Jabłka obrać, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobniutko pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i doprawić za pomocą pieprzu. (*) Przeważnie używam śledzi solonych, lecz tym razem były to filety z olejem wiejskim SEKO , których już nie moczyłam. "WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO
Di gotujeopłukać w ciepłej wodzie i ugotować, następnie drobno pokroić. Marchew umyć, zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w plasterki i razem z grzybami podsmażyć na oleju. Przyprawić do smaku i dusić przez 10 minut. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać masą grzybową i udekorować majonezem. Polecam również inne potrawy śledziowe: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledzie w miodzie do słoi
Tradycyjna Kuchniawyczerpania składników). Miskę z tak przygotowanymi śledziami przykrywamy i wkładamy do lodówki przynajmniej na pięć dni. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia. Takie śledzie można podawać na różne sposoby np. w śmietanie, oleju, sosie musztardowym. Kategoria: Przystawki , Ryby , WIelkanoc
kuchcikowniaTatar ze śledzia to smaczna zimna przekąska w formie sałatki Szybko się go robi i jest łatwy do przygotowania. Można go podać na talerzyku, w miseczce, w porcjach ułożonych na grzankach lub krakersach (to zależy od Twoich upodobań i wyobraźni) . Doskonale się sprawdzi na imprezach oraz wigilijnej kolacji. Pomysły na sałatki: ** Sałatka z szynką i ananasem ** Sałatka Caprese ** Sałatka(...)ogórki kiszone lub konserwowe 2 jajka ugotowane na twardo świeży koperek 2 łyżki oliwy lub oleju 1 płaska łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny pieprz Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła
Kulinarny S.O.S.Jeśli lubisz jeść śledzie, ta propozycja jest dla Ciebie To smaczny pomysł na zimną przekąskę, która sprawdzi się, gdy trzeba przygotować coś dobrego na Wigilię, domową imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi. Polecam również: ** Tatar z łososia z majonezem ** Tatar z łososia z oliwą ** Rybe w kukurydzianej panierce ** Rybę w sosie czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)łyżka musztardy, np. sarepskiej, miodowej łyżka płynnego miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka ostrej papryki mielonej sól Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal
Kulinarny S.O.S.Sałatka ze śledziem, przyprawiona aromatycznym curry, podawana jest tam na kromce ciemnego żytniego pieczywa na zakwasie. Duńskie imperium kolonialne obejmowało od 1620 roku Indie, więc dalekowschodnie przyprawy są znane Duńczykom od wieków i chętnie w tamtejszej kuchni wykorzystywane. Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 1 łyżka octu winnego 1 duża cebula 2 łyżki oleju do smażenia(...)skrapiając je octem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy pozostałe składniki. Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do śledzi. Kapary odsączamy z zalewy, siekamy. Dodajemy do ryby. Mieszamy wszystko z śmietaną, majonezem i musztardą. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy i szklimy cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy curry i kurkumę, mieszamy i smażymy na małym ogniu jeszcze
Smakowity Blog KulinarnySkładniki : • 4 filety śledziowe (400 g) • 3 łyżki octu 10% • 80 g rodzynek • 2 cebule • 8 łyżek oleju roślinnego • 1 listek laurowy • 2 ziela angielskie • świeżo zmielony czarny pieprz • 300 ml przecieru pomidorowego z kartonika • 3 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie : Śledzie włożyć do większej miski i zalać zimną wodą. Odstawić do wypłukania z soli na ok. 30 minut, w międyzczasie(...)półplasterki. Rozgrzać olej na patelni, włożyć cebulę i mieszając zeszklić ją, przez ok. 10 minut. W międzyczasie dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie. Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli. Dodać przecier pomidorowy oraz ketchup i gotować przez ok. 2 minuty, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1 minutę. Ostudzić, następnie układać śledzie w słoiku
KUCHNIA POLSKAcebula 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10% pieprz mielony, papryka mielona słodka Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Odsączyć z nadmiaru wody na ręcznikach papierowych, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju aż się zeszkli. Dodać miód, koncentrat, ocet, pokrojone na plasterki śliwki i ½ szklanki ciepłej wody. Dusić jakieś
kulinarnyswiatdomiSałatka śledziowa. Składniki dla 2 -3 osób: 4 filety śledziowe (w oleju); 5 - 6 pomidorków suszonych; 1/2 puszki kukurydzy; 100 g oliwek; szczypiorek; cebulka; 2 - 3 łyżki majonezu; pieprz, sól. Śledzie, pomidorki i cebulkę kroimy w kostkę. Oliwki dzielimy na pół. Szczypior siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (zależy od śledzi). Smacznego!!! insertCookd("e6481af4bd1f6f284532c709e33750e0
MiksturownikŚledzie na świąteczny stół - ale nie tylko. Tym razem w słodkim wydaniu z żuwarawiną. Składniki: 250 g filetów śledzia a'la matias, średniej wielkości pomidor, bardzo mała cebula, 8-10 łyżek suszonej żurawiny, łyżka oleju, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka wody, szczypta soli i pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Pomidora obieramy ze skóy, kroimy w małą kostkę. Cebulę również kroimy(...)bardzo małą kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę wody, dusimy przez około 5 minut. Dodajemy żurawinę, olej, sól, pieprz, cukier, przecier. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 10-15minut, aż pomidory się całkiem rozgotują. Studzimy. Filet ze śledzia moczymy w tym czasie w wodzie, odsączamy. Kroimy na paski. Dodajemy do sosu - mieszamy. Odkładamy do lodówki na noc, aby składniki
Lena Gotujeswojej książki z 1945 roku. I przy sałatce z ogórków, pomidorów i śledzi dopisała „szczypiorek”, ja dodałam dymkę - cebulkę ze szczypiorkiem. 2 płaty śledzia solonego, 3- 4 pomidory, 1-2 ogórki świeże lub kiszone, 1 dymka ze szczypiorkiem, sól, pieprz, 1 – 2 łyżki octu winnego, 6 łyżek oleju rzepakowego (w oryginalnym przepisie jest oliwa), cukier, Ogórki pokroić w plasterki(...)skórki, wyciąć gniazda nasienne. Przekroić na pół, a następnie połówki pomidora na pół i na niezbyt cienkie plasterki. Śledzie pokroić. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Szczypior posiekać. Do miski wrzucić wszystkie składniki sałatki, wymieszać. Do miseczki wlać ocet, mieszając wlewać olej. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem. Wymieszać
królestwo garówTatar ze śledzia z dodatkiem majonezu Bardzo smaczna potrawa, która doskonale sprawdzi się na co dzień jako przekąska oraz na imprezach i przyjęciach. Śledziową sałatkę ułożyłam na spodzie z buraczków, ale jeśli chcesz, możesz wszystkie składniki razem wymieszać – wtedy tatar będzie różowy Użyte buraczki mogą być ugotowane w skórce lub upieczone (będą mieć ciemny wyrazisty kolor) . Możesz także wykorzystać(...)średniej wielkości) 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz opcjonalnie łyżeczka octu spirytusowego lub soku z cytryny Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal
Kulinarny S.O.S.Śledź i wszelakie dania z jego składnikiem zazwyczaj kojarzą nam się ze śmietaną, majonezem bądź olejem czy oliwą dlatego dziś chciałam podzielić się z Wami moją ulubioną kompozycją smaków. Suszone śliwki bo o nich pobocznie mowa świetnie skomponowały się ze śledziem podanym na sałacie. Dla podkreślenie smaku całość przyprawiłam szczyptą mieszanki płatków pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Skusilibyście się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki