wigilijnej zrobiły furorę. Bardzo polecam! Na podstawie książki "Śledzie" Małgorzaty Caprari składniki 250 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych ok 150 g białych części pora 2 łyżeczki oregano 1/2 grubo zmielonego białego pieprzu 1 łyżeczka soku z cytryny olej rzepakowy przygotowanie Filety śledziowe pokroić na mniejsze kawałki. Oregano wymieszać z pieprzem, 4 łyżkami(...)oleju i sokiem z cytryny. Por przeciąć wzdłuż, umyć osuszyć. Pociąć w bardzo cieniutkie półplasterki. Dołożyć do oliwy z przyprawami, wymieszać, odstawić na godzinę. Śledzie i pory układać w słoiku warstwami, zaczynając od porów. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego
Stare Garysłodko, na kwaśno. W oleju, w occie, w kombinacji obu. Nigdy nie nudne – bo za każdym razem pełne nowych smaków, nowych przypraw i nowych dodatków. Śledzie. Milion możliwości. Te są lekkie – w letniej kombinacji smaków przywodzącej na myśl słoneczne kraje basenu Morza Śródziemnego. Przyznaję się bez bicia że jestem totalnym ‘grammar nazi’ i czytanie na polskich blogach i portalach słowa(...)oliwki i drobne kapary zostawiamy w całości, a kapary jabłuszka kroimy na połowy, żeby pokazać ich niesamowitą strukturę. W wyparzonym słoiku układamy na zmianę śledzie z dodatkami, dosyć ciasno. Całość zalewamy dobrym słonecznikowym lub rzepakowym olejem, słoik zamykamy, odstawiamy do lodówki na przynajmniej 3-4 dni. SKŁADNIKI 3-4 grube filety śledziowe matiasy 6 połówek suszonych pomidorów z oleju
Karo in the KitchenKolejna propozycja śledzi, typowo Świątecznych tym razem w korzennych przyprawach. Delikatne, długo moczone śledzie a następnie długo marynowane, by potem zachwycić swym delikatnie korzennym smakiem. Polecam. Składniki (na 2-3 porcje): 2-3 filety śledziowe z zalewy octowej lub z oleju ( moczę całą noc w wodzie lub mleku, wymieniając wodę minimum trzykrotnie) Przyprawy: 4 gwiazdki anyżu 3-4 goździki(...)ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 laska cynamonu kilka ziaren gorczycy 2 nasiona kardamonu Zalewa: 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka miodu 1/4 szklanki oleju lnianego 1 łyżka whisky lub brandy Śledzie kroję na kawałki. Składniki zalewy dokładnie mieszam i dodaję do niej przyprawy. W słoju umieszczam na przemian pokrojone śledzie i zalewę tak, by nie mieszając zalewa
Mango Papajanieduże cebule 2 duże ząbki czosnku 0,5 litrowy słoik korniszonów 300 ml słoiczek marynowanych grzybków 130-140 ml oleju 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. sarepskiej) 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 płaska łyżka cukru sól pieprz Śledzie moczymy około 3 godzin, trzykrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie kroimy w 3-4 centymetrowe kawałki. Obrane cebule i czosnek kroimy(...)grzyby kroimy w sporą kostkę (ja miałam swojskie, malutkie grzybki, które jedynie kroiłam na pół). Warzywa mieszamy w misce, dodajemy olej, musztardę, przecier pomidorowy, cukier, szczyptę soli i nieco pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy śledzie, delikatnie mieszamy, chłodzimy. Po około 3-4 godzinach śledzie są gotowe. Polecam
Rozpustne gotowanieoliwy, oraz konserwowego i świeżego ogórka oraz koperku. Inne nasze przepisy na śledzie znajdziecie tutaj. Jak przygotować śledzie w marynacie ogórkowej? Składniki: 250 g- konserwowe ogórki kawałeczek startej marchewki 3 łyżki wrzącej wody 2 łyżki cukru trzcinowego 2-3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki siekanego koperku ½ świeżego ogórka 4 solone płaty(...)śledzi, lub złagodzić ich smak? Śledzie płuczemy w wodzie, a następnie zalewamy mlekiem i czekamy min. 30 minut aż mleko wyciągnie ze śledzi nadmiar soli. W 2 łyżkach wrzącej wody rozpuszczamy cukier trzcinowy, dodajemy oliwę lub olej, ocet, 2-3 ziarna ziela angielskiego, startą marchewkę i mieszamy ze startymi ogórkami konserwowymi Świeżego ogórka wraz ze skórką kroimy w ćwiartki, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgatunku usmażonych ryb. Składniki: 800g matiasów 3 cebule 200g pieczarek 4 ogórki konserwowe łyżka oleju Zalewa: 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego pieprz sól do smaku Wykonanie: Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru soli) w wodzie lub mleku 1-2h, nie dłużej. Po wymoczeniu kroimy w kawałki(...)patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia i dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość ok 10 minut po czym dodajemy pokrojone w paseczki ogórki konserwowe. Wszystkie składniki zalewy dodajemy kolejno do zawartości naszej patelni mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa
Walijskie PichcenieSkładniki śledzie 1,5 kg, sól morska 1 łyżka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieprz kolorowy ziarnisty - ile potrzeba, woda 1 litr, marchew 1 większa, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 2 średnie, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, gorczyca 1 łyżka, cukier 3-4 łyżki, ocet 10 % 1 szklanka do garnka wsypać pokrojoną w drobną(...)odstawić na 30 minut, do woreczka wsypać mąkę i wkładać filety do obtaczania, smażyć na mocno gorącym oleju na rumiano, odkładać do miski usmażoną porcję filetów posypać kolorowym pieprzem z młynka, wlać porcję zalewy i tak do wyczerpania składników śledzie schować do lodówki najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły - smaczne do ciemnego pieczywa i na kolację
W Mojej Kuchni Lubięmiski. Dodałam oregano i bazylię. Wlałam olej rzepakowy oraz olej, który mi pozostał z suszonych pomidorów ( ok. 1/3 szklanki). Wlałam tyle oleju z suszonych pomidorów by te, których nie wykorzystałam do śledzi pozostały w zalewie. Dodałam ocet. Wszystko wymieszałam i dodałam śledzie. Przełożyłam do słoika 0,5 l, zakręciłam i wstawiłam do lodówki. Najlepsze do spożycia były(...)jeśli ktoś nie lubi kwaśnych, można dodać odrobinę mniej octu a w to miejsce wlać olej rzepakowy bądź z zalewy z pomidorów * podałam porcję na słoik 0,5 l * dobrze będzie jeśli zalewa będzie zakrywać matiasy w słoiku. Jeśli będzie sporo poniżej poziomu śledzi proporcjonalnie zwiększyć Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjądobrej jakości - 200 ml śmietany 30% - 100 ml jogurtu greckiego - 2 łyżki dobrej jakości musztardy sarepskiej - łyżka oleju - płaska łyżeczka curry - odrobina miodu Na oleju przesmaż curry, dodaj miód, śmietanę i jogurt. Śledzie pokrój na mniejsze kawałeczki i wymieszaj z sosem, w razie konieczności posól. Odstaw na noc do lodówki. Gotowe
SMYKWKUCHNIdużych filetów śledziowych 0,5 l mleka 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki białego octu winnego 6 łyżek musztardy Dijon 300 ml oleju roślinnego pęczek, drobno posiekanego koperku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Opłukane i osuszone śledzie włóż do miski, zalej mlekiem i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia, wyjmij je z miski, opłucz i pokrój(...)kawałki. W celu przygotowania sosu, w pojemniku blendera umieść musztardę, miód i ocet winny. Miksuj składniki dolewając powoli olej, i gdy sos będzie gęsty i puszysty wmieszaj koperek i dopraw sola i pieprzem do smaku. Układaj śledzie w słoiku warstwowo, przekładając je sosem. Włóż do lodówki i pozwól im się przegryźć przez minimum 12 godzin. Smacznego! English version Honey mustard
karmelowyłyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego (użyłam pikantnego) 2 łyżeczki z górką musztardy (użyłam chrzanowej) 4 łyżki oleju (użyłam rzepakowego) 1 duży ząbek czosnku do smaku: sól, pieprz, papryka ostra cukier Link do filmiku z przepisem na: Śledzie po cygańsku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki moczę je w zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności(...)śledzie. Podczas moczenia zmieniam wodę. Gdy śledzie są już wymoczone, to je dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do salaterki. Cebulę, ogórki, paprykę kroję w drobną kostkę i dodaję do śledzi. Pieczarki kroję w plasterki i również dodaję do śledzi. Na koniec przygotowuję sos. Czosnek drobniutko kroję i przekłam do miseczki. Dodaję do niego olej, ketchup
Uwaga Babcia GotujeNazwa ,,śledzie pocztowe" pochodzi od śledzi rozwożonych w beczkach po całej Europie. Poławiano je wiosną, patroszono i konserwowano w solance. Następnie pakowano do beczek i były przewożone pocztą. Ryby te to matjasy, czyli młode śledzie przed okresem godowym. Przygotowując się do tarła dużo jedzą i dlatego są bardziej tłuste niż dojrzałe śledzie. Ich mięso jest miękkie, tłuste, wręcz rozpływające się(...)soli, szczypta cukru, łyżka octu i 1/4 szkl. wody) korniszonki gałązki koperku Dressing francuski: 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1-2 łyżeczki octu jabłkowego 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jeśli kupiłaś śledzie, które są mocno solone, to należy je wymoczyć w zimnej wodzie. Śledzie, których użyłam do przepisu nie wymagały moczenia, były lekko solone. Szalotkę obrać
Codziennik KuchennySkładniki: śledzie matjasy 8 sztuk, cebula 3 sztuki, ogórek kiszony 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, olej rzepakowy 1 szklanka Ogórki kiszone obrać ze skóry(...)drobno pokroić w kosteczkę. Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę, wsypać z ogórkami do miski i posypać cukrem, wymieszać. Śledzie pokroić w drobną kosteczkę i wsypać do cebuli. Dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy i wymieszać, wlać olej rzepakowy, przełożyć do słoika, zamknąć i schować do lodówki najlepiej na całą noc. Idealnie smakuje z ciemnym pieczywem jako małe kanapeczki, takie
W Mojej Kuchni Lubięfilety śledziowe - 10 szt żurawina suszona - 5 łyżek cebula -2-3 szt olej ziele angielskie- 8 szt liść laurowy- 5 szt pieprz kolorowy śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez ok 4-5 godz, co godzinę zmieniając wodę na czystą. Następnie wyjąć, pokroić na kawałki. Żurawinę zalać gorącą wodą i zostawić na ok 20 minut Cebulę obrać i pokroić w kostkę(...)dużym słoiku układać naprzemiennie śledzie, żurawinę i cebulę. Każdą potrójną warstwę przełożyć przyprawami, nastąpcie wszystko zalać olejem, tak by przykrywał wszystko, zakręcić i wstawić do lodówki
Camilla w kuchniNastępne śledzie, które proponuję zaserwować na wigilijnym stole, są lekko marynowane z dodatkiem marchewki, cebuli i rodzynek. Polecam, bo smaczne, łatwe do przygotowania i zaskakujące smakiem. Składniki: ? 250 g filetów ze śledzi – u mnie 4 sztuki Lisnera w oleju ? 2 marchewki ? 2 cebule ? 1/4 szklanki oleju ? 1/2 szklanka rodzynek ? 1 łyżka miodu ? 2 łyżki octu ? sól, pieprz do smaku(...)obrać i ugotować al dente. ? Cebulę pokroić w półkrążki i udusić na rozgrzanym oleju. ? Dodać namoczone wcześniej rodzynki, miód i chwilę poddusić. ? Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie wymieszać z cebulą i rodzynkami. ? Dodać ocet i zagotować całość. ? Na koniec wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i odstawić na kilka godzin
To co kochamdodatkiem marchewki, cebuli i rodzynek. Polecam, bo smaczne, łatwe do przygotowania i zaskakujące smakiem. Składniki: • 250 g filetów ze śledzi – u mnie 4 sztuki Lisnera w oleju • 2 marchewki • 2 cebule • 1/4 szklanki oleju • 1/2 szklanka rodzynek • 1 łyżka miodu • 2 łyżki octu • sól, pieprz do smaku • garść blanszowanych migdałów Wykonanie: • Marchewki(...)półkrążki i udusić na rozgrzanym oleju. • Dodać namoczone wcześniej rodzynki, miód i chwilę poddusić. • Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie wymieszać z cebulą i rodzynkami. • Dodać ocet i zagotować całość. • Na koniec wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i odstawić na kilka godzin
To co kocham