Rolmopsy z ogórkiem kiszonym i cebulą w zalewie octowej to nic innego jak filety śledziowe zawijane z warzywami. Bardzo lubię śledzia i zazwyczaj staram się go przygotować na różne sposoby. Tym razem naszła mnie ochota na takie prawdziwe domowe rolmopsy , więc szybko zabrałam się do roboty, a już kolejnego dnia rolmopsy były gotowe do spożycia. Przygotowuję je zazwyczaj jako(...)małe, jeśli będą większe to wystarczą 2) Zalewa octowa: * 1/3 szklanki octu spirytusowego * 2/3 szklanki wody * 2 łyżeczki cukru * 3 łyżki oleju * 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego * 4 kulki ziela angielskiego * 2 liście laurowe * 1 cebula Wykonanie: Śledzie opłukać wodą, wytrzeć ręcznikiem papierowym. Cebule obrać, pokroić w piórka, ogórki kiszone pokroić w ćwiartki. Na każdym płacie śledzia położyć kawałek ogórka
Zrób to smacznieprzecieru pomidorowego| 5 łyżek oleju sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Pieczarki i paprykę również kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy przez ok. 5 min. Śledzie kroimy w dużą kostkę i mieszamy z przygotowanym
Domowy Smak JedzeniaProponujemy sałatkę z wielu świeżych warzyw i śledzia. Świetnie smakuje podana na ugotowanych ziemniakach, pokrojonych w kostkę i ugotowanym jajkiem. Składniki: -4 filety matias w oleju -kawałek białej rzodkwi -1/2 małego selera -ok. 10 cm pora -marchew -jabłko -1/3 długiego świeżego ogórka lub 2 tzw. gruntowe -majonez -sól, pieprz -kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach w osolonej wodzie(...)Warzywa i jabłko, z wyjątkiem ogórka obieramy. Białą rzodkiew, selera, marchew i jabłko ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy na drobno. W drobną kostkę kroimy też ogórka. Płaty śledzia kroimy w paseczki. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy majonez, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Wystudzone ziemniaki obieramy ze skórek i kroimy w kostkę. Sałatkę możemy podać
Maminek kulinarnymajonezu (patrz na skład lub użyj domowego na bazie oliwy z oliwek, oleju lnianego, MCT) 50 g śmietany 30% – w wersji bez laktozy można pominąć pieprz czarny świeżo mielony oregano suszone inne przyprawy opcjonalnie kawałeczek jabłka (ok 50 g) Śledzie opłukać a następnie włożyć do miski, zalać zimna wodą i zostawić najlepiej na cała noc. Wymoczone płaty śledziowe wyjąć
Ola la LCHFŚledzie z pieczarkami – to pyszna propozycja na wigilijne śledzie, ale nie tylko. Taka przekąska świetnie się sprawdzi również na Sylwestra i inne imprezy. Śledzie z
Kulinarne Przebojemiski wrzucić kaszę, marchewkę z cebulą, dodać jajka oraz mąkę . Doprawić solą i pieprzem (dużo pieprzu), dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać niewielkie porcje masy. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podałam z śledziem z prawdziwymi grzybami w śmietanie, ale również dobrze smakują z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym, SMACZNEGO
magiczna kuchnia KasiKorzystając z dobrodziejstw lata proponuję pyszną sałatkę z fasolką i kalafiorem- a w roli głównej śledź! Pycha! Składniki: 1 duży kalafior, ½ kg fasoli szparagowej, 1 opakowanie koreczków śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, ocet do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli na kilka minut. Następnie kalafior
Tradycyjna KuchniaBardzo smaczne ciasto na waflach tortowych, przygotowane na post lub Boże Narodzenie. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Składniki: Warstwa 1 wafle tortowe - 1 szt śledź solony - 3 szt. jajka -3 szt. cebula - 1 szt. sól pieprz jabłko - 1 szt Warstwa 2 wafle tortowe(...)pieczarki - 300 g cebula - 1 szt olej - 2 łyżki sól i pieprz Wierzch ciasta jajka - 3 szt szczypiorek - 1 pęczek majonez - 3 łyżki sól i pieprz wafel tortowy - 1 szt Przygotowanie: Warstwa 1 Śledzie wymoczyć w dwóch wodach, odlać, pokroić w kostkę. Jajka ugotować
Kuchnia Danusidania ulega zmianie. Tak więc jest o prawie umiwersalne danie . Oczywiście jest to moje zdanie. Składniki 8 płatów śledzia niesolonego 3 ogórki małosolne 2 cebule średnie 2 jajka 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju ( ja używam rzepakowego) sok z 1/2 cytryny. Wykonanie 1 . Jajka ugotować na twardo ,obrać i ostudzić .Pokroić
