zrobić śledzie. A jak je posmakowałam wręcz zabrakło mi słów. Jeżeli lubicie śledzie to ten przepis jest dla Was, bo są rewelacyjne. Składniki: 1 kg świeżych śledzi Zalewa: 1 szkl. wody 100 ml oleju ½ szkl. octu 4 cebule 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka cukru 2 łyżeczki vegety ½ łyżeczki soli 6 ziarenek ziela angielskiego
Smaki EwyTatar ze śledzia, to arcyproste i arcysmaczne danie. Tu nie potrzeba udziwnień, matias niemiecki w oleju, cebulka, kwaśny dodatek, obowiązkowo koperek. Polecam kupienie matiasów, a nie śledzi ala matias, różnica jest ogromna. Do formowania tatara w takiej postaci jak na zdjęciu, używam obręczy kuchennej. Składniki układam warstwami, dbając o to, aby warstwy śledzia były dwa razy grubsze niż pozostałych składników
Codziennik KuchennyŚwięta bez śledzia?Śledź musi być!Roladki kolorowe…Roladki smaczne….Roladki na ostro…Składniki:4 płaty śledzia korzennego,1 cebula,1 ugotowana marchewka,2 szt. pomidorów suszonych,1 ogórek konserwowy,4 ziarenka kapary,4 listki świeżej rukoli,½ papryczki chili,olej rzepakowy 2 łyżki,sól himalajska do smaku,pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie: Cebule(...)marchewkę drobno kroimy, solimy i mieszamy z 1 łyżką oleju. Odstawiamy na 30 min do lodówki. Papryczkę chili, drobno siekamy (bez pestek) mieszamy z olejem i doprawiamy do smaku.Z filetów śledziowych ściągamy delikatnie skórkę, śledzie zwijamy i układamy na talerzyku. Do środka wkładamy po łyżce cebuli z marchewką, dodajemy po jednym pasku ogórka, pomidora suszonego, kapary i rukolę. Doprawiamy
Moniki SmakołykiZapraszam po super pyszne śledzie z rodzynkami . To przepis na niezwykle prostą przekąskę z użyciem śledzi ze słonej zalewy lub z oleju. Będą idealne na każdą okazję. - dokładny opis wykonania - świetna przystawka na przyjęcia - można je szykować nawet na 7 dni przed podaniem
AniaGotuje.plcebula olej 2 łyżki ocet 2 łyżki suszona bazylia z suszonymi pomidorami 1 łyżka suszone oregano 1/2 łyżki szczypta pieprzu i odrobina cukru lub miodu Z filetów śledziowych kroimy 5 rombów, resztę dość drobno siekamy. Cebulę i suszone pomidory kroimy w drobniutką kostkę. Olej mieszamy z octem, suszonymi ziołami, doprawiamy pieprzem i cukrem. Śledzie zalewamy sosem
Smaczne mojewysterylizowanego słoika, wierzch zalej olejem roślinnym w celu zabezpieczenia przed pleśnią. Zamknięty słoik przechowuj w lodówce i w miarę zużycia pasty zawsze zalewaj wierzch świeżą porcją oleju. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwadostałam od sąsiadki z rodzinnej wsi ;) Niezwykle trudno opisać ich smak, a jest to uczta dla kubków smakowych, spróbujcie więc sami! :) ŚLEDZIE GOTOWANE Składniki: - 1 kg śledzi - 1 szklanka wody - 100 mililitrów oleju - ½ szklanki octu - 4 cebule - 1 łyżeczka gorczycy białej - 1 łyżeczka majeranku - 1 płaska łyżeczki pieprzu - 1 łyżka cukru - 2 łyżeczki vegety (domowej najlepiej) - ½ łyżeczki soli - 6 ziarenek
Życie zamknięte w smakukolację. Szybko się robi i szybko znika :) Zajadana w mojej rodzinie od lat. Składniki - kostka sera białego 25 dkg - konserwa rybna - filety z makreli w oleju - ( może być inna ryba np. śledź ) - dwa jajka ugotowane na twardo - dwa ogórki kiszone większe, lub trzy mniejsze - łyżka majonezu, łyzka jogurtu naturalnego - sól, pieprz do smaku. Wykonanie Rybę i ser ugniatam w miseczce
Kuchnia z widokiem na ogródfiletów śledziowych a'la matjas * 2 cebule *4 łyżki octu * 4 łyżki koncentratu pomidorowego * około 3/4 szklanki wody * 3 łyżki oleju * 1 łyżka cukru * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * garść rodzynek * pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie około 3 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę. Wymoczone osuszyć, pokroić w nieduże kawałki(...)patelni rozgrzać olej, Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Następnie wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, dusić około 3-4 minut na małym ogniu. Na końcu dodać cukier, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ocet i rodzynki (uprzednio namoczone w szklance z wrzącą wodą). Wszystko wymieszać, dusić kolejne 3-4 minuty. Sos wystudzić. Dodać do niego śledzie, wymieszać. Tak przygotowane
Zrób to smacznieprzygotowane śledzie idealnie smakują jako przegryzka do mocniejszych trunków. Są ostre i wyraziste w smaku. Pozostawiają posmak pieprzu i cynamonu. 2-4 płaty śledziowe marynowane 3 cebule Olej do smażenia 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki koncentratu(...)pomidorowego 4 łyżki keczupu 1 łyżeczka czerwonego pieprzu SKWORCU 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu 10% Pieprz czarny Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy je w 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmięknie dolewamy wodę wymieszaną z koncentratem pomidorowym i keczupem. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy czarnym i czerwonym pieprzem oraz cynamonem. Dolewamy ocet. Doprowadzamy
VioletoweKucharzenieinne ) 4 łyżki słodkiego ketchupu 2 łyżeczki wędzonej, mielonej papryki garść namoczonych we wrzątku rodzynek Malayer 3 łyżki miodu 3 łyżki octu jabłkowego 6 łyżek oleju rzepakowego sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wyjmij z solanki i porządnie przemyj pod strumieniem zimnej wody. Pokrój na dowolne kawałki, takie jakie lubisz. Ja tnę w 1 cm paski (na zdjęciu niestety(...)octem jabłkowym, a następnie ze śledziami i umieść na dwa dni w lodówce. Cebulę i paprykę oczyść ze zbędnych elementów i usmaż na złoty kolor, szczególnie cebulka musi być wyraźnie złocista inaczej nie będzie „tego” smaku Pod koniec smażenia dodaj rodzynki, przesmaż jeszcze z minutkę i odstaw do wystygnięcia. Na patelnię wlej olej, ketchup, sos BBQ, dodaj wędzoną
Ogrodnik w podróżymleka 1 jajko szczypta soli szczypta pieprzu szczypta wędzonej papryki pół szklanki mąki pszennej pół szklanki maki kukurydzianej sok z połowy cytryny szklanka oleju do smażenia ciemny sos sojowy Przygotowanie Filety ze świeżego śledzia umyłem, osuszyłem, pokroiłem w paski. Zamarynowałem w soku z cytryny i szczypcie soli kilka minut. W międzyczasie wymieszałem mleko z jajkiem, szczypta soli
R'n'G Kitchenliście laurowe słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki cukru(dałam miód) 1 łyżka octu 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki wody 2 ogórki kiszone łyżeczka majeranku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Śledzie zalewamy wodą i moczymy ok. 2 - 3 godzin. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju
Smaki Nataliiteż zachęcam :) Śledzie można zrobić 2 dni wcześniej, zapakować w słoiki a na Wigilię będą idealne! ;) Składniki: 700g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gorczycy sól pieprz(...)marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek kroimy w plasterki. Wszystko podsmażamy na oleju. Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, pod przykryciem około 10 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem. Przekładamy do słoików lub zamykanego pojemnika. Przechowujemy
Czerwona Porzeczka