przygotowane śledzie idealnie smakują jako przegryzka do mocniejszych trunków. Są ostre i wyraziste w smaku. Pozostawiają posmak pieprzu i cynamonu. 2-4 płaty śledziowe marynowane 3 cebule Olej do smażenia 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego 4 łyżki keczupu 1 łyżeczka czerwonego pieprzu SKWORCU 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu 10% Pieprz czarny Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmięknie dolewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czarnym i czerwonym pieprzem oraz cynamonem. Dolewamy ocet. Doprowadzamy
VioletoweKucharzenieinne ) 4 łyżki słodkiego ketchupu 2 łyżeczki wędzonej, mielonej papryki garść namoczonych we wrzątku rodzynek Malayer 3 łyżki miodu 3 łyżki octu jabłkowego 6 łyżek oleju rzepakowego sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wyjmij z solanki i porządnie przemyj pod strumieniem zimnej wody. Pokrój na dowolne kawałki, takie jakie lubisz. Ja tnę w 1 cm paski (na zdjęciu niestety(...)octem jabłkowym, a następnie ze śledziami i umieść na dwa dni w lodówce. Cebulę i paprykę oczyść ze zbędnych elementów i usmaż na złoty kolor, szczególnie cebulka musi być wyraźnie złocista inaczej nie będzie „tego” smaku Pod koniec smażenia dodaj rodzynki, przesmaż jeszcze z minutkę i odstaw do wystygnięcia. Na patelnię wlej olej, ketchup, sos BBQ, dodaj wędzoną
Ogrodnik w podróżymleka 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu szczypta wędzonej papryki pół szklanki mąki pszennej pół szklanki maki kukurydzianej sok z połowy cytryny szklanka oleju do smażenia ciemny sos sojowy Przygotowanie Filety ze świeżego śledzia umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Zamarynowałem w soku z cytryny i szczypcie soli kilka minut. W międzyczasie wymieszałem mleko z jajkiem, szczypta soli
R'n'G Kitchenliście laurowe słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki cukru(dałam miód) 1 łyżka octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 2 ogórki kiszone łyżeczka majeranku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Śledzie zalewamy wodą i moczymy ok. 2 - 3 godzin. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju
Smaki Nataliiteż zachęcam :) Śledzie można zrobić 2 dni wcześniej, zapakować w słoiki a na Wigilię będą idealne! ;) Składniki: 700g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól pieprz(...)marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem. Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika. Przechowujemy
Czerwona Porzeczkapozbawionych głów, 2 duże cebule, 1 litr wody, 1 szklanka octu winnego 10%, szklanka cukru, ziele angielskie, pieprz czarny, liście laurowe, 1 łyżka musztardy sarepskiej, olej do smażenia, 4 łyżki mąki. Przygotowanie: Myjemy śledzie i osuszamy. Następnie każdy z kawałków obtaczamy w mące i smażymy, aż nabiorą złotej barwy. Należy uważać, aby nie uszkodzić kawałków ryby. W międzyczasie należy zagotować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniafiletów śledziowych a’la matjas 2 duże cebule 1 / 2 słoiczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 1 szklanka oleju 4 łyżki octu 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 5 ziarenek pieprzu 1 łyżka ziaren gorczycy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, a jeśli są mało słone, jedynie opłukać pod bieżącą wodą. Cebule obrać, pokroić w piórka(...)patelnię wlać olej, rozgrzać go i zeszklić cebulę. Dodać cukier, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, gorczycy oraz pieprzu, chwilkę smażyć. Wmieszać koncentrat pomidorowy oraz ocet, całość smażyć jeszcze kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. Śledzie pokroić na około 2-3 centymetrowe kawałki, wymieszać je z przestudzoną cebulą, przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć, wstawić do lodówki na co najmniej dobę. Śledzie
niecodziennikparymatjas skórka otarta z limonki skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny sok z połowy limonki 1 łyżka cukru pudru 100ml oleju rzepakowego (u mnie Semco ) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula kolorowy pieprz Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok 3h, następnie dobrze opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w skośne kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)razu zimną wodą. Połowę limonki pokroić w cienkie plastry, lub wyfiletować. Sok z cytryny, limonki, cukier puder oraz olej wymieszać, dodać starte skórki z cytryny i limonki, plasterki limonki, cebulę i natkę pietruszki. W słoiku układać warstwami śledzie i cząsteczki limonki, każdą warstwę polewać cytrynową miksturą. Słoik zakręcić, odstawić do lodówki na min. 3 dni. Smacznego
Obiad gotowykażdej domowej imprezie w karnawale. Zabieramy się zatem za śledzie w curry. Na koniec roku, a tuż przed karnawałem postanowiłem przygotować dla was śledzie. Tym razem jednak zrezygnowałem z ciekawych smaków z zawartością oleju i sięgnąłem po jogurt i curry. Przepis ten przypadł do gustu mojej całej rodzinie. Po śledziach nie ma śladu zawsze po każdej imprezie. Bogaty i nietypowy
Kuchennyviral.plDzisiaj chciałam Wam pokazać i podzielić się z Wami pysznym przepisem na śledzia! Zazwyczaj śledzie podajemy albo w zalewie z oliwy, oleju bądź octowej, bądź w formie sałatki czy to z majonezem czy ze śmietaną. Ja dzisiaj jednak chciałabym Was zachęcić do odkrywania nowych i ciekawych połączeń smakowych. I tak o to przygotowałam sałatkę teksturą przypominającą troszkę karpachio, ze względu
SMYKWKUCHNIRekordów Guinnessa. Można tu na przystawkę zjeść np. kanapkę ze śledziem curry – na zaostrzenie apetytu, potem jako danie główne: kanapkę z mięsem i warzywami, a na koniec na deser: kanapkę z serami i owocami. Wypróbuj przepis na zdrowy, domowy, świąteczny ZAKWAS Z BURAKÓW Print Karryslid – duński śledź curry Śledź curry należy do kanonu duńskiej kuchni. Pyszna, aromatyczna potrawa z całą(...)poprzek na kawałki szerokości ok. 1 centymetra. Skrop śledzie octem, wymieszaj, odstaw. Obierz jabłko i pokrój w drobną kostkę. Oliwki lub kapary odsącz, posiekaj. Dodaj do śledzi. Wymieszaj śmietanę z majonezem i musztardą, dodaj do śledzi, wymieszaj. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj curry i kurkumę, cukier, mieszaj i smaż na małym
smakowitehistorie.comsię świetnie. Ponieważ jednak już wkrótce Wigilia, a ja należę do śledziożerców - postawiłam w pierwszej kolejności na ten. Śledzie w towarzystwie grzybów w ten sposób przyrządzone są wyśmienite. Spróbujcie :) SKŁADNIKI 500 g płatów śledziowych sól pieprz 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia 300 g suszonych grzybów (podgrzybków(...)prawdziwków) oliwa z oliwek 3 cebule pokrojone w piórka kilka gałązek tymianku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego PRZYGOTOWANIE Śledzie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoto. Kiedy wystygną, kroimy na 3-4 cm kawałki. Opłukane grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepis z jakiejś gazetki,trochę go zmodyfikowałam i wyszły przepyszne-zdecydowanie będę do nich wracać-pychotka-polecam SKŁADNIKI: 700 g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka octu balsamicznego łyżka octu 10 % 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól(...)marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem. Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika. Przechowujemy
Swojskie jedzonko