sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:92/165)

Smakowite tuszki śledziowe w zalewie ( również do słoika ) 173

każdą postacią. Myślę, że nie jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym słoiku ich znajdę. Najczęściej jestem niemile zdziwiona. Dzisiaj przedstawiam tuszki śledziowe smażone w zalewie octowej nadające się  również do słoika. Składniki: 2 kg tuszek śledziowych Sól Mąka Olej 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa: 1 ½ l wody(...)pieprzu 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Tuszki śledziowe myjemy, (podwójne dzielimy) solimy, odstawiamy na kilka minut. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Usmażone tuszki układamy w misce (również w słoikach) warstwowo – warstwa śledzi (skórą do dołu),  cebulę pokrojoną w plasterki, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego (w słoiki wkładamy pionowo) i ponowna warstwa. Na ostudzoną

Smaki Ewy
Śledzie w majeranku 150

majeranku Czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania Składniki: 4 filety śledziowe 2 łyżki majeranku 3-4 ząbki czosnku olej rzepakowy tłoczony na zimno Wykonanie: Filety moczymy w mleku przez kilka godzin. Czas zależy od tego jak bardzo słone śledzie kupicie. Ja moje moczyłam przez 5 godzin, ale czasami wystarczą dwie godziny. Najlepiej jest je próbować podczas moczenia. Filety płuczemy

Kulinarne przygody Gatity
Tatar ze śledzia 129

ogórki kiszone, 15 sztuk pieczarek marynowanych ORZECH , 4 strąki papryki marynowanej czerwonej, 1 cebula czerwona,  2 łyżki oleju, sok z połowy cytryny, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Osuszam i skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie kroję w małą kostkę. Paprykę, pieczarki , ogórki i cebulę także kroję w małą kostkę.  2. Wszystkie przygotowanie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śledzie po lwowsku 103

postaci są bardzo smaczne. Polecamy i te ;) Składniki 500 g solonych filetów śledziowych 4 większe cebule 150 g suszonych prawdziwków 1 szklanka oleju słonecznikowego 2 łyżki octu 10-procentowego 3 liście laurowe sól pieprz   Przygotowanie   Śledzie przełożyłem do miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączyłem i pokroiłem

R'n'G Kitchen
Śledzie w czerwonym winie z suszonymi śliwkami 172

Śledzie są rybami morskimi, z których można wyczarować wiele smacznych, tradycyjnych i nowoczesnych dań. Najbardziej popularne są u nas śledzie w formie przekąsek czy sałatek przygotowywane na różne sposoby – z olejem, marynowane, z cebulką, jabłkami, orzechami, rodzynkami, warzywami czy korzenne. Na ostro, słono, kwaśno, słodko – dla każdego jakiś śledzik się

To co kocham
ŚLEDŹ PO TATARSKU 183

podaniu.Świetnie się sprawdza na przyjęciach , spotkaniach .Polecam ten przepis ogromnie. 60 dag.matiasów 2 cebule 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy mielona papryka ostra 1 jajko na twardo natka pietruszki sól i pieprz *************************************  Śledzie moczymy, kroimy w drobną kosteczkę .Tak samo kroimy cebulę.Łączymy z koncentratem pomidorowym , musztardą ,przyprawić solą i pieprzem oraz ostrą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 212

nasion dyni oleistej  (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami, chlebem, kaszami, kluskami, serem, cebulą, śledziami, sałatkami śledziowymi i rybnymi, sałatą, surówkami, gotowanymi warzywami, sosami sałatkowymi.  Olej zawiera ca 80% Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych koniecznych do prawidłowego funkcjonowani

Z Majeczką w kuchni
Jak przygotować wigilijną kolację 112

być 12. W zależności od regionu będzie to  kapusta z grochem, kutia czy barszcz z uszkami oraz wszelkie wersje śledzi (np. po kaszubsku z pomidorami, ogórkiem, cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim; pod pierzynką, na ostro, w oleju lub po myśliwsku z grzybami marynowanymi w occie) i oczywiście główny gwóźdź wieczoru –  karp. Ponadto na stole musi się znaleźć(...)gotowanie na parze . Natomiast, jeżeli nie możemy obejść się bez smażenia, to wybierajmy zdrowe źródła tłuszczy, np. olej kokosowy, rzepakowy w rozsądnych ilościach , a potem odsączmy rybę z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podobnie możemy manipulować dodatkami, przykładowo podajmy zamiast śledzia w tłustej śmietanie, jego wersję z jogurtem naturalnym, a do sałatek przyrządźmy lekkie sosy na bazie zdrowych tłuszczy

Cztery Fajery
Śledzie gajowego z grzybami 155

Świąteczna wersja śledzi to oczywiście śledzie z grzybami :) Aromat leśnych grzybów i smak śledzi jest po prostu rewelacyjny! Składniki: 1 kg płatów śledziowych w oleju ½ kg białej cebuli 5 dag suszonych grzybów 1 korniszon ½ szklanki koncentratu pomidorowego kilka wędzonych szprotek pieprz i cukier do smaku Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, odsączyć i zmiksować z korniszonem, szprotkami

Tradycyjna Kuchnia
Śledzie po sułtańsku – Śledzie z rodzynkami 270

wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Cebulę kroję w cienkie półplasterki (piórka). Następnie cebulę smażę na rozgrzanym oleju na patelni przez kilka minut, tak aby cebula się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję miód, koncentrat pomidorowy, rodzynki, doprawiam solą, pieprzem, dokładnie mieszam. Całość

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania