najpopularniejszą opcją była kostka z mintaja. Pamiętam, że zastanawiało mnie, dlaczego ta ryba jest kwadratowa, ale że mi smakowała i była w złocistej, chrupiącej panierce, to nie zadawałam zbędnych pytań. Na szczęście teraz zwybór ryb jest znacznie większy. W praktycznie każdym dużym sklepie możecie kupić łososia, dorsza, mirunę czy gwiazdę dzisiejszego przepisu – pstrąga. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Pstrąg

Na-talerzu.pl
Szybka smażona ryba – mintaj w panierce 82

Szybka smażona ryba – mintaj w panierce Ryba, to u mnie podstawa nie tylko na świątecznym stole. Na blogu znajdziecie przepis na smażonego karpia czy pieczonego pstrąga. Teraz czas na szybką smażoną rybę. U mnie to mintaj w panierce. Smażę tak polędwice z mintaja czy płaty. Prosto i pysznie. Bo czasem nie trzeba nic więcej. Zanim zaczniesz smażyć ryby(...)Ryby rozmrażam zawsze wcześniej, następnie dokładnie osuszam. Do rozmrażania ryb świetnie sprawdza się półmisek z Betterware Często też na nim odsączam różne kotlety, ryby i inne potrawy z nadmiaru tłuszczu. Polecam. Składniki: płaty lub polędwice z mintaja jajka bułka tarta mąka pszenna przyprawa do ryby (domowa lub dobrej jakości kupna) świeżo mielony czarny pieprz sól olej do smażenia Przygotowanie: Ryby

Słodkie okruszki
Smażona ryba z marynaty 105

Okres przedświąteczny to okres kiedy chyba najchętniej sięgamy po ryby z różnych powodów: tradycja, post, różne postanowienia. Część z nas jada ryby również w każdy piątek roku. Część dlatego że są zdrowsze i mniej kaloryczne niż mięso. Natomiast dla wszystkich, którzy nie mają pomysłu jak taką rybę przygotować, lub którym znudził się klasyczny przepis, mam propozycję na smażoną rybę(...)łyżki mąki pszennej lub owsianej kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób przygotowania: Użyłam filetów rybnych mrożonych, więc pierwszym krokiem było oczywiście ich rozmrożenie. W tym celu ułożyłam rybę na durszlaku i pozostawiłam ją na ok. 2-3 godziny. Następnie opłukałam ją pod zimną wodą i osuszyłam. Ułożyłam filety na desce, skropiłam je sokiem z cytryny i oprószyłam solą

Waniliowe Improwizacje
Ryba po grecku ze świeżymi pomidorami 79

już kolejny przepis na rybę po grecku na moim blogu. Jak się więc okazuje taką rybę można zrobić na kilka różnych sposobów. Są one oczywiście podobne do siebie, ale za każdym razem można dodać inne warzywa i przyprawy i otrzymać trochę inny smak i wygląd. Dzięki temu możemy znaleźć swoją ulubioną wersję smakową. No i też dana potrawa się szybko(...)przyprawy włoskiej listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz czarny i ziołowy 1 łyżka papryki słodkiej w proszku ok. 900g filetów rybnych przyprawa do ryb sok z cytryny olej do smażenia mąka do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oprócz cebuli i papryki obrałam, opłukałam i starłam na tarce na grubych oczkach

Waniliowe Improwizacje
Jak przechowywać surowe ryby, aby zachowały dłużej świeżość. 138

urowe ryby najlepiej jest przechowywać w temperaturze  - 2 - 0 C. Dobrym sposobem na przechowywanie surowych ryb jest napełnienie pojemnika kruszonym lodem, położenie na nim ryb i posypanie ich lodem tak, aby całe były nim przykryte. Pojemnik wkładamy do lodówki, możemy tak przechowywać ryby przez 2 - 3 dni.   J eśli nie mamy lodu, to możemy owinąć dokładnie surowe(...)ryby  ściereczką namoczoną octem, a następnie wkładamy ryby do lodówki. Tak zabezpieczone dłużej zachowają świeżość. Jest to starodawny sposób naszych babć.   D obrym sposobem jest też przechowywanie surowych ryb w chłodziarkach wyposażonych w komory typu BioFresh lub BioFresh - Plus. W tych komorach jest utrzymywana temperatura około 0 C.   Z wróć także uwagę podczas zakupów surowych

Przepisy i porady kulinarne
Nebula Salmon Teriyaki – Final Fantasy XV – grillowany łosoś w marynacie teriyaki 154

zrobiono, a także jakie potrawy do nich dopasowano. No cóż poradzę, takie już mam zamiłowanie Czasami knajpy w realu mają brzydsze menu, niż te w FFXV. Dla amatorów łowienia ryb też się coś znajdzie – Noctis ma możliwość połowu ryb, które później można spożytkować na patelni lub w garnku. W tym wpisie pokażę Wam przepis na prostą, ale przepyszną rybę(...)muszkatołową. Do tego domowej roboty marynata w stylu teriyaki o słodko-kwaśnym posmaku, która nabiera dymnego aromatu po zgrillowaniu. No cuda na kiju, dosłownie! Polecam nawet tym, którzy na ryby patrzą z awersją – może to jest Wasza szansa na zmianę preferencji. Nasza fotografka była wniebowzięta, chociaż na słowo „ryba” mówi – o nie, nie będę tego jadła

Nerds Kitchen
Ryba z brzoskwiniami 211

Ryba z brzoskwiniami kiedyś gościła na moim stole bardzo często. Ostatnio nieco zapomniana, więc przypominam Wam ten przepis z przyjemnością. Ryba jest bardzo smaczna, lekko słodkawa od brzoskwiń i pachnąca delikatnie oregano. To taka alternatywa dla ryby po grecku chociaż nie wyobrażam sobie bez niej Świąt. Przepis nie skomplikowany, dość szybko ryba jest gotowa, pomijając czas oczekiwania, aż smaki się(...)przegryzą ze sobą. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji ryby to zachęcam do wypróbowania przepisu:). Ryba z brzoskwiniami 1 kg filetów z dowolnej ryby 1 puszka brzoskwiń 3 cebule 100 keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej, oregano, sól, pieprz, mąka do panierowania ryby Rybę pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć, opanierować w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć na talerz

Pieguskowa Kuchnia
Dorsz – ryba, którą warto gościć na stole 189

się czujemy i wyglądamy, ale również na nasze zdrowie. W trosce o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu powinniśmy więc zadbać o to, by w naszej diecie nie brakowało mięsa ryb. Niestety, wiele polskich rodzin unika ich spożywania. Wynika to często z niewiedzy, które z gatunków ryb są jednocześnie smaczne i zdrowe. Tymczasem odpowiedź jest prosta. Jedną z ryb, którą warto regularnie(...)spożywać jest dorsz. Poznajmy więc jego zalety. Co warto wiedzieć o dorszu? Dorsz to drapieżna ryba morska. Występuje w naszym Bałtyku (dorsz bałtycki), ale także w wodach Oceanu Atlantyckiego i w północnych morzach Europy. Jego standardowa wielkość to ok. 30-80 cm i ok. 2 kg wagi. Maksymalna wielkość dorsza bałtyckiego może jednak dojść aż do 1,3 m. Dorsze

Codogara
Jak sprawdzić świeżość ryb? 174

ryby są zdrowe wie każdy. Szczególnie doceniamy ich walory na Święta, kiedy przygotowujemy karpia, śledzie, czy inne rybne przysmaki, które zdobią nasze stoły, często nie tylko od Święta. Dlatego ważna jest nie tylko znajomość ryb (chociaż tych najbardziej popularnych, które znajdziemy w sklepach, u rybaka), ale także poznanie kiedy ryba jest świeża, a kiedy lepiej jej nie kupować. Poniżej zamieściłam(...)ważnych porad na temat sprawdzenia czy ryba jest świeża i nadaje się do zakupu (z książki Kuchni Lidla, Ryby są super ). Pamiętajcie o nich przed włożeniem ryby do koszyka i sprowadzenia jej do domu. 1. OCZY Kupować: oczy są wypukłe i wyraźnie błyszczące. Nie kupować: oczy są zapadnięte, matowe czy zamglone - zdecydowanie dyskwalifikują zakup ryby. 2. SKRZELA Kupować

Zasmakuj Kuchni
Łosoś po szwedzku – Gravlax 210

Łosoś po szwedzku – Gravlax   Łosoś. W średniowiecznej Szwecji rybacy po nasoleniu ryb, zakopywali je w piasku nad morzem, w miejscu poniżej linii przypływu gdzie dochodziło do fermentacji. Nazwa gravlax – pogrzebany łosoś pochodzi od tego sposobu marynowania. Dziś zrezygnowano z fermentacji ale za to naciera się rybę solą, cukrem, koprem, jałowcem i pieprzem. Tak powstaje łosoś o nazwie gravlax(...)przyrządzić gravlax będziesz potrzebować : Ryba 1 kg świeżego łososia 2 łyżki soli gruboziarnistej 2 łyżki cukru Łyżka ziaren pieprzu Łyżka jagód jałowca ½ łyżki nasion kopru włoskiego Pęczek kopru Sos ½ łyżki miodu 100 ml oliwy ½ łyżeczki octu winnego 150 ml musztardy Opcjonalnie żółtko jajka lub łyżeczka majonezu Rybę oczyszczamy, dzielimy tak aby powstał równy płat i usuwamy ości ( możemy do tego

Markowy smak
Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki) 180

Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Jem też pod różna postacią jajka, chude mięso z kurczaka i ryby. A morska ryba w diecie to podstawa. Morszczuk, którego dzisiaj kupiliśmy jest nie tylko tani, ale i smaczny. Ryba w diecie nie potrzebuje mąki, ani panierki, a do smaku wystarczy(...)idzie lodu nie było w zasadzie wcale. Morszczuka wykładamy na ręcznik papierowy, zostawiamy aż odtaje i odsączy z nadmiaru wody, która utrudnia obróbkę termiczną. Posypujemy rybę solą i pieprzem np. cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego i kładziemy rybę skórą do dołu, podsmażamy ją tylko 2 minuty. Przekładamy rybę do żaroodpornego naczynia (niczym go nie smarujemy). Nastawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego 208

Ryby stanowczo nie są moją mocną stroną, nigdy nie łowiłam, nie filetowałam, nawet nie próbuję, odstrasza mnie zapach surowej ryby, ale pamiętam z dzieciństwa, że uwielbiałam zapach sklepu rybnego, gdzie chodziłam po ryby z Mamą. Sporadycznie jemy ryby, gdyż nie umiem ich przyrządzać. P. kiedyś przygotował pyszną świeżą rybę, ale ja to przygotowuję tylko na Święta Bożego Narodzenia ryby. Jedną(...)przyczyn mojej niechęci do ryb chyba jest to, że za każdym razem, gdy próbowałam w ciąży jeść ryby, bo miałam ochotę, lub dla zdrowia dziecka, kończyło się to 3 dniową katastrofą i zatruciem, mimo, że ryba była świeża, nikomu nie szkodziła, mój organizm po prostu nie tolerował ryb. Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego jest przepisem

dom-agi.pl
Ryba po azjatycku 208

Ryba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby. Smacznego ! Składniki: 1 kg filetów z morskiej ryby (u mnie dorsz atlantycki); 4 duże cebule; 2 średnie czerwone papryki; 1 średnia żółta papryka; Puszka brzoskwiń w syropie (waga netto 820 g); 2 czubate łyżeczki(...)musztardy (u mnie kremska); 200 g ketchupu (u mnie pikantny); 2 łyżki sosu sojowego, jasnego; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia ryby; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Filety z ryby osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron, obtoczyć w mące. Tak przygotowaną rybę usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego/ na duży talerz

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania