sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:94/165)

Świąteczni śledziożercy 218

święta to czas kiedy wszyscy gromadzą się przy świątecznym stole, czyli też śledziowi smakosze. Także ten przepis jest specjalnie dla Misia.  Przepisów na śledzie jest od groma i ciut, ciut. W zalewie octowej, w oleju, z cebulką, z jabłkiem, z buraczkami... Do wyboru, do koloru. Z racji tego, że ich nie jadam, nigdy ich też nie miałam okazji przyrządzać(...)niezliczone strony na blogach kulinarnych w poszukiwaniu przepisu doskonałego, doszłam do jednego konstruktywnego wniosku: z czym by one nie były podane, zawsze są na surowo.  Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. O to mój świąteczny

bastalena
Śledzie korzenne 113

mieszanką filety śledziowe. Ułożyłem je w misce , przykryłem i wstawiłem na noc do lodówki. Następnego dnia obrałem cebulę, pokroiłem w plastry, zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat, sól, pieprz i cukier. Wszystko wymieszałem i przestudziłem. Śledzie pokroiłem na kawałki, ułożyłem w salaterce, obłożyłem cebulą

R'n'G Kitchen
Śledź w śmietanie 85

śmietany 12% lub 18% garść świeżego koperku sól i pieprz opcjonalnie łyżeczka octu spirytusowego lub soku z cytryny   Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin, by sól odmokła. Po 2-3 godzinach moczenia sprawdź, czy są nadal

Kulinarny S.O.S.
Śledzie z podsmażaną cebulą i pomidorami 552

Jeśli lubicie śledzie, mam dal Was kolejną propozycję na ich podanie. Tym razem są to śledzie w marynacie pomidorowej, z podsmażaną cebulą. Składniki: 250 g płatów śledziowych w oleju 2 średnie cebule 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta mielonych liści laurowych  (polecam przyprawy Skworcu) szczypta mielonego ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka majeranku 1/2 płaskiej łyżeczki papryki

Smak mojego domu
Śledź w zalewie pomidorowej 188

małosolnych 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki oleju rzepakowego 4 łyżki octu 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego + 4 łyżki wody do rozmieszania 1 łyżeczka miodu 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki ziaren gorczycy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu mielonego  Przygotowanie: Śledzie spróbować i jeśli są bardzo słone, to moczyć(...)Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni lub w rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać miód, ocet, przecier lub koncentrat rozmieszany z wodą, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko zagotować, pod koniec dodać gorczycę i pieprz. Zalewa jest dość łagodna. Wystudzić. Śledzie wymieszać z zalewą, włożyć do słoika i wstawić najlepiej na całą

Kuchcik gotuje
Śledzie po kaszubsku 689

Składniki : • 5 płatów śledziowych (500 g) • 3 łyżki octu 10% • 2 cebule • 8 łyżek oleju roślinnego • 5 suszonych śliwek • 2 średnie kiszone ogórki • przyprawy: zmielony pieprz, 1 łyżka majeranku, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie • 200 g koncentratu pomidorowego • 3 łyżki pikantnego ketchupu Przygotowanie : Śledzie włożyć do miski i wypłukać z soli w zimnej wodzie. Odlać słoną wodę i wlać(...)plastikowej lub szklanej miski, zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać. Cebule obrać i pokroić w piórka lub na półplasterki. Zeszklić na oleju (przez ok. 10 minut). Następnie dodać przyprawy: zmielony pieprz, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać posiekane suszone śliwki i smażyć na średnim ogniu

KUCHNIA POLSKA
MATIASY LEKKO CZOSNKOWE 1602

kostkę, czosnek drobno siekamy. W miseczce mieszamy cebulę z czosnkiem, dodajemy łyżkę octu. Ogórki kroimy w kostkę. W słoiku (miseczce) układamy warstwowo: śledzie, cebulę z czosnkiem, ogórek aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę lekko pieprzymy. Zalewamy olejem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin

Walijskie Pichcenie
Tatar ze śledzi 158

Tatar ze śledzi Do przygotowania ok 10 porcji potrzebne są: 1 kg matiasów  słoiczek  małych kaparów 2 słoiczki suszonych pomidorów w oleju  pieprz łyżka oleju lub masła  4 czerwone cebule czerwony ocet winny łyżka miodu 1-2starte ugotowane buraczki chleb razowy lub pumpernikiel Śledzie moczyć przez około 3-4 godziny. W tym czasie pokroić

Jemy Pijemy
Sałatka śląska ze śledziem 258

innego jak znana chyba wszystkim żydowska, z tą jednak różnicą, że cebulę zastępujemy porem. Bardzo ją w domu lubimy, zwłaszcza jej wersję ze śledziem.  Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 6 jaj 2 duże matiasy z oleju 10 cm grubego białego pora 1 łyżka  ostrej musztardy curry 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 4 czubate łyżki majonezu sól i pieprz(...)oleju 2  nieduże pomidory kilka listków lubczyku kilka plasterków ogórka Sposób przygotowania: Jajka  ugotować na twardo,przestudzić i obrać. Ziemniaki  ugotować w mundurkach do miękkości ( nie rozgotować). Poczekać  przed krojeniem aż całkowicie wystygną, wtedy sałatka nie będzie papkowata.... Obrać i drobniutko pokroić w kosteczkę, przełożyć do miski. Do ziemniaków dodać drobno pokrojonego śledzia,  pora, jajka

Gosia gotuje
Śledzie w zalewie pomidorowej 119

wigilijny stół. A teraz lecę zajrzeć jeszcze do makowca, który siedzi w piekarniku Śledzie w zalewie pomidorowej 1 kg świeżych śledzi 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g) 1 szkl wody 0.5 szkl octu 0,5 szkl oleju 4 łyżki cukru 1 liść laurowy 4 cebule 5 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek pieprzu 2 goździki 2 łyżeczki soli Wszystkie składniki

Pieguskowa Kuchnia
Smażone śledzie- zapachniało mi morzem... 160

dlatego zabrałam się za nie, gdy ziemniaki były już lekko miękkie. Oprószyłam mąką z każdej strony i wrzuciłąm na dobrze rozgrzany olej. Smażyłam krótko do zrumienienia. Wyłożyłam na papierowy ręcznik, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru tłuszczu.  Chrupiące śledzie podałam z ziemniakami okraszonymi maślanym porem

Pichceniomania
całkiem inny śledź po cygańsku 126

cygańskim sosie Dania ze śledzi to jedne z mych ulubionych potraw, dlatego dziś przedstawię kolejną propozycje podania, tej niezwykle smacznej i zdrowej ryby. składniki 300 g filetów śledziowych z solnej zalewy 1 cebula 1 niewielki por 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka miodu 6 łyżek dobrego oleju szczypta pieprzu i soli(...)śledziowe płuczemy  i wkładamy na dzień ( a najlepiej dwa) do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy w drobną kostkę cebulę, kroimy w plastry pora ( tylko białą cześć), paprykę kroimy na paski. Następnie  na patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy na nim cebulę, oraz pora. Do zeszklonych  warzyw dodajemy paprykę, koncentrat

Miód i pieprz
Zamów ryby na Święta i przygotuj coś pysznego – zbiór rybnych przepisów 85

towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego A może śledzika? Śledzie w sosie koperkowym Lubicie śledzie ? Ja uwielbiam. Z cebulką, po kaszubsku, z suszonymi pomidorami. Dziś pomysł na pyszne śledzie w sosie koperkowym. Przygotowanie takiego śledzika zajmuje dosłownie kilka chwil. Później musimy tylko poczekać aż smaki się przegryzą i… możemy podawać. Składniki: 4-5 sztuk śledzi a’l matias 0,5 szklanki majonezu(...)posiekanego świeżo mielony pieprz i sól do smaku 1 cebula sok z cytryny do smaku Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie przez około 2 godziny. Następie suszymy je na papierowym ręczniku i kroimy na kawałki. Cebulę drobno kroimy i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Majonez, śmietanę, drobno posiekany koperek (można też użyć suszonego) i cebulę, mieszamy. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym

Słodkie okruszki
filety śledziowe w sosie warzywno-pomidorowym... 269

Składniki: śledzie 1,5 kg/większe,świeże, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 2 łyżki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, ocet(...)świeże, większe śledzie bez głów tzw. tuszki, w domu je wyfiletowałam - opłukać pod zimną wodą, odsączyć je na durszlaku, przełożyć do miski, posypać je kucharkiem, pieprzem i odstawić na 30 minut do lodówki, do woreczka wsypać mąkę i wkładać filety śledziowe po kilka sztuk, obsypać je mąką w woreczku-nie brudzi sie blatu mąką, na gorącym bardzo oleju smażyć

W Mojej Kuchni Lubię