cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu i soli(...)śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora. Do zeszklonych warzyw dodajemy paprykę, koncentrat
Miód i pieprztowarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego A może śledzika? Śledzie w sosie koperkowym Lubicie śledzie ? Ja uwielbiam. Z cebulką, po kaszubsku, z suszonymi pomidorami. Dziś pomysł na pyszne śledzie w sosie koperkowym. Przygotowanie takiego śledzika zajmuje dosłownie kilka chwil. Później musimy tylko poczekać aż smaki się przegryzą i… możemy podawać. Składniki: 4-5 sztuk śledzi a’l matias 0,5 szklanki majonezu(...)posiekanego świeżo mielony pieprz i sól do smaku 1 cebula sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następie suszymy je na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki. Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Majonez, śmietanę, drobno posiekany koperek (można też użyć suszonego) i cebulę, mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym
Słodkie okruszkiSkładniki: śledzie 1,5 kg/większe,świeże, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet(...)świeże, większe śledzie bez głów tzw. tuszki, w domu je wyfiletowałam - opłukać pod zimną wodą, odsączyć je na durszlaku, przełożyć do miski, posypać je kucharkiem, pieprzem i odstawić na 30 minut do lodówki, do woreczka wsypać mąkę i wkładać filety śledziowe po kilka sztuk, obsypać je mąką w woreczku-nie brudzi sie blatu mąką, na gorącym bardzo oleju smażyć
W Mojej Kuchni Lubięsałatce, a Sławek, który z reguły nie jada tych ryb, stwierdził, że całkiem, całkiem i pałaszował śledzie ze smakiem. Składniki na 4 porcje: • 3 filety śledziowe w oleju • 1 łyżka soku z cyrtyny • 4 jajka • 1 małe jabłko • 1 mała cebula • 1 mała puszka groszku konserwowego • 3 łyżki majonezu • sól, pieprz(...)grubej tarce. • Wymieszać cebulę, jabłko, groszek zielony i majonez. Doprawić solą i pieprzem. • Na talerzu po zewnętrznej ułożyć plastry jajek, obok jajek położyć śledzie, a w środku sałatkę z majonezem. • Udekorować natką pietruszki
To co kochamróżnych wersjach, a w okresie świąt bardzo przypadły mi do gustu śledzie po kaszubsku. Składniki: 6-8 solonych płatów/filetów śledziowych ZALEWA/MARYNATA -1 szklanka wody 1/2 szklanki octu spirytusowego 10% 3 łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulek ziela angielskiego DUSZONE WARZYWA - olej roślinny do smażenia 3-4 średnie cebule białe 2 średnie marchewki 1 pietruszka(...)godziny w chłodne miejsce. Przynajmniej na dobę, ale mogą tak postać 2-3 dni. Po tym czasie śledzie odcedziłam, ale zalewy nie wylewałam. Filety śledziowe pokroiłam na kawałki. Cebule obrałam, pokroiłam w cienkie piórka. W rondlu rozgrzałam, niezbyt mocno, olej. Wrzuciłam cebulę i smażyłam powoli aż się zeszkliła. Obrałam marchewkę i pietruszkę i starłam na tarce o dużych
W kuchennej krainiemiędzy innymi olej lniany po który chodziło się z kanką (taką jak po mleko). Nie bardzo pamiętam do czego Babcia ten olej używała po za tym , że krasiła nim ziemniaki w piątek ( z reguły był do tego śledź - czego nie znosiłam) i polewano nim biały ser - nie do końca pamiętam po co i jak to smakowało. Ostatnio wróciłam do produktów
Buniabaje w kuchnisałatki można również dodać cebulkę, która doskonale zaostrzy danie. Mnie jednak bardzo smakowała taka prosta dwuskładnikowa czyli śledź i śliwki. Najlepsza następnego dnia. Składniki: • 4 filety śledziowych a’la matjas w oleju • 1 słoiczek śliwek marynaowanych • 1 łyżka majonezu Wykonanie: • Filety śledziowe pokroić na 2 cm kawałki i zalać na kilka godzin
To co kochamProsta sałatka z buraczków, śledzi i ziemniaków, którą warto przygotować nie tylko na Wigilię. Miłośnikom śledzi na pewno przypadnie do gustu Składniki: 4-5 filetów śledziowych w oleju a’la Matias 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 3 ogórki kiszone 4 pełne łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Buraki
Oryginalny smakdobrze jest wcześniej ją sobie przygotować i sprawdzić, czy taka wersja nam odpowiada czy może jednak poczekać na coś innego… Śledzie z buraczkami i jabłkami Składniki (2 porcje) 3 płaty śledziowe (u mnie a la matjas z oleju) 2 buraki, ugotowane 1 jabłko, kwaśne 1 mała cebula 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego (u mnie grecki
UgotujmyTo.plporcje 500 g filetów śledziowych w oleju 5 jajek ugotowanych na twardo puszka zielonego groszku konserwowego ( 400 g ) puszka kukurydzy ( 340 g ) 300 g marynowanych pieczarek biała część pora 3-4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Dobrze odsączone z oleju płaty śledziowe kroimy w większą kostkę lub dzwonka, pokrojone śledzie wrzucamy do miski. Marynowane pieczarki kroimy na mniejsze kawałki
Smakowite Daniaprzykładu w przemyśle rybnym odpowiednie kompozycje przypraw zapewniają właściwy smak i aromat popularnych konserw. Przyprawy idealnie podbijają smak ryby, łączą się z sosami czy olejem, tworząc pyszną całość. Istnieją też idealne mieszanki podkreślające smak śledzi od tradycyjnych kompozycji z kolendrą czy różnych mieszanek, gdzie przeważa pieprz, aż po oryginalne korzenne przyprawy. Przyprawa może bardzo wiele. Ważne by była dobrze dobrana
Słodkie okruszkiDzisiaj kolejny przepis na pyszne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami. Według mnie są idealne, sos pomidorowy z rodzynkami idealnie podkreśla smak śledzi. Do tego będą pięknie wyglądały na świątecznym stole. Pyszne śledzie na słodko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie w pomidorach z rodzynkami Składniki 4 płaty filetów śledziowych 2 duże cebule 4 łyżki oleju 2 łyżki dobrego ketchupu (czytajmy(...)duża szczypta cynamonu Instrukcje Cebulę kroimy w drobną kostkę, odrobinę solimy i smażymy na oleju do czasu, aż będzie miękka. Nie rumienimy. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy, chwilę dusimy i dodajemy wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy rodzynki, pieprz, cynamon i miód. Chwilę smażymy, studzimy. Śledzie moczymy minimum przez godzinę w wodzie, zmieniając wodę. Osączamy z nadmiaru wody na ręczniku papierowym
To co lubię - gotuję i polecamgarście buraczki 2 łyżki czubate majonez 2 łyżki czubate szklaneczki po musztardzie 2 szt szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie wyjmujemy z tacki i osuszamy je ręcznikiem papierowym z oleju i kroimy drobniutko, delikatnie posypujemy je cynamonem.Cebule obieramy i kroimy drobniutko. Śliwki również kroimy drobno.Do przygotowanych szklaneczek na same dno wsypujemy żurawinę( tyle by zapełnić równo
Różowa kuchniaŚledzie w sosie salsa z cebulką, marchewką, papryką i kukurydzą w zalewie słodko-kwaśnej polecają się nie tylko na święta. Warto się skusić i w ten sposób przygotować choć niewielką ilość. Przepis zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku , od siebie dodałam jeszcze kukurydzę, która wspaniale dopełnia słodycz sosu. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg płatów śledziowych 1/4 szklanki octu(...)praskę czosnek, zioła prowansalskie, kukurydzę i smażyć wszystko aż warzywa zmiękną - około 5 min. Dodać przecież pomidorowy, cukier ketchup oraz śledzie wraz z octem, w którym się moczyły. Pogotować wszystko razem dwie minuty, na końcu dodać pozostałe 6 łyżek oleju, wymieszać i przełożyć do salaterki lub słoika. Po ostudzeniu włożyć do lodówki i tak przechowywać. Smacznego
Kocham..lubię..gotuję..