Eli Gotowanieangielskiego kilka ziaren pieprzu Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Płaty śledziowe lekko wymoczyć w zimnej wodzie, odsączyć. Zmielić razem śledzie i mięso. Dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawić pieprzem. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, panierować w bułce tartej, smażyć na oleju. Usmażone kulki wrzucić do zalewy, po czym schłodzić. Pozostawić w lodówce na kilka godzin lub do następnego dnia
Praktyczna plgrzybów czyni śledzie niebagatelną przekąską. Na święta koniecznie zrobię właśnie takie. Wydanie śledzi z grzybami jest bardzo smakowite! Składniki: * 4 płaty śledziowe a'la matias * 20 g suszonych grzybów * 3 kulki jałowca * 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów * 1/5 szklanki octu * 1/3 szklanki oleju * 1 cebula * 2 łyżki oleju do smażenia cebuli Płaty śledziowe moczyłam w zimnej wodzie przez(...)pokroiłam w piórka i zeszkliłam na oleju. Ostudziłam. Wymieszałam odmierzony płyn z gotowania z octem i olejem. Dodałam kulki jałowca, cebulę oraz pokrojone grzyby. Wymieszałam i dołożyłam pokrojone płaty śledziowe. Odstawiłam na dobę do lodówki. Po tym czasie można już było jeść śledzie. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjątwarde – obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do śledzi. Kapary dokładnie odsączamy z zalewy i siekamy. Drobno siekamy koper i dodajemy do ryby. Mieszamy wszystko z gęstą śmietaną i majonezem. Dużą cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy i szklimy cebulę – nie może się zrumienić, powinna tylko zmięknąć i stać się przeźroczysta(...)słodki ciemny chleb balansuje smak ryby, cebula i szczypior dodają ostrości. Korniszony to chrupki i octowy element całości, a dodatek ziół wnosi powiew świeżości do ciężkiego sosu. Jeśli chcecie śledzie podać na stół nie w formie kanapek, rozłóżcie sałatkę na półmisku, obłóżcie ją plasterkami jajek, posypcie krążkami cebulki, korniszonami i ziołami – tak, żeby przy nabieraniu sałatki goście mieli na swojej
Karo in the Kitchenwarzywa, np. paprykę, ogórki kiszone, konserwowe, grzyby kosteczki gruszki suszone pomidory cebulę Zawsze smakują obłędnie, śledzie uwielbiam! Kiedy mamy dobre śledzie to naprawdę możemy z nich przygotować wiele smacznych dań, sałatek, przekąsek. Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 300 ml gęstej i kwaśnej śmietany 1 płaska łyżka cukru pudru sól, pieprz do smaku(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wtedy należy delikatnie odcisnąć sok. W misce mieszam jabłko ze śmietaną, doprawiam do smaku. Jeśli decyduję się na cynamon to dodaję szczyptę cynamonu. Śledzie kroję na kawałki, mieszam ze wszystkimi składnikami, dekoruję świeżo skrojonym koperkiem, podaję
Zasmakuj Kuchniprzypadła do gustu dlatego dzielimy się tym przepisem. Spaghetti z mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI: 300 g makaronu spaghetti 2 puszki filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką GRAAL 125 g mozzarelli 4 pomidory suszone natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy(...)dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy, zarumieniamy go na rozgrzanym oleju, wyłączamy grzanie, dodajemy ugotowany makaron. Natkę pietruszki drobno siekamy, część dodajemy do makaronu – mieszamy całość. Pomidory suszone i mozzarellę kroimy w kostkę. Puszki ze śledziami otwieramy, wyciągamy śledzie i kroimy w większe kostki. Na talerze nakładamy makaron, posypujemy mozzarellą, pomidorami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiŚledzie jakoś bardziej kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia ale ... kto powiedział, że nie można ich także przygotować na Wielkanoc ? :) Zapraszam do spróbowania! Składniki: 7 filetów śledziowych w oleju 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ostrej musztardy(...)łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Filety śledziowe odsączamy z oleju i kroimy w małe kawałki. Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardami. Dodajemy łyżeczkę kurkumy i curry, sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy śledzie i odstawiamy do lodówki minimum na noc. Smacznego
Taste Therapy