Śledzie już gościły na moim blogu. W oleju z cebulką (przepis TU ) Dzisiaj proponuję sałatkę śledziową. Składniki: 3-4 szt. płatów śledziowych 1 jabłko łyżka musztardy francuskiej 1 szt.cebuli 2 łyżki śmietany (ewentualnie 1 łyżka majonezu) pieprz rodzynki (ja nie dodałam) Śledzie namoczyłam w celu pozbycia się ich słonego smaku Nadmiar wody odsączyłam w ręcznik papierowy
potrawyregionalnepapryka 1 duża cebula 1 średnia marchewka ok 250 g keczupu, u mnie pikantny Octim 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, u mnie Octim 4 łyżki oleju rzepakowego ok 250 ml wody sól cukier majeranek Śledzie wymoczyć aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Pokroić na małe kawałki. Przygotować sos. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić nasion i pokroić w średnią(...)patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać paprykę i marchewkę. Chwilę smażyć razem wszystkie warzywa. Potem podlać wodą i całość dusić aż warzywa będą miękkie. Potem dodać koncentrat i keczup. Dokładnie wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolać jeszcze wody. Doprawić do smaku odrobiną cukru, soli i majerankiem. Gotowy sos wystudzić. Następnie dodać pokrojone śledzie. Dokładnie wymieszać i przełożyć
Monia miesza i gotujerodzynek 1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru sól morska czarny mielony pieprz olej do smażenia 1 łyżeczka masła Wykonanie: Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła
Kulinarne przygody Gatityrozkosz podniebienia. Polecam wszystkim baaardzo mocno, ten śledź ma pod sobą wszystkie inne :-)Znalezione tutaj .Składniki:- 300-350g śledzi a'la matjas- 1 mała główka czosnku- 2 łyżki dobrego, aromatycznego majeranku- 300ml oleju (dałam rzepakowy)- 2 listki laurowe- 3 ziarna ziela angielskiegoŚledzie dobrze wymoczyć w wodzie. Ja wylewam zalewę, przepłukuję je, zalewam czystą wodą i odstawiam
Smaczne Zdrowecebula 7 pieczarek 0,5 łyżeczki majeranku 1 szklanka przecieru pomidorowego (może być domowy) szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki octu jabłkowego 0,5 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, aż będą dostatecznie słone. Pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na patelni. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone(...)prawie suche. Pieczarki dodać do cebuli, dodać przecier, cukier, majeranek, ocet, sok z cytryny i połowę szklanki oleju. Wszystko doprawić solą i pieprzem i smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pozostawić do wystygnięcia - sos musi być dobrze doprawiony. Pokrojone śledzie wymieszać z zimnym sosem, włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Można udekorować je natką pietruszki. *śledzie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemożna je zrobić na kilka dni wcześniej, są dobrą propozycją na świąteczny czas przygotowań i spotkań w gronie Rodziny. Składniki na śledzie po sułtańsku 500 g filetów śledziowych a’la matjas 1 / 2 szklanki oleju 3 cebule 100 g rodzynek sok z 1 / 2 cytryny 1 / 2 słoiczka koncentratu pomidorowego cukier, sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie(...)przełożyć na sitko i odsączyć. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy i rodzynki, chwilę przesmażyć. Odstawić z ognia, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Pozostawić do wystygnięcia. W słoiku, zaczynając od cebuli, układać naprzemiennie warstwy cebuli i śledzi. Śledzie po sułtańsku szczelnie zamknąć, odstawić na jeden – dwa dni do lodówki
niecodziennikparyprzepisem na śledzika :) Przygotowanie go zajmie max 10 minut! Składniki: 8 matjasów 1 czerwona cebula 100 g żurawiny olej ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony liście laurowe Przygotowanie: Matjasy moczymy w wodzie. Długość moczenia zależy od tego, jak bardzo śledź jest słony. Warto po godzinie ukroić kawałek i sprawdzić jego słoność i w razie potrzeby wymienić wodę i pozostawić(...)Śledzia dzielimy na niezbyt duże cząstki. W słoiku układamy kolejno warstwy śledź- żurawina - cebula. Po kolei - aż zapełnimy cały słoik. Co drugą warstwę śledzia odrobinę pieprzymy. Na koniec uzupełniamy wolną przestrzeń w słoiku olejem. Na wierzch także możemy położyć ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Tak przygotowany słoik odstawiamy na min. 1 dzień do lodówki. Smacznego
Taste TherapyPolecam też mojego tatara ze śledziem . Nie sposób było wszystkiego spróbować, więc wzięłam sobie na wynos 2 rodzaje śledzi z przepisów Samar – koreczki w marynacie z wódki i śledzie z cytryną. Miks, który powstał w ten sposób nie był może planowany, ale za to był pyszny. Postarałam się odtworzyć ten spontaniczny przepis, ale użyłam bardziej kolorowej cebuli i już(...)cebule pokrojone w piórka 4 filety śledziowe typu matjas pokrojone ukośnie na 4 kawałki świeżo mielony pieprz szczypta cynamonu sok z całej cytryny kieliszek wódki olej lub oliwa Przygotowanie: W słoiku układamy warstwami śledzia, cebulę, cytryny tak by uzyskać 3 warstwy. Każdą warstwę obficie posypujemy pieprzem i dodajemy odrobinę cynamonu. Kiedy słoik będzie pełny wlewamy sok z cytryny, wódkę
Ugotowane pozamiatanezrobić śledzie. A jak je posmakowałam wręcz zabrakło mi słów. Jeżeli lubicie śledzie to ten przepis jest dla Was, bo są rewelacyjne. Składniki: 1 kg świeżych śledzi Zalewa: 1 szkl. wody 100 ml oleju ½ szkl. octu 4 cebule 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka cukru 2 łyżeczki vegety ½ łyżeczki soli 6 ziarenek ziela angielskiego
Smaki EwyŚwięta bez śledzia?Śledź musi być!Roladki kolorowe…Roladki smaczne….Roladki na ostro…Składniki:4 płaty śledzia korzennego,1 cebula,1 ugotowana marchewka,2 szt. pomidorów suszonych,1 ogórek konserwowy,4 ziarenka kapary,4 listki świeżej rukoli,½ papryczki chili,olej rzepakowy 2 łyżki,sól himalajska do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie: Cebule(...)marchewkę drobno kroimy, solimy i mieszamy z 1 łyżką oleju. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Papryczkę chili, drobno siekamy (bez pestek) mieszamy z olejem i doprawiamy do smaku.Z filetów śledziowych ściągamy delikatnie skórkę, śledzie zwijamy i układamy na talerzyku. Do środka wkładamy po łyżce cebuli z marchewką, dodajemy po jednym pasku ogórka, pomidora suszonego, kapary i rukolę. Doprawiamy
Moniki SmakołykiZapraszam po super pyszne śledzie z rodzynkami . To przepis na niezwykle prostą przekąskę z użyciem śledzi ze słonej zalewy lub z oleju. Będą idealne na każdą okazję. - dokładny opis wykonania - świetna przystawka na przyjęcia - można je szykować nawet na 7 dni przed podaniem
AniaGotuje.plcebula olej 2 łyżki ocet 2 łyżki suszona bazylia z suszonymi pomidorami 1 łyżka suszone oregano 1/2 łyżki szczypta pieprzu i odrobina cukru lub miodu Z filetów śledziowych kroimy 5 rombów, resztę dość drobno siekamy. Cebulę i suszone pomidory kroimy w drobniutką kostkę. Olej mieszamy z octem, suszonymi ziołami, doprawiamy pieprzem i cukrem. Śledzie zalewamy sosem
Smaczne mojewysterylizowanego słoika, wierzch zalej olejem roślinnym w celu zabezpieczenia przed pleśnią. Zamknięty słoik przechowuj w lodówce i w miarę zużycia pasty zawsze zalewaj wierzch świeżą porcją oleju. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwadostałam od sąsiadki z rodzinnej wsi ;) Niezwykle trudno opisać ich smak, a jest to uczta dla kubków smakowych, spróbujcie więc sami! :) ŚLEDZIE GOTOWANE Składniki: - 1 kg śledzi - 1 szklanka wody - 100 mililitrów oleju - ½ szklanki octu - 4 cebule - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka majeranku - 1 płaska łyżeczki pieprzu - 1 łyżka cukru - 2 łyżeczki vegety (domowej najlepiej) - ½ łyżeczki soli - 6 ziarenek
Życie zamknięte w smakukolację. Szybko się robi i szybko znika :) Zajadana w mojej rodzinie od lat. Składniki - kostka sera białego 25 dkg - konserwa rybna - filety z makreli w oleju - ( może być inna ryba np. śledź ) - dwa jajka ugotowane na twardo - dwa ogórki kiszone większe, lub trzy mniejsze - łyżka majonezu, łyzka jogurtu naturalnego - sól, pieprz do smaku. Wykonanie Rybę i ser ugniatam w miseczce
Kuchnia z widokiem na ogród