passaty) 3 średnie cebule pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 listek laurowy ¼ szkl zwykłego octu 0,5 szkl. oleju 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru Piekarnik nagrzać do 200 °C . Przecier pomidorowy wraz z resztą składników (oprócz śledzi) umieścić w garnku i gotować na małym ogniu przez 15 minut. W międzyczasie przygotować naczynie żaroodporne. Gorącą zalewę rozprowadzić
Posadzone i zjedzoneŚledzie z musztardą francuską, cebulą i jabłkiem. Propozycja na zbliżające się Święta, która musi pojawić się na Waszym stole. Składniki: 3 filety śledziowe, 1 małe jabłko, pół cebuli, 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej, łyżka oleju, pieprz czarny świeżo mielony większa szczypta), łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki majonezu, małe ogóreczki w zalewie miodowej(...)Przygotowanie: Filety śledziowe moczymy przez 3 godziny, wymieniając co 30-40 minut wodę. Kroimy w kostkę, dodajemy pieprz czarny mielony, olej oraz musztardę - mieszamy. Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy - dodajemy jogurt, majonez mieszamy i wykładamy na śledzie. Małe ogóreczki koimy na pół, układamy na wierzchu. Całość wkładamy do lodówki min. na całą noc. http://ambition.pl
Lena Gotujefiletów śledziowych solonych 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 500 ml mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą(...)olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu. W dużym słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe, a na nich paprykę i ogórki konserwowe. Całość polewamy sosem i układamy kolejną warstwę cebuli, śledzi, papryki
Kuchnia MagdaLenyfiletów śledziowych solonych 1 czerwona papryka 4 ogórki konserwowe 2 cebule Sos: 4 łyżki oleju 6 łyżek ketchupu 1 łyżka musztardy sarepskiej 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej mielonej szczypta pieprzu Dodatkowo: 500 ml mleka Wykonanie: Śledzie dokładnie myjemy z soli, suszymy, wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Zakrywamy miskę folią spożywczą(...)olejem, na przemian, aby sos się nie rozwarstwił. Dodajemy przyprawy: cukier, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą oraz pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitego sosu. W dużym słoiku (lub dwóch mniejszych) na dnie umieszczamy cebulę, następnie układamy filety śledziowe, a na nich paprykę i ogórki konserwowe. Całość polewamy sosem i układamy kolejną warstwę cebuli, śledzi, papryki
Kuchnia MagdaLenymatyjas, marynowanych w słodkiej zalewie wraz z dodatkiem czerwonej cebulki oraz przypraw. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie śledzi to zajrzyjcie TUTAJ . Składniki na 2 słoiki: 0,5 kg filetów śledziowych a'la matyjas 2 małe, czerwone cebule olej do smażenia mąka do panierowania zalewa 0,5 szklanki zwykłego cukru 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki
UgotowaćAromatyczne śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami. Idealne na imprezki, święta Bożego Narodzenia i spotkania z przyjaciółmi. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 2 średnie cebule 2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych (polecam Skworcu ) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych 1 czubata łyżeczka majeranku sól pieprz oliwa - kilka łyżek Wykonanie: Śledzie kroimy na kawałki
Smak mojego domuPyszne danie wigilijne lubiane przez całą naszą rodzinę. Śledzie w tej postaci doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezę sylwestrową :) 4 filety śledziowe (najlepiej w oleju) szklanka gęstej śmietany 18% 1/2 czerwonej cebulki kilka gałązek koperku + do dekoracji sól, pieprz łyżeczka musztardy Filety osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w ukośne paski. Cebulkę drobno pokroić, koperek posiekać. Do śmietany dodać
Smakołyki Asipłatków migdałów 1/2 niewielkiej cebuli 7 łyżek dobrej jakości oleju roślinnego Sposób przyrządzenia: 1. W miseczce wymieszaj olej, Srirachę i przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Daktyle pokrój w plasterki i dodaj do marynaty razem z płatkami migdałów. 3. Poszatkuj drobno cebulę. 4. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. 5. W słoiku układaj warstwami naprzemiennie: marynata, śledź, odrobina cebulki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDoskonała przekąska na przyjęcie ze znajomymi albo rodziną. Śledzie w curry przygotujemy dość szybko, a co ważniejsze ich smak jest zupełnie inny aniżeli takich zwykłych śledzi
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Połączenie śledzi z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 2 cebule, 3 ogórki konserwowe, oliwa do smażenia, Sos: 1/2 szklanki wody, 1,5 łyżki oleju, 150 ml ketchupu Kieleckiego o smaku śliwkowym SPOŁEM, 1,5 łyżki octu spirytusowego SPOŁEM, 1,5 łyżeczki cukru, 2 liście laurowe
Tradycyjna kuchnia Kasiformie. Za to w barszczu, zupie botwinkowej czy młode i gotowane zawsze mi smakują. Dzisiaj dla odmiany sałatka ze śledziem, gotowanymi buraczkami i jajkiem na twardo. Polecam. Składniki dla 4 osób: 3 średnie buraki 3 jajka 200g płatów śledziowych w oleju 1 średnia cebula majonez pieprz Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki
Kuchnia Pani Wiosnyponownie do wody, w której były gotowane. Cebulę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać grzyby z wodą, w której były gotowane. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy, rodzynki , ocet i chwilę razem poddusić. Ściągnąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ostygniętej cebuli i grzybów. Wymieszać. Przed dodaniem
W kuchni u Monikiprzepis. MATIASY W ZALEWIE OCTOWEJ SKŁADNIKI: 1 kg. matiasów 4 średnie cebule 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju ZALEWA: 3 szkl. wody 1/3 szkl. octu 1 łyżka cukru 2 liścia laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu WYKONANIE: śledzie moczymy 0,5 h, cebulę obieramy i kroimy w krążki, następnie wrzucamy do wrzątku z łyżeczką cukru
Kuchnia Beaty