sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:96/165)

Śledź z borowikami duszonymi w winie 134

Składniki opakowanie śledzi cebula lub por lampka pół wytrawnego białego wina odrobina masła lub oleju kokosowego kilka listków szpinaku sól, pieprz 50 g borowików Przygotowanie Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody (posolić). Gotować ok 20 min, następnie pokroić w paseczki włożyć znów do gotującej się wody i podlać winem. Trzymać na ogniu kolejne 15 min, tym razem dodać lekko podsmażoną(...)maśle cebulę lub pora. Dusić na małym ogniu, aż woda z winem ładnie się zredukuje.  Śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Połączyć z przestudzonymi grzybami i posiekanymi listkami szpinaku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Ja podałam z pokruszonym żółtkiem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Kanapeczki ze śledzikiem i kremowym serkiem 79

Efektowne kanapeczki ze śledziem ala matias i rozetką z kremowego serka barwionego naturalnie sokiem z buraka. To jedna z najpiękniej prezentujących się przystawek jaką ostatnio udało mi się zrobić. Świeża bagietka, odrobina masła, liść chrupiącej sałaty, śledzik w oleju i kremowy serek. Przystawkę tą robi się dość szybko a wygląda naprawdę imponująco. Do wykonania rozetek z kremowego serka potrzebujesz koniecznie(...)Kalorie 290 kcal Efektowne mini kanapeczki imprezowe ze śledzikiem i kremowym serkiem barwionym sokiem z buraków. Przystawka ze śledziem ala matias. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 świeża bagietka pszenna masło 1 opakowanie filetów śledziowych ala matias w oleju z Lisnera sałata ozdobna 1 mała czerwona cebulka 1 opakowanie kremowego serka z Piątnicy (z czarnym pieprzem lub śmietankowego) sok z buraka

ProstePesto.pl
Rolmopsy z nadzieniem grzybowym 95

nóż i deskę do krojenia, łyżkę, łyżeczkę, wykałaczki, słoik lub inny zamykany pojemnik. Przygotuj składniki: 5-6 płatów solonych lub marynowanych śledzi, 1 cebulę kilka suszonych grzybów, ogórek konserwowy, 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek, olej, cukier. Dzień przed przygotowywaniem rolmopsów suszone grzyby opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka i zalej wodą. Tak przygotowane grzyby odstaw(...)śledzie wymocz. W miseczce wymieszaj pokrojone grzyby, cebulę, ogórka i koncentrat pomidorowy. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Płaty śledziowe rozkładaj kolejno na desce lub na innej płaskiej powierzchni. Na każdym połóż niewielką ilość farszu i zwiń w rolmopsa. Każdego rolmopsa zabezpiecz przed rozwinięciem wykałaczką. Gotowe śledziki ułóż ściśle w słoiku lub innym zamykanym naczyniu, zalej olejem

blog.moje-pasje.info
Śledzie z rodzynkami 341

minut. Następnie odlewamy słoną wodę i ponownie zalewamy świeżą. Czynność powtarzamy 2-3 razy w zależności od tego, jak bardzo słone są śledzie. Następnie płaty śledziowe kroimy w kwadraty. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Rodzynki na godzinę zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i dodajemy do podsmażonej cebuli.  Mieszamy, dodajemy cały keczup oraz sól i pieprz do smaku

Zainspirowana w kuchni
Tatar ze śledzia z grzybkami marynowanymi i suszonymi pomidorami 232

chyba jeszcze lepiej. Jest idealny jako np. pasta na kanapkę lub po prostu sam. Myślę, że może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnych śledzi na wigilijnym stole.Składniki (na małą miseczkę):4 małe filety śledziowe (np. z oleju)8-10 grzybków marynowanych3 suszone pomidory z oliwypół małej cebuli1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku z cytryny1,5 łyżeczki pasty z papryczek chilli

Zakręcony Widelec
Śledź w pomidorach 71

się w tym drugim. Sok pomidorowy piję codziennie, nie wyobrażam sobie inaczej. Właśnie dlatego powstała wersja śledzia w pomidorach. Śledzikiem nigdy nie pogardzę, tym bardziej taką wersją.           Składniki:     3 filety śledziowe małosolne 3 cebule 150 ml oleju rzepakowego 180 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)bidi-language:#0400;} W przepisie użyłem śledzi małosolnych, więc nie moczyłem. Polecam moczenie w mleku, co jakiś czas wymieniając „moczydło”. Po każdym osączaniu, spróbujcie kawałek śledzia. Wszystko zależy od waszych kubków smakowych. Wymoczone filety kroimy na kawałki, takie po 1,5-2 cm.   Cebule obieramy, kroimy w piórka. Szklimy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Zagrzewamy, dodajemy

R'n'G Kitchen
Śledzie z suszonymi pomidorami i majerankiem 195

suszonymi pomidorami w zalewie z suszonych pomidorów i dużą ilości majeranku. Składniki: 500 - 600 g płatów śledziowych namoczonych w oleju 1 cebula 4 suszone pomidory 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów - ewentualnie wedle uznania majeranek, pieprz Wykonanie: Oto moje śledzie. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę i suszone pomidory w drobną kostkę. Mieszamy w misce, dodajemy zalewę i przyprawiamy sporą ilością

Zasmakuj Kuchni
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem 383

wypróbowania mojej wersji z dodatkiem jabłka, u mnie wszyscy byli nią zachwyceni. Składniki: 500 g śledzi matiasów 3 średnie buraki 3 - 4 średnie ziemniaki 1 duża cebula 1 duże winne jabłko 250 - 300 ml dobrego majonezu 5 jajek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju rzepakowego pieprz i sól Jak przygotować warstwową sałatkę śledziową z burakiem i jabłkiem? Buraki(...)obrać. Buraki zetrzeć na dużych oczkach tarki, a ziemniaki pokroić w kostkę. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, należy je namoczyć w zimnej wodzie i co pewien czas zmieniając wodę pozostawić na 1 - 2 godziny. Po moczeniu, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z olejem. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać z odrobiną soli. Jajka ugotować

Kuchcik gotuje
Śledzik w oleju 241

Następnie pokroić na małe kawałki, ja kroję takie na jeden kęs. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku ułożyć kawałki śledzia na przemian z pokrojoną cebulką. Dodać listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela. Wszystko zalać olejem. Odstawić na 1-2 dni do lodówki aby wszystko się przegryzło

Monia miesza i gotuje
Śledzie po wiejsku – lekka sałatka śledziowa 262

sałatka to śledzie po wiejsku – bardzo wiosenne, świeże i całkiem lekkie. Szybkie w przygotowaniu. Ich dodatkową zaletą jest fakt, że tak naszykowane śledzie są pyszne już po 12 godzinach – nie trzeba długo czekać! Filety odsączamy z oleju i kroimy je w poprzek, na centymetrowej szerokości paski. Ogórki kroimy wzdłuż na pół, a pokrojone połowy – na półcentymetrowe plasterki. Cebulę obieramy, kroimy(...)godzin. Tak naszykowane śledzie najlepsze są na drugi dzień. Sałatkę można przechowywać w lodówce dość krótko, do 3 dni – z każdym kolejnym dniem cebula zacznie być bardziej i bardziej gorzka, a długo leżące gotowane ziemniaki robią się po prostu niesmaczne. SKŁADNIKI składniki 4 średnie porcje 350-450g filetów śledziowych w oleju (4-5 średniej wielkości filetów) 140g ogórków kiszonych

Karo in the Kitchen
śledź z cebulą, oliwkami i ogórkiem kiszonym 144

śledź  składniki  4-5 szt filetów śledziowych  1 cebula 3-4 łyżki dobrego oleju 2 ogórki kiszone 1 papryka żółta ( lub czerwona) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych  szczypta cukru pieprz sposób przygotowania Pokrojoną w krążki cebulę przesmażany na rozgrzanym oleju, lekko ją szkląc(...)szczyptę cukru i sok z cytryny Teraz warzywa studzimy, w tym czasie odsączamy śledziowe filety  z zalewy, płuczemy i kroimy je w paski. Śledzie  wkładamy  do misy, po czym dodajemy do nich   pokrojone w paski kiszone  ogórki, oraz przekrojone na pół oliwki. Następnie do misy dodajemy warzywa z patelni

Miód i pieprz
Rybno – mięsne klopsiki w zalewie octowej 351

jeśli zostanie, też będzie dobrze, bo takie klopsiki można dość długo przechowywać :) Składniki na klopsiki: ½ kg słonych śledzi Matiasów ½ kg mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego 2 średnie cebule 1 jajko 1 czerstwa bułka 2 – 4 łyżek bułki tartej Pieprz Ok. ½ litra oleju do smażenia Zalewa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 10 sztuk ziela angielskiego 3 – 4 liście(...)laurowe 1 kostka rosołowa 1 średnia cebula Śledzie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, a następnie mielimy razem z mięsem i cebulą. Następnie dodajemy jajko, rozmoczoną czerstwą bułkę, pieprz i bułkę tartą. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę, z której następnie formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Po uformowaniu wszystkich, przystępujemy do stopniowego smażenia na dość głębokim tłuszczu. Najlepiej klopsiki smażyć

Smakowy Raj
Sałatka śledziowa z soczewicą. 151

niedługo święta Bożego Narodzenia więc w te dni zjadam ich naprawdę pokaźną ilość. A jak to jest u Was? lubicie śledzie, jecie je często? zapraszam do dyskusji w komentarzach!  Składniki; 25 dag filetów śledziowych solonych w oleju rzepakowym SEKO 1 duży burak ćwikłowy - ugotowany 2 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula 1 szklanka soczewicy - ugotowanej pieprz do smaku

Radość kipiąca uśmiechem.
Śledzie po wiejsku 223

kiszone pieprz świeżo zmielony Składniki zalewy: 1 szkl. (250 ml) wody 100 ml oc tu 10% [wg mnie za dużo] 150 ml oleju 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru Śledzie wymoczyć poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę.Następnie płaty pokroić na części.Cebulę pokroić w półkrążki, ogórka w plasterki a marchew zetrzeć tarce jarzynowej

Moje domowe kucharzenie
Śledzie po kaszubsku 153

sprawą żurawiny i suszonych śliwek. W naszym domu była to nowość ale wszystkim bardzo posmakował.  Tak przygotowane śledzie można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie, o ile wcześniej nie zostaną spałaszowane ;) 6 płatów śledziowych w oleju 2 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szkl keczupu pikantnego garść suszonej żurawiny kilka suszonych śliwek sól, pieprz do smaku(...)zalać zalewą. Odstawić do lodówki najlepiej na 2-3 dni. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone śliwki, żurawinę, koncentrat, majeranek i keczup. Smażyć chwilę, ewentualnie doprawiając jeszcze do smaku solą i pieprzem. Można dolać trochę zalewy z moczenia śledzi. Ja dodałam ok 1/2 szklanki. Ostudzić i wymieszać ze śledziami. Śledzie włożyć do szczelnego pojemnika lub słoika

Smakołyki Asi
Śledzie z cebulką i "Przewieszenie" 156

czasie adwentu i w Wielkim Poście w mojej rodzinie zjada się spore ilości śledzi przygotowanych na różne sposoby. Dziś przedstawiam jeden z najprostszych, którego smak zależy głównie od użytego tłuszczu. Proponuję olej lniany tłoczony na zimno lub dobrą oliwę. Składniki : 4 płaty śledziowe pół cebuli szczypta soli 3-4 łyżki dobrego oleju lub oliwy Płaty śledziowe wypłukać i pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